forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | | helse | mysterier | penpals | linker | kontakt |
BokstabelBøker på norsk om sydhavsøyene
Det finnes mange bøker som handler om sydhavsøyene eller reiser til Stillehavet, men de fleste er på engelsk. Noen av de norske er dessuten gamle og kan være vanskelige å få ta i andre steder enn i et antikvariat eller fra privatpersoner. Noen kan også lånes på biblioteker og noen kan kun fåes som ebøker.
Vel, la oss ta en titt på hva som kan være ti av de mest kjente norske bøkene fra sydhavet:
Kon-Tiki Ekspedisjonen - Thor Heyerdahl
"Boka Thor Heyerdahl selv skrev om ekspedisjonen ble utgitt i 1948. Den forteller om ferden over Stillehavet, der seks menn tilbrakte 101 dager på en flåte. De seilte 8000 km, og møtte mange utfordringer på veien. Boka og dokumentarfilmen gjorde Heyerdahl til en internasjonal kjendis. Salget av boka, samt inntektene fra filmen, bidro også til å finansiere andre ekspedisjoner. Boka har blitt oversatt til mer enn 70 språk. Det har blitt solgt over 50 millioner eksemplarer verden over."

For vår artikkel on Kon-Tiki ferden - klikk her
For vår første-side om Thor Heyerdahl - klikk her
Kon-Tiki Ekspedisjonene
På eventyr i Sydhavet - Erling Tambs
"Erling Tambs ble født 25. mai 1888 i Larvik. I 1927 kjøpte han en Colin Archer-skøyte som han døpte «Teddy». Omtrent samtidig traff han Julie Jørgensen, og de giftet seg. I 1928 la de ut på langtur med «Teddy». Et knapt år etter ble deres sønn Tony født på Kanariøyene. Seks uker senere startet de Atlanterhavskryssingen. Etter Panama nådde de Sydhavet og besøkte Cocos Island, Marquesasøyene og SelskapsøyeneI 1931 ble datteren Tui født i New Zealand. Etter at de hadde forlatt New Zealand drev «Teddy» inn i steiner på Challenger-øya. De reddet seg, men brenningene knuste skipet."
For informasjon om Erling Tambs og Teddy - klikk her.
For vår forside om sydhavet - klikk her.

Stillehavet Nord-Sør Med Havaiki - Arild Solheim
"Vi blir tatt med på en båtreise i stillehavet, søk etter Schjetnans øy og besøk på fjerntliggende atoller og øyer som ikke så lett nås av turister. Vi får smakebiter av den opprinnelige sydhavskulturen, men vi er også innom strøk hvor den vestlige kulturen vår har slått røtter uten å ha klart helt å viske ut det polynesiske særpreget."
For vår artikkkel on Havaiki-guttas seilas: - klikk her

Ombord i Hacaiki

En norsk gutts eventyr i sydhavet - Gerhard Crever
"Fin gammel barnebok. Til paradis på en glidende kvart - Hawaiislagere og drømmen om livet på en sydhavsøy." Ikke mye informasjon å finne, men boken ble utgitt av Gyldendal Forlag 1937. Er nok illustrert av vår redaktørs bestefar Karl Dahl. Fra wikipedia:"Karl Dahl var en norsk reklametegner og bokillustratør. Han illustrerte dusinvis av barnebøker. Dahl er skaperen av blant annet «Maler'n til Bjercke»-figuren, Gjensidige-vekteren (fra 1932), og kinoreklame-løperen. Mange av hans reklametegninger har dukket opp som postere i nyere tider, som den piperøkende fiskeren som reklamerer for tobakk. Karl Dahl var lærer på Kunst- og håndverkskolen, og regnes av mange som norsk reklametegnings far."
For Terjes historie med omtale av Karl Dahl - klikk her

På jakt efter paradiset: Et år på en sydhavsøy - Thor Heyerdahl
"Sammen med sin unge kone Liv dro han i 1937 til Fatu Hiva, en av Marquesasøyene i Stillehavet. Tanken var å vende sivilisasjonen ryggen og leve fullt og helt i pakt med naturen. Tropesykdommer og et anstrengt forhold til de innfødte gjorde at paret valgte å returnerte til Norge etter ett år. Under oppholdet ble Thor Heyerdahl oppmerksom på hvordan passatvindene og hav-strømmene fra Amerika var avgjørende for øyas fauna og flora. Mange planter på øya så ut til å stamme fra Sør-Amerika. Han oppdaget også likhetstrekk i relieffer og steinstatuer fra Sør-Amerika og på Fatu Hiva. Hans teori om at Polynesia kunne ha blitt befolket østfra, begynte å ta form."
For vår artikkel om hans opphold på øya - klikk her

På jakt etter paradset
Aku-Aku: Påskeøyas hemmelighet - Thor Heyerdahl
"Boka skildrer ekspedisjonen til Påskeøya og utgravningene av ruinbyen Morongo Uta. Den forteller om det begivenhetsrike oppholdet på øya, fylt av spenning, mystikk og dramatisk fortettede situasjoner." "Thor Heyerdahls ekspedisjon til Påskeøya i Stillehavet, for å utforske de store steinstatuene på øya og prøve å finne ut mer om menneskene som hadde skapt denne kulturen."
For våre artikler om mysterier på Påskeøya - klikk her
For våre faktasider om Påskeøya - klikk her
For vår første-side om Thor Heyerdahl - klikk her
Aku-Aku

Det siste paradis - Terje Dahl
"Terje Dahl, oppvokst i asfaltjungelen og hardt arbeidende i reklamebransjen var lei av storbylivet og jobben som tekstforfatter. Han bestemmer seg rett og slett for å si opp jobb, selge leiligheten for så å legge ut på havet. Båten han velger er kanskje trygg, men den er liten, bitteliten, knappe 22 fot. Venner og familie synes han sprø og båten får navn deretter - Coco Loco. På flere av de små deilige Stillehavsøyene blir han adoptert av smilende øyboere og lærer å leve slik de gjorde: Seile i utriggerkanoer, dyrke taro, fiske med harpun i konkurranse med haier, klatre i palmer, dykke etter muslinger, danse stedets danser, bite i hjel blekksprut og spise hund. Hele fire år får Terje i sitt drømmeparadis, før dramatiske hendelser gjør at han må oppgi det livet."
For å bestille den som e-bok - klikk her.
For Terje Dahls personlige sider - klikk her.

Det Siste Paradis

Paradiset jeg fant - Terje Dahl
"Terje Dahl er mannen som drar fra Oslo i en 22 fots seilbåt for å seile jorden rundt. Etter fire år var han kommet til Salomonøyene, men da ble Coco Loco rent i senk av en lastebåt. Han dro tilbake til Norge, men var fast bestemt på å slå seg ned på en sydhavsøy for resten av livet. Tre år senere var han tilbake, men nå var konflikten mellom øyrikenes tradisjonelle livsstil og den vestlige verdens verdier klart synlig. Men Terje fant til slutt sin øy, og også Emma, som han slo seg sammen med. Terje forteller med humor og klarsyn hvordan det var å komme tilbake som "innvandrer"."
For å bestille den som e-bok - klikk her.
For Terje Dahls personlige sider - klikk her.

Paradiset Farvel! - Terje Dahl
"Terje Dahl bodde seks år i sitt sydhavsparadis. I et hus med tak av palmeblader og gulv av grus, to meter unna lagunen. Fisket hai, fanget kokosnøttkrabber og levde et Robinson Crusoe-liv uten aviser, biler, cola og TV. Helt til orkanene dukket opp..." "Snart kommer digre bølger til å skylle over øyene. Vi vil prøve å klatre opp i palmene, men så drukner vi." Ordene kom i fra svigermor Fakalei etter at vi hadde hatt tre orkaner i stillebeltet hvor man ikke skal kunne ha orkaner!"

For å bestille den som e-bok - klikk her.
For å Terje Dahls artikkel om flukten- klikk her.
For våre faktasider om Tuvalu - klikk her.

For KlimaNytt med alt om klimaendringene - klikk her.

For Terje Dahls personlige sider - klikk her.
Paradiset Farvel!
Tur-retur - Terje Dahl
Terje Dahl og hans lille families dro på besøk til deres fortapte paradis i Tuvalu. På veien tilbake til Norge hadde de lengre opphold i Fiji og New Zealand.
"Vi hadde reist fra alt vi hadde bygget opp. Det var med blandete følelser jeg lastet kopper og kar om bord i jolla." "For seks år siden forlot vi vår paradisøy på grunn av klimaforandring med stigende havnivå og livstruende orkaner. Nå, en måned etter vi reiste fra Norge, skulle vi bo på vår øy for først gang siden vi flyttet - ville det bli en gedigen nedtur?"
For å bestille den som e-bok - klikk her.
For å Terje Dahls artikkel om returen - klikk her.
For våre faktasider om Tuvalu - klikk her.

For KlimaNytt med alt om klimaendringene - klikk her.

For Terje Dahls personlige sider - klikk her.
Tur-retur

Nordmenn i paradis
Så hvilke bøker har vi glemt? Vel, kanskje boken "Nordmenn i paradis" av Roar Skolmen som er "beretningen om de norske sydhavsfarerne med mange fargerike mennesker i hovedrollene: Forskere, eventyrere, sjøfolk, lystseilere, forfattere, rømlinger, drømmere og vagabonder".
    Vi har også boken "Dødlig lagune" av Terje Dahl, som er en spenningsroman lagt til Mikronesia i Stillehavet: En norsk seiler ankommer Truk hvor et han blir svært lite vennlig mottatt av
myndighetene, men langt vennligere av en innfødt jente. I lagunen er det både fly- og skipsvrak fra den andre verdenskrig - og her skjuler det seg en hemmelighet, - en
Dødlig Lagune I vårt billede
dødelig hemmelighet...
    Terje har også skrevet boken "I vårt billede", som er en science fiction roman. Vår redaktør har i en tidligere artikkel spurt om sydhavets statuer kan forestille guder fra verdensrommet, og i "I Vårt Billede" tar han dette som utgangs-punkt. Han lar en ganske så menneskelig utseende romfarer fra en annen planet crashlande på en sydhavsøy hvor folkene befinner seg på steinaldernivå.

Har du tips om andre bøker - eller kommentarer til valgene? Send en email til post@sydhav.no

For å se alle Terje Dahls bøker, samt bestille - klikk her


 Sydhav på nettet
Terje Dahl

forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | helse |              | mysterier | penpals | linker | kontakt |