forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | | helse | mysterier | penpals | linker | kontakt |

Artikkelforfatteren Terje Dahl med beina  i vann.Sydhavets strender
Du sitter der. Med beina i vannet. Over deg suser passatvinden svakt i palmebladene. Du kan ikke kjenne at du har føttene i vann, det er like varmt som i luften. Godt og varmt. Vinden svaler, akkurat passe. Du kjenner at stresset og kulda fra det høye nord slipper taket. Snur sakte på hodet og ser deg rundt. Sandstranden er akkurat så hvit som om du hadde drømt om. Småbølgene vasker forsiktig fram og tilbake som ikke å forstyrre deg med brusing av sandkorn. Palmene som lener seg ut over vannet har knudrete stammer hvor noen har hogget inn små hakk. Det var i den du lener deg til at Viliame hadde klatret opp for å hentet ned en umoden kokosnøtt. Kuttet toppen av den med et eneste hogg av den lange macheten. Rakte den fram med et bredt smil, mens han blunket, heiste øyenbrynene helt opp mot hårfestet og sa at juicen i en grønn kokosnøtt smaker bedre enn øl eller brus i varmen.

Drømmen om sydhavsparadiset lever. Flere og flere nordmenn dropper de tradisjonelle reisemålene som Kanariøyene, Spania og Hellas og drar til sydhavet. Man vil nok gjerne oppleve noe nytt, og det er ikke så vanskelig å komme til stillehavsøyene som det engang var. Flere flyavganger, lavere priser. For folk flest er det er slettes ikke umulig å virkeliggjøre drømmen om vaiende palmer, blå laguner og kritthvite strender. Sydhavsøyene har også en spennende kultur og kanskje verdens vennligste mennesker, men det er strendene vi skal fortelle deg litt om denne gangen!
Stort hav
JordklodenHvilke strender og øyer skal du velge? Vel, sydhavsøyene ligger i Stillehavet på den andre siden av kloden, og det er verdens største hav. Snur du på globusen så du har Stillehavet mot deg og så ser du bare blått. Ja, det er dekker faktisk et større område enn alt land på kloden vår til sammen!
   Stillehavet har fått navnet sitt av de spanske oppdagelses-reisende som rundet værharde Kapp Horn og ble så utrolig glade for å finne et hav hvor stormene ikke pisket bølger over de klumpete galeasene i ett kjør. Ute i dette enorme havet ligger det millioner av øyer. Noen store, noen knøttsmå. Vulkanske øyer som kneiser majestetisk mot den knallblå himmelen, panneflate atoller som så vidt titter opp av havet. Alle har de strender, tusenvis av strender som er akkurat slik du har sett på bilder og film. Med palmer som lener seg ut over det Strandog øyer i Fijikrystallklare vannet. Selvsagt kan du ikke vente å finne flotte strender absolutt over alt. Noen av øyene, spesielt de i Mikronesia og Melanesia, har ofte mangroveskog som vokser helt ut i vannet langs kystlinjen. Ikke blir skuffet om flyet lander på en slik øy, for oftest er det slik at det finnes småholmer på korallrevene som kranser lagunen rundt øyene, og der er strendene akkurat slik du forventer deg!
For å lese mer på våre sider om typene av øyer - klikk her.
Hvordan komme dit?
Hva med lunsj i vannet på Bora Bora?I "gamle dager" var skip den eneste måten å komme seg til sydhavet. Begrepet "langt borti huttaheita" kommer av det gamle navnet på Tahiti, som er Otahiete - man syntes nok at lenger enn dit var det umulig å reise! I dag tar man fly, og det vanligste er nok å fly til Los Angeles og derfra ut i sydhavet. Mange flyselskap samarbeider, blant annet SAS, Qantas, Lufthansa og Air New Zealand, og det gjør det ganske enkelt å bestille tur helt fram dit du skal. Vil man til land i Mikronesia så kan det være greit å fly via Singapore, skal man til polynesiske øyer så er går det blant annet fly rett fra Los Angeles til Fiji. Fiji er et knutepunkt for flytrafikk i sydhavet, men man kan også reise via Australia.
Polynesia, Mikronesia - vulkansk eller korall?
Polynesisk "vahine" danserNår man ser for seg en paradisisk sydhavsøy med like vakre kvinner som strender, så er det gjerne i Polynesia. Vel, det finnes ikke noe land som heter Polynesia. Det er slik at man en gang i tiden delte det store Stillehavet opp i områder etter hva slags mennesker som bor deg - etter rase. Det området hvor det bor relativt lyshudete mennesker, og som utgjøres av en tenkt trekant mellom Hawaii, New Zealand og Fransk Polynesia kalles Polynesia - "mange øyer". Nordvest for Polynesia har menneskene mer asiatiske trekk, og området kalles Mikronesa ("små øyer"). I vest finner du mennesker med ganske mørk hud og krusete hår, og det området Melanesia ("sorte øyer"). Det er i Melanesia du finner flest øyer som har strender med svart sand. Det kommer av at øyene er vulkanske, en gang i tiden dannet av ut svart lava. Selv om du kanskje ikke syntes det ser så pent ut så får du trøste deg med at solen ikke reflekteres opp i øyene dine og at vinder ikke så lett virvler den opp. Og på småholmene rundt øyene finner du som nevnt kritthvite strender, dannet av korall og skjell som havet har knust til sand.
For å lese mer på våre sider om mennesketypene/områdene i sydhavet - klikk her.
Turister eller øde strender?
Service i vannet!Mange nordmenn begynner å bli lei de overfylte strendene på Grand Canaria. Verdens kanskje mest kjente strand, Waikiki Beach på Hawaii, kan nok i høysesongen ha forhold som minner om Kanariøyene, men ellers så slipper man trengsel på strendene i sydhavet. Flest turister, ved siden av Hawaii, finner du på Tahiti i Fransk Polynesia. De som vil ha det litt roligere reiser derfor gjerne ut til de andre øyene i nærheten av hovedøya, som Moorea og Bora Bora. Fiji er også populært, og flest turister finner et hotell på den såkalte Coral Coast på hovedøya. Litt synd, kanskje, for Fiji har så mange spennende øyer, strender og steder å by på! Cookøyene har etter hvert seilt opp til å bli en favoritt blant norske, spesielt for barnefamilier på langtidsferie. Det finnes mange favorittsteder for de som prøver sydhavet flere ganger - og det gjør jo gjerne de som har prøvd - for det er jo over 20 land a velge på. Så der som har lyst på det skulle ikke ha noen problemer med å finne en strand, til og med en øy, helt for seg selv!
For å lese våre tips om steder og hoteller for å oppleve sydhavet - klikk her.

Bare sole deg?
SurfingLigge i en hengekøye mellom to palmer i vannkanten? Klart du kan gjøre det, men siden vannet er så rent og varmt så burde man jo bruke det. Bare det å plaske litt rundt på grunna er helse for kropp og sjel! Snorkling og dykking er populært, for det er jo så mange fargerike fisk og koraller å titte på i det varme vannet! Det veldig lurt å ha på seg en t-skjorte, for selv om man ikke kjenner det når man ligger i vannet så tar solen noe kraftig. Men det er mer å ta seg til for den aktive. På mange strender kan man tilby vanlige turistaktiviteter som vindsurfing, vannski, bananbåter, parasailing og padling. Pluss strandvolley og hesteriding. Noen av verdens beste surfesteder finner du i sydhavet, som i Hawaii og Fiji. Alt fra bodysurfing for unge og nybegynnere til reefsurfing på verdens største bølger. En noe undervurdert aktivitet er å rusle rundt på korallrevet ved lavvann. Det finnes så mye spennende å titte på i pyttene. Så ikke bli lei deg om badestranden plutselig er helt tom for vann en dag. Ta på deg revsko eller noen utslitte joggesko, pluss solhatt og t-skjorte, og kom deg ut på revet. Bare ikke gå alt for langt ut der hvor stillehavets bølger tordner imot kanten!
For å lese vår artikkelserie med reisetips - klikk her.

Redd for haier?
Mating av hai stående i vannet - klikk for video!La det være sagt med en gang: Du står ikke på menyen til en hai. Hvis du ikke absolutt må leke skadet skilpadde ved å plaske rundt i brenningene på et surfebrett i solnedgangen på steder hvor det finnes hvithai så er du rimelig trygg. Sjansene er faktisk langt, langt større for å få en kokosnøtt i hodet enn å bli bitt av en hai. Haiene er noen flotte skapninger, og å være med på å gi dem mat mens man står i vannet til halsen er faktisk ganske populært noen steder (klikk på bildet for video)! Ellers så er det viktig å følge vanlige baderegler, og spør alltid først om de lokale forholdene før du kaster deg uti.
   Mange er redd for å reise til fremmede steder fordi det finnes farlige dyr. På de aller, aller fleste sydhavsøyene slipper du å bekymre deg om dette: De finnes ikke!

For å lese vår artikkel om dyrene i sydhavet - klikk her.
For å lese våre reiseråd ned det gjelder helse i sydhavet - klikk her.

For våre omtaler av sydhavets flotteste strender, klikk her!
Tips en venn : "Har du lest artiklen om sydhavets strender i internettmagasinet "Sydhav på nettet?"?"
Til  (fyll inn): Fra (fyll inn):

"Det Siste Paradis"
Det siste paradisBoken om Terje Dahls seilas i 22 fots Coco Loco, den minste båten til å legge ut på en jordomseiling.
" - Du er klin kokos! sa vennene mine da jeg kastet loss fra Rådhuskaia. Etter fire år, to orkaner og fire tropiske stormer måtte jeg lure på om de hadde rett..."
Klikk her for å lese utdrag fra boken.
Klikk her for å lese om e-bok og bestille.
Pris kr.150,-

Klikk her for å lese om Terje Dahls bøker.
Mer om Terje Dahls sydhavsliv, klikk her.
forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | helse |              | mysterier | penpals | linker | kontakt |