|
Fra
olje til kolje?
Norge
har underskrevet på at vi skal fase ut fossilt brennstoff
som olje, kull og gass. Olje og gass står for rundt for 80
prosent av Norges inntekter. Så hva skal vi leve av om noen
få år? Kanskje det er på tide å gå
fra olje til kolje?
Det var
på det internasjonale klimamøtet i Dubai i desember 2023
at man vedtok at verden skulle fase ned olje og gass. En avtale Norge
har underskrevet på. Likevel utvinner og eksporterer vi mer
olje og gass enn noensinne og leter etter mer.
Kode rød
FNs klimapanels generalsekretær António Guterres har
sagt at det kode rød for menneskeheten på grunn av forbrenningen
av fossilt brennstoff som olje, kull og gass kloden blir for
varm på grunn av karbondioksid, CO2, i atmosfæren. Is
|
Klikk
bildene for info.
|
|
|
|
António Guterres
|
 |
|
Tørrfisk
|
 |
|
Kaviar
|
 |
|
Sushi av laks
|
 |
|
Kråkeboller
|
 |
|
Jarlsberg-ost
|
|
|
|
Gro Harlem Brundtland
|
|
|
|
Biltrafikk
|
|
|
|
|
smelter,
havene stiger. Klimakatastrofer har startet å skje verden rundt.
Så er det ikke på tide å se hvilke alternativer
Norge har for inntekter?
Sjømat
Sjømat er også viktig for Norge, både når
det gjelder eksport og sysselsetting. Nå er det jo et problem
at varmere hav har drevet endel fisk lenger nord, men fisk som torsk
og hyse/kolje er kan fortsatt fiskes utenfor kysten vår. Røket
kolje er en eksportartikkel vi har hatt i mange år, og vi kan
jo øke eksporten?
Klippfisk
Og ikke glem klippfisk. Norsk klippfisk er ofte råvare når
bacalao tilberedes i utlandet. Klippfisk er saltet og tørket fisk av
torske-familien. Vår produksjon av og handel med klippfisk
startet på 1600-tallet, mens tørrfisk trolig har vært
produsert og solgt siden år 1000 eller tidligere.
Torskerogn er noe som var populært tidligere, og kokt torskerogn
på brødskiven sammen med majones og noen sitrondråper
smaker godt. Hva med torskerogn på boks?
Kaviar
Vi burde kanskje også eksportere mer kaviar? Norsk kaviar er
laget av rogn fra torsk, som blir saltet, og kaldrøkt
for å gi den karakteristiske smaken. Det norske pålegget
på tube er ikke klassifisert som kaviar internasjonalt, men
derimot som kaviar-erstatning.
Laks
Norge er en stor eksportør av laks, og spesielt er det spennende
med marked som har åpnet seg opp med norsk laks som sushi. Opprinnelig
var det rå tunfisk i Japan, men nå er det norsk laks som
gjelder også i Japan!
Kråkeboller
Og ikke glem kråkeboller! Kråkebollene har gonader, en
slags rogn og melke, som regnes som luksus i sushi-retter de
betales med opp til 12.000 kroner kiloen! En ekstra fordel med fangst
av kråkeboller er at de spiser opp tareskogen langs kysten.
For tareskogen er også en gedigen karbonspiser.
Hvis vi kan få tareskogen tilbake igjen, vil den kunne
ta opp mer enn en tredel av ett års CO2 utslipp fra Norge, sier
forsker Hartvig Christie.
Jarlberg-ost og øl
Tidligere hadde vi også betydelig eksport av Jarlsberg-osten,
men den produseres nå i USA og Irland. Ringnes solgte mye
øl til utlandet.
Gro Harlem Brundtland
Norge burde jo være en verdensledende når det gjelder
teknologier for å redusere energiforbruk og CO2 utslipp. Dette
spesielt siden Gro Harlem Buntland, da hun var norsk statsminister
og leder for Verdenskommisjonen for Miljø og Utvikling, i 1987
sa at kommisjonen konkluderte med at den vestlige verden må
redusere sitt energiforbruk med minst 50 prosent. Dessverre har det
gått den motsatte veien.
ENØK
Ja, vi burde jo ha tatt ENØK et langt skritt videre. Utviklet
elektriske teknologier for blant annet framkomstmidler som busser,
biler - og ikke minst skip siden Norge var, og fortsatt er, en stor
skips-nasjon. Til og med utenbordsmotorer. Ole Evinrude migrerte til
USA og konstruerte Evinrude-motorene. Der har vi nok fortsatt sjansen,
for det finnes kun elektriske utenbordsmotorer for små motorer
- opp til 20 hestekrefter.
Selvforsynte
Norge burde også være langt mer selvforsynte - noe vi
vil ta opp i en annen artikkel.
Terje
Dahl
21.08 - 2025
|