forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | | helse | mysterier | penpals | linker | billetter | kontakt |

Påskeøya:
Rødt hår? Røde hatter?
Eller noe helt annet?

Når man oppdaget statuene på Påskeøya trodde man at de hadde hatt hatter, men Thor Heyerdahl mente at de røde steinblokkene som de hadde på hodet forestilte rødt hår. Kanskje man hadde rett første gangen? Eller forestilte steinblokkene noe helt annet?

Klikk bildene for info
Thor Heyerdahl, på  Påskeøya
Heyerdahl og statuer
Pukaoene var store
Pukaoene var store!
Ruller på sand?
Rullet på sand?
Langøre
Langøre
Topknot Marquesasøyene
Polynesier med topknot
Ikke slik!Denne veien!
Burde være opp-ned!
Magellan med hatt
Magellan
Stjeler hatt fra Perouses menn
Stjeler hatt fra Perouse
Flagget til piraten Davis
Flagget til piraten Davis
Piri Reis og kart
Piri Reis og kart
Abel Tasman i Tonga
Tasman - skip og kanoer
Sivbåt på statue
Sivbåt på statue
Sumer-mann med boks på hodet
Offerboks i Sumer-riket
Gudea
Gudea
Jødiske hatter
Jødiske hatter
Nosk vikng?
Viking, Sør-Amerika
Mann fra Bolivia med hatt.
Langøre, Bolivia
Rødhåret langskalle  i Peru
Rødhåret langskalle, Peru
Menneske og Denisova
Prestenes brystplate
Prestenes brystplate
Påskeøya og statuer
Påskeøya og statuer

Da de først oppdagelsesreisende fikk øye på Påskeøya hadde flere av statuene store, røde steinblokker på hodene. Under uroligheter ble statuene veltet ned – og man stoppet også å lage nye.
    De røde steinblokkene kalles gjerne «pukao», men man vet ikke hva ordet betyr. De var store og tittet ut over statuenes øyne nesten som et slags visir. De første oppdagelsesreisende kalte det kroner. Ikke penger, men det som kongelige har på hodet.
Thor Heyerdahl

Thor Heyerdahl var på Påskeøya med et internasjonalt arkeologisk team i julen 1955-56, og han mente at det var rødt hår statuene hadde hatt på hodet. Han henviste til en legende som sa at statuene forestilte «langører» som hadde kommet langveis fra og blitt konger på øya. Nå sier jo også legendene at noen av disse hvithudete hadde lyst hår, men ingen av statuene hadde hvite steinblokker på hodet. Kroppene var hvite, men ikke pukao'ene.
Viktige
De røde steinblokkene må ha vært viktige. De var 1-2 meter høye, hadde en diameter på opp til nesten tre meter - og veide opp til 11 ton (en Toyota Corolla veier rundt 1.5 tonn). Hvordan i all verden fikk de steinblokkene opp på toppen av en statue, som dessuten sto på plattformer som gjerne var halvannen meter høye? Noen mener at man fylte mengder av sand inntil statuene og ruller pukao'ene oppover til hodet.
Legender
Det finne ingen legender på Påskeøya som fortelle hva pukao'ene var for noe og hvordan man fikk dem opp på stein-statuene. Legendene foreteller at statuene forestilte hvithudete "langører", som ved siden av å lage statuer også hadde fått polynesierne til å rydde land og dyrke. Lærebøkene sier at statuene forstiller de polynesiske øyboernes forfedre, men det er en ny teori. Statuene har slettes ikke polynesiske ansiktstrekk!
Blomsterkrans
La oss gå tilbake til tanken om at pukao'ene var hatter. Vel, polynesierne bruker ikke hatter – har de noe på hodet så er deg heller en blomsterkrans! Etterkommerne av langørene og polynesiere, som levde da de første oppdagelsesreisender kom, kunne derimot gjerne ha en slags hatt på hode. Prøvde de å kopiere langørene – de som hadde kommet over havet, fått barn med de innfødte kvinne og reist igjen?
DNA-tester
Oppslagsbøkene sier at de polynesiske på Påskeøya kom dit for rundt tusen år siden, fra naboøyer som tilhører Fransk Polynesia. Thor Heyerdahl mente at øya også hadde hatt besøk av folk fra Sør-Amerika flere hundre år før europeerne - og nye DNA-tester (2020) viser at han hadde rett. Kanskje hadde de besøk av andre også?
20 kilometer
De røde pukao'ene kom alle fra et steinbrudd som lå på sørvestsiden av øya. Det betyr at mange av de ble fraktet nesten 20 kilometer - over ulendt terreng uten veier. Og så skulle de altså plassere opp på toppen av statuer som var like høye som et treetasjes hus!
    Det som også er litt merkelig er formen på disse pukau'ene. Heyerdahl og andre mener at de forestille en «topknot», - en hårsveis som vi får kalle hodeknute i mangel av et bedre ord. Vel, den vanlige hodeknuten hos polynesierne på den tiden så ikke slik ut. Ville man med de røde steinene illustrere en hodeknute så burde de snues opp-ned!
"Moderlandet"
Så hva med disse «langørene» som kom langveis fra? Noen mener at de første som bosatte på Påskeøya ble kalt Hanau Momoko – og at ordet «momoko» henviser til at de hadde vært tynne. Vel, «moko» i det polynesiske landet Tuvalu betyr kald – og språket der har mye tilfelles med språket på Påskeøya. Lederen til disse folkene, som kun var menn, skal ha vært Hotu Matua. «Hotu Matua» kan betyr «moderlandet». Kan det være at denne lederen sa at de kom fra moderlandet?
Oppdagelsesreisende
Så hvis disse langørene hadde kommet fra et kaldt land som lå langt unna – hvor var det, og hva slags hatter hadde de da de kom til Påskeøya?
   Historiebøkene sier at den første europeer til å seile ut i Stillehavet var Ferdinand Magellan i 1520. Om han oppdaget Påskeøya er tvilsomt, men hatten hans ligner jo på et vis en pukao! Den første oppdagelsesreisende å gå iland på Påskeøya var nederlenderen Jacob Roggeveen i 1722. men vi kjenner ikke til hva slags hatt han brukte. James Cook kom til Påskeøya i 1774, og rapporterte at mange av statuene hadde falt ned. Han hadde nok på seg en vidbremmet kapteins-hatt. Den franske admiralen La Pérouse besøkte øya i 1786 da han var sent ut av kongen for å utforske Stillehavet, og da prøvde en de innfødte å stjele en av sjømennenes hatter da de ville måle høyden på en statue. Piraten Edward Davis røvet masse gull fra spanske besittelser i Sør-Amerika i 1680-årene, og et spennende spørsmål er om ha gjemte det på Påskeøya. Hva slag hatt han brukte vites ikke, kun hans flagg med sverd.
     Piri Reis er mest kjent for kartet fra 1513 som viser nesten hele jordkloden helt ned til sydpolen - på en tid da man ikke skulle vite hvordan den så ut. Han forklarte at han hadde satt sammen kartet fra en rekke eldgamle kart. Vel, den tyrkiske admiralen var ikke bare karttegner og kartsamler, han var en av de fremste sjøfarerne gjennom tidene. Hvem vet om han seilte ut i Stillehavet i all hemmelighet for å se om kartene stemte - og fant Påskeøya! Abel Tasman var en nederlandsk sjøfarer som er mest kjent for at seilasene i 1642 og 1644. Han var, som de fleste oppdagelsesreisende, på jakt etter å finner Terra Australia, et ukjent land i sør hvor det skulle finnes store mengder med gull og andre rikdommer. Engelske Samuel Wallis seilte mellom 1766 og 1768 rundt i Stillehavet i skipet Dolphin for å finne dette mystiske landet. Han oppdaget blant annet Tahiti og Fiji, men om han fant Påskeøya er ukjent.
Sjøfarende
Romerne var sjøfarende i tidlig historisk tid. Både legender og skrifter forteller hvordan de seilte, røvet og koloniserte så tidlig som omtrent tusen år før Kristus. – og røde fjær i hattene kunne jo få en til å tenke på de rødfargete pokau'ene! Det samme gjelder grekerne.
    Vil man gå skikkelig langt tilbake i tid så skal den kvinnelige faraoen Hatshepsut, som regjerte fra 1479 til 1458 før Kristus, ha sendt sine skip ut for finne det legendariske landet Punt. De kom tilbake med mais og ananas, som kun grodde i Sør- og Mellom-Amerika på den tiden, og innrissinger på en statue på Påskeøya ligner på en egyptisk sivbåt!
Sumer-riket
Den eldste sivilisasjonen vi kjenner til er Sumer-riket. Det lå i det som ble kalt Mesopotamia, idag Irak. Og eksisterte fra omtrent 4500 til 1900 før Kr.. Folkene skal vært de første til å utvikle et skriftspråk. Dette takket være gudene deres som så svært så menneskelige ut og levde blant folket. Ja, de vanlige folkene bar ofte bokser på hodet for å ta imot offergaver til gudene! Noen burde sjekke om skrifttegnene deres ligner på de såkalte rongorongo-tavlene. De er innrisset på en tresort som aldri har grodd på Påskeøya, som langørene skulle ha hatt med seg!
Gudea
Gudea ver herskeren i den staten som het Lagash i det sørlige Mesopotamia - i tiden mellom omtrent 2080–2060 f.Kr eller 2144-2124 f.Kr. Han hadde antagelig kommet fra et annet sted og giftet seg inn i den kongelige familien. Han ble etterfulgt av sønnen Ur-Ningirsu. Gudea skal ha hatt god kontakt med guden Ningirsu - som var guden for krig. Gudea sto for en rekke sosiale reformer og opprettet handelsforbindelser med fjerne land.
Jøder
Da de første oppdagelsesreisende dro avgåde får finne det de kalte Davis Land gikk det rykter om at det bodde velstående jøder på denne øya, som ifølge antatt posisjon må ha vært Påskeøya. Vel, nå finnes det jo jødiske religiøse hatter som ser ut som en slags pukao, men de er gjerne ikke røde. Og det finnes ingen skrifter eller loggbøker som sier at jøder fant veien til Påskeøya.
Vikinger
Hvis langørene kom fra et kaldt land så kan man jo være freidig nok til å spørre om det kan ha vært norske vikinger. Det finnes jo en beretning om en landsforvist skotte som på 1100-tallet seilte til New Zealand i tre langskip ført av vikinger. Ja, det er de som bestemt mener det fantes en sølvgruve i Sør-Amerika drevet av norske vikinger, og man har funnet en statue med en hatt med noe som ser ut som runer.
Sør-Amerika
Ja, hva med Sør-Amerika, som jo ligger mye nærmere Påskeøya enn Europa? Vel, Thor Heyerdahl dro ut på havet i Kon-Tiki flåten i 1947 for å bevise at folk fra Sør-Amerika kunne ha seilt ut på havet i såkalte primitive farkoster - og kommet til Stillehavsøyene. DNA-prøver fra 2020 viser at Thor Heyerdahl hadde rett. Det som er spesielt er at legendene i Sør-Amerika fortelle om en hvithudet «gud» (Kon-Tiki/Viracocha) som hadde bygget murer og pyramider, fått barn med de innfødte kvinnene og forsvunnet ut på havet. På en av de illustrasjonene av han ser det ut som han hadde brukt en rødbremmet hatt - og vært en langøre!
Forhistorie
Det er jo forsatt ukjent hvem disse langørene, som tydelig seilte rundt hele kloden, var. Noen mener jo at dette kommer av at menneskene har en forhistorie som vi av en eller annen grunn ikke skal kunne kjenne til. Amerikanske Brien Foerster er mest kjent for å forske på mumier av uvanlig langskallete mennesker i Peru i Sør-Amerika. Han har også vært på Påskeøya flere ganger, og han mener at den har vært igjennom to tidsperioder. En ukjent og fjern periode med avansert teknologi, og en nyere av med langt enklere polynesisk kultur. Han spekulerer ikke på hvem de med store kunnskaper var, men peker på likhetene mellom Påskeøya og Sør-Amerika en veldig tidlig tidsperiode.
Denisovaene
I 2010 ble et 30.000 år gammelt fingerbein funnet i en hule i Sibir - av en forhistorisk menneskerase man ikke kjente til. Rasen fikk navnet Denisova hominins. Man har også funnet armbånd med drillet hull og nåler til å sy klær med, og mye tyder på at de red på hester! Denisovaene må ha hatt en langt mer avansert teknologi enn oss mennesker på den tiden. Funn viser også at de fikk avkom med mennesker og neandertalere - og man har nå funnet Denisova-DNA på øyer i Stillehavet. Var det Denisova hybrider som var langørene?

Shamir
Noen må hatt kunnskapen til å lage de røde pukaoene, frakte dem og få dem opp på statuenes hoder. Eller kanskje de hadde det mystiske verktøyet Shamir? Moses skal ha brukt Shamir til å inngravere tegn på juvelene i «prestenes brystplate» i det 13-århundret før Kristus. Kong Salomon, Davids sønn, skal ha brukt det til å lage det første templet i Jerusalem - omtrent tusen år før Kristus. Magiske Shamir skulle kunne dele den hardeste stein med sitt «blikk», forme steinene og flyttet dem dit man ville. Det ville jo ha gjort arbeidet med statuene på Påskeøya svært enkelt!
Kongenes farge
Rødt har alltid vært kongenes farge, og hvis langørene ble konger på Påskeøya så er det jo forståelig at man måtte slite for å frakte røde steiner over store avstander og få dem på hodene til statuene. De kunnskapsrike langørene ble jo drept i kamp mot kortørene, og da øya var iferd med å tørke ut ville man nok gjøre alt for å å få nye langører til å finne øya.
Rongo-rongo tavlene
Bokser fra Irak, romerske hjelmer, luer i Peru, tyrkisk hodeplagg, kapteins-hatter fra England, kongelige kroner fra Egypt, norske vikinghatter? Vi får nok ikke noe svar før noen klarer å tyde rongorongo-tavlene på Påskeøya eller man finner ut hvem det var som la ut på verdenshavene i riktig gamle dager.


For våre faktasider om Påskeøya - klikk her.
For våre artikler om Påskeøya - klikk her.
For våre artikler om de mange mysteriene på Påskeøya - klikk her.

"Det Siste Paradis"
Det siste paradisBoken om Terje Dahls seilas i 22 fots Coco Loco, den minste båten til å legge ut på en jordomseiling.
" - Du er klin kokos! sa vennene mine da jeg kastet loss fra Rådhuskaia. Etter fire år, to orkaner og fire tropiske stormer måtte jeg lure på om de hadde rett..."
Klikk her for å lese utdrag fra boken.
Klikk her for å lese om e-bok og bestille.
Pris kr.150,-

Klikk her for å lese om Terje Dahls bøker.
Mer om Terje Dahls sydhavsliv, klikk her.
forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | helse |              | mysterier | penpals | linker | billetter | kontakt |