Mat
 
Kart
 Fakta
 Tips
 Oppslag
 Nyheter
 Artikler
 Debatt
 Video
 Musikk
 Helse  
 
Mysterier
 PenPals
 Linker
  Billetter
 Kontakt


 Forside

  
  Sydhav
  på nettet


EN SMAK AV SYDHAV - spennende oppskrifter og tips!
Først var det pizza, så taco og kebab. Nå er det på tide å gå et skritt videre - med mat fra sydhavet!
Klart det kan bli vanskelig å få tak i brødfrukt og kokosnøttkrabber, men råvarer og krydder til å lage et spennende måltid til familie eller venner kan du ganske lett få tak i uten å måtte sette deg på flyet!

Samoa sconesSamoa-"kaker"
- supergode scones med karamell

"Nå er det søren meg et heeelt år siden vi reiste fra Samoa. Jeg saaaavner landet sånn! Det er en ting jeg har tenkt litt på, vi fikk flere ganger servert noen "kaker" som jeg ikke kan huske navnet på.. de var litt brune og litt hvite, også var de runde og tørre. Huff..klarer ikke å forklare det på en bedre måte. Men de hadde disse "kakene" overalt. En slags nasjonalrett? Vet du hvordan de blir laget? Har så lyst å prøve! Hilsen Irene."
"Kakene" var nok scones, tenker jeg. Scones er populært over hele sydhavet (man er glad i søtt), og det finnes mange varianter. De Irene fikk prøve på i Samoa var nok en enkel utgave kun med kokos, men jeg forslår at man prøver seg på den tynne "luksusvarianten" - med karamell og sjokolade i tillegg! De heter faktisk "Samoas" internasjonalt, og produseres for kommersielt salg i flere land!
Scones
1 kopp mykt smør
½ kopp sukker
2 kopper hvetemel
¼ teskje bakepulver
½ teskje salt
½ teskje vaniljeekstrakt
Opp til 2 skjeer melk
Bland smør og sukker i en stor bolle. Bland sakte inn mel, bakepulver og salt. Tilsett vanilje og melk, melken litt av gangen til deigen henger sammen uten å være klissete (det kan være du ikke tenger melk i det hele tatt). Form deigen til en myk ball. Bland inn litt mer mel hvis deigen blir klissete. Rull deigen mellom to lag bakepapir til den blir ganske tynn og bruk et lite glass (eller noen annet) opp-ned til å kutte ut sirkler. Lag hull i midten med en kniv, tykt sugerør eller noe annet.
Stek sconene i 10-12 minutter i ovnen som er forvarmet til 180 grader, til de er lett brune og stekte. Kjøl dem av.
Topping
3 kopper kokosrasp (kakerasp)
350 gram gode, myke karameller
¼ teskje salt
3 skjeer melk
250 gram mørk sjokolade
Ta papiret av karamellene og legg dem i en stor mikrobølgeovn-sikker bolle sammen med melk og salt. Kok på sterk i 3-4 minutter, stopp for å røre om at par ganger for å hjelpe karamellene til å smelte. Bland inn kokosraspet. Fordel toppingen på sconene. Omtrent 2-4 teskjeer per scones (stiver toppingen før du er ferdig kan du varme den i mikrobølgeovnen igjen). Når toppingen har satt seg smelter du sjokoladen i en liten bolle i mikrobølgeovnen, i 45 sekunders intervaller for å røre. Dypp bunnen av sconene i sjokoladen og legg på et rent bakepapir. Plasser resten av sjokoladen i en plastpose, klipp av et hjørne og press sjokolade dekorativt over sconene. Nam!

Skinkestek.Skinkestek på sydhavsvis!
Mange vil jo gjerne ha skinkestek til jul, men hvorfor ikke gjøre en liten vri? Lag den på sydhavsvis med ananas!
Ingredienser:
- svinestek (beinfri, 1,5-2 kg)
- salt og pepper
- hvitløkpulver
- 1 stor løk i skiver
- 1/4 kopp sukker
- 3/4 kopp varmt vann
- 2 ss soyasaus
- 2 ss sherry
- 1/2 ts malt ingefær
- 3 ss rødvinseddik
- 1 ss ketchup eller tomatpuré
- 1 rød paprika i skiver
- 1 grønn paprika i skiver
- 1 boks ananas biter, drenert
- 2 ss vann
- 2 ss kaldt vann
- 2 ss maizena (potetsmel/hvetemel)
Gni steken med salt, pepper og hvitløkpulver. Brun den i en stekepanne, på alle sider. Plasser løken i bunnen av et ildfast fat og legg steken på toppen. Bland sukker, varmt vann, soyasaus, sherry, malt ingefær, vineddik og ketchup. Hell dette over steken og stek på lav varme i ca 8-9 timer. Legg ananasbitene og skivene av paprika over steken ca 1 time før den er ferdig.
For å tykne sausen blandes to spiseskjeer med maizena (eller potetmel/hvetemel) med 2 ss kaldt vann. Sett komfyren på varmere og tilsett stivelse-blandingen. Fortsett å steke til det er tyknet. Man kan også helle stekesjyen og stivelseblandingen i en kjele og koke det opp på en ovnsplate.
Serverer 6-8.

Tina Nordström- Prøv polynesisk ribbestek!
Kanskje du skal prøve en liten vri på den tradisjonelle ribbesteken? Denne retten ble presentert av den svenske tv-kokken Tina Nordström, og skulle være noe de aller fleste klarer å lage.
    Er det vanskelig å få tak i alle ingrediensene så får du gjøre som i sydhavet, man tar det man har som kan gjøre samme nytten! Denne oppskriften gir 4 porsjoner. For de som må ha fisk til jul - ta en titt på de andre oppskriftene under!
Ingredienser:
1,5-2 kg ribbe
salt og pepper
3 ss ingefær (fersk, revet)
3 dl soyasaus (japansk)
0,5 dl chilisaus
4 finhakkede fedd hvitløk
0,5 dl soyasaus (japansk)
0,5 dl edikk (rødvinseddik)
1 ss sennep (fransk)
2 ss mørk sirup
0,5 ts tabascosaus
1 ts worcestersaus
2 ts tørket pulverisert timian
Gni ribben inn med salt, pepper og ingefær. Hell over soyasaus og la den marineres i minst 5-6 timer, gjerne et døgn (i kjøleskap). Sett ovnen på 175 grader. Bland sammen alle ingrediensene til en grillsaus. Legg ribben på en rist og pensle godt med grillsaus. Sett den i ovnen og pensle til sausen er brukt opp. La ribben steke i 1 time og 15 minutter.
Sett risten i ovnen på grill like før servering, slik svoren blir fin. Server gjerne med sursøt rødkål med eple:

Ingredienser:
0,5 rødkålshode
1 løk
2 dl røkt bacon i terninger
0,5 dl eddik (rødvinseddik)
1,25 dl vann
3 ss brunt sukker
1 eple (syrlig)
saften av 1 sitron
salt og pepper
Del rødkålen først i båter og skjær så i strimler. Skrell løken og skjær i tynne skiver. Brun løken, baconterninger og kål i litt olje i en kjele. Hell over rødvinseddik, vann og sukker. La det koke, under lokk, i 30 minutter. Skjær eplet i terninger og bland det inn i kjelen. Tilsett salt, pepper og sitronsaft etter smak.
Denne oppskriften gir 4 porsjoner og passer altså godt til polynesisk ribbe.

IKA VAKALOLO - fisk marinert i kokosmelk
Marinert, rå fisk i to utgaverRå, marinert fisk er godt - og selvsagt spennende å servere som en liten rett når gode venner samles!
Du som ikke tror du har spist rå fisk noen gang: Hva med sursild, ansjos, spekesild, rakørret og gravlaks?! 

   Ika Vakalolo heter denne marinerte fiskeretten i Fiji, men du trenger ikke reise dit for å hente ingrediensene - selv om det selvsagt frister! Seifilet eller laks/ørret fungerer veldig bra, og frys fisken først for å drepe eventuelle parasitter.
   Skjær fisken i terninger, legg dem i en bolle med sitronjuice nok til at bitene blir helt gjennomtrukket og la den stå en time eller to i kjøleskapet.
    
En stund før retten skal serveres tar du bollen ut av kjøleskapet og heller oppi innholdet av en boks kokosnøttmelk/krem. Bland inn litt finhakket løk, pluss salt og pepper etter smak. Et fedd hvitløk, presset eller finhakket, gir retten en ekstra dimensjon! Hell over i en pen skål og dekorer med en sitronskive og litt kruspersille. Server med ris eller loff.
   Om det smaker godt? Les hva nordmannen Torkild Wiik sa da han fikk smake på Tahiti - og han liker vanligvis ikke fisk! Les mer

Ingredienser:
1/2 kilo seilfilet eller laks/ørret.
1 sitron, eller en flaske sitronjuice.
1 boks kokosnøttmelk/krem*
1/2 løk, pluss eventuelt et fedd hvitløk.
Salt, pepper 

*Kokosnøttmelk/krem blir stadig lettere å finne i vanlige butikker, og er en selvfølge i såkalte innvandrerbutikker.

For å lære mer om fiskene i sydhavet - klikk her!

COCO LOCO SPECIAL - spicy marinert fisk.
Retten over kan varieres, og Coco Loco Special er for de som liker krydret mat. Framgangsmåten er akkurat den samme som for Ika Vakalo, men kokosnøttmelken byttes ut med en chilliesaus: Bland en kopp ketchup med to spiseskjeer soyasaus. Drypp oppi litt tabasco-saus, eller chilli-pulver. Eller helst finhakket fersk spansk pepper.  
Ingredienser:
1/2 kilo seilfilet eller laks/ørret.
1 sitron, eller en flaske sitronjuice.
1 kopp ketchup.
2 spiseskjeer soyasaus.
Chille, i form av tabasco, chilliepulver eller spansk pepper.
1/2 løk, pluss eventuelt et fedd hvitløk.

For å lære mer om fiskene i sydhavet - klikk her!

HAIBIFF MOTULOA - noe godt å sette tennene i!
Hai!Spise hai? Ja visst! Mesteparten av den fish&chips som serveres i Australia er laget av hai. Og det er jo bedre at du spiser haien enn at den spiser deg?!
    Spøk til side - her er retten som har fått navnet etter den øya der redaktøren bodde, - favorittretten.
   Haien må skylles godt. Har du fanget den selv skjærer du ut filetene og legger dem i en bøtte med sjøvann. Bytt vann flere ganger for å fjerne eventuell ammoniakklukt. Forbred marinaden ved å helle soyasaus og eddik i
en bolle og tilsette finhakket løk/hvitløk, basilikum og pepper. Skjær haikjøttet til passende biffer, legg dem i marinaden og legg la det stå en time eller to i kjøleskapet. Ta biffene opp, tørk dem godt. Fres dem i brunet smør og etterstek noen minutter på hver side til haibiffen er gjennomstekt. Server med grønsaker, poteter eller ris.
    Om det smaker godt? Vel, redaktørens foreldre satte i alle fall til livs så store mengder at kokken straks måtte ut med hailina igjen!
Ingredienser:
1 kg haikjøtt*
Marinade: To kopper soyasaus, en spiseskje 7% eddik, en finhakket løk, pluss eventuelt et fedd finhakket eller presset hvitøk, en teskje basilikum (gjerne finhakket fersk), pepper etter smak.
*I Norge kan du får kjøpt pigghå og hå i bedre fiskebutikker, pluss importert hai som da gjerne kalles kotelettfisk!

For å lære mer om haiene i sydhavet - klikk her!


FAKALEIS HAI - hai i karri og kokosmelk
På atollen Nukulaelae i Tuvalu tilbreder man gjerne hai i kokosnøttmelk og karri. Haien skylles godt (se oppskriften over) og kjøttet kuttes til terninger. I en kjele heller du litt vann, tilsetter en boks kokosnøttmelk/krem og et par teskjeer med karripulver. Plasser haikjøttet i kjelen og la det koke til det er gjennomkokt.
Server med ris.

Ingredienser:
1 kg haikjøtt*
1 boks kokosnøttmelk/krem**
1 spiseskje karripulver
*I Norge kan du få kjøpt pigghå og hå i bedre fiskebutikker, pluss importert hai som da gjerne kalles kotelettfisk!
**Kokosnøttmelk/krem blir stadig lettere å finne i vanlige butikker, og er en selvfølge i såkalte innvandrerbutikker.

For å lære mer om haiene i sydhavet - klikk her!

TUNFISK KARRI - middagsgodt for barn og voksne
Ikke alle barn er like glad i fisk, men her er en rett som både barn og voksne liker. Den er også veldig enkel og rask å lage, og ingrediensene lette å få tak i selv om man ikke er i sydhavet!
Det kan jo være vanskelig å få tak i fersk eller frossen tunfisk, men tunfisks på boks finnes i alle butikker. Tunfisk inneholder Omega-3 som barn ofte får for lite i seg siden de ikke spiser nok fet fisk, men vår tunfisk karri syntes de er snadder! Er man fire-fem skrubbsultne kan man jo bruker to bokser tunfisk.
Ingredienser:
1 boks tunfisk i vann
1 boks erter
1 boks poteter (eller 2-3 kokte)
1 pakke tortilla (eller lomper)
1 fedd hvitløk eller hvitløkpulver
1 spiseskje karri
1 teskje sennepsfrø, sorte hele (kan droppes)
Salt og pepper etter smak
Hakk to-tre store kokte poteter eller en boks med (kokte) poteter i terninger. Hakk et fedd hvitløk (kan droppes, men smaker godt) og putt det i stekepanna med litt margarin eller olje. Ha alle de andre ingrediensene (bortsett fra tortillaene) i panna og varm alt sammen noen minutter på middels varme under omrøring.
Sett stekepanna på bordet eller ha retten over i en bolle. Forsyn dere over til egen tallerken og spis med tortillaene. Det beste er å rive av en liten bit tortilla og knipe sammen over en passe mengde tunfisk karri med fingrene, som så puttes i munnen, men selvsagt kan man bruke en gaffel og spise tortillaen ved siden av! Er man ikke glad i tortilla kan jo tunfisk karri'en spises med pariserloff eller ris i stedet.

KYLLING I KARRI - sydhavets populære "curry".
Chilli-rettI de fleste sydhavsland kan du smake en krydret kyllingrett som smaker godt sammen med ris. Ikke nødvendigvis sterk, men alltid velsmakende!
Forbred en ustekt kylling ved å skjær vekk beina og kutte kjøttet i store terninger. 
Ha hakket løk i stekepannen med litt olje, og stek på middels varme sammen med kjøttet, potetterninger og skiver av gulrøtter. Tilsett to finhakkete hvitløkfedd, en teskje karri, en strøken teskje chilli-pulver, en teskje tumeric, en halv teskje finhakket ingefær eller ingefærpulver, en teskje sennepsfrø, en teskje cummin, en teskje kanel eller to centimeter kanelstang, litt salt og to små kopper vann.

Du kan variere kryddermengde og -valg. Har du noen fennikel-frø og noen såkalte "curry-leaves" (blader fra en busk - du kan ha flaks å finne dem i en innvandrerbutikk!) tilsett gjerne det også også! 

Stek til alt er mørt, og server rykende varmt med nykokt ris. 

Ingredienser:
1 kylling
1 løk
1 stor potet
2 fedd hvitløk
Krydder: Karri, chillipulver, tumeric, ingefær eller ingefærpulver, sennepsfrø, cummin, kanel eller to centimeter kanelstang, salt
2 små kopper vann

Katrine's kylling i sydhavsmarinade
- innsendt av Katrine Hauge Bøe
Hei !
Jeg er innom på sidene dine ganske ofte og mimrer tilbake til da jeg selv var der nede. Vi var der ikke så lenge, men turen var en realisering av barndomsdrømmen og en forsmak på nye turer ned til Stillehavet. Vi fant vår motu----og ble der. Fantastisk, men dette vet jo du alt om... Vi planlegger et lengre opphold der nede og har allerede satt vår avreisedato..
Vel - grunnen til at jeg skriver til deg er at jeg så på oppskriftssiden din, og vil gjerne komme med et innlegg, som jeg ønsker å dele med sydhav.no.
Etter du har laget marinaden så skal du lukke øynene, lukte på den og puste dypt inn ----og det er nesten så du hører bølgeskvulp og trommer i det fjerne....
.
Here goes (oppskriften er til 4 personer):

8 kyllingsbrystfileeter (eller 2 hele kyllinger alt ettersom hva du har tilgjengelig) deles i store biter og legges i marinaden. Legges i kjøleskapet natten over (eller noen timer, hvis du ikke har tid til mer). Brunes raskt i panne og så inn i ovnen i ca 15 minutter. Kan også grilles, men da på så svak varme som mulig for ikke å "brenne" bort smaken...eller bakes i palmeblader eller pakket i alufolie i ovn. Serveres med ris, banan, melon og annet grønt du har for hånden
.
Ingredienser:
1 boks kokosmelk (eller fersk hvis du har tilgang til det)
et godt stykke ingefærrot i biter (husk å skrell den først..)
litt hvitløk
et par gode klyper med hakket estragon (ta heller for mye enn for lite)
litt skviset sitron (1/2 sitron holder)
litt pepper
litt karri

Vennlig hilsen
Katrine Hauge Bøe <katrine@system.no>



Norsk taskekrabbeKRABBE ÀLÀ KAMAKAMA
Kamakama-krabben i sydhavet er en racer av en krabbe som sprinter over korallrevet på lavvann, og du skal ha både god fysikk og lang trening for å få tak i dem. Noe lettere er det å fiske en norsk krabbe opp av fiskedisken, og den smaker også jo godt - tilbredt på samme måte som i sydhavet.
Er krabbene levende dypper du dem først i kokende vann. For å åpne krabben legger du den på ryggen og holder den godt fast mens du drar huset opp av skallet (press litt ned først så det løsner). Fjern de grå frynsene, gjellene, på sidene av huset. For å bli kvitt den giftige paven presser du øynene ned i skallet og kaster det du får løs. Knekk klørne og beina lett med en nøtteknekker, prøv om du klarer det mens de henger på huset (hvis ikke får du brekke dem løs).
    Bland et par kopper lunkent vann med en boks kokosmelk/krem og hell det i en kjele. Lag fyll av av finhakket løk, kokosnøttmelk/krem, litt salt og kokosrasp som du på forhånd har bløtt opp i litt lunkent, lettsaltet vann. Fyll krabbeskallene med blandingen, plasser huset tilbake og legg krabbene i kjelen. Har du mer igjen av fyllet strør du det over krabbene.
   Kok i 15-20 minutter, avhengig av krabbenes størrelse.
    Krabbene og fyllet i kjelen helles over på et dypt fat. Server med loff som brekkes i under måltidet. Ha gjerne en god salat ved siden av. Kosen med denne retten er, som med norsk kreps, å sutte på hus, klør og bein. Hummergafler er greie til å pirke kjøttet ut av klør og bein. Det hele er ganske fettete, så husk servietter nok!
Variasjon: For å få enda mer smak på retten kan man tilsette litt karri i fyllet.
Ingredienser:
4 krabber
1 - 2 løk, finhakket
2 små bokser kokosnøttmelk/krem (en til fyllet)
1 pose kokosnøttrasp (slik du bruker til kaker)
Salt
Ev. karripulver


SYDHAVETS FISKESALAT - enkelt og godt
Her er en enkel og god fiskesalat du kan lage med ingredienser du finner i din vanlige matvarebutikk. Velg selv om du vil bruke tunfisk på boks eller kokt, norsk fisk.
Kutt fisken i 1 centimeters terninger og legg dem i en bolle. Strø salt over og bland forsiktig (men godt). Dekk med sitronsaft og sett bollen i kjøleskapet i to timer. Finhakk løken, rasp gulroten, skrell slangeagurken og kutt den i små terninger. Skjær paprikaen i tynne skiver, riv salaten og kutt tomatene i terninger.
Hell fisken over i et dørslag og press sitronsaften forsiktig vekk. Bland fisken og grønsakene. Hell over dressing like før servering. Server gjerne på salatblader.

Ingredienser:
500 gram fisk (torsk, laks, tunfisk)
1 teskje salt
½ kopp sitronjuice
½ liten løk
1 slangeagurk
1 paprika
1 salat
2-3 tomater
½ kopp dressing (eget valg eller se under)

Sydhavsdressing ("miti"):
En dressing som passer godt til fisk og annen skjellmat er "miti". Kokosnøttkrem (coconut cream) finner du på boks i innvandrerbutikker (sjekk din vanlige butikk også).
Ingredienser:
1 kopp kokoskrem (boks)
¼ kopp sitronjuice
½ teskje salt
1 teskje finhakket løk
½ teskje finhakket chillie (spansk pepper)

For å lære mer om grønsakene i sydhavet - klikk her!

For å lære mer om fiskene i sydhavet - klikk her!


GRILLET FRUKT - spennende og veldig godt!
Grillet fruktHvorfor ikke gjøre noe spesielt ut av desserten til søndagsmiddagen - eller når du har gjester? Du kan lage den flotteste sydhavsdesserten med de fruktene du finner i butikken din - og vil du lage litt ekstra ut av det hele tar du en tur på de såkalte innvandrerbutikkene og ser hva du finner der!
Velg de ferske fruktene du finner/liker. Vask, rens og skjær dem i terninger/skiver. Tre inn på grillspyd, beregn nok frukt til å fylle 8 spyd. Bland brandy, honning og sitronjuice og pensle de ferdige grillspydene. Plasser dem under grillen og grill for omtrent 10 minutter, mens du snur og pensler med marinaden regelmessig. Pisk kremen, hell over før servering eller server den ved siden av. Kremen smaker ekstra godt med pasjonsfrukt, som vendes forsiktig inn i ferdigpisket krem. Finner du ikke fersk pasjonsfrukt i din vanlige butikk, prøv innvandrerbutikkene - eventuelt for å finne dem på boks. Server to spyd per person.
Ingredienser:
Fersk frukt (kan være ananas, eple, papaya, mango, bananer, kivi eller lignende)
2 spiseskjeer brandy
2 spiseskjeer honning
1 spiseskje sitronjuice
300 ml kremfløte
(2 pasjonsfrukt)

For å lære mer om fruktene i sydhavet - klikk her!


Mango Mango ble sommerens store slager - og her har du noen spennende oppskrifter:

Mango chutney
Chutney er slags saus som egner seg godt på kjøtt og fisk. Mango-chutney er populært i sydhavet, og når det er sesong for de deilige fruktene setter folkene i gang med å lage sin egen!
1 kilo mango (to-tre store)
5 dl eddik
1 hvitløksbåt, hakket
150 gram rosiner
20 gram ingefær, pulver eller raspet fersk
50 gram salt
450 gram sukker
3 gram spansk pepper, pulver eller finhakket fesk
1 løk, hakket
Ta skinnet av mangoene, fjern steinene og skjær fruktkjøttet i skiver eller terninger. Hell sukker og eddik i en kjele, kok opp og la det putre i en halv time. Fjern fra platen og bland inn de andre ingrediensene. Sett tilbake på planten, og la det putre forsiktig på lav varme til massen er tykk og myk. Hell på glasskrukker. Oppbevar gjerne i kjøleskapet for lengre holdbarhet.

Mangokake
Mango er en frukt som egner seg til mye. Mango-chutney er velkjent over hele verden, kinesiske barn elsker tørket mangoskinn og mango/appelsinjuice er en favoritt i Australia. I sydhavet spise man umoden frukt med salt og kaster seg daglig over de modne når det er sesong. Og hvorfor ikke prøve en mango-kake?
1/3 kopp smør
1/3 kopp brunt sukker
2 mangoer i skiver
¼ kopp smør
1 egg
1 ¼ teskje bakepulver
1/3 kopp melk
1/2 kopp sukker
1 kopp hvetemel
½ teskje salt
½ teskje vanilje
Smelt smør og brunt sukker i en 20 centimeters rund bakeform. Plasser mangoskivene over blandingen. Bland sammen smør og sukker, bland inn egget og pisk grundig. Bland dette sammen mel, bakepulver og salt. Bland så inn melk og vaniljesukker til det får en kremlignende konsistens. Hell over mangoskivene. Bak kaken i 35 minutter i en ovn på 175-180 grader Celsius. Plasser kaken opp/ned på et fat og dekorer etter ønske.

Mangosaus til sjokoladekake
Ha fruktkjøttet av en stor mango i en hurtigmikser. Hell i 1½dl sukkerlake (vann og sukker) og kjør dette sammen til en saus. Hvis du synes det blir litt for klumpete kan du sile sausen gjennom en sil.
Server gjerne ved siden av sjokoladekaken, eller hell sausen på en asjett og plasser et stykke kake på toppen. Du kan også dekorere med friske bær eller frukt, og drysse et fint lag melis over.


Mango iskremMango iskrem
Det er alltid godt med en iskrem, og vi vet om en som er ekstra god! Så vidt jeg vet finnes det ikke iskrem av mango å få kjøpt i Norge, men du kan jo lage den selv! Her er oppskriften:
500 gram mango
1 egg
3 spiseskjeer melis
1 dl kremfløte
Ta kjøttet fra mangoene (du kan også prøve med ananas i stedet for mango hvis du liker det bedre) og hakk det i små biter. Legg det utover et brett, dekk med plastfolie og sett i fryseren i minst en halv time.
Ta frossen mango og melis i matprosessoren og kjør til det er skikkelig knust.
Ha i egg og kremfløte mens maskinen går.
Kjør til iskremen har fått en kremet konsistens.
Fyll isen i dekorative glass eller skåler. Pynt gjerne med terninger av fersk mango og/eller litt jordbær, pluss et blad av mynte.
Isen må spises med det samme.
Velbekomme!
Mmmmmmm..!

For å lære mer om mango - klikk her!

Annanas smoothieAnanas smoothie
Det er blitt populært å lage en smoothie. Det er nesten som en milkshake, men lages av frukter
og yoghurt. Sammen med isbiter kjøres dette i en vanlig mikser eller en "smoothiemaker".
Her er to oppskifter, prøv hvem du liker best!
Annanssmoothie med melon, mango og appelsin:
Fruktkjøtt fra en ananas
1/2 mango
1/2 honningmelon, fjern skallet
1 dl yoghurt
2 dl appelsinjuice
Ha mango, melon, ananas, yoghurt og appelsinjuice i blenderen sammen med isbiter og kjør det til en jevn blanding.
Annanssmoothie med eple
Litt ananas juice
½ fersk ananas kuttes i biter
½ eple
Litt vann
Ha alt i blenderen sammen med isbiter og kjør det til en jevn blanding.
Du kan gjerne knuse isbitene i et håndkle før de puttes i mikseren.

BanankakeBanankake - en favoritt over alt!
Banankake er en av de mest populære kakene over hele sydhavet, og det er absolutt forståelig! Ikke bare fordi man dyrker sine egne bananer, men fordi kaken smaker så godt! Noe kunststykke å lage den er det heller ikke - så istedet for å kaste bananer som har blitt litt for modne: Prøv vår oppskrift på banankake!
Ingredienser:
2 store godt modne bananer
50 gr margarin
2 dl sukker
0,5 dl melk
2 egg
3 dl hvetemel
2 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
1 ts kanel
Smelt smøret og la det avkjøle. Visp inn egg og sukker. Bland mel, bakepulver, vaniljesukker og kanel. Mos bananene og rør alt sammen med melk.
Ha i en smurt form og stek ved 175 grader i 40-50 minutter.

Du kan dekorere kaken med sjokoladebiter eller krem, men de aller fleste spiser den slik den er!
Fruktsalat fra HawaiiTropisk fruktsalat fra Hawaii
En fruktsalat fra smaker alltid godt , og vi har en oppskrift på en tropisk variant fra Hawaii som vi tipper vil gjøre seg ekstra godt i et barneselskap. Selv om man gjerne kunne tenkte seg å reise til Hawaii for å finne råvarene så holder det med en tur til din vanlige matvarebutikk - verre er det ikke å finne ingrediensene!
1 middels stor mango
1 boks/glass mandariner
2 kiwifrukter
1 kopp små mashmallows
1 beger yoghurt
3 bananer
½ kopp kokosrasp
Fjern skinnet og frøet fra mangoen, skjær til terninger. Hell vannet av mandarinene, del dem i to. Ta skinnet av kiwifruktene, del på midten og skjær i skiver. Bland disse fruktene i en bolle sammen med mashmallows og yoghurt og sett i kjøleskapet for et par timer. Ta bollen ut like før servering og bland inn halvparten av kokosraspet. Ta skinnet av bananene, kutt dem over på midten og del dem på langs. Legg to og to bananbiter på seks dessertskåler og plasser fruktsalat på toppen. Strø over med kokosrasp.

KokosbollerHjemmelagde kokosboller
Kokosboller er godt. Farlig godt, kanskje? For de på slanker'n er det sikkert alt for mye av både fett og sukker, men du behøver jo ikke spise mer enn en. Eller?
   Oppskriften under skulle ikke være så alt for vanskelig å følge, og det tar deg rundt en halv time å lage femten kokosboller.
Ingredienser:
4 eggehviter
6 gelatinplater
300 g sukker
25 g kokosfett (delfiafett)
150 g kokesjokolade
ca. 2 dl kokosmasse.
Pisk eggehvitene til de er stive. Tilsett sukkeret litt etter litt mens du fortsetter å piske - til massen er fast og blank.
   
Legg gelatinen i bløt i kaldt vann i fem minutter. Klem ut vannet og smelt den så over svak varme til gelatinen er helt oppløst. Hell gelatinen i massen under visping.
   Fyll massen i en sprøytepose og sprøyt ut passe store topper. Eller fyll massen i muffinsformer, eller bruk Mariekjeks som bunn. Sett kaldt til de stivner.
   
Smelt delfia-fett og kokesjokolade over et vannbad og rør det glatt. Avkjøl til det så vidt begynner å stivne, og så heller du det raskt over kokosbollene. Dryss kokos over.
   Skal jeg foretelle deg en liten hemmelighet? Vel, selv om det finnes godt med kokos i sydhavet - så får du ikke tak i kokosboller der!
- Grill deg en Huli-Huli kylling fra Hawaii!
Huli-huli kylling.Hvis du reiser rundt på øyene i Hawaii kommer du nok over folk som griller og selger det som kalles Huli-Huli kylling. Bare lukten får smaksløkene til å løpe løpsk og deg til å rope "Aloha!"! Det rare er at du sjelden finner retten på restaurantene, det er gjerne i veikanten og på rasteplasser. Men du behøver jo ikke reise til Hawaii, og nå har du en god unnskyldning for å finne fram grillen og feire sola!
Ingredienser:
1 kylling, delt i kvarter
1/2 kopp soyasaus
1/2 kopp most ananas (eller frossen ananaskonsentrat)
1/4 kopp brunt sukker
1/4 kopp ketchup
1/8 kopp ris-eddik
1 finger ingefær, finrevet
2-3 fedd hvitløk, knust
1/2 ts Worcester saus

Skjær kyllingen i fire deler, og plasser dem i en plastpose. Ha soyasaus, ananas, brunt sukker, ketchup, ris eddik, ingefær, hvitløk og Worcestersaus i en mellomstor bolle. Hell halvparten i plastposen med kylling og la det ligge kaldt i 30 minutter.
Ta kyllingen fra posen og kast marinaden. Legg kyllingstykkene grillen, bein-side ned, og pensle bitene med resten av marinaden fra bollen. Vend og pensle kyllingstykkene hvert 10-15, til de er ferdigstekt (4o minutter til 1 time). Ta kylling fra grillen, og legg stykkene under folie i minst 15 minutter før servering.
Kyllingen kan også stekes i et ildfast fat. Dekk fatet med folie, og så steker du først kyllingen 10 minutter på hver side. Deretter pensles resten av marinaden på og kyllingen pensles og snues hvert 5 minutt til den er stekt, ca 20 minutter.

Kokos-is - en fantastisk god tropisk iskrem Kokos-is
Fra norske Grete Masters som bor på Rarotonga i Cookøyene har vi fått en oppskrift på iskrem med kokosmelk. Og du skal ikke ha problemer med å finne ingrediensene på butikken din i Norge!
Ingredienser:
- 2 kopper kokosmelk/krem (1 stor boks)
- 2 egg
- 2 eggeplommer
- 1 teskje vaniljeessens (eller 1 spiseskje kokoslikør)
- 1 kopp sukker
- 1 knivsodd salt
- 1 kopp kremfløte
- litt kokosmasse (rasp)
Varm opp 2 kopper tykk kokosmelk i en middels stor kjele - må ikke koke. I en annen kjele pisk sammen 2 egg, 2 eggeplommer, 1 teskje vaniljeessens eller 1 spiseskje kokoslikør, 1 kopp sukker og en knivsodd salt til blandingen er lett og kremaktig. Tilsett den varme kokosmelken sakte i eggeblandingen og kok opp under konstant røring til massen er tykk nok til å kle baksiden av en skje. Ta av varmen og rør av og til. Frys i en tildekket bolle/konteiner i flere timer. Ta ut iskremen og bruk en miksmaster til å bryte ned iskrystallene som er blitt dannet. Pisk 1 kopp kremfløte til den holder fasongen og vend den forsiktig inn i iskremen og frys til fast og ferdig for servering.
Dryss over lett ristet kokosmasse rett før servering.





Har du spørsmål eller ønske?
Send inn

 Til toppen
forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt video | musikk | mathelse | mysterier | penpals |   linker | billetter | kontakt
SPESIALTILBUD:
Kjøp tre e-bøker
og få 10% rabatt!
Det siste paradis
Terje Dahls spennende bøker - nå som ebøker!
Kun kr.149,- pr bok.

Les mer