 |
|
«Poteten»
som kan ta livet av deg!
Kassava
er en rotfrukt som spises av nærmere en milliard mennesker daglig,
men som kan være dødelig!
Det
er kanskje ikke så lett å få tak i den tropiske
rotfrukten i Norge andre steder enn i innvandrer-butikker. Navnet
på denne «poteten» er kassava.
Tapioka
Mange kaller den tapioka, selv om det er melet som lages av kassava-roten
som er tapioka. Andre navn
som brukes er maniok og arrowroot.
|
Klikk bildene for
info.
|
 |
|
Kalles ofte tapioka
|
|
|
|
Taro - en annen potet
|
 |
|
Brødfrukt - også potet
|
|
|
|
Bananer - også potet
|
Kassava
ser nærmet ut som en stor, brun gulrot. Den brukes som
oftest en potet, men det er nødvendig at man koker den. Ukokt
er den giftig,. Man mener at den er verdens giftigste grønsak.
Ja, man regner med at rundt 200 mennesker verden over dør årlig
av å spise feil tilberedt eller ukokt kassava.
Blåsyre
Det er stoffet hydrogencyanid, blåsyre, i rotfrukten som gjør
den giftig. Blir man utsatt for stoffet over tid, kan det forårsake
nevrologiske problemer, pusteproblemer, problemer med hjerte- og blodårene
eller skader på skjoldbruskkjertelen. Ved å koke roten
fjerner man det giftige stoffet.
Lokal medisin
Kassava brukes mange steder til å lage lokal medisin, og den
skal hjelpe mot løs mage, trøtthet og infeksjoner. Man
bruker den også for å hjelpe ved vanskelige fødsler.
Det er ingen vitenskaplige bevis for at dette er tilfelle. Det man
vet er at kassava er en god kilde til vitamin C og kalsium. Vitamin
C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre
matvarer . Så det er jo positivt, selv om den har flere
kalorier enn en potet. .
Potet
Så man bruker kassava som en slags potet til middagen, hvordan
smaker den? Vel, den har en ganske mild smak og det er ikke tilfeldig
at man sammenligner den med poteter. Noen liker den, mens andre nok
heller vil ha poteter eller ris til middagen. Noen vil nok heller
ikke ha bryet med å fjerne det tykke skallet, men man finner
gjerne ferdigskrelte røtter i butikkene.
Problem
Et problem med kassava er at i land der man opplever tørke,
matmangel og krig gjerne får tak i billige og mindreverdige
røtter som har mye hydrogen cyanid, som altså på
norsk kalles blåsyre.
Medisinsk hjelp
Ved mistanke om forgiftning er det viktig å kontakte medisinsk
hjelp så fort som mulig, samt å sikre at pasienten
får tilgang på frisk luft.
Av
Terje Dahl
For grønnsakene i sydhavet - klikk her.
|
"Det
Siste Paradis"
Boken
om Terje Dahls seilas i 22 fots Coco Loco, den minste båten
til å legge ut på en jordomseiling.
" - Du er klin kokos! sa vennene mine da jeg kastet loss fra
Rådhuskaia. Etter fire år, to orkaner og fire tropiske
stormer måtte jeg lure på om de hadde rett..."
Klikk her
for å lese utdrag fra boken.
Klikk her
for å lese om e-bok og bestille.
Pris kr.150,-
Klikk
her
for å lese om Terje Dahls bøker.
Mer om Terje Dahls sydhavsliv, klikk her. |
|
|
|