forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk |
| mathelseTangaroa | Robinson | mysterier | penpals | linker | billetter | kontakt |
"Brevet til Kongen" - den forbudte klimafilmen!
Emma, Sonia og Terje foran sitt hus i Tuvalu
Terje Dahl er nordmannen som slo seg ned på en øde sydhavsøy sammen med sin polynesiske kone. De levde et lykkelig liv uten biler, aviser og tv helt til orkaner tvang dem til å flytte til Norge. De blir gjerne kalt verdens første klimaflyktninger.

 

Terje Dahl.
Terje Dahl

 

Beskyttelsesmur på Nukulaelae - skylt vekk av orkan.
Beskyttelsesmur - skylt
vekk av orkan.
Nye øyer - laget av orkan, de forsvant i neste orkan.
Nye øyer - laget av en orkan,
de forsvant i neste orkan
"King tide" - et nytt fenomen i Tuvalu
"King tide" - et nytt
fenomen i Tuvalu
Tuvalu - et land av panneflate atoller.
Tuvalu - et land av
panneflate atoller.
Al Gore fikk fredsprisen for sitt klimaengasjement og sin film "En ubehagelig sannhet". I år 2001 laget vår redaktør Terje Dahl tv-dokumentaren "Brevet til Kongen - en bønn til Kong Harald fra nordmannen som måtte forlate sin sydhavsøy". En film med så mange ubehagelige sannheter for den norske regjeringen at den aldri ble vist.

Her er Terje Dahls egen historie:
- Al Gores "En ubehagelig sannhet"
er ikke den første dokumentaren av sitt slag. I år 2001 laget jeg en ganske lik film, men norsk versjon med utgangspunkt i at jeg hadde måttet forlate mitt hjem i sydhavet på grunn av klimaendringene. Jeg tok også opp Norges rolle som verdens nest største oljeeksportør og mente vi burde føle et enormt ansvar. For at filmen ikke bare skulle bli en dokumentar som var glemt neste dag laget jeg den som en oppfordring til kong Harald: Jeg ba han henstille til Norges regjering om å begrense norsk oljevirksomhet.
Det skulle jeg nok ikke ha gjort - for dokumentaren ble aldri vist.

Redde for å dø
-
Da jeg kom tilbake til Norge i 1995 kunne jeg ikke bare puste lettet over at jeg var trygg for livstruende orkaner og la resten av Tuvalus befolkning klare seg som best de kunne. Jeg måtte gjøre alt jeg kunne for å fortelle at folk i en hel nasjon var redde for å dø, bli drept av bølgene fra orkaner - i et land som ifølge lærebøkene ligger for nære ekvator til å kunne ha orkaner. Jeg skrev først et brev til Kongen, som ble overrakt slottet av min lille datter i desember samme år, etter en pressekonferanse hvor Norges miljøvernorganisasjoner var tilstede for å støtte
min aksjon. Jeg hørte aldri noe fra Kongen.
Politisk svada
- På ettårsdagen for mitt første brev sendte jeg et nytt. Denne gangen ble brevet sendt fra Kongen til regjeringen, - men alt jeg fikk fra regjeringen var et brev full av politisk svada.
Få sendetid
- Jeg bestemte meg for å lage en tv-dokumentar,
for å vise hva klimaforandringene med orkaner og stigende havnivå betyr for et land som Tuvalu, men en gjennomsnitts-høyde over havet på mindre enn to meter. I 1997 var Emma, Sonia og jeg tilbake i vårt tidligere hjem, og takket være støtte i fra Framtiden i Våre Hender hadde vi med oss en filmfotograf. Det var ikke før vi var tilbake at jeg fikk se at fotografen ikke var så dyktig som jeg hadde fått høre, men jeg hadde tross alt tjue timer med film, - noe måtte jo kunne brukes i tillegg til det jeg tidligere hadde filmet selv. Vel, jeg tok med filmene til NRK etter å ha forklart hva mitt prosjekt gikk ut på, men ble overrasket over at karen jeg hadde avtale med ikke dukket opp. Og da dette skjedde to ganger begynte jeg å lure. Så gleden over at NRK tilslutt ga et muntlig løfte om at jeg ville få sendetid hvis jeg fikk laget filmen ferdig var nok litt dempet. Jeg fant tilslutt et filmselskap som lovet å gjøre dokumentaren ferdig, og ga dem filmene samt mitt forslag på storyboard og kommentarer. De sa at det ikke ville ta lang tid før de ville ha et utkast jeg kunne titte på. Så hørte jeg ikke noe mer. Jeg fikk aldri tak i min kontaktperson verken på telefon eller via e-mail. Selv ikke vanlig brev til firmaet hjalp. Så en dag dukket jeg uanmeldt opp hos filmselskapet, og da jeg fortsatt ikke fikk snakke med noen som kjente mitt prosjekt nærmest tvang jeg meg inn i lokalet og klarte å finne mine videofilmer på en hylle. Puttet dem i vesken og dro. Jeg har fortsatt ikke hørt noe fra dem.
Prøve selv
- Vel, da var det bare å prøve selv. Jeg satte meg inn i et videoredigeringsprogram jeg kunne bruke på min datamaskin og fomlet i vei med digital klipping og lydinnspilling. "Brevet til Kongen - en bønn til Kong Harald fra nordmannen som måtte forlate sin sydhavsøy", som jeg kalte dokumentarfilmen, ble tilslutt ferdig. Resultatet var ikke så proft som det sikkert kunne ha blitt med litt filmhjelp og arkivklipp fra naturkatastrofer og miljøvernkonferanser, men dokumentaren skulle jo ikke være 100 prosent proff - det var et personlig filmbrev fra en som ikke er filmregissør!
Se den forbudte filmen:
Du kan nå se en nyredigert kortversjon av dokumentaren.
Nytt møte
- Etter å ha forsøkt i en lengre periode klarte jeg tilslutt å få til et nytt møte med NRK. Viste fram filmen og fikk overraskende nok positiv tilbakemelding. Innkjøpssjefen skulle snakke med en NRK-produsent som skulle finne fram egnete arkivklipp og hjelpe meg med å gjøre dokumentaren ferdig på huset. Så hørte jeg ikke mer, på tross at karen seinere på telefonen bekreftet at han hadde snakket med damen og at hun skulle kontakte meg. Tilslutt klarte jeg å få kontakt med den kvinnelige produsenten, men nei: Hun hadde ikke hørt om mitt prosjekt - hun hadde ikke engang snakket med innkjøpsjefen!

Orket ikke
- Jeg orket ikke mer. Det var bare en konklusjon jeg kunne dra: I Norge skal en dokumentar som er kritisk til norsk oljeutvinning og miljøvernpolitikk IKKE vises på skjermen. Vel, nå kan du selv se filmen. På internett er det ikke så lett å stoppe meg!

BBC fikk i 2004 produsert en tv-dokumentar om Tuvalu og klimaendringene, "Before the Flood", og Terje figurerer i filmen. Den har blitt vist i flere land, men ikke i Norge.


Her er kortversjonen av "Brevet til Kongen":


Du kan også laste filmen ned - klikk her
For å lese det første og andre brevet til Kongen, samt og korrespondanse med statsministerens kontor i forbindelse med brevene - klikk her.
Terje sendte også et nytt brev til Kongen enda ett år seinere (4. desember 1997), for å lese det - klikk her.

  Jeg har  følgende innlegg/synspunkt:
 
  Navn:
 
  E-post adresse:
 
 
 
Hva mener du?
Her kan du sende inn din egen mening om Terje Dahls tv-dokumentar.
Under finner du de innsendte meningene.

Les gjerne våre kronikker, klikk her
For redaktør Terje Dahls egne sider om klimaendingene,
klikk her
KlimaNytt - klikk her


Innlegg - nyeste nederst:

Synes du har laget en grei dokumentar. Leit at ikke du blir tatt på alvor, men vi har heldigvis mange miljøvern-organisasjoner som har stor innflytelse. Vi er også heldige som har Al Gore. Han er en person som er meget godt kjent over hele verden og derfor er det mange som hører på han. Det ser ut til at alle i regeringen tar miljøet på alvor, men jeg mener fortsatt det blir gjort for lite, og at det som er gjort har gått fryktelig seint. Jeg kan nevne noe av det jeg mener skulle vert ordnet. Mange flere ladestasjoner for el-bil. Biodiesel og bioetanol på alle bensin-stasjoner. Produsere grønn energi ved og få satt opp mange flere vinnmøller samt solcellepanel. Gi avgiftsfritak på diesel og bensinbiler mot at man blir påtvunget og kjøre på biodrivstoff. Med oljemilliardene våre mener jeg dette er ting som allerede burde vært gjort.
Arne-Jørgen Venvik
Fin side. Du trenger ellers ikke å etterlyse begrensninger av norsk oljeproduksjon. Den faller med 10% årlig pga Peak Oil, og er nå tilbake på 1993-94 nivå etter at den toppet i 2001.
   
Verdens oljeproduksjon ser så langt ut til å ha toppet ut i 2005 på 85 millioner fat pr dag. Verden produserer nå 3,5 millioner fat mindre pr dag. En reduksjon på 5%. Resultatet er oljepris som er i ferd med å bikke 100 dollar, og matproduksjon som faller sterkt fordi fattige land ikke har råd til drivstoff. Verdens kornlagre er på de laveste nivåer siden 1970, med en befolkning som har økt 25%.
     "Klima" har plutselig blitt en ny religion, skapt av de aller sterkeste kapitalkreftene i samfunnet og stemplet "godkjent" av den norske nobelkomite. Hvorfor denne plutselige panikken?
    Jeg vedder en tier på at noen nå er vettskremte over uttømmingen av ressursene. Kapitalismens tese om at ressurser alltid er tilgjengelige for penger er i ferd med å krasje. Derfor trenger vi en ny religion som gjør ressurseffektivisering til sitt mantra, slik de 10 bud har vært bærebjelken i kristendommen. Vår tids Moses heter Al Gore, og steintavlene fikk han av Filmakademiet og den norske nobelkomite. Fra før hadde han tjent over en halv milliard kroner på sine dommedagsprofetier.
    Håper folk på Tuvalu slipper å se vestens nye religion utfolde seg på TV. Det er lite annet å gjøre for disse øyene enn å flytte befolkningen. CO2-utslippene vil bare bli verre fordi man må ta i bruk kull og oljesand for å erstatte lett råolje. Det er en langt skitnere og mindre energieffektiv prosess. Biologiske drivstoff er samme greia. Matproduksjon innebærer forbruk av 10 fossile kalorier pr matkalori. Å bruke avlingene til drivstoff faller enda dårligere ut og som sagt er det lite mat allerede. Somethings gotta give og det blir som vanlig de fattige som det vil bli flere og flere av.
Ole M
Du snakker jo etter min mening om selve kjernen av problemet. Vi er alle kapitalister og som du sier vil ingen gå frivillig med på mindre profitt. Hverken stat eller selskaper. Jeg tror vi desverre aldri kan snu den matrielle veksten, men heller må satse på mer miljøvennlige metoder for produksjon. Men igjenn, tilbake til profitt. Det koster penger å utvikle, og ta i bruk slike løsninger, og derfor er det ikke attraktivt.
Noe må gjøres.
Robert S
helt fantastisk Terje. du hvet hvordan det er og leve og overleve. verdien i livet . men ja det du forteller oss er sørgelig. klemm til deg og dinn fam hilsen annette Mallorca
Veldig fin dokumentar om det som skjedde på atollen. Men dine kommentarer om "årsaken" er jeg sterkt uenig i, og jeg har ingrn tro på at hverken oljeproduksjon eller CO2 utslipp har signifikant (elller noen) innvirkning på Klimaet. Følgende fakta: Co2 som drivhusgass utgjør ca 0,054% av de totale drivhusgassene i atmosfæren. Av den totale mengden av Co2 i Atmosfæren er ca 2% menneskeskapt. Lett kalkulasjon gir da at av de totale drivhusgassene utgjør menneskeskapt Co2 ca. 1 promille (1 tusendel) Hvor mange promiller av denne ene promillen av totalen vi i Norge er ansvarlig for er vanskeligt både å beregne og tippe :\ Vanndamp er den betydelig største drivhusgassen med ca. 90%.
(http://www.forskning.no/Artikler/2004/mars/1079607182.56)
( + en annen drivhusgass som er langt "farligere" enn Co2 er Metan :)
http://www.forskning.no/Artikler/2002/mai/1020861411.49)
Andre syn enn det "vedtatte" har også Bjørn Lomborg i artikkelen i Dagbladet:
(http://www.dagbladet.no/magasinet/2007/10/30/516673.html)
Og han belyser også en interessant betraktning: "Hvis vi oppfyller Kyoto-avtalen, koster det oss 180 milliarder dollar i året og i år 2100 vil vi ha slakket ned oppvarmingsprosessen med sju dager i forhold til hvis vi ikke hadde fulgt avtalen. Er det fornuftig? sier Lomborg til Dagbladet.no."
...Det er visst tydeligvis det i stedet for å skikk på helsetjenesten, eldreomsorgen (har DU lyst til å bli gammel i Norge ? jeg har p.t. det IKKE !) barnehager, skole og forskning.
Andre samlede meninger: "Det med å kjøpe og selge CO2 kvoter får meg nesten til å grine. At "offentlig" svindel kan være så åpenbar og fullt "vetatt"? Dette er jaggu mye værre enn det som bankene driver med." "Co2 avgiften er bare en ny måte å beskatte oss på. Slipper jeg en god fjært avgir jeg like stor klima effekt som bilen min gjør i løpet av et halvår. Det neste blir vel "fis-avgift" ? "
Anbefaler også å se på den engelske dokumentaren "the great global warming swindle" (finnes bl.a. her: http://video.google.fr/videoplay?docid=-4123082535546754758)
Til slutt vil jeg bare oppfordre alle til å være litt kritiske, ikke "spis" allt som blir sagt hvis du ikke vet/er enig i hva/hvorfor/årsak/helheten, og å selv legge sammen 2 plus 2.
PopEye
Hei! Så nettopp filmen din på nettet (den forkortede). Din historie er et konkret bevis på at klimaet kloden er i ferd med å forandre seg, og at dette er noe som berører mange. Det som bla. slår meg som nordmann er at norske politikere snakker så pent om utslippsreduksjoner, mens de handler bevisst for å maksimere profitten fra oljen.
Noe annet som er et stort tankekors er at teknologien som kunne hjelpt oss til mindre utslipp ALLTID må benyttes som en kommersielt interessant vare - og ikke et verktøy for å løse en stor felles utfordring.
Mest av alt handler det likevel om å starte med seg selv: Hvor bevisste er den enkelte av oss med det vi foretar oss i hverdagen?
Når denne bevisstheten blir sterkere, vil kravene til storsamfunnet tvinge fram en kursendring. Problemet er at vi begynner å få dårlig tid...
Arild Strømmen
Aktuelt tema, ikke minst for de som bor slik til i verden at klima truer livets sikkerhet. Utfordringen er å vite hva er det egentlig som foregår. Vi vet at dagens olje som pompes opp av Nordsjøen er et resultat av en gedigen omveltning i klodens historie. Det har vært omfattende naturkatastrofer før Henry Ford fikk start på den første bil, derfor er det viktig å ha et litt edrulig syn på situasjonen. Det som etter min mening er ett større problem en ventede natur endringer er fordelingen av resurser å verdier i denne verden Jeg er selv eier av en vesentlig del av en øy i Stillehavs området. Det finnes der ingen garanti for de livsnødvendige sikkerhets garantier som vi i den vestlige verden tar som en selvfølge. Trenger du 200 N kroner for å overleve et medisinsk problem å du ikke har de pengene får du beskjed om å forlate sykehuset. Vi i den vestlige verden har et ansvar ikke bare for miljø men også for en rettferdig forvaltning av de samlede resurser som denne verden besitter. Jeg har stor respekt for Terje Dahl sitt engasjemang på mange måter, men jeg er noe usikker på virkemidlene der han ber kongen om å begrense oljeproduksjonen i Nordsjøen. Jeg mener Norge bør vøre et ledende land i verden på energi , en vesentlig del av oljeproduksjonen bør settes av til forskning på neste generasjons energiform som må basere seg på en helt annen teknologi. Det blir for naivt å tro at dersom Norge skrur i gjeng kranene i Nordsjøen så vil verdens CO2 utslipp bli redusert. Andre aktører vil selvsagt dekke dette energibehovet å muligens på en mer miljøfientlig måte en det Norge står for. Tror derfor svaret må ligge i økonomi , ansvar for global forvaltning å fornyet teknologiutvikkling for de landene som produserer olje. Jeg ser situasjonen på øya der jeg er engasjert blir stadig forverret, de lever av fiske å innhøsting av kokosnøtter. Drivstoff til fiskebåtene er nå så høy at resultatet etter en månes fiske ikke lenger er nokk til å betale for familiens behov for ris innkjøp. Dette vil si at vi mangler en fullstendig global forvaltningsplan . Dette forhold er den verste å mest akutte miljøtrusselen vi står ovenfor i dette århundre. Bedre blir det ikke når Amerikas livsholdninger slår sprekker å fører verden inn i problemer som vi mulig ikke ser mer en lite begynnelse på.
Med andre ord fullstendig mangel på global forvaltning. Vi må spørre oss , hvilken rett har Americano til alltid å spise de største hamburgerne , kjøre de største bilene , trekke av med alltid de største kanonene ??? Amerika har i realiteten en historie som ikke er mer en 100 år med å skape en verdensmakt der penger er det viktigste . På tide med omveltninger , dette har alltid kommet i verdenshistorien , at det er smertefullt når det skjer ? Det urimelige er at det rammer hardest de som ikke har deltatt i miljøforbruket .
Beste hilsen Arne Gundersen
Arne Gundersen
Kongebrevet
Jeg tror at klimaspørsmålet til Norge har politikkerne vist lenge.
Får å si det kort og enkelt.
Det er nok sant som du sier at Norge og ikke minst verden er en industriel vekst samfunn, med en bruk og kast mentalitet. Den kalles Kapitulisme.
Den er i stor fart fremmover og nå låner vi tid, for den er egentlig økonomisk ferdig. Dvs, at olje pengene våres er borte. Vi har sløst den bort i veksten. Derfor trenger vi meir penger, og så dumme vi er så går vi etter oljen. Ikke maten.
Bjørn Hilseth



(Kom med flere innlegg, folkens!)

Tips en venn :
"Al Gore fikk fredsprisen for sitt klima-engasjement og sin film "En ubehagelig sannhet". I år 2001 laget Terje Dahl tv-dokumentaren "Brevet til Kongen - en bønn til Kong Harald fra nordmannen som måtte forlate sin sydhavsøy". En film med så mange ubehagelige sannheter for den norske regjeringen at den aldri ble vist. Her er en kortversjon!"

Til  (fyll inn): Fra (fyll inn):

Terje Dahl er redaktør av internettavisen KlimaNytt og blir kalt verdens første klimaflyktning fordi han måtte flytte fra sin øy i sydhavet da livstruende orkaner dukket opp. For å lese Terjes personlige nettsider - klikk her!

E-mail til Terje Dahl

 


"Det Siste Paradis"
Det siste paradisBoken om Terje Dahls seilas i 22 fots Coco Loco, den minste båten til å legge ut på en jordomseiling.
" - Du er klin kokos! sa vennene mine da jeg kastet loss fra Rådhuskaia. Etter fire år, to orkaner og fire tropiske stormer måtte jeg lure på om de hadde rett..."
Klikk her for å lese utdrag fra boken.
Klikk her for å lese om e-bok og bestille.
Pris kr.150,-

Klikk her for å lese om Terje Dahls bøker.
Mer om Terje Dahls sydhavsliv, klikk her.
forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk |
| mathelseTangaroa | Robinson | mysterier | penpals | linker | billetter | kontakt |