Orkan og stigende havnivå drev familien på flukt:
Norsk sydhavsprinsesse uten land

Sonia - 4 årHvilken fremtid venter vår skjønne datter? Eventyreren Terje Dahl giftet seg med en polynesisk skjønnhet og bosatte seg på en knøttliten, idyllisk koralløy i Stillehavet. I dag er han, kona Emma og datteren Sonia (4) på flukt fra paradiset...
   
Pappa, kan vi snart dra tilbake til øya vår? Jeg lengter sånn etter stranden vår og Bonnie?
    Den fire år gamle datteren min ser på meg med spørrende øyne. Hva skal jeg svare henne? Jeg er i villrede. For hva vet en fireåring om klimaendringer og drivhuseffekt?
    Ikke vet jeg om hun noen gang vil se hunden vår, Bonnie. igjen! Ei heller om vi vil komme tilbake til vår paradisøy. Fremtiden er mildt sagt uviss.

Forelsket i polynesisk høvdingdatter.
Eventyreren Terje Dahl har seilt jorden rundt i mange år - og på midten av 1980-tallet møtte han Emma Toematagi (Den siste vind), en polynesisk høvdingdatter. Den innbarkede ungkaren falt pladask og fridde, etter å ha kjent henne knapt en uke.
    - Da hadde jeg ikke gitt henne en klem engang! ler Terje, som opprinnelig er fra drabantbyen Lambertseter i Oslo.
    Emma og Terje feiret sitt bryllup en hel måned til ende, og Terje bestemte seg for å ta farvel med den vestlige sivilisasjon og bosette seg for godt med sin Emma på den ubebodde koralløya Motuloa i lilleputtriket Tuvalu, nord for Fiji.
    Her har de drevet ren naturalhusholdning i mange år. Mat fikk de fra havet. Det var bare å kaste ut not eller garn fra eiendommen. Egen grønnsakhage hadde de også.
    For fire år siden ble de foreldre. Da kom Sonia til verden. I dag er Sonia en skjønn liten sydhavsprinsesse på fire år, men idyllen på Motuola finnes ikke lenger. Den lille familien har måttet forlate sitt paradis og flytte til Fiji, der Terje har fått jobb som ubetalt landslagstrener i bordtennis!

Motuloa - det tapte paradisDet tapte paradis.
   - Alle øyene i Tuvalu er pannekakeflate atoller som så vidt titter opp over havflaten, forklarer Terje. - Havet stiger for hvert år, og om 20-30 år vil kanskje alle sammen ligge under vann.
    I fjor herjet en orkan i området. Det var mildt sagt nifst da orkanen ulte gjennom hullet i taket og hele huset ristet. Regnet pisket inn, og sengen var det eneste noenlunde tørre stedet i palmehytta vår. Vi var livredde, alle sammen.
Terje, Emma og Sonia i Fiji    Etter den opplevelsen måtte vi ta den triste beslutningen å forlate øya vår. Det var blitt for farlig å bo der. Drivhuseffekt og klimaendringer vil ødelegge idyllen. Hjemmet vårt er et tapt paradis!
    Fremtiden er uviss. Vi har fått midlertidig oppholdstillatelse på Fiji og vet ennå ikke om vi blir her permanent.
    Norge? Sonia har vært på ferie i Norge og snakker stadig om tante Tones kuer og hester. Og om bestemor og bestefar, selvsagt. Men for pappa'n hennes, en frossenpinn som har vært uten lange underbukser i over ti år, virker Norge altfor kaldt. Og det er for langt vekk fra sydhavet for moren hennes.
    Skal vi overleve på Fiji, må jeg ta fast jobb eller bli frilansskribent. Det holder ikke med fiskesnøre her!


Tekst: Terje Dahl/Knut Hovind Foto: Terje Dahl

Tidligere publisert i Norsk Ukeblad nr.45-94.
For å lese mer om atollivet, klikk her
Terje Dahl har skrevet en rekke bøker og artikler fra sydhavet, de kan du lese mer om ved å klikke her.

 Sydhav på nettet
Terje Dahl

forside | kart |fakta | tips | oppslag | artikler | video | musikk | linker | kontakt |