VINN
 pilKART  
 pilFAKTA
  
pilhavet
  
piløyene 
  pilfolkene
  pilklimaet 
 
pilLIVET I HAVET
  
pilhaier
  pilannen fisk
  
pilhval
   pilmaneter

   pilskalldyr

   pilannet

 pilVEKSTER  
 
pilgrønsaker
  pilfrukt
  
pilannet
 pilDYRENE 


  pilTIPS
  pilvalget
  pilreisen
  pilhelse
  piløkonomi
  pildiverse

 pilNYHETER
 pilARTIKLER
 pilDEBATT
 pilVIDEO
 pilMUSIKK
 pilMAT
 pilHELSE
pilMYSTERIER
 pilPENPALS  
 pilLINKER
  pilbilletter
  pilreiseliv
  pilguider
  pilspennende
  pilhelse
  pildiverse

 pilFORSIDE

  
  
  Sydhav
  på nettetGRATIS KONKURRANSE - VÆR MED!
Vi fortsetter vår lille gratis konkurranse - hvor du kan vinne en av
Terje Dahls bøker i e-bokformat* etter fritt valg.

Konkurransen for januar går ut på at du skal finne svar på følgende spørsmål:
Hvor?Hvilket land?
Dype fjorder og høye fjell med snø på toppene - landet på bildet er kjent for å være et rent og naturskjønt. Ja, Fiordland på sørøya er da også svært lik Norge. Noe som ikke er så likt Norge er bambus og palmer, de lange strendene, de aktive vulkanene og de sprutende geysirene lenger nord!
    Selv om landet er ganske forskjellig fra de landene man forbinder med sydhavet så tilhører landet det samme geografiske området - Oseania. Det er også medlem av Pacific Forum (Stillehavs-FN) og de opprinnelige beboerne i landet er polynesiske. Man sier det var maoriene som kom seilende i sine kanoer og som kalte landet de fant Aotearoa, som betyr "Land of the Long White Cloud" (selv om deres egne legender forteller at det var folk i landet da de ankom - hvithudete kjemper). Det er mange innflyttere fra hele sydhavet her, spesielt i landets største by Auckland.
    Selv om mange av navnene i landet er polynesiske vil de som er på jakt etter sydhavskultur bli skuffet. De som søker natur som ligner den norske vil bli glade.
Flere tips kan vi nok ikke gi,
og vårt spørsmål denne måneden er: Hvilket land i Stillehavet er det som ligner på Norge?
Fyll inn ditt svar og trykk på send-inn-knappen.
Lykke til!


Jeg er med i gratis-konkurransen og tror at svaret er:
 

Navn:
 
E-post adresse:
 


Svaret må være sendt oss innen 29. januar.
Navnet på vinneren vil bli publisert på førstesiden og på denne siden i den første oppgraderingen i februar. Pluss i vårt gratis nyhetsbrev som kommer en gang i måneden, - for å få tilsendt det som e-mail klikk her
eller send beskjed til post@sydhav.no.


Hvilket land tilhører den?Desember-konkurransen: Landet er Kiribati
Det finnes to øyer som har nær tilknytting til julen - i alle fall når det gjelder navnet. Den ene er Christmans Island i det indiske havet, den andre er Christmas Island i den isolerte Line Islands-gruppen i Stillehavet. Den siste er verdens største atoll og fikk navnet fordi øya ble oppdaget på selveste juleaften av kaptein Cook på hans tredje seilas til sydhavet i 1777.
    Landet Kiribati som atollen tilhører er ukjent som et sted å dykke, selv om de mange øyene byr på flotte laguner. Unntaket er nettopp den ytre atollen Christmas Island, hvor man flyr inn turister fra USA - for å fiske og dykke.
   I 1995 flyttet landet den internasjonale datolinjen så de østligste øygruppene i landet skulle ha samme dato som hovedgruppene, følgelig var innbyggerne på Christmas Island blant de første til å gå inn i det nye tusenåret - noe man fikk se på den internasjonale TV-overføringen fra begivenheten.
   Da Kristian Grande fra Trondheim besøkte Christmas Island (også kalt Kiristmas Island eller Kiritimasi) ble han fortalte at de aldri hadde hatt besøk fra Norge før: - Jeg kommer nok aldri til å finne noe like spennende og eksotisk, det var rene eventyrferden, forteller Kristian i sitt reisebrev til Sydhav.
Vinner av desember-konkurransen ble Øyvind Lauvnes - gratulerer!
For å lese våre faktasider om Kiribati, klikk her.
For å lese våre artikler om Kiribati, klikk her.
For å lese Kristians reisebrev, klikk her.
For å lære mer om Terje Dahls bøker, klikk her.
For Terje Dahls personlige hjemmesider, klikk her.

November-konkurransen: Øygruppen er HawaiiHva heter landet?
Bak hotellene ligger verdens kanskje mest kjente strand, men
mange vil nok ha det samme utbyttet av å dra til Kanariøyene som hit! Strendene på Gran Canaria er finere enn Waikiki Bech, det er minst like mange turister - og prisene er lavere på Kanariøyene!
    Når det er sagt så må man skynde seg å legge til at øygruppen har øyer som langt mer interessante enn den mest besøkte - og at selv hovedøya har mye å tilby som du ikke finner i det vi kaller Syden.
    Øygruppen er en stat i USA, kjent som "the Aloha State". Ja, ordet "aloha" er det første du hører, og kommer fra det polynesiske ordet kjærlighet (alofa), men brukes heri også som "velkommen/god dag"!
    Hovedstaden Honolulu er svært så amerikanisert: Motorveier, McDonald's, Budweiser øl, trafikk-kork, trengsel på fortauene, skyskrapere, lommetyver...you name it! Men du skal ikke så langt utenfor allfarvei før du blir facinert av naturen. Flotte strender, grønne daler, glødende vulkaner, spennende huler, sprudlende fosser. Og tilbudene er mange nok, både for barn og voksne.
    Likevel, det er lenge siden den opprinnelige kulturen forsvant, så den som drømmer om en romantisk sydhavsøy hvor folk bor i palmebladtekte hytter må nok reise videre ut over Stillehavet!
Vinneren av november konkurransen ble Thomas Segelcke Thrap, gratulerer!
For å lese våre artikler fra Hawaii, klikk her.
For våre fakta-sider om Hawaii, klikk her.
For å lære mer om Terje Dahls bøker, klikk her.
For Terje Dahls personlige hjemmesider, klikk her.Til toppen

GRATIS KONKURRANSE - VÆR MED!
Vi fortsetter vår lille gratis konkurranse - hvor du kan vinne en av

Terje Dahls bøker i e-bokformat* etter fritt valg.
Gå til toppen av siden!

 

Til toppen

 

 

 

 

 

 forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt video | musikk | mathelse | mysterier | penpals |   linker | billetter | kontakt 
 
Det siste paradis
Terje Dahls sydhavsopplevelser
- nå som ebøker!

Kun kr.150,- pr bok.

Les mer

Tilbud på politiradio
eller UPS?
Micropower