forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk |
mat |
 helse | mysterier | penpals | linker | billetter | kontakt |
Statuer


Mysterier på Påskeøya:

Var det baskere fra Spania som laget statuene?

En ny DNA-testing viser at det sansynligvis her vært kontakt med Sør-Amerika i forhistorisk tid, men det ble også funnet baskiske gener blant befolkningen på Påskeøya. Dette var ganske så overraskende, og man må jo lure på hvor tidlig spanske skip eventuelt fant fram til Påskeøya. Eller om det kan ha vært baskere som laget statuene siden noen legender sier at de be laget av hvite mennesker!

Professor Erik Thorsby og hans team ved Universitetet i Oslo har gjort nye DNA undersøkelser av blodprøver tatt av befolkningen på Påskeøya. Den nyeste rapporten røper at det ser ut som om den isolerte øya lagt ute i Stillehavet har hatt besøk lenge før man tidligere har trodd, og det ikke bare av søramerikanske indianere: Det finnes gener av baskere, som jo kommer fra nord i Spania!
Erik Thorsby
Erik Thorsby
   - Våre undersøkelser kan dessverre ikke si noe om når de europeiske HLA allelene først kom til Påskeøya, bortsett at det må ha vært ganske tidlig; dvs. før tidlig på 1800 tallet, sier professor Erik Thorsby. - Siden dette er europeiske HLA gener som har en meget høy frekvens blant baskere, er det rimelig å tro at de stammer fra denne befolkningen i Europa, legger han til.
   Vel, vi får titte på hvem i all verden det kan ha vært!

Første i Stillehavet
Ferdinand Magellan var den første til å seile ut i Stillehavet, gjennom det som nå heter Magellanstredet på spissen av Sør-Amerika, den 28.
november 1520. Men de gikk ikke i land på noe av øyene, og seilasen gikk langt unna Påskeøya - de hadde kurs mot Marianaøyene i nordlige Mikronesia og defra seilte de til Filippinene. Her ble Magellan drept og det var hans baskiske assistent Juan Sebastian del Cano som ledet eksedisjonen helt tilbake til Spania - og følgelig egentlig er den første som seilte rundt jorda.
   Alvaro de Mendaña var den første til å krysse Polynesia, men han passerte mellom Marquesas- og Tuamotuøyene uten å se land. Det er mulig han så en av øyene i Tuvalu, men det var Salomonøyene som ble hans store oppdagelse, han ga øyene det navnet for å gi inntrykk av her kunne man finne kong Salomos gullgruver! På sin neste seilas 30 år seinere var han derimot innom Marquesasøyene på jakt etter det legendariske landet Ophir, men det ble kun tid til dreping av fiendtlige innfødte - ikke noe hyggelig samvær!
Thor og Liv bader i elv på Fatu Hiva.
Spansk galleas
Krydderøyene
I 1525 la en ny ekspedisjon ut fra Spania, syv skip og mer enn 450 mann under ledelse av García Jofre de Loaísa. De skulle prøve den ruten Magellan hadde seilt for å nå de såkalte "krydderøyene" i Indonesia. Det gikk ikke så bra. Fire skip nådde Stillehavet, men storm tvang et skip til å seile langs kysten helt til Mexico. Et annet nådde nesten fram til de indonesiske øyene før de havarerte og de fleste av mannskapet ble spist opp de innfødte. Et skip om helt fram, men kun noen få av mennene greide seg helt tilbake til Spania. Et skip, den lille karavellen San Lesmes, forsvant rett etter det nådde Stillehavet - den skal vi komme tilbake til.
Terra Australis
Pedro Fernandez de Quiros var den neste spanjolen til å seile mot sydhavsøyene, i 1605, men han var på jakt etter det ukjente og store landet Terra Australis, så selv om han så noen småøyer ble det ikke noen landkjenning og da han fikk øye på øya han døpte Espiritu Santo (i Vanuatu) i tro at han hadde funnet det mytiske landet var det så dårlig vær at
Thor og Liv bader i elv på Fatu Hiva.
Poike-halvøya med haugene bak til venstre
han måtte snu. Deretter ble det dårlig med spanske ekspedisjoner over sydhavet i mange år, så det er tvilsom om noen spanjoler så Påskeøya før 1722, da nederlenderen Jacob Roggeveen gikk i land. De neste kjente spanske besøkene til øya var skipene San Lorenzo and Santa Rosalia under kommando av Felipe González de Ahedo, i november 1770 - altså fire år før kaptein Cooks besøk på øya. De var der i fem dager, mens de seilte rundt øya og de kartla kysten nøye. De tok øya i besittelse for den spanske kongen og reiste trekors på hver av de tre haugene på Poike-halvøya. De beundret statuene som sto langs kysten og la merke til at en del av befolkningen var svært høye - og målte noen til å være så godt som to meter. Det er ikke skrevet noe i loggbøkene at de hadde nærkontakt med den kvinnelige delen av befolkningen, så gener fra disse to skutene er også tvilsomme - og det var jo for kort tid før Cook til at de skulle ha fått voksne barn som så europeiske ut!
Professor Erik Thorsby
Professor Erik Thorsby
Etter Roggeveen?
- Påskeøya ble besøkt av en rekke europeiske skip etter at øya var "oppdaget" av Roggeven i 1722. De europeiske HLA genene kan derfor meget vel stamme fra en (eller flere) av mannskapet ombord på et av disse skipene, sier professor Erik Thorsby.
   Nå finnes det jo tegninger fra blant annet kaptein Cooks besøk som viser at de innfødte kvinnene var vennlige mot besøkende sjømenn. Men dette var nok helst først etter at de oppdaget at det fantes saker som fiskekroker på
Tegning av vennlige folk på Påskeøya - klikk for ekstern artikkel om San Laemes!
Tidlig besøk
skipene, noe de svært gjerne ville ha kloen i. Og problemet
var jo at Roggeveen og hans
mannskap også beskrev
disse høye lyshudete og lyshårete på øya - det kan jo ikke ha vært gener fra mannskap som kom etter nederlenderen!
Spansk skute som sank
Robert Langdon er en australsk forfatter som har skrevet to bøker hvor han hevder at sjømenn fra forliste San Laemes, den spanske karavellen vi tidligere har nevnt, overlevde og at du finner avkom etter dem nesten over hele sydhavet, inkludert Påskeøya.
Thor og Liv bader i elv på Fatu Hiva.
Atoll
   Vel, nå var jo San Laemes spanskt, men det er blitt stilt spørsmål om noen ombord på det lille skipet var baskere, siden sjømennene visstnok kom fra Madrid, Cordoba i Sør-Spania og Sør-Amerika! Det skal også være slik at karttegnere ombord på det franske skipet Mouette som i 1929 besøkte en atoll i den østlige delen av Tuamotuøyene i Fransk Polynesia fant fire gamle kanoner liggende i grunt vann. De ble fortalt av den lokale høvdingen at et hvit manns skip hadde gått på grunn for mange generasjoner siden, og at hele mannskapet var blitt drept og spist av de innfødte. Kanonene viste seg å være fra San Laemes.
Thor og Liv bader i elv på Fatu Hiva.
Poike-halvøya
   Tuamotuøyene er langt unna Påskeøya, mer enn tusen sjømil, og hvis det var slik at noen hadde overlevd og kommet seg dit så er det vanskelig å forstå hvorfor de plutselig skulle finne på å lage enorme statuer og rydde en stor halvøy for stein. Etter det man kjenner til fra forliste sjøfolk så er de mest opptatt av å bygge en ny skute for å komme seg hjem! At de, som da måtte ha vært katolske, skulle ha gått vekk fra sin egen kristendom for å finne opp en maka-make kult høres også merkelig ut. Og hvorfor skulle de lage et helt nytt og uforståelig skriftspråk som de knotet ned på tretavler og stokker? Og hvorfor har ikke de innfødte noen legender om forliste sjømenn?
Maorihøvding - klikk for vår artikkel hvor vi spør om han stammer fra en norsk viking!
Maorihøvding
Ensomme på havet
Robert Langdon mener at skipsbrudne fra San Laemes klart å komme seg helt til New Zealand og at maoriene er blanding av polynesiere og spanske sjømenn. Vel, nå er det slik at maoriene hevder at de første kom til New Zealand i år 950 f. Kr, nesten seks hundre år før San Laemes forsvant!
   Han mener også at alle legendene i sydhavet om hvite guder som kom over havet stammer fra de forliste fra San Laemes. At de ikke bare hadde karret seg til Påskeøya og New Zealand, men at de hadde vært innom en rekke øyer. Vel, det blir litt tullete å tro at de hadde en slags turne tusenvis av kilometer, ofte mot kraftig strøm og vind, for å gå barn med polynesiske groupies! Riktignok kan sjømenn bli ensomme ute på havet, men å bryte naturlovene for å få seg et nummer blir i overkant!
Maorihøvding - klikk for vår artikkel hvor vi spør om han stammer fra en norsk viking!
Skjellett av kjempe
Ramse opp slektsleddene
Skal baskiske sjømenn kommet seg til Påskeøya på ett eller annet vis må de eventuelt ha giftet seg inn i høvdingslekten, hvor de hvite genene selv i dag kommer tilsyne i lys hud og rødt hår. I gamle dager var det på alle sydhavsøyene viktig å kunne ramse opp alle slektsleddene helt fram til den de regnet som stamfaren. Vel, stamfaren til høvdingslekten på Påskeøya var etter det de selv sier den siste overlevende av langørene. Han het Ororoina - og han var en kjempe! Vel, nå sies det jo at baskerne ofte er høyere enn spanjoler flest, men en legende på Påskeøya sier at de hvithudete var to og en halv meter høye - og tyske Behrens på Roggeweens skip skrev at de lyshudete folkene på øya var så høye at sjømennene kunne gå oppreist mellom beina deres! Vi får ta en nærmere titt på hva slags folk baskerne egentlig er!
Maorihøvding - klikk for vår artikkel hvor vi spør om han stammer fra en norsk viking!
Baskiske jenter!
Baskerne - et mysterium
I leksikonene står det at baskere er et, "meget gammelt, etnologisk og språklig fullstendig alenestående folk på begge sider av Pyreneene". Man mener altså at baskerne er et av Europas urfolk, man har vanskeligheter med å linke genene deres til andre folk og språket er også helt unikt. Så de har ikke mye tilfelles med spanjoler flest. De har/hadde også lysere hud, lysere hår og var høyere. Blå øyne var noe som også gikk igjen. Forskerne mener at baskerne i romertiden (rundt Kristus tid), da de ble kalt "vasconer", vandret inn i fjellkjeden Pyreneene på grensen mellom Spania og Frankrike - og gjemt bort her kunne de beholde sin kultur og sitt språk. Men baskernes opprinnelse er et mysterium. Noen mener at de kom fra sørvest allerede så tidlig som mellom 8-13.000 år før Kristus, og man har karbondatert beinrester i gamle graver til 3.000 år f. Kr. Den vanlige teorien er nå at baskerne var et urfolk med opprinnelse i de første neandertalerne som vandret ut fra Afrika for rundt 200.000 år siden. Noen forskere peker på at det er genetiske likheter mellom baskerne og kelterne i Irland og Wales, mens nyere DNA-analyser viser at baskerne har et veldig spesielt gen som man antar kom fra det vestre Asia for mellom 10-40.000 år siden! Hvorfor baskerne ble kjent som verdens dyktigste sjømenn og hvalfangere på 1500-tallet er jo et interessant spørsmål. Selv om en del av dem vandret ned fra fjellene og drev småhvalfangst ved Biskayabukta så hadde de jo ikke noen erfaring med havet. Eller
Maorihøvding - klikk for vår artikkel hvor vi spør om han stammer fra en norsk viking!
Olentzero
hadde de?
"Slutten for vår rase"
Hva annet kan vi lære om baskerne som eventuelt kan sette oss på rett spor? Vel, vi har jo hørt at de første hvite til Påskeøya så kjemper der. I de gamle baskiske legendene sies det at dyssene (enormt store steiner som arkeologene sier er gravkamre) var bygget av "jentillak", en rase kjemper som levd side om side med baskerne. Jentillakene hjalp gjerne sine naboer, de oppfant metallurgien og sagen, og introduserte hvetedyrking. En dag kom det en merkelig stormsky fra øst, og den klokeste av jentillakene gjenkjente det som et forvarsel og tolket det som et tegn på at deres tid var over. Kjempene marsjerte inn i jorden, inn i en dysse. Kun en kjempe ble igjen, Olentzero, kullbrenneren, og han forklarte for baskerne: - Kixme (Jesus) er født, og det betyr slutten for vår rase.
Maorihøvding - klikk for vår artikkel hvor vi spør om han stammer fra en norsk viking!
Dyssen
   Den dyssen skal finnes i dag, opp mot nasjonalparken inntil Pyreneene, vest for Pamplona. Olentzero er i dag baskernes form for julenisse, som kommer med gaver den 24. desember. Dette fordi han i tillegg til å være kullbrenner også var flink med hendene og skar ut treleker som han ga til barna fra sin store kullsekk.
   Pyreneene er det stedet i Europa hvor du finner flest megalitter. Megalitter er forhistorisk steinmonumenter som steinsirkler, bautaer, dysser og store murer/statuer.
Maorihøvding - klikk for vår artikkel hvor vi spør om han stammer fra en norsk viking!
Ainu-mann
Ainu-folket i Japan
På samme måten som Ainu-folket i Japan hadde baskerne i gamle dager troen på at de stammet fra bjørnene - og det også andre likheter.
   Det er litt spesielt med Ainu-folket. Det er en egen etnisk folkegruppe som du finner på de japanske øyene. De ligner ikke mye på japanere, de er/var av europeisk utseende, høye, med lys hud, rødlig eller lysebrunt hår, skjeggvekst og noen også med blå øyne.
   - Ainufolket bodde her i hundre tusen år før Solens Barn kom, sier en av folkenes legender.
   Noen mener også at det er en link mellom både baskere og ainu-folkene og indianske stammer i Nord-Amerika, som også hadde mer europeisk utseende og var veldig høye. Noen mener også det er en link mellom baskerne og de utdødde olmec-indianerne i Mellom-Amerika. De har begge legender om en kvinne som gikk inn i en hule på et høyt fjell som så sammen med sin mann laget stormer og regn. En språkforsker mener at han har funnet at noen indianske stammer ved Amasonasfloden i Sør-Amerika har språkligheter som er slående lik baskernes. Det skal ifølge sider på internett være legender hos både baskere og ainofolket om hvordan deres opprinnelige hjemland hadde forsvunnet i havet. Baskerne hadde klart å seile til tørt land, mens ainofolket hadde klatret opp i fjellene.
   Det finnes en annen baskisk legende, hvor den menneskelige helten (noen ganger er han en gud) forandrer seg til en fugl og flyr av gårde fra et kjempemessig monster med en prinsesse klamrende fast til fuglens nakke. Denne historien, i litt varierende former, kjenner vi igjen fra legender i land som Hellas, Egypt og India.

Nei, vi klarer ikke å finne noen bevis for at baskere har kommet seg til Påskeøya, skipsforlis eller ei. Kan det være at baskerne hadde sine gener fra et annet sted - at DNA-funnene peker mot baskernes forfedre, som vi tydeligvis ikke vet hvem var? Et DNA-spor sier jo at baskerne kom fra det vestlige Asia. Kan vi ha noe der? Kan det være at det for eksempel er en sammenheng mellom Påskeøya, baskerne og de eldste sivilisasjonene i verden - sumernes rike i Mesopotamia eller de tapte sivilisasjonene i Indusdalen?
Det skal vi se på i en annen artikkel!


Av Terje Dahl


For våre tidligere mysterie-artikler om Påskeøyas statuer:
1. "Forestiller de egentlig polynesiere?" - klikk her.
2. "Forestiller statuene norske vikinger?" - klikk her.
3. "Mangler statuene mer enn bein?" - klikk her.
4. "Økologisk katastrofe eller folkemord?"- klikk her.
5. "Hvem var skurkene bak kannibalismen?" - klikk her.
6. "Var ruinbyen et seremonielt senter - eller et skjulested?" - klikk her.
7. "Hvem var egentlig "langører" og hvem var "kortører"?" - klikk her.
8. "Hvordan klarte de å lage statuene?" - klikk her.
9. "Hvordan klarte de å flytte de gigantiske statuene?" - klikk her.
10. "
Var plattformene ikke for statuer?" - klikk her.
11. "Kommer rongo-rongo skriften fra Peru, India - eller verdensrommet?" - klikk her.
12. "Hva er den magnetiske og magiske steinen som kalles "Lysets Navle"?" - klikk her.

13.
"Hvorfor har flere av statuene seks fingre?"- klikk her.
14. "Forestiller statuene de kjempene som de første oppdagelsesreisende så?"- klikk her.
15. "Finnes det bevis for en forbindelse med Sør-Amerika?" - klikk her.
For våre andre artikler om Påskeøya og statuene - klikk her.
For våre faktasider om Påskeøya - klikk her.
For våre artikler om statuene i sydhavet - klikk her.

For våre andre artikler om Påskeøya og statuene - klikk her.
For våre faktasider om Påskeøya - klikk her.
For våre artikler om statuene i sydhavet - klikk her.

Hva mener du?
"Jeg har følgende synspunkter og/eller ideer om dety var baskere som laget statuene":
  
  Navn:
 
  E-post adresse:
 

  

 

 

 


Under kan du lese innsendte meninger og ideer:

In a 1995 interview with Alfonso Serra, Catalonian mystery writer Miguel Aracil mentioned that an article of his had caused an uproar among Spain’s intellectual community when he leveled the accusation that some of that country’s museums held in their collections bones that proved the existence of giant humans. The maverick writer had been aided in this effort by a physician, Ana Capella, and a cartographer, Fernando Ledesma.
Aracil’s work suggests that the entire region of the Pyrenées—the mountain range separating Spain from France—was the home of true giants who may still endure to this day, becoming the source of numerous Bigfoot accounts. A considerable number of giant skeletons, he argues, have been unearthed beside the megalithic dolmen of Oren in the Cerdanya region. They were in the custody of a man in the village of Prullans until they were turned over to the Barcelona Museum of Archaeology, where they vanished altogether or were perhaps even destroyed.
The remains of a three-meter-tall giant were found at Garós (Pirineo de Lleida) according to another Catalonian researcher, Joan Obiols. The town priest was among those who studied the impressive bones, which have since vanished, causing some to believe that these remains were absconded with in order to preserve the anthropological and paleonthological status quo.
http://www.stevequayle.com/Giants/Ancient.Civ_Technol/060504.giants.fact.fic.html

Kom med flere innlegg, folkens!

"Det Siste Paradis"
Det siste paradisBoken om Terje Dahls seilas i 22 fots Coco Loco, den minste båten til å legge ut på en jordomseiling.
" - Du er klin kokos! sa vennene mine da jeg kastet loss fra Rådhuskaia. Etter fire år, to orkaner og fire tropiske stormer måtte jeg lure på om de hadde rett..."
Klikk her for å lese utdrag fra boken.
Klikk her for å lese om e-bok og bestille.
Pris kr.150,-

Klikk her for å lese om Terje Dahls bøker.
Mer om Terje Dahls sydhavsliv, klikk her.
forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | helse |              | mysterier | penpals | linker | billetter | kontakt |