forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | | helse | mysterier | penpals | linker | kontakt |


Maui og Vaiana i kanoenTegnefilm fra sydhavet:
"Vaiana" er Disneys nye storfilm!
Noen husker nok tegnefilmen "Lilo & Stitch" hvor handlingen forgikk på Hawaii. Nå har Disney kommet med nok en tegnefilm fra Stillehavet. Denne gangen er det om den polynesiske jenta Vaiana og halvguden Maui.

- Jeg ble imponert, sier vår redaktør Terje Dahl, - selv om det var en animasjonsfilm så gjenspeilte den sydhavsøyenes natur og kultur på en veldig bra måte!
    Vaiana er en viljesterk og modig tenåringsjente som seiler alene ut på havet for å prøve å redde øysamfunnet som lider nød fordi kokospalmene dør og det er stor mangel på fisk. Hennes far høvdingen har på det sterkeste forbud henne å seile over lagunen og ut på havet, men hun finner en magisk amulett som bestemoren forklarer vil kunne gi
henne styrke. Så Vaiana padler og seiler av gårde.
Klikk bildene for mer!
Seilkano i Mikronesia
Seilkano i Mikronesia
Terje og kona Emma padler i Tuvalu
Terje og Emma padler
Terjes fot og fotspor i  Kiribati
Fotspor Kiribati
Terje og fotspor i Samoa
Terje og fotspor, Samoa
Ha'amonga'a Maui og redaktørens datter
Ha'amonga'a Maui
Fet mann fisker, Nauru
Fet mann fisker, Nauru
Opetaia og Olivia
Opetaia og Olivia
Vaiana - Moana
Vaiana - Moana
Terje i Coco Loco
Terje i Coco Loco
Boken om seilasen
Boken om seilasen

Iakopo med guitar

Iakopo med gitar
Emma, Sonia, Terje foran huset
Emma, Sonia, Terje
    - Hennes kano og de andre seilkanoene i filmen er akkurat slik utriggerkanoene i sydhavet var for ikke så mange år siden, sier Terje. - Jeg har selv padlet og seilt dem i Tuvalu, Kiribati og Mikronesia, og det var nesten så jeg satt om bord i en kano igjen da jeg så filmen!
Langt ifra noen tullebukk
Underveis møter Vaiana den polynesiske halvguden Maui.
    - Noen har kritisert at Maui framstilles som en litt undermåls raring. Holder man seg til de gamle legendene så var jo Maui langt ifra noen tullebukk, men i en slik fantasifilm så syntes jeg det fungerer greit, sier Terje.
    Man finner legender om Maui i så godt som alle landene i Stillehavet. Noen steder blir han omtalt som en gud, andre steder som en halvgud og noen steder som et vanlig menneske som ble en helt.
    Legendene i Hawaii og Tonga forteller at Maui fisket alle øyene opp av havet med den store fiskekroken sin. Han bremset også solas fart over himmelen ved kaste en lasso laget av sin søsters hår opp til sola fra en fjelltopp slik at moren skulle få tørket palmeblader til å veve matter. Maui reddet også menneskene på kloden i en periode da himmelen kom så lavt ned at menneskene nesten ikke kunne stå oppreist. Sammen med sin far klarte han å dytte den opp igjen.
Kraftkar og kjempe
- Maui var nok litt av en kraftkar og kjempe, sier Terje, - men det var jo ikke bare Maui som var større enn folk flest en gang i fortiden. De lokale folkene på Stillehavsøyene har laget fotspor etter halvgudene mange steder, for å huske hvor store disse kjempene var. Ja, det er ikke mange år siden folk på øyene var helt sikre på at disse kjempene har levd - for dem var de slettes ikke eventyrfigurer!
    I Tonga finnes steinstrukturen Ha'amonga'a Maui som betyr "Mauis byrde". Legenden sier at det var nettopp halvguden Maui som hentet de enorme steinene på øya Wallis, som ligger nesten 1000 kilometer nord for Tonga. Han skal ha fraktet de tre steinene, som veier rundt 30-40 tonn hver, i en gigantisk kano.
Underbygger oppfatning
Noen lokale kritikere påpeker at Maui blir framstilt som tykk, og at dette på en negativ måte underbygger oppfatningen at folk fra Stillehavsøyene alltid er fete.
   - Vel, nå er det jo slik at folk i Stillehavet faktisk ligger dårlig an med syv land på listen over de ti mest overvektige landene. Og dessverre så er det nok slik at folk fra sydhavet som flytter til for eksempel New Zealand og Australia tenderer å legge på seg fordi man endrer levesett og matvaner. Tradisjonelt så var jo folkene på øyene svært så velskapte og sunne fordi de alltid skaffet seg sin egen lokale mat, gjennom å samle, dyrke og fiske, forklarer vår redaktør.
Nær slektning
Noen av sangene i filmen Vaiana er skrevet og sunget av Opetaia Foa'i, mest kjent fra sang- og dansegruppen Te Vaka. Også hans datter Olivia synger en av sangene.
    Opetaia ble født i Samoa. Hans far er fra Tokelau og mor fra Tuvalu, de møttes da de gikk på skole i Samoas hovedstad Apia, som var utdanningsstedet for sydhavsøyene på den tiden.
    - Opetaia er en ganske så nær slektning av min polynesiske kone Emma, sier Terje, - og jeg syntes jo at hans sanger passer så mye bedre i filmen enn de andre!
    Stemmen til Vaiana i filmen er av Auli'i Cravalho, en 16-årig amerikansk jente som filmdebuterte. Mauis stemme er av Dwayne Johnson, den amerikanske skuespilleren og fribryteren som er kjent som "The Rock".
    - Auli'i ble født på Hawaii med litt polynesisk blod, og The Rocks mor er fra Samoa, så de har jo begge sydhavs tilknytning, noe som sikkert var greit når de skulle spille inn stemmene, sier Terje.
Moana

Den nye Disney-filmen heter opprinnelig "Moana", som er det polynesiske ordet for "hav". I Europa ble filmen og jentas navn endret til Vaiana, på grunn av navnerettigheter.
    - "Vai" er det polynesiske ordet for vann, men da er det snakk om ferskvann og ikke sjøvann, forklarer Terje, - så selv om det fungerer i filmen så er det jo ikke helt korrekt.
Coco Loco
Det var i 1981 at Terje Dahl trengte en pause som tekstforfatter i reklamebransjen og trener/leder i bordtennis. Han hev seg nærmest sponstant på et fly og havnet i Mikronesia. Han haiket med en misjonærskonnert til noen av de isolerte koralløyene med vaiende palmer, kritthvite strender og smilende mennesker. Etter en kort tid tilbake i Norge kom ideen: - Kjøp deg en seilbåt og seil tilbake! I 1983 la han ut fra Rådhuskaia i Oslo - alene i 23 fots "Coco Loco".
    - Mange av mine venner mente at navnet jeg hadde gitt båten var treffende. "Coco Loco" kan jo oversettes med "Klin Kokos" og det var akkurat det de
mente jeg var som skulle seile den knøttlille seilbåten jorda rundt, smiler Terje.
    Vel, Terje kom seg over Atlanterhavet, gjennom Panama-kanalen og så ut i Stillehavet. Besøkte sydhavsøyer hvor man knapt hadde sette en hvit mann. Fire år varte eventyret - helt til Coco Loco ble nesten knust av et skip med maskintrøbbel ved en brygge i Salomonøyene.

Ville tilbake til øyene

- Jeg reiste tilbake til Norge, men etter å ha skrevet og utgitt en bok om mine eventyrseilas satt jeg på flyet igjen. Jeg ville tilbake til øyene og smilene! sier vår redaktør.
    Etter et par måneder i Kiribati dro Terje til nabolandet Tuvalu for å treffe en radiooperatør som helt Iakopo, de hadde brevvekslet siden Terje traff han på hovedøya Funafuti under sin seilas.
    Det viste seg at Iakopo nå var blitt stasjonert på atollen Nukulaelae og Terje tok landets eneste skip dit for å besøke han. Vel, Terje traff Iakopo, men han traff også Emma Toematagi - og snart var det klart for sydhavsbryllup!
    Terje og høvdingdatter Emma slo seg ned på Nukulaelae, på en av de ubebodde øyene på korallrevet, tre kilometer over lagunen fra øya med landsbyen. Fikk bygget hus i lokal stil og levde et tilnærmet tradisjonelt sydhavsliv med fiske og dyrking.
Kunnskap
- Både da jeg seilte mellom sjelden besøkte øyer i Stillehavet i Coco Loco og da jeg bosatte meg i Tuvalu var jeg veldig intressert i tradisjonell sydhavskultur og samlet så mye av den raskt forsvinnende kunnskapen jeg kunne. Dessverre ble mine omfattende notater ødelagt av da en orkan herjet vår øy, men da var jeg mest opptatt av å redde livet til vår lille datter, sier Terje.
Ekte Vaiana
Terje Dahl forklarer at nå han så filmen så tenkte han hele tiden på sin datter Sonia:
    - For meg så var det som filmen var om Sonia, jeg følte meg nesten som flyttet tilbake til vårt sydhavsliv! Når jeg så Vaiana leke på standstranden så var det som om jeg så Sonia leke på stranden vår i Tuvalu. Ja, jeg tror Sonia var så nære en norsk Vaiana som det er mulig å komme, sier Terje.


For å lese vår artikkel: "Klimaendringene tvang den norske Vaiana fra sitt sydhavsparadis" - klikk her

For å se en smakebit på norsk - klikk: Vaiana - trailer - Disney Norge
Se den offisiele smakebiten fra Disney - klikk: Moana - Official trailer
Den offisielle nettsiden til Disney - klikk: Disney Moana
For å høre smakebiter av sangene fra filmen - klikk: Moana Soundtrack
For video fra filmen med en sang - klikk: "We Know The Way"
Vår artikkel - klikk: "Sydhavets kjemper - eventyr eller virkelighet?"
Klikk for vår artikkel: "Terje og sydhavsøyenes kjemper"
Vår artikkel om Stillehavets seilkanoer: "Neste favoritt i Færder'n?"
Spill Vaiana/Moana leker på nettet: Moana Games online

For Terjes hjemmesider:
Jordomseileren og sydhavsboerens spennende verden



Paradiset farvel!
"Paradiset Farvel!"
Terje Dahl bodde seks år i sitt sydhavsparadis. I et hus med tak av palmebladet og gulv av grus, to meter unna lagunen. Fisket hai, fanget kokosnøttkrabber og levde et Robinson Crusoe-liv uten aviser, biler, cola og TV. Helt til orkanene dukket opp...
Klikk her for å lese om e-bok og bestille.
Klikk her for å lese om Terje Dahls andre bøker.

Mer om Terje Dahls sydhavsliv, klikk her.

 Sydhav på nettet
Terje Dahl

forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | helse |              | mysterier | penpals | linker | kontakt |