forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | | helse | mysterier | penpals | linker | billetter | kontakt |

Marae på Moorea, Nuruua.Pyramider i Polynesia
Det finnes en stor mengde eldgamle pyramide-formete steinstrukturer og byggverk av stein over det området som kalles Polynesia. Her er bilder og omtaler av noen få av dem:

Hawaii, Hawaii: Mo'okini Heiau på "Big Island" skal være den største pyramiden i Hawaii, hvor det er godt med pyramidelignende steintempler og andre stein-konstruksjoner. Den har en grunnflate stor som en fotballbane. Arkeologene mener den ble bygget år 480 e Kr, dedikert krigsguden Ku. Det sies at steinene ble sendt fra hånd til hånd fra en dal flere kilometer unna, og at templet ble bygget på en natt. Mo'okini Heiau. Klikk for en ekstern side med artikkel.
Molikai, Hawaii: En annen pyramide i Hawaii er Ili'ili'opae Heiau på Molikai, som hadde minst fire terrasser og noen mener skal ha blitt bygget av menehunefolkene, som nå er forsvunnet. Andre sier den er av nyere dato (1300-årene), og var en slags skole for trollmenn, med menneske-ofringer på programmet. Også her skal steinene ha blitt sendt per hånd fra et annet sted. Ili'ili'opae Heiau, klikke for en ekstern side med artikkel.
Necker Island, Hawaii: Den noe ugjestmilde øya tilhører Hawaii selv om den ligger langt unna de andre øyene, og her er utallige steinplattformer og terrasser. Det har også blitt funnet steinstatuer, boller, økser og annet. Øya var forlatt da de første hvite oppdaget øya, man antar det var de små og mørkhudete menehunene som engang bodde der - hvis de har eksistert! Necker Island. Klikk for en ekstern side!
Tahiti, Fransk Polynesia: Den kanskje mest kjente øya i sydhavet har hatt mange pyramideformete tempel-plattformer, maraer, men de fleste er borte for alltid. Tegningen er i fra boken The Voyage of McDuff, 1799, og illustrerer godt hvordan de første hvite oppdagerne fikk se flotte byggverk av stein. Mahaiatea marae, 90 meter lang, ble siden revet for å bruke steinene til å bygge en bro..! Pyramide Tahiti

Raiatea, Fransk Polynesia: Raiatea er ansett for å være en av de viktigste historiske øyene i Polynesia, det sies det var her de første polynesierne slo seg ned, og herfra de migrerte til andre øyer - helt til Hawaii og New Zealand. På bildet er restene av Taputaputatea marae, den antatt største i sydhavet, det finnes en rekke andre på øya.

Taputapuatea. Raiatea. Klikk for en ekstrern side med artikkel.
Moorea, Fransk Polynesia: På naboøya til Tahiti finnes det også en rekke maraer, en av de fineste og formet som en trinnpyramide er Marae Nuurua. Det sies at den ikke er så historisk gammel som endel av de andre på øya, men hvem vet? På Moorea, som mange andre steder i sydhavet, sier legendene at det bodde hvithudete, høyreiste og lyshårete mennesker. Marae på Moorea, Nuruua.
Huahine, Fransk Polynesia: Det er en rekke maraer på Huahine, en del er fint restaurerte. Legendene sier om Marae Fare Miro at man fikk steinene til å fly da man laget den. På en pyramideformet fjelltopp i nærheten av byen Fare skal det være en hemmelig, såkalt "levende" tiki-statue av stein, med farlige krefter i følge legender. Marae på Huahine
Bora Bora, Fransk Polynesia: Det skal finnes minst 13 marae-pyramider på øya som er kalt verdens vakreste. Den største og viktigste er Marae Marotetini, som ligger like ved gamle kongegraver av litt nyere tid og ble restaurert i 1968. Legendene sier steinene kommer fra Mt. Otemenu. Bildet viser derimot en annen og flott marae:Taharuu Marae.
Marae Taharuu. Klikk for ekstern side med artikkel - på fransk
Fatu Hiva, Marquesasøyene, Fransk Polynesia: Thor Heyerdahl bodde et år på Fatu Hiva sammen med sin kone Liv ti år før Kon Tiki ferden, og ble imponert av plattformer og andre steinkonstruksjoner skjult under tett vegetasjon. Selv i dag vet man ikke hva som kan finnes av arkeologiske mysterier på den uframkommelige øya. På bildet er en ung Heyerdahl ved gamle murer. Thor Heyerdahl og murer - klikk for vår artikkel!
Hiva Oa, Marquesas-øyene, Fransk Polynesia: Det finnes to store arkeologiske områder på Hiva Oa som er delvis restaurert:Taaoa and Puamau. Bildet er fra Taaoas steinplattformer med statuer, i Puamua er det statuene som dominerer. I følge arkeologen som først undersøkte stedene i 1925, så ofret man mennesker på plattformene. Taaoa på Hiva Oa. Murer med tikistatuer, - klikk for ekstern side.

Nuku Hiva, Marquesas-øyene, Fransk Polynesia: Også på denne øya vrimler det av arkeologiske godbiter, flere delvis restaurert. På bildet er enorme murer/templer med steinstatuer i Paeke-området i Tapivai. Også i Hatiteu på andre siden av øya finnes det en fin plattform med statuer.

Murer med tikistatuer, - klikk for ekstern side.

Raivavae, Austral-øyene, Fransk Polynesia: Raivavae skal engang ha vært en av de viktigste øyene i området. Har finnes rester etter flere tempelplattformer og steinstatuer - blant annet en imponerende tiki som måtte fraktes til et museum i Tahiti av karer fra Marquesas-øyene da ingen av øyes egne menn turde rører den.

Marae på Raivavae.
Rapa-iti, Austral-øyene (Tubuai), Fransk Polynesia: En fjelltopp på den lille øya har blitt formet som en pyramide av terrasser og noe man antar er restene av et fort: Vaitau/Morongo Uta. Fjelltoppen ble undersøkt, men ikke utgravd, av Heyerdahl-ekspedisjonen til sydhavet i 1950-årene. Blir spennende å se hva det er! Fjelltopp Rapa Iti
Temoe, Gabierøyene, Fransk Polynesia.
På atollen Temoe finnes det fortsatt resten etter hva som kan ha vært en ganske så imponerende marae i form av en trinnpyramide. Det er de som hevder det har vært en observasjonsplattform, men hvorfor sies det ingenting om. Nok et mysterie?

Tempel på Temoe
Mangareva, Gambier-øyene, Fransk Polynesia: Den fanatiske presten Laval fjernet alt hedensk ved å bygge katedraler og kirker på den lille øya, men selv om den enorme maraen som de første oppdagerne av øya beskrev er vekk, har man i alle fall delvis klart å restaurere en. Mangareva marae
Påskeøya (Rapa Nui): På denne isolerte øya finnes i tillegg til de berømte statuene også mange andre arkeologiske mysterier, som rongo-rongo tavlene og steinplattformen Vinapu på bildet. Den minner svært om plattformer fra Sør-Amerika. Bygget av hvithudete "langører" med skjegg, eller kanskje guden Tiki? Plattform på Påskeøya. Klikk for vår artikkel.
Pitcairn: Mytteristene fra Bounty fant fire stein-plattformer. En hadde en statue i hvert hjørne, med ryggen mot havet. Statuen var lik moi'ene på Påskeøya, med hendene på magen, ingen bein. De ødela templet og fant et skjelett med hode på et perleskjell. De fant også steinøkser og skjeletter andre steder på øya. Pitcairn. Klikk for våre sider om øya.
Tongatapu, Tonga: Tonga var en ganget av de viktigste landene i sydhavet, og er i dag det eneste kongedømmet. Ha'amonga Triliton, den mystiske "steinporten", er kanskje mest kjent, men Langi Namoala ved den fordums "hovedstaden" Mu'a (Lapaha) har steiner som veier over 100 tonn - den største utformet så den er hektet til nabosteien! Mye tyder på at Mu'a er tusenvis år gammel, for den består også av havneanlegg som kun kunne ha blitt brukt da havnivået var en god del høyere enn idag. Legendene sier at steinene er hentet fra øya Wallis (Uvea) hundre kilometer nord for Tonga. Den aller største pyramiden er helt forsvunnet - det er bare en gammel tegning og knapt nok minnene igjen!
Tonga tapt pyramide.
Pyramide.  Klikk for en ekstern side med info.
Nukulaelae, Tuvalu: I det lille landet Tuvalu er det heller dårlig med arkeologiske funn, men på holmen Niuoko på atollen Nukulaelae er det rester av en slags marae med oppreiste steiner - både inne på øya (Te fale atua - gudenes hus) og ved stranden. I bushen er også det man tror er graven til kjempen Te Valu - over 3 meter lang! Steiener på Nukulaelae - klikk for vår artikkel om dem og kjempen Te Valu.
Rarotonga, Cookøyene: I 1997 fant japanske arkeologer restene av en hittil ukjent marae på nordøstsiden av Rarotonga, ved Ngatangiia. Marae Arai-Te-Tonga er nå antatt å ha vært den viktigste tempelplassen på øya, og man tror den er 1.500 år gammel. Det finnes også en eldgammel steinlagt vei rundt hele øya, Ara Nui O Toi, som skulle ha vært laget av krigeren Toi omkring år 1000 e kr.
Marae Rarotonga
Aitutaki, Cookøyene. På sørøstkysten av Aitutaki, kanskje mest kjent for sin flotte lagune, finnes det flere lave maraer med oppreiste støtter av basaltstein. Gjemt under hibiskusbusker med gule blomster står hovedstøtten til det som var det helligste stedet på øya før de hvite ankom. Den heter Te-Poaki-O-Rae, er omtrent to meter høy og er omkranset av mange små steiner som skjuler seg i vegetasjonen. Opprreist stein på Aitutaki
Tongareva (Penrhyn), Cookøyene: Ni grader sør for ekvator ligger en ganske stor atoll. Ifølge tradisjonen så kom de første øyboerne fra Manihiki i sør, men de har mørkere hud og annen dialekt. På en av atollens mange øyer finnes det rester etter en gammel marae; Te Reinga. Rauhara. Pluss en oppreist steinstøtte, begge sees på bildet.
Marae og støtte på Penrhyn.
Sawaii, Samoa: Pulemelei er den største pyramiden som er funnet i sydhavet, og er nå underutgraving av Kon Tiki museet. Allerede nå mener mange at den også var den viktigste. Edgar N Heycock skal også ha funnet mange pyramider på hovedøya Upolu, med opp til tretti fots høyde og to hundre fots lengde, med rester etter brolagte veier til havet. Pulemelei - klikk for vår artikkel!
North Island, New Zealand: Er de store steinene som kalles Kaimanawa Wall naturlig, sprukket vulkanstein eller en pyramide? Det diskuterer ekspertene. En analyse av steinene sier at de er av en type som ikke finnes i området, og siden de er dekket av et lag vulkanaske må de være fra før 185 e. Kr da vulkanen Taupo hadde utbrudd. Får vi svaret en dag? Kaimanawai Wall. Klikk for en ekstern artikkel.
 
Klikk på bildene for mer!

For å lese vår artikkel om pyramider i hele Stillehavet, klikk her.

Har du noe opplysninger, eller bilder, som kunne være av interesse? Vennligst send oss en e-mail - klikk her.

"Paradiset Jeg Fant" - boken om Terje Dahls liv på en ubebodd øy i sydhavet.
Paradiset jeg fantEtter eventyrseilasen i Coco Loco vendte Terje Dahl tilbake til sydhavet. Traff høvdingdatteren Emma Toematagi i det polynesiske landet Tuvalu og feiret bryllup i en måned.
"Skulle vi virkelig bygge vårt hjem på den ubebodde koralløya Motuloa, helt på verdens ende..?"

Klikk her for å lese utdrag fra boken.

Klikk her for å lese om e-bok og bestille.
Pris kr. 150,-
Klikk her for å lese om Terje Dahls andre bøker.
Mer om Terje Dahls sydhavsliv - klikk her.

forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | helse |              | mysterier | penpals | linker  | billetter | kontakt |