VINN
 pilKART  
 pilFAKTA
  
pilhavet
  
piløyene 
  pilfolkene
  pilklimaet 
 
pilLIVET I HAVET
  
pilhaier
  pilannen fisk
  
pilhval
   pilmaneter

   pilskalldyr

   pilannet

 pilVEKSTER  
 
pilgrønsaker
  pilfrukt
  
pilannet
 pilDYRENE 


  pilTIPS
  pilvalget
  pilreisen
  pilhelse
  piløkonomi
  pildiverse

 pilNYHETER
 pilARTIKLER
 pilDEBATT
 pilVIDEO
 pilMUSIKK
 pilMAT
 pilHELSE
pilMYSTERIER
 pilPENPALS  
 pilLINKER
  pilbilletter
  pilreiseliv
  pilguider
  pilspennende
  pilhelse
  pildiverse

 pilFORSIDE

  
  
  Sydhav
  på nettet



GRATIS KONKURRANSE - VÆR MED!
Vi fortsetter vår lille gratis konkurranse - hvor du kan vinne en av
Terje Dahls bøker i e-bokformat* etter fritt valg.
Konkurransen for november går ut på at du skal finne svaret på følgende spørsmål:
- Hva heter øya på bildet?
Lagunen på bildet regnes for å være en av verdens vakreste, men det finnes jo så mange vakre laguner i sydhavet at vi får gi deg litt flere tips! Landet hvor øya ligger er oppkalt etter en kjent engelsk oppdagelsesreisende, og består av både atoller og vulkanske øyer. Hovedøya i landet er etter hvert blitt populær for nordmenn på langtidsferie, gjerne barnefamilier som koser seg på Muri Beach. Øya vi skal ha navnet på ligger et stykke unna, men man kan reise dit med fly eller båt. Og vil man komme vekk fra turistene på hovedøya er man på rett spor, og vil man komme vekk fra alt kan man bo helt alene på en liten holme som heter One foot Island! Mange av øyboerne på både hovedøya og øya på bildet er etterkommere av en norsk sjøkaptein, og Tore på Sporet dro for noen år siden dit for å finne dem.
Vel, flere tips kan vi nok ikke gi, så vårt spørsmål denne måneden er:
Hva heter øya med den vakre lagunen?
Fyll inn ditt svar under og trykk på send-inn-knappen.
Lykke til!

Jeg er med i gratis-konkurransen og tror at svaret er:
 

Navn:
 
E-post adresse:
 


Oktober-konkurransen: Landet er New Zealand
Hva heter landet?New Zealand på bildet
er kjent for å være et rent og naturskjønt land med høye fjell, fossende elver og dype fjorder. Ja, Fiordland på sørøya er da også svært lik Norge. Noe som ikke er så likt Norge er bambus og palmer, de lange strendene, de aktive vulkanene og de sprutende geysirene lenger nord!
Selv om landet er ganske forskjellig fra de landene man forbinder med sydhavet så tilhører landet det samme geografiske området (Oseania), det er medlem av Pacific Forum (Stillehavs-FN) og de opprinnelige beboerne er polynesiske. Det var maoriene som kom seilende i sine kanoer og som kalte landet de fant Aotearoa, som betyr "Land of the Long White Cloud". Det finnes også mange innflyttere fra hele sydhavet, spesielt i landets største by Auckland.
Landet får besøk av ganske mange turister, også fra Norge. Det er nok av ting å se og gjøre, og man har lagt alt godt til rette for de som vil oppleve landet.

For å lese våre artikler fra New Zealand - klikk her.
For våre faktasider om New Zealand - klikk her.

Vinner av oktober-konkurransen:
Peder Eriksen

September-konkurransen: Nan Madol ligger på øya Pohnpei
På hvilken øy?Nan Madol er blant verdens mest spennende forhistoriske ruiner, som består av 93 kunstige øyer med murer og bygninger. Det er bygget på et tidevannsplatå ute i en grunn lagune. Ingen vet sikkert hvem som bygget Nan Madol eller hvordan man klarte å frakte basaltblokker på opp til 50 tonn fra den andre siden av den store øya. Legenden sier at to brødre laget det hele i løpet av en dag ved å få steinene til å fly. Mellom murene og bygningene er det grunne kanaler og Nan Madol kalles også "Stillehavets Venezia". Det opprinnelige navnet er "Soun Nan-Leng", som betyr "Himmelens korallrev". Det sies at det har blitt funnet skjeletter av kjemper i ruinene og at japanske dykkere hentet opp kister av platina utenfor den ytre muren. Folk på øya er redde for ruinene, de sier de er fulle av spøkelser og onde ånder, så Nan Madol kalles også "den forbudte by av stein".
For å lese vår artikkel om
Nan Madol - klikk her.

For å lese våre artikler fra Mikronesia - klikk her.
For våre faktasider om Mikronesia - klikk her.

Vinner av september-konkurransen:
Lydia Ragan.

 

August-konkurransen: Ha'amonga Triliton ligger i Tonga
Hvor?Ha'amonga Triliton er en slags steinport som mange sammenligner med
solporten i Tiahuanaco i Peru og Stonehenge i England. Egentlig heter konstruksjonen, som veier over 35 tonn, Ha'amonga 'a Maui - "Mauis byrde" - og ifølge legendene skal guden Maui skal ha båret steinene fra øya Uvea (Wallis) en dagsseilas unna - og her skal også de 40 tonn tunge steinene som er brukt i Lagi Tauhala komme fra. En offisiell teori at Ha'amonga skal ha vært stolen til en konge som pleide å slå til folk over knærne holder ikke, den steinstolen står i gresset et stykke unna! Tonga er sydhavets eneste monarki, og de av kongeslekt er gjerne veldig høye.
For å lese vår artikkel om
Ha'amonga Triliton - klikk her.

For å lese våre artikler fra Tonga - klikk her.
For våre faktasider om Tonga - klikk her.

Vinner av august-konkurransen:
Ingen riktige svar.

Juli-konkurransen: "Kjærlighetens øyer" ligger i Papua Ny Guinea
Jente fra Trobriandøyene.
Mange husker nok de vakre jentene på Tahiti fra filmene om mytteriet på Bounty, men det er Trobriand-øyene som blir kalt "kjærlighetens øyer". Dette skyldes et rykte om at kvinnene på de isolerte øyene nærmest deler ut sex til alle mannfolk innen rekkevidde, inkludert besøkende. Vi har i en artikkel undersøkt om dette kan stemme, så du du finner svaret - også på hva landet heter, på sidene våre. Det er sydhavets største land, både når det gjelder areale og folketall, og kanskje også det mest spennende. I det indre av landet kan du finne melanesiske mennesker som knapt har vært i kontakt med hvite menn, og på øyene utenfor kyster finner du polynesiske tradisjoner som lever beste velgående.
Dessverre kan landet kanskje bli litt for spennende. Ikke fordi man kan havne midt i en stammefeide eller ende opp i en kannibals gryte, men fordi tidene har forandret seg alt for raskt mange steder i landet. Kriminaliteten har tatt overhånd i flere byer, med rå vold og ran. "Raskals" kalles gjerne de som ødelegger, og trøbbelmakerne kommer oftest fra den yngre generasjonen. Likevel, landet har så mye å by på og så mange drømmesteder uten problemer, at turismen så langt fra er død!
For å lese vår artikkel om kjærlighetens øyer - klikk her.
For å lese våre artikler fra Papua Ny Guinea - klikk her.
For våre faktasider om Papua Ny Guinea - klikk her.


Juni-konkurransen: Thor Heyerdahl bosatte seg på Fatuhiva
Nordmannen og kona Liv.
Vår kanskje mest kjente nordmann bosatte seg som en ung mann i jungelen på en øya Fatuhiva (Fatu Hiva) i sydhavet - han ville vende tilbake til naturen. Sammen med sin kone Liv dro han på en slags bryllupsreise til en øy hvor det å se en hvit mann var en sensasjon. Det gikk ikke som han hadde håpet, etter et år forlot de bambushytta og vendte tilbake til Norge, syke og skuffete. I den siste tiden hadde de måtte skjule seg i noen huler på stranden, for de innfødte hadde startet å drikke palmevin var plutselig svært lite gjestfrie. Nordmannen hadde sett en rekke store steinstatuer i jungelen og da han oppdaget at det fantes tilsvarende statuer i Sør-Amerika Hvor er redaktøren?startet han å undre på om ikke folkene på øyene hadde kommet over havet - som legendene deres sa. Ingen i det vitenskapelige miljøet ville høre på nordmannens "fantasier" og i 1947 la han ut på havet i en balsaflåte fra Peru.
Vår redaktør har besøkt øya, og på bildet har han funnet veien til stedet Heyerdahl og kona Liv hadde hytten sin.

For å lese våre artikler fra Fransk Poynesia - klikk her.
For våre faktasider om Fransk Polynesia - klikk her.
For våre sider om Thor Heyerdahl- klikk her.



 

Til toppen

 

 

 

 

 

 



forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt video | musikk | mathelse | mysterier | penpals |   linker | billetter | kontakt 
 
Det siste paradis
Terje Dahls sydhavsopplevelser
- nå som ebøker!

Kun kr.150,- pr bok.

Les mer

Tilbud på politiradio
eller UPS?
Micropower