VINN
 pilKART  
 pilFAKTA
  
pilhavet
  
piløyene 
  pilfolkene
  pilklimaet 
 
pilLIVET I HAVET
  
pilhaier
  pilannen fisk
  
pilhval
   pilmaneter

   pilskalldyr

   pilannet

 pilVEKSTER  
 
pilgrønsaker
  pilfrukt
  
pilannet
 pilDYRENE 


  pilTIPS
  pilvalget
  pilreisen
  pilhelse
  piløkonomi
  pildiverse

 pilNYHETER
 pilARTIKLER
 pilDEBATT
 pilVIDEO
 pilMUSIKK
 pilMAT
 pilHELSE
pilMYSTERIER
 pilPENPALS  
 pilLINKER
  pilbilletter
  pilreiseliv
  pilguider
  pilspennende
  pilhelse
  pildiverse

 pilFORSIDE

  
  
  Sydhav
  på nettet



GRATIS KONKURRANSE - VÆR MED!
Vi fortsetter vår lille gratis konkurranse - hvor du kan vinne en av
Terje Dahls bøker i e-bokformat* etter fritt valg.
Konkurransen for april går ut på at du skal finne svaret på følgende spørsmål: Hvor?
Hvor er dette?
Steinmuren Ahu Vinapuer er nok kanskje ikke så imponerende som mye annet forhistorisk på øya, men på samme måte de mange enorme "moai'ene" så stiller den spørsmål man selv i dag langt fra er sikker på man har svar på.
    Muren er antatt å være noe av de eldste byggverkene på den isolerte øya, og siden man jo gjerne blir bedre og bedre når man utvikler byggekunskaper så burde jo nyere byggverk i stein være enda flottere. Det er de ikke. Det er bare Ahu Vinaup som har så store og flott tilhogde stein som er satt sammen med millimeters presisjon. Kaptein Cook rapporterte fra sitt besøk på Øyaøya i 1774 at det var 20 "moai" i området rundt muren, så den har nok har en spesiell betydning.
    Det finnes ikke noen tilsvarende mur i Polynesia, det nærmeste stedet du finner murer med store steiner som er passet så fint sammen er Sør-Amerika. Thor Heyerdahl nevnte muren som en av mange funn på øya som tydet på at steinbyggerne kom fra Sør-Amerika. Han møtte mye motstand for sin teori, som han beviste var mulig ved å seile Kon-Tiki flåten over havet. I dag begynner nok forskerne å forstå at det nok var mer samferdsel på havet i gamle dager enn det man tidligere har trodd.
    Thor Heyerdahl brakte en norsk ekspedisjon til øya i 1955/56 og gjorde den første store utgravingen. Mye av det han fant kan du se på Kon-Tiki museet i Oslo, også kopier av de store "moai'ene". Ja, du kan til og med gå på huleutforskning i tre kopier av huler på øya!
Den første europeer til å se øya var nederlenderen Jacob Roggeveen, og han ga øya et navn som passer bra på denne tiden av året. Det lokale navnet å på øya er Rapa Nui, men det er det norske navnet vi er på jakt etter. Lurer du på hva en "moai" er? Les mer i Sydhav og du finner svaret - også på denne månedens oppgave!

   
Vel, flere tips kan vi nok ikke gi, og vårt spørsmål denne måneden er: Hva heter øya hvor du finner Ahu Vinapu og mange andre spennende fortidsminner?

Fyll inn ditt svar under og trykk på send-inn-knappen.
Lykke til!

Jeg er med i gratis-konkurransen og tror at svaret er:
 

Navn:
 
E-post adresse:
 


Mars-konkurransen: Øya med steinpengene heter Yap
Hva heter øya?Steinpenger, det skal finnes rundt 13 000 av dem, er spredd over hele den vulkanske øya. Selv om mange nå er mosegrodde og delvis skjult av slyngplanter, så har øyboerne nøyaktig greie på hvor mange penger de har stående "på banken". Fortsatt kan eierne få kjøpt seg noe for den uforanderlige valutaen. Et landstykke, en utriggerkano, noen griser - ja, det er vel ikke helt usannsynlig at man også under bordet kan få kjøpt seg en kone for noen tonn stein! Øya ligger i Mikronesia. Mikronesiaføderasjonen, Federated States of Micronesia - gjerne kalt FSM - er et ukjent land for de aller fleste. Tidligere var øyene kjent under navnet Karolinerne, og da som et tilsynsområde under USA.
   FSM er et av de mest spennende landene i sydhavet, og her finner du de mest tradisjonelle øyene i hele Stillehavet. På de mest isolerte øyene går jentene fortsatt kun i gress-skjørt, mens mannfolkene bruker forløperen til tangaen!

Det ble ingen vinner - ingen hadde rett svar.
For vår artikkel om steinpengene, klikk her.
For å lese våre faktasider om Mikronesiafederasjonen (FSM) - klikk her.
For våre andre artikler om FSM, klikk her.
For å lære mer om Terje Dahls bøker, klikk her.


Februar-konkurransen: Øya heter Raratonga
Hva heter øya?
Den vakre øya på bildet er populær for nordmenn på langtidsfeie til sydhavet, og det er jo forståelig! Cookøyene hvor øya ligger kan by på både dramatiske vulkanøyer og panneflate atoller med vakre laguner, og er et drømmemål for mange. Man er aldri langt unna havet, så bading i lagunenes varme vann og snorkling ved korallrevene er virkelig noe å glede seg til! På øya er det en veldig populær strand - Muri Beach.
Øyboerne er glade i å danse sine tradisjonelle danser, og regnes for å være sydhavets beste dansere. At de også regnes blant verdens mest vennlige mennesker er ikke noe minus!
Selv om øya har begynt å få en del turister fra Australia og New Zealand så er den for de fleste fortsatt et bedre valg enn Tahiti og Hawaii om man vil føle sydhavsstemning, og prisene er ikke fullt så høye. Øya er et populært mål for bryllupsreiser, og flere norske par har faktisk giftet seg på der!

Det ble ingen vinner - ingen hadde rett svar.

For å lese våre faktasider om Cookøyene, klikk her.
For våre andre artikler om Cookøyene, klikk her.
For å lære mer om Terje Dahls bøker, klikk her.

Januar-konkurransen: Stranden ligger på Guam
Hvilken øy?På bildet ser du en flott strand med noen høye hoteller. Ja, på denne øya i Mikronesia finnes en av sydhavets fineste strender. Den har gyllen og fin sand, og buer seg langs en bukt som heter Tumon Bay. Det går et korallrev tvers over hele bukten, som skjermer av så det alltid er fine badeforhold uten farlige bølger. Det er passe dypt for både barn og voksne, selv om de som vesentlig liker å svømme kanskje kunne ønsker at det var mer dypere ved lavvann. Bunnforholdene er fine, med myk sand som er fin å vasse på. Ute ved korallrevet kan man snorkle rundt på grunnene. Stranden er aldri tettpakket som strendene på Kanariøyene, men i turistsesongen rundt juletider kan det jo ligne litt!
For de som er på jakt etter ekte sydhavskultur så har man kommet til feil strand og feil øy. Øya er amerikanisert og turistifisert. McDonald's, Kentucky Fried Chicken, Budweiser. Amerikanske biler med aircondition som glir til og fra supermarkedene, jagerfly som buldrer ned mot militærbasen. Praglende luksushoteller som kranser strendene. Ni internasjonale golfbaner og en flott bowlinghall. Alt på en øy som er 48 kilometer lang og 10 kilometer bred. Mest spesielt er nok at 90 prosent av de du vil treffe på stranden er japanske par på bryllupsreise!

Det ble ingen vinner - ingen hadde rett svar.

For å lese våre faktasider om Guam, klikk her.
For våre artikler om Guam, klikk her.
For å lese vår artikkel om strendene i sydhavet, klikk her.
For å lære mer om Terje Dahls bøker, klikk her.

Desember-konkurransen: "Jule-øya" ligger i Kiribati
Hvor ligger den?
Det finnes en atoll i sydhavet som har mer tilknytting til julen enn noen annen, iallfall når det gjelder navnet. Det er Christmas Island. Christmas Island fikk navnet fordi den ble oppdaget på selveste juleaften, i Christmnas Island fra lufta.1777 av den kjente oppdagelsesreisende kaptein Cook - på hans tredje seilas til sydhavet. Det finne en annen Christmas Island, men den ligger i det indiske hav og ble kjent verden over da det norske skipet Tampa ble nektet av den australske regjeringen å sette i land båtflyktningene på øya. Denne "jule-øya" tilhører Australia, mens atollen i Stillehavet altså er en del av et selvstendige land. På det lokale språket heter øya Kiritimasi, som er staving av deres uttale av jul.
Christmas Island ligger på 2 grader nord, 157"20 grader vest, og er Fiske på Christmas Island.verdens største atoll. Landarealet er på hele 321 kvadratkilometer, og det er mer enn hundre små og store laguner og dammer på øya. Høyeste punkt på øya er 4 meter over havet, og gjennomsnittshøyden er under to meter. Christmas Island er et eldorado for fiskere - spesielt fluefiskere!
Vinner av desember-konkurransen ble Arild Solheim - gratulere!
For å lese våre faktasider om Kiribati, klikk her.
For å lese vår artikkel om fiske på Christmas Island, klikk her.
For våre andre artikler om Kiribati, klikk her.
For å lære mer om Terje Dahls bøker, klikk her.

November-konkurransen: Øya heter Aitutaki
Lagunen på bildet regnes for å være en av verdens vakreste, men det finnes jo så mange vakre laguner i sydhavet at vi får gi deg litt flere tips! Landet hvor øya ligger er oppkalt etter en kjent engelsk oppdagelsesreisende, og består av både atoller og vulkanske øyer. Hovedøya i landet er etter hvert blitt populær for nordmenn på langtidsferie, gjerne barnefamilier som koser seg på Muri Beach. Øya vi skal ha navnet på ligger et stykke unna, men man kan reise dit med fly eller båt. Og vil man komme vekk fra turistene på hovedøya er man på rett spor, og vil man komme vekk fra alt kan man bo helt alene på en liten holme som heter One foot Island! Mange av øyboerne på både hovedøya og øya på bildet er etterkommere av en norsk sjøkaptein, og Tore på Sporet dro for noen år siden dit for å finne dem.
For å lese våre artikler fra Cookøyene - klikk her.
For våre faktasider om Cookøyene - klikk her.

Vinner av oktober-konkurransen:
Peder Eriksen
!
 




 

Til toppen

 

 

 

 

 

 



forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt video | musikk | mathelse | mysterier | penpals |   linker | billetter | kontakt 
 
Det siste paradis
Terje Dahls sydhavsopplevelser
- nå som ebøker!

Kun kr.150,- pr bok.

Les mer

Tilbud på politiradio
eller UPS?
Micropower