forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt| video | musikk | mat |  helse | Tangaroa | Robinson | mysterier | penpals | linker | billetter | kontakt |

Vi følger opp mysteriet med fotavtrykk etter en kjempe i Fiji:
Terje Dahl foran museet
Terje Dahl på jakt etter fotavtrykket
- Steinen med fotavtrykket er sporløst forsvunnet!
I en tidligere artikkel tok vår redaktør Terje Dahl for seg en stein på museet i hovedstaden Suva i Fiji. Den hadde et enormt stort fotavtrykk, som skulle være etter en av kjempene som levde i landet i en fjern fortid. Terje har vært tilbake i Fiji og ville høre om det var noen ny informasjon om steinen og fotavtrykket. Og ble overrasket over å se at steinen var vekk - og at ingen hadde hørt om den!

- Jeg var tilbake i Fiji for å hjelpe dem med å organiser bordtennis-sporten, forklarer vår redaktør. - Jeg husket at forrige gang jeg hadde besøkt hovedstaden så hadde jeg blitt overrasket over å finne en stein med fotavtrykk etter en kjempe som må ha vært nærmere to og en halv meter høy.
    Terje Dahl hadde den gangen lest om steinen i avisen og der hadde det stått at Sepeti Matararaba ved museet i hovedstaden Suva hadde uttalt følgende:
Fotavtrykk i Fiji. Klikk for ekstern artikkel!
Lå steinen her?
Museets stående steiner
Museets stående steiner
Sepeti Matararaba  med fotavtrykket.
Sepeti Matararaba med fotavtrykket
Kali Selei fra Fiji er 2.31 høy
Kali Selei fra Fiji er 2.31 høy - og av høvingslekt
Fotavtrykk i Fiji. Klikk for ekstern artikkel!
Fotavtrykk i Naihehe-hulen i Sigatoka, Fiji
Fotavtrykk i Kiribati
Fotavtrykk i Kiribati
The Great Pyramid i Egypt
Presisjon: The Great Pyramid
Mur i Peru
Mur i Peru
Terje og fotspor i Samoa
Terje og fotspor i Samoa
Terje og fotspor i Tuvalu
Terje og fotspor i Tuvalu
Kjempens grav i Tuvalu
Kjempens grav i Tuvalu
    "Vi inviterer folk for å komme og se på størrelsen til folket som bodde i Fiji i tidligere dager, de var enormt store sammenlignet med folkene som lever i dag, spesielt når man ser på fotavtrykket på steinen."
    I følge avisen sa Matararaba også at de prøvde å finne ut om det var noen tradisjonelle legender i forbindelse med steinen.
Nære trappen
- Så da jeg hadde en ledig formiddag dro jeg til museet som ligger i utkanten av Suva. Jeg husket sånn omtrentlig hvor steinen hadde ligget, ganske nære trappen til inngangen, men der var det ingen stein med noe fotavtrykk, sier Terje.
    Terje lette over hele uteområdet, men det var ingen stein å finne.
   - Steinen burde jo være ligge ved siden av de andre stående steinene, megalittene, men der var det ingenting.
    Terje spurte en av de ansatte som holdt på å vedlikeholde uteområdet, men han hadde ikke sett noen slik stein.
   - Så jeg gikk inn og spurte damen i billettluken innenfor døren om hvem som kunne hjelpe meg med å finne steinen. Hun hadde ikke hørt om steinen, men tok hustelefon til en ved museet som burde kjenne til dette.
    En dame kom og Terje forklarte om steinen og at han hadde skrevet en artikkel om den for et par år siden og lurte på hvor den var nå.
Pensjonert
- Heller ikke hun hadde hørt om steinen og virket ikke særlig interessert i å hjelpe meg med å sjekke. Jeg forklarte et det hadde vært Matararaba jeg hadde vært i kontakt med, og spurte om han fortsatt var der. Damen sa at Sepeti Matararaba nå var pensjonert og ikke arbeidet ved museet lenger.
    - Jeg spurte hvordan jeg kunne komme i kontakt med Matararaba, og etter en stund kom hun med telefonnummeret hans.
    Terje ringte den tidligere undersøkelses-ansvarlige ved museet og forklarte at han gjerne ville vite om det hadde kommet fram noen flere opplysninger om steinen - om han hadde kommet over noen tradisjonell kunnskap siden forrige gang han var der.
    - Matararaba var svært kort på telefonen. Da jeg lurte på hvor steinen med fotavtrykket var hørtes det ut som om han ikke kjente til steinen i det hele tatt, selv om jeg jo hadde tatt bilde av han med steinen forrige gang jeg var i Fiji!
    Terje klarte ikke få noen flere opplysninger fra Matararaba, som ganske raskt la på.
Enormt store
- Jeg har jo hørt at kunnskap om fortidens kjemper er noe man ikke skal ha, men Matararaba hadde jo selv forklart at de første folkene i Fiji var enormt store!
    Så Terje lette en gang til rundt på museet, inne og ute, for å se om det kunne være noe som hadde tilknytting til store mennesker, men det eneste han fant var de store, stående steinene. Som ikke hadde vært der forrige gang Terje besøkte Fiji.
     - Jeg prøvde også å spørre om megalittene også, men med like lite hell. Steinene var jo på utstilling utenfor inngangen, så noen burde jo så absolutt ha kjennskap til dem, men nei! Så jeg måtte tilslutt bare gi opp.
Gi opp
Terje forklarer at den eneste kjempen han fant var en kar som sang karaoke på en nattklubb.
    - Han var ikke to og halv meter, men veldig høy. Han hadde også lysere hår og mer europeiske trekk enn fijianere. Jeg spurte en kelner jeg hadde blitt litt kjent med om han visste hvem denne karen var, men kelneren sa at han ikke kjente navnet hans, bare at han var en høvding.
   
Terje ble ikke overrasket over det, for over hele verden så var det jo slik at den rasen med kjemper som hadde eksistert en gang i fortiden endte opp som høvdinger og konger.
    - De var ikke bare høye, men hadde også kunnskaper som vanlige mennesker ikke hadde. Det var gjerne de som var bak de megalittiske byggverkene verden over, som eldgamle murer i Peru og The Great Pyramid, feilaktig kalt Kheopspyramiden, i Egypt. Ja, man vet jo enda ikke hvordan de klarte å lage disse uten sement og med en presisjon det er tvilsomt vi klarer å kopiere i dag med våre moderne hjelpemidler!
Over havet
Terje forklarer at disse kjempene i Peru ble sagt å ha kommet over havet. Det skal ikke ha vært mange av dem og siden de alle var menn så giftet deg seg med lokale kvinnene.
    - Selv i den kristne bibelen så finner vi at gudene, som var kjemper, fikk barn med kvinnene på jorden. Det var aldri en Gud i himmelen slik vi leser i dag, ordet var feiltolket - kanskje med vilje? spør Terje. - Ordet som opprinnelig ble brukt var "Elohim", og Elohim er et flertallsord. Det sto "Guder"! Ja, det er jo et spørsmål om når man leser at Gud bor i himmelen, at også det var en feiltolking - for i mange eldgamle skifter finner man heller at denne rasen med "guder" bodde oppe på et høyt fjell!
    Terje legger til at fotavtrykkene selvsagt ikke ble til ved at disse kjempene vandret på stein, for ingen stein er så myk at slikt går an - om man er kjempe eller ei.
    - Det var nok heller slik at de lokale folkene hogget fotavtrykkene i steinene for å huske hvor store disse kjempene hadde vært, forklarer Terje.
Flere land
Terje forklarer at han hadde sett slike fotavtrykk etter kjemper i flere land i Stillehavet - som Mosos forspor i Samoa og kjempen Tabuarikis fotspor i Kiribati.
    - Det går så mange historier om disse kjempene. Og folkene ser fortsatt ikke på det som noe unaturlig eller som eventyr. For dem hadde disse kjempene vært virkelige, sier Terje.
    Terje forteller at han under sitt første besøk i Tuvalu, i sin lille seilbåt Coco Loco, hadde sett de folkene mente var avtrykk etter to kjemper som hadde slåss. Den ene hadde landet i vannet like ved en standstrand og der var det fortsatt avtrykk etter hans hender og knær.
    - Ja, svigerfar Toematagi i Tuvalu fortale meg også om kjempen Te Valu som hadde bodd på hans øy Nukulaelae, hvor jeg siden ble bosatt. Og vi dro sammen med to utenlandske arkeologer for å finne graven til kjempen og se hva den skjulte. Vi fant graven, som var kjempestor, men folkene ble plutselig så redde at
de stoppet utgravingen før den kom i gang! sier Terje.
    Terje forteller at hans svigerfar i tillegg å være høvding også var dommeren på øya og en svært alvorlig mann:
    - Jeg var dessverre ikke så interessert i
kjemper den gangen, så det var jo bare flaks at jeg fikk tatt en del bilder og fikk høre historier fra de gamle mennene på øyene. Jeg tok dem den gangen mest for å være et slags eventyr, men har siden fortstått at for dem var det så alvorlig at man var de yngre var nødt til å lære de gamle historiene til de kunne dem uten feil!
    Terje legger til at i nabolandet Tonga så er høvdingslekten svært høy og lyshudet: - De stammet fra gudene og må gifte seg i familien for å beholde blodet etter dem.

Ny rase
- Det var så synd at jeg var for sjenert til å spørre den høye karen på karaoke-baren om hans slektsforhold. Jeg ga mitt visittkort til damen han var sammen med, men har ikke hørt noe. Vel, det som er spennende er at man nå begynner å forstå at vi i en fjern fortid har hatt flere raser med mennesker en det man tidligere var klar over. Denisova-rasen fra Kaukasus-fjellene kan ha vært svært høy, noe både nye funn og DNA-tester syntes å vise. Dessuten viser nylige DNA undersøkelser at man i tillegg til Denisovaene også har hatt en annen rase med mennesker i fjern fortid som man ikke tidligere hadde en anelse om at skulle ha eksistert. Kanskje den rasen var kjempene? spør Terje Dahl.

Har du noen opplysninger som kan være av interesse, send en email til terje@sydhav.no

For vår artikkel: -Hvorfor skal det holdes hemmelig at kjemper har eksistert? - klikk her
For vår artikkel:
- Hvem laget det store fotavtrykket i Fiji - klikk her
For våre sider om Fiji - klikk her
For vår artikkel: -
De fortalte meg legender om kjemper, men jeg trodde ikke at de kunne ha rot i virkeligheten! - klikk her
For våre artikler om kjemper i sydhavet - klikk her
For våre norske artikler om kjemper - klikk her
For Terje Dahls engelske artikler om kjemper - klikk her