Fakta om sydhavet
  FAKTA
  
pilhavet
  
piløyene 
  pilfolkene
  pilklimaet 

 
pilLIVET I HAVET
  
pilhaier
  pilannen fisk
  
pilhval
   pilmaneter

   pilskalldyr

   pilkoraller
  pilannet

 pilVEKSTER  
 
pilgrønsaker
  pilfrukt
  
pilannet
 pilDYRENE 
 pilKULTUREN 
 pilLEGENDER
 pilBOSETTE SEG
 pil
SEVERDIG
 pil
STRENDER
 pil
MATEN
 pilMILJØ/KLIMA

 

 pilKART
 pilTIPS
  pilvalget
  pilreisen
  pilhelse
  piløkonomi
  pildiverse

 Mat
 Helse
 pilOPPSLAG 
  pilreisetips
  pilreisefølge
  pilkjøp&salg
 
pilpennvenn
 pilARTIKLER
 pilNYHETER
 pilDEBATT
 pilVIDEO
 pilMUSIKK
 pilMAT
 pilHELSE
pilMYSTERIER
 pilPENPALS
 pilLINKER
  pilbilletter
  pilreiseliv
  pilguider
  pilspennende
  pilhelse
  pildiverse

 pil BILLETTER
 pilKONTAKT
 FORSIDE

  
  Sydhav
  på nettet

havet
StillehavetStillehavet er verdens største hav, og fikk navnet av den portugisiske oppdagelsesreisende Magellan i 1520.
Stillehavet er på hele 165 millioner kvadratkilometer, og det er mye mer enn alt land på kloden vår. Snurrer du på globusen vil du se hvor stort det er.
At vi i Norge vet så lite om Stillehavet og øyene der kan nok skyldes noe så banalt at man på skolenes verdensatlas har skåret vekk mesteparten av Stillehavet for å spare plass og trykksverte!
Stillehavet er også verdens dypeste hav, med en gjennomsnittsdybde på 4.282 meter - det største dypet er Marianagropen ved Guam på 11.033 meter.

For å lære om livet i havet, klikk på linkene til venstre - eller her.

Til toppen


øyene
Det millioner av øyer i Stillehavet og vi deler dem gjerne i to grupper: Vulkanske øyer og atoller.
En vulkansk øy er en øy med fjell som stiger opp av havet, gjerne omringet av et korallrev - som er bygget opp av ørsmå dyr som har et utvendig skjelett av kalk. Rarotoga - klikk for større bilde!
Rarotonga på bildet til venstre er et typisk eksempel på en vulkansk øy.
Gjennom årtusener har de vulkanske øyene sunket sakte ned i havet. Korallene har vokst for å holde seg i overflaten med lys og luft, og derfor får vi et korallrev rundt øyene, med en lagune innenfor. Et eksempel på en øy som har sunket et lengre stykke ned i havet er Aitutaki på neste bilde. Aitutaki- klikk for større bilde!Her er det en langt større lagune, med en mye lavere øy i midten.
Noen steder har øyene sunket så langt ned i havet at den vulkanske fjelltoppen er helt forsvunnet og det bare står et ringformet korallrev igjen. Da har vi en atoll. Det finnes rundt 400 atoller i verden, de fleste i Stillehavet. Verdens største atoll er Kwajalein i Marshalløyene, her er korallrevet 120 kilometer langt!
På atollenes korallrev er det vanligvis små, smale øyer, ofte ikke bredere enn 150 meter. De består av korallsand som er skylt opp på korallrevet, og er gjerne tett begrodd av kokosnøttpalmer og busker. Manihiki - klikk for større bilde!Et godt eksempel på en atoll er Manihiki på dette bildet.
Alle bildene er fra Cookøyene (klikk på dem for å se større utgaver), som altså består av både vulkanske øyer og atoller. Det finnes også land som bare har vulkanske øyer og land som er rene atoller.

For å lære om vekstene på øyene, klikk på linkene øverst i venstre kolonne - eller her.
For å lære om dyrene på øyene, klikk på linken øverst i venstre kolonne - eller her.
For å lese vår separate artikkel om hva sydhavet er - klikk her
For å lese vår artikkel om strendene i sydhavet - klikk her

Til toppen

folkene

Vi deler gjerne Stillehavet i tre deler etter folkegruppene: Polynesia, Melanesia og Mikronesia.
Det er vel enda ikke helt klart hvordan disse har befolket Stillehavet. Den teorien som flest vitenskapsmenn støtter seg til i dag at den tidligste migrasjonen kom i fra Sørøst-Asia (Indonesia), noe man mener å finne belegg for gjennom språk, arkeologiske funn og DNA-tester.
Ikke alle er enige i den teorien, og de gamle legendene i Samoa hevder derimot at det er deres øy som er verdens navle, det er her alle menneskene kommer fra! Spennende er også alle legendene, nesten over hele Stillehavet, som sier at det kom hvite guder seilende østfra (selv i dag er "imatang" det lokale ordet for hvit mann i Kiribati - som betyr "menneske fra øst").
Man vet i alle fall at det har vært mye mer utbredd samferdsel mellom øyene i tidligere tider enn det man før trodde, noe Thor Heyerdahl (Kon Tiki) har vært en ivrig forkjemper for å få gjennomslag for.
Polynesisk jente (Cookøyene)Polynesia ("mange øyer") består av et tenkt triangel, med Hawaii, New Zealand og Påskeøya som hjørnene, og inkluderer landene Cookøyene, Fransk Polynesia, Kiribati, Tuvalu, Tokelau, Tonga, Wallis og Futuna, Pitcairn og Niue. Også i andre land (som noen ytre øyer i Salomonøyene) finnes det polynesiske folkegrupper. Enkel kan vi si at polynesierne er lyshudete mennesker med nesten europeiske trekk.
Melenesisk jente (Salomonøyene)Melanesia
("sorte øyer") består av øyene som ligger I det vestligste Stillehavet, fra ekvator og ned til Australia, og inkluderer landene Fiji, Ny Caledonia, Papua New Guinea (PNG), Salomonøyene og Vanuatu. Forenklet kan vi si at melanesierne er svært mørkhudete mennesker med krøllete hår.
Mikronesiske jenter (Marshalløyene)Mikronesia ("små øyer") består av øyene som ligger sør for Filippinene og ned mot ekvator, og inkluderer landene Guam, Kiribati, Marianaøyene, Marshalløyene, Mikronesias Forende Stater (FSM), Nauru og Palau (Belau). Generelt kan vi si at mikronseierne er brunhudete mennesker med ganske asiatiske trekk.

For å lese vår separate artikkel om hva sydhavet er - klikk her


Til toppen


klimaet
Siden sydhavet spenner over et så enormt stor område så kan man ikke si et det finnes noe felles klima, men stort sett er det tropisk eller subtropisk.
Det kan også være store variasjoner innen hvert land, forårsaket av at de kan ha både høye vulkanske øyer og panneflate atoller - og at de øyene ofte ligger langt fra hverandre.
Det kan faktisk være varmere på vulkanske øyer i den subtropiske sonen enn på atollene i det ekvatoriale beltet, hvor passaten ikke stoppes av høye fjell!
For å lære mer om klimaet i hvert land, velg landet øverst til høyre eller klikk det fram til det via kartet.
Været i de seinere år har forandret seg i sydhavet, og dette skyldes etter all sannsynlighet en klimaendring forårsaket av drivhuseffekten (det er varmere på kloden i dag enn de siste 10.000 årene).
Atollrikene i sydhavet går også en vanskelig framtid i møte: Havet har allerede startet å stige, og ifølge beregninger gjort av FNs klimapanel vil de forsvinne i havet om ikke så alt for mange år.


Til toppen


Fakta om hvert land i sydhavet kommer du til ved å velge land over eller ved å klikke deg fram på kartet.

Det siste paradis


"Det Siste Paradis"
Boken om Terje Dahls seilas i 22 fots Coco Loco, den minste båten til å legge ut på en jordomseiling.
" - Du er klin kokos! sa vennene mine da jeg kastet loss fra Rådhuskaia. Etter fire år, to orkaner og fire tropiske stormer måtte jeg lure på om de hadde rett..."
Klikk her for å lese utdrag fra boken.
Klikk her for å lese om e-bok og bestille.

Pris kr.150,-

Klikk her for å lese om Terje Dahls bøker.
Mer om Terje Dahls sydhavsliv, klikk her.

Paradiset jeg fant
"Paradiset Jeg Fant"

Etter eventyrseilasen i Coco Loco vendte Terje Dahl tilbake til sydhavet. Traff høvdingdatteren Emma Toematagi i det polynesiske landet Tuvalu og feiret bryllup i en måned.
"Skulle vi virkelig bygge vårt hjem på den ubebodd koralløya Motuloa, helt på verdens ende..?"

Klikk her for å lese utdrag fra boken.

Klikk her for å lese om e-bok og bestille.
Pris kr. 150,-
Klikk her for å lese om Terje Dahls andre bøker.
Mer om Terje Dahls sydhavsliv - klikk her.

Paradiset farvel!
"Paradiset Farvel!"
Terje Dahl bodde seks år i sitt sydhavsparadis. I et hus med tak av palmeblader og gulv av grus, to meter unna lagunen. Fisket hai, fanget kokosnøttkrabber og levde et Robinson Crusoe-liv uten aviser, biler, cola og TV. Helt til orkanene dukket opp...
Klikk her for å lese utdrag fra boken.
Klikk her for å lese om e-bok og bestille.
Pris kr. 150,-
Klikk her for å lese om Terje Dahls andre bøker.

Mer om Terje Dahls sydhavsliv, klikk her
.

I Vårt Billede
"I Vårt Billede"
En science-fiction bok hvor handlingen stort sett foregår på vår egen planet. En svært så menneskelig romfarer fra en annen planet crashlander på en sydhavsøy hvor folkene befinner seg på steinaldernivå. Med åpent sinn og ukuelig mot kjemper han for å komme seg tilbake til sine egne. Ingen lett oppgave - og vil han nå egentlig det?!

Klikk her for å lese utdrag fra boken.
Klikk her for å lese om e-bok og bestille.
Pris kr.130,-
Klikk her for å lese om Terje Dahls bøker.
Mer om Terje Dahls sydhavsliv, klikk her.





"...Ingen grunn til bekymre seg om slike ting nå, mister. Snart kan du glemme fluene. Jeg skal grave et pent hull i sanden hvor de ikke... "
Les resten


Din drømme-PC!
forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt video | musikk | mathelse | mysterier | penpals |   linker | billetter | kontakt