VINN
 pilKART  
 pilFAKTA
  
pilhavet
  
piløyene 
  pilfolkene
  pilklimaet 
 
pilLIVET I HAVET
  
pilhaier
  pilannen fisk
  
pilhval
   pilmaneter

   pilskalldyr

   pilannet

 pilVEKSTER  
 
pilgrønsaker
  pilfrukt
  
pilannet
 pilDYRENE 


  pilTIPS
  pilvalget
  pilreisen
  pilhelse
  piløkonomi
  pildiverse

 pilNYHETER
 pilARTIKLER
 pilDEBATT
 pilVIDEO
 pilMUSIKK
 pilMAT
 pilHELSE
pilMYSTERIER
 pilPENPALS  
 pilLINKER
  pilbilletter
  pilreiseliv
  pilguider
  pilspennende
  pilhelse
  pildiverse

 pilFORSIDE

  
  
  Sydhav
  på nettetGRATIS KONKURRANSE - VÆR MED!
Vi fortsetter vår lille gratis konkurranse - hvor du kan vinne en av
Terje Dahls bøker i e-bokformat* etter fritt valg.
Konkurransen for juli går ut på at du skal finne svaret på følgende spørsmål:
Hvor gjemte Bounty-mytteristene seg?
Hva heter øya?Bildet er fra en av verdens mest isolerte øyer - og det var her karene fra det beryktete mytteriet på Bounty gjemte seg.

   Historien startet 23. desember 1787, da MHS Bounty la ut fra Spithead i England med kurs for sydhavet. Seilasen fra England til sydhavet gikk greit nok på tross av uvær rundt Kapp Horn, og på Tahiti fikk de samlet mange unge brødfrukt-trær. Det var på vei hjem igjen, om morgenen 28. april 1789, at det gikk galt: Fletcher Christian og en del av mannskapet gjorde mytteri. De overtok skipet og satte kaptein Bligh og 18 av mannskapet ombord i den 23-fot lange lettbåten. Mytteristene seilte Bounty tilbake til Tahiti, hvor flesteparten av det resterende mannskapet gikk i land. Ni av mytteristene, under ledelse av Fletcher Christian, tok ombord seks innfødte menn og 12 kvinner og seilte videre for å finne et sted hvor de kunne gjemme seg for det brittiske imperiets vrede. Omtrent midt mellom Australia og Sør-Amerika fant de en ubebodde øy. Det er denne øya vi er på jakt etter.
   I dag bor det omtrent 40 mennesker på øya, en av dem som bor der i perioderf er norske Kari Boye Young som er gift med en av etterkommerne til mytteristene.
  
Vel, flere tips kan vi nok ikke gi, og vårt spørsmål denne måneden er: Hva heter øya hvor mytteristene på Bounty skjulte seg?
   Fyll inn ditt svar under og trykk på send-inn-knappen.
Lykke til!

Jeg er med i gratis-konkurransen og tror at svaret er:
 

Navn:
 
E-post adresse:
 


Svaret må være sendt oss innen 29. juni.
Navnet på vinneren vil bli publisert på førstesiden og på denne siden i den første oppgraderingen i juli. Pluss i vårt gratis nyhetsbrev som kommer en gang i måneden, - for å få tilsendt det som e-mail klikk her
eller send beskjed til post@sydhav.no.
Juni -konkurransen: Strikkhoppingen kommer fra Vanuatu 
Hva heter landet?
Strikkhopping, bungee jumping, er populært over hele verden, men slik hopping kom opprinnelig fra Vanuatu.
   Det er den
tradisjonelle Nagol-seremonien på øya Pentecost, hvor mannfolkene kaster seg ut i fra et høyt tårn med lianer om anklene som er forløperen til strikkhopping, og vi har tidligere i Sydhav fortalt om nordmannen Jan Erik Johnsen som var til stede da landstupetårnet veltet for første gang, og en mann ble drept og fire andre skadet. De innfødte mente at en av årsakene til ulykken var at man hadde brutt de tradisjonelle skikkene. Ja, her lever fortsatt mange av de gamle tradisjonene og størstedelen av befolkningen lever av naturalhusholdning. Kanskje det er derfor landet i fjor ble kåret til det lykkeligste i verden å bo i?
   Vanuatu er et spennende reisemål for de som er på jakt etter mer enn hvite sandstrender og vaiende palmer. Landet har det også, men naturen kan også by på aktive vulkaner, regnskoger og fosser. Det het tidligere Ny-Hebridene
.

Vinneren av mai
konkurransen ble Thomas Segelcke Thrap, gratulerer!
For å lese vår artikkel om stikkhoppingen som ikke gikk så bra, klikk her.
For å lese artikler fra Vanuatu klikk her.
For våre fakta-sider om
Vanuatu, klikk her.
For å lære mer om Terje Dahls bøker, klikk her.
For Terje Dahls personlige hjemmesider, klikk her.

Mai konkurransen: Fjellet ligger i Australia
Hvor?Uluru, også kjent som Ayers Rock, er en fjellformasjon som tiltrekker mange turister. Den er kanskje ikke så kjent som et annet landemerke i landet, operahuset, men likevel burde du vite hvor Uluru ligger!     
     Det er mye å se på og oppleve i landet, og mange er kanskje ikke klar over at det er et gigantisk kontinent
- og at mangfoldet er tilsvarende stort. Her finner du alt fra tropiske korallrev til snøkledde fjelltopper. Alt fra gedigne shoppingsentre i millionbyer til knøttsmå landsbyer i bushen, fra fancy moteløver med gele i håret til øyboere med blomsterkranser i sitt.
    Selv om landet er ganske forskjellig fra de landene man forbinder med sydhavet så tilhører landet det samme geografiske området - Oseania. Det er også medlem av Pacific Forum (Stillehavs-FN) og har mange innflyttere og studenter fra øyrikene.

Vinneren av mai konkurransen ble Arnar Haugedal, gratulerer!
For å lese artikler fra Australia, klikk her.
For våre fakta-sider om
Australia, klikk her.
For å lære mer om Terje Dahls bøker, klikk her.
For Terje Dahls personlige hjemmesider, klikk her.

April-konkurransen: Steinmuren ligger på Påskeøya (Rapa Nui)Hvor?
Steinmuren Ahu Vinapu er nok kanskje ikke så imponerende som mye annet forhistorisk på øya, men på samme måte de mange enorme "moai'ene" så stiller den spørsmål man selv i dag langt fra er sikker på man har svar på.
    Muren er antatt å være noe av de eldste byggverkene på den isolerte øya, og siden man jo gjerne blir bedre og bedre når man utvikler byggekunskaper så burde jo nyere byggverk i stein være enda flottere. Det er de ikke. Det er bare Ahu Vinaup som har så store og flott tilhogde stein som er satt sammen med millimeters presisjon. Kaptein Cook rapporterte fra sitt besøk på Øyaøya i 1774 at det var 20 "moai" i området rundt muren, så den har nok har en spesiell betydning.
    Det finnes ikke noen tilsvarende mur i Polynesia, det nærmeste stedet du finner murer med store steiner som er passet så fint sammen er Sør-Amerika. Thor Heyerdahl nevnte muren som en av mange funn på øya som tydet på at steinbyggerne kom fra Sør-Amerika. Han møtte mye motstand for sin teori, som han beviste var mulig ved å seile Kon-Tiki flåten over havet. I dag begynner nok forskerne å forstå at det nok var mer samferdsel på havet i gamle dager enn det man tidligere har trodd.
    Thor Heyerdahl brakte en norsk ekspedisjon til øya i 1955/56 og gjorde den første store utgravingen. Mye av det han fant kan du se på Kon-Tiki museet i Oslo, også kopier av de store "moai'ene". Ja, du kan til og med gå på huleutforskning i tre kopier av huler på øya!
Den første europeer til å se øya var nederlenderen Jacob Roggeveen, og han ga øya et navn som passer bra på denne tiden av året. Det lokale navnet å på øya
gikk like bra som det norske ikonkurransen!
Vinneren av april konkurransen ble Jens Svendsen, gratulerer!
For å lese artikler fra Påskeøya (Rapa Nui), klikk her.
For våre fakta-sider om
Påskeøya (Rapa Nui), klikk her.
For å lære mer om Terje Dahls bøker, klikk her.
For Terje Dahls personlige hjemmesider, klikk her.Til toppen

GRATIS KONKURRANSE - VÆR MED!
Vi fortsetter vår lille gratis konkurranse - hvor du kan vinne en av

Terje Dahls bøker i e-bokformat* etter fritt valg.
Gå til toppen av siden!

 

Til toppen

 

 

 

 

 

 forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt video | musikk | mathelse | mysterier | penpals |   linker | billetter | kontakt 
 
Det siste paradis
Terje Dahls sydhavsopplevelser
- nå som ebøker!

Kun kr.150,- pr bok.

Les mer

Tilbud på politiradio
eller UPS?
Micropower