forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | helse  mysterier | penpals | linker | billetter | kontakt | Klimanytt |

Røkt koljeFra olje til kolje?
Norge har underskrevet på at vi skal fase ut fossilt brennstoff som olje, kull og gass. Olje og gass står for rundt for 80 prosent av Norges inntekter. Så hva skal vi leve av om noen få år? Kanskje det er på tide å gå fra olje til kolje?

Det var på det internasjonale klimamøtet i Dubai i desember 2023 at man vedtok at verden skulle fase ned olje og gass. En avtale Norge har underskrevet på. Likevel utvinner og eksporterer vi mer olje og gass enn noensinne – og leter etter mer.
Kode rød
FNs klimapanels generalsekretær António Guterres har sagt at det kode rød for menneskeheten på grunn av forbrenningen av fossilt brennstoff som olje, kull og gass – kloden blir for varm på grunn av karbondioksid, CO2, i atmosfæren. Is
Klikk bildene for info.
António Guterres
António Guterres
Tørrfisk
Tørrfisk
Kaviar
Kaviar
Sushi av laks
Sushi av laks
Kråkeboller
Kråkeboller
Jarlsberg-ost
Jarlsberg-ost
Gro Harlem Brundtland
Gro Harlem Brundtland
Biltrafikk
Biltrafikk
Klimanytt
smelter, havene stiger. Klimakatastrofer har startet å skje verden rundt. Så er det ikke på tide å se hvilke alternativer Norge har for inntekter?
Sjømat
Sjømat er også viktig for Norge, både når det gjelder eksport og sysselsetting. Nå er det jo et problem at varmere hav har drevet endel fisk lenger nord, men fisk som torsk og hyse/kolje er kan fortsatt fiskes utenfor kysten vår. Røket kolje er en eksportartikkel vi har hatt i mange år, og vi kan jo øke eksporten?
Klippfisk
Og ikke glem klippfisk. Norsk klippfisk er ofte råvare når bacalao tilberedes i utlandet. Klippfisk er saltet og tørket fisk av torske-familien. Vår produksjon av og handel med klippfisk startet på 1600-tallet, mens tørrfisk trolig har vært produsert og solgt siden år 1000 eller tidligere.
Torskerogn er noe som var populært tidligere, og kokt torskerogn på brødskiven sammen med majones og noen sitrondråper smaker godt. Hva med torskerogn på boks?
Kaviar
Vi burde kanskje også eksportere mer kaviar? Norsk kaviar er laget av rogn fra torsk, som blir saltet, og kaldrøkt for å gi den karakteristiske smaken. Det norske pålegget på tube er ikke klassifisert som kaviar internasjonalt, men derimot som kaviar-erstatning.
Laks
Norge er en stor eksportør av laks, og spesielt er det spennende med marked som har åpnet seg opp med norsk laks som sushi. Opprinnelig var det rå tunfisk i Japan, men nå er det norsk laks som gjelder – også i Japan!
Kråkeboller
Og ikke glem kråkeboller! Kråkebollene har gonader, en slags rogn og melke, som regnes som luksus i sushi-retter – de betales med opp til 12.000 kroner kiloen! En ekstra fordel med fangst av kråkeboller er at de spiser opp tareskogen langs kysten.  For tareskogen er også en gedigen karbonspiser. – Hvis vi kan få tareskogen tilbake igjen, vil den kunne ta opp mer enn en tredel av ett års CO2 utslipp fra Norge, sier forsker Hartvig Christie.
Jarlberg-ost og øl
Tidligere hadde vi også betydelig eksport av Jarlsberg-osten, men den produseres nå i USA og Irland. Ringnes solgte mye øl til utlandet.
Gro Harlem Brundtland
Norge burde jo være en verdensledende når det gjelder teknologier for å redusere energiforbruk og CO2 utslipp. Dette spesielt siden Gro Harlem Buntland, da hun var norsk statsminister og leder for Verdenskommisjonen for Miljø og Utvikling, i 1987 sa at kommisjonen konkluderte med at den vestlige verden må redusere sitt energiforbruk med minst 50 prosent. Dessverre har det gått den motsatte veien.
ENØK
Ja, vi burde jo ha tatt ENØK et langt skritt videre. Utviklet elektriske teknologier for blant annet framkomstmidler som busser, biler - og ikke minst skip siden Norge var, og fortsatt er, en stor skips-nasjon. Til og med utenbordsmotorer. Ole Evinrude migrerte til USA og konstruerte Evinrude-motorene. Der har vi nok fortsatt sjansen, for det finnes kun elektriske utenbordsmotorer for små motorer - opp til 20 hestekrefter.
Selvforsynte
Norge burde også være langt mer selvforsynte - noe vi vil ta opp i en annen artikkel.

Terje Dahl
21.08 - 2025

forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | helse | mysterier | penpals | linker | billetter | kontakt | Klimanytt |