Samfunnshusene
i sydhavet
Det er
to bygninger som er svært viktige for folkene på sydhavsøyene
det er kirken
og samfunnshuset.
Misjonærene
kom ganske så tidlig til de polynesiske øyene i Stillehavet.
De første
kom til Tahiti i det østlige Polynesia i 1797- Siden ble det
flere og flere til alle landene. Folkene måtte bygge
kirker i europeisk stil for dem, og når kirken ble ferdig måtte
de bringe mat til misjonærene og gi penger så misjonærene
kunne sende barna sine til skoler i utlandet. Ja, man hadde til og
med konkurranser om hvem som kunne gi mest penger til kirken!
Tradisjonell
stil
Vel,
kirkene er de største og flotteste bygningene på øyene,
|
Klikk
for landene
|
 |
|
Tuvalu
|
|
|
|
Samoa
|
|
|
|
Cookøyene
|
|
|
|
Fet mann, Nauru
|
men samfunnshusene
er ganske store også - og her holder man seg gjerne til en mer
tradisjonell stil. Oftest bygget av lokale materialer, med tak av
palmeblader. Slik man hadde bygget alle husene i århundrer.
Og det som foregår i samfunnshusene er også av lokal art.
Her kommer man sammen for å spise, ha sosialt samvær og
danse sine tradisjonelle danser. Presten kan gjerne være tilstede,
da kun for å velsigne maten før spisingen starter.
De eldste
I samfunnshusene er det gjerne de eldste som er de viktigste. Det
er de som holder taler, det er de som bestemmer hva som skal foregår
og hvor når. I kirkene sitter man jo på benker, men i
samfunnshusene finnes det ingen benker eller stoler. Man sitter på
gulvet langs veggene. Vel, nå har jo de tradisjonelle samfunnshusene
ingen vegger, kun et tak; Man vil jo at passat-vinden skal svale de
som sitter inni!
Palmeblader
Maten serveres ikke på europeisk måte, den blir tradisjonelt
plassert på palmeblader på gulvet. Etter taler blir det
ført de eldste til å reise seg opp, forsyne seg og gå
tilbake til plassen ved veggen. Deretter er de andres tur, gjerne
mennene først, så kvinnene. Og tilslutt barna
hvis de har lov ti å være tilstede.
Mer enn nok mat
Det er alltid nok mat. Gjerne mer enn nok mat. Tradisjonelt så
er maten lokal. Det er fisk man selv har fisket, skjell man har plukket
på korallrevet, taro-røtter man har dyrket, brødfrukt
man har kuttet ned fra brødfrukt-trærne. I de seinere
åre har selvsagt, eller dessverre, importert mat starte å
spille en større og større rolle. Spesielt landene som
har tilknytting til USA får tonn på tonn med boksmat som
en slags uhjelp. Og ris har ofte overtatt plassen til taro og brødfrukt
over alt på øyene.
Alt for tykke
Selvsagt gjør endringen i mat, også i forsamlingshuset,
at man lever usunnere. Man blir alt for tykke, man får sukkersyke
og man dør tidligere. I den seinere tiden har man mange steder
forstått at den tradisjonelle levemåten er best for øyboerne,
og man prøver å gjenvinne de tradisjonelle matrettene.Det
var en lang periode hvor den lokale dansen ble byttet ut med bingo
og disko, men også her kommer tradisjonelle danser og kostymer
tilbake.
U-hjelp
Andre store hus? Øyrådene hvor de valgte medlemmene styrer
den politiske/samfunnsmessige situasjonen har gjerne også store
administrasjons-hus og ofte mye større enn for noen
år siden. Dette skyldes gjerne u-hjelp fra velstående
land som har politiske interesser av Stillehavsområdet.
Terje Dahl
07/04 - 2025
For
vår artikkel om husene i sydhavet - klikk her
For vår artikkel om helse i sydhavet- klikk her

"Paradiset Farvel!"
Terje
Dahl bodde seks år i sitt sydhavsparadis. I et hus med tak av
palmebladet og gulv av grus, to meter unna lagunen. Fisket hai, fanget
kokosnøttkrabber og levde et Robinson Crusoe-liv uten aviser, biler,
cola og TV. Helt til orkanene dukket opp...
Klikk
her for å
lese om e-bok og bestille.
Klikk her
for å lese om Terje Dahls andre bøker.
Mer
om Terje Dahls sydhavsliv, klikk her.
|