forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | | helse | mysterier | penpals | linker | kontakt |

I paradisÅ finne sitt eget paradis:
Prøve deg som Tom Hanks i Castaway
-
eller en annen Robinson?

Hva gjør du når kona har forlatt deg, banken setter opp renten på boliglånet, bilen er i ferd med å knele, sjefen ymter om rasjonalisering og barnas mobiltelefonregninger kommer på toppen av en gedigen strømregning...?
Finner din øde øy og leke Tom Hanks, eller starte din enmanns Robinsonekspedisjon?

Det er nok ikke så lett som på TV eller film. For det første får du problemer med å finne en øy. Ikke det at det er så dårlig med øde øyer, men det er alltid noen som eier dem. Selv om de er øde. Ta for eksempel de sveitserne i seilbåt som prøvde være en stund på en av de ubebodde øyene i Line Islands, milevis på milevis fra nærmeste menneske. Line Islands tilhører Kiribati, og da ryktene gikk om de frivillige Robinsonene så endte det med at sjefen for immigrasjonen i landet dro av gårde i en oppsynsbåt ene og alene for å hive folkene ut. Da regjeringen ble kritisert for å kaste bort penger på noe slikt, innvendte den at hvis de ikke utviste sveitserne, kunne dette bli oppfattet som om Kiribati ga avkall på sine rettigheter til øya.
Søke tillatelse
Tenk å bo slik! Forfatteren gjorde det.Vel, la oss tenke oss at du vil gjøre det hele på den lovlige måten, du vil spørre om tillatelse til å bo på øya du etter mye strev har funnet ut er ubebodd. Alle land i sydhavet, som ellers i verden, har ganske strenge immigrasjonsregler. De færreste steder trenger du å søke på visum før du ankommer, men du må kunne vise fram gyldig pass og returbilletter - og så får du noen dagers eller ukers turistvisum. Vel, du har gjerne mulighet til å søke om å få forlenget visumet ditt, men fire måneder er nok absolutt maksimum de fleste steder.
    En mulighet er jo å ta kontakt med landets immigrasjonsmyndigheter før du reiser hjemmefra og fortelle at du gjerne kunne tenke deg å være lenger enn de fire månedene. Kan du bevise at du har ubegrenset med penger, at du har plettfri vandel, at du kjenner et parlamentsmedlem i landet, at du skal bo i landets dyreste hotell og at du gjerne betaler de ekstra omkostningene det måtte medføre immigrasjonsmyndighetene (les: smøring) - kan du jo ha flaks å få noen ekstra måneder.
Noen eier landet
La oss så si at det klaffer, at du får et helt års oppholdstillatelse og at du har funnet hvordan du skal komme deg ut til den øde øya. Har du fått tillatelse av landeierne? Som nevnt er det alltid noen som eier selv den minste holme, og gjerne ikke bare en mann. Ofte er det slik at øyene er delt opp i mange landstriper eller småflekker, som alle har en eier. Ikke bare det, det er også vannlig med land som eies av storfamiliene eller klanene! Det er jo ikke sikkert at de ser med blide øyne på at en hvit mann slår seg ned på deres land. I alle fall ikke hvis han ikke har tenkt å betale med tusenvis av dollar for oppholdet! Og hva med maten - tenkt å fiske? De eier sikkert fiskerettighetene også…!
Kjøpe øya?
Fofatteren og kona Emma foran husene-Jo, noen steder kan man få kjøpt land og øyer, men det er sjelden at slikt går an. Og enda sjeldnere at en som ikke er statsborger får lov å eie land. Det kan jo også gå som i Fiji, hvor en amerikaner kjøpe en øy og bygget et hotell. Hotellet ble så populært at regjeringen syntes det var like greit de sparket karen ut og overtok driften selv. Da det ikke gikk så bra solgte de øya på nytt, til en japaner denne gangen. Han bygget opp hotellet til en femstjernes luksusresort. Hva som skjedde - prøv å gjett!
Gifte deg
Vel, du er ikke av dem som gir opp om du møter motstand. Hva om du så gifter deg med en av de innfødte, da kan vel ingen sparke deg ut med det første? Tja, det kommer an på. I Fiji kan nok en norsk dame som gifter seg med en fijianer får permanent oppholdstillatelse, mot at hun sier i fra seg sitt norske statsborgerskap. Men det går ikke hvis du er norsk mann og vil gifte deg med en lokal jente! Tro heller ikke du er på den sikre siden selv om det står i lovene at du skal få permanent oppholdstillatelse hvis du gifter deg. Undertegnede fikk klar beskjed om at han måtte søke oppholdstillatelse hver måned, selv om reglene i det landet hvor jeg hadde giftet meg sa noe annet. Protestere? Vel, du vet hvor flyplassen er…
    Tro heller ikke at det nødvendigvis er lykken å finne seg en sydhavsskjønnhet og få tillatelse til å slå deg ned i paradis. Kulturkonfliktene kan bli store, oftest alt for store. En hvit mann er alltid ansett for å være en dollarmillonær med ubegrensede midler, og hvorfor skal ikke han følge den gamle tradisjonen at alt ditt er mitt? Man deler jo på det man har i sydhavet, spesielt innen familien. En fisk til deg, en vanntett gullklokke til meg… Det står mange hus etter hvite folk i sydhavet, ribbet og tomme - eller fulle av innfødte som ikke forstår hvorfor den hvite mannen forsvant så fort.
Jobbe
Fofatteren og svigerfaren med fiskHva med å søke jobb eller starte opp næring, det må vel være land som har bruk for arbeidskraft eller frisk kapital? Joda, penger er man interessert i de fleste steder i verden, og dessverre er ikke sydhavet lenger noe unntak. Problemet er at det nødvendigvis er noen sammenheng mellom oppstarting av ny næring og oppholdstillatelse. Myndighetene blir sikkert veldig glade hvis du inngår kompaniskap med en innfødt, noe som gjerne er forutsetningen, men tro ikke at du dermed får bli i landet i all evighet! Og hvor godt kjenner du den potensielle kompanjongen - i Fiji, som mange andre steder, er det omtrent 80 prosents sjanse for at du blir lurt.
   Har du et yrke som lege, lærer eller kanskje komputerspesialist så har du nok en mulighet til å komme vekk fra det kalde nord og bo i varmen en stund. Spesielt hvis du kan skaffe midler til lønningene gjennom en eller annen form for utviklingshjelp.
Reise inn og ut
En mulighet er at du blir i et land så lenge du får oppholdstillatelse, at du så tar fly eller skip til naboriket og kommer tilbake igjen for en ny runde med turistvisum. Dessverre så går ikke det så lett i alle land, de har gjerne strenge regler for hvor lenge du må være ute av landet før du får lov å komme inn igjen, eller hvor mange ganger du har lov å reise inn og ut.
Håpløst?
Forfatterens seilbåt på Bra BoraDet nok kanskje vanskeligere enn du trodde å komme seg vekk fra det daglige jaget for en stund. Men håpløst er det ikke. Med grundig innsamling av informasjon, tålmodighet etter utallige brev uten å få svar og vilje til å inngår kompromiss går der an å få bo i paradis en stund. La oss for eksempel si at du får kontakt med en familie på en av de ytre øyene i Cookøyene og at de sier at de har en palmehytte på en av de ubebodde holmene du kan få leid for et år. De kan hjelpe deg å få tillatelse fra det lokale øyrådet som igjen kan ta kontakt med myndighetene. Med litt flaks og en positiv innstilling fra alle parter så kan det hele gå bra!
    Har du din egen seilbåt så kan alt være enda lettere. Da har du både hus og transportmiddel og kan reise til neste land, og neste spennende øy, når oppholdstillatelsen løper ut!
Robinson - død eller levende
Forfatteren leter etter mat.La oss tenke oss at du har funnet din øde øy, at det er i orden med oppholdstillatelse og at du blir satt i land på en kritthvit strand hvor bølgene klukker ved føttene dine og palmene vifter i passatvinden over hodet ditt. Har du sjekket at det er vann på øya? Har du peiling på hvilken fisk som er giftig og hvem du kan spise? Vet du hvilke planter du kan utnytte til mat? Hva skjer hvis du blir syk?
Hvor fort går det før paradiset blir til et helvete?
Det er lett å leke Robinson på film og TV, men den virkelige verden er annerledes.
Nådesløs.

Av Terje Dahl


Andre artikler:

RobsinsonJeg levde som Robinson Crusoe - i tre dager
Oslo-gutten var lei av det hektiske storbylivet. Han ville oppleve noe annet - å leve som Robinson Crusoe.
Les mer


Terje og EmmaJeg var Norges virkelige Robinson!

Terje Dahl bosatte seg på en øde øy i det polynesiske landet Tuvalu - og levde som en moderne Robinson Crusoe til klimaforandringen drev han vekk. Les mer



Svein og Leni Jeg måtte kjøpe kona!

Skikkene er forskjellige rundt om i verden. Det fikk Svein Antonsen fra Sandvika utenfor Oslo erfare til gangs da han slo seg ned på Salomonøyene. Les mer


HaiFisk i sydhavet

I sydhavet finnes det fisker i alle farger, fasonger og størrelse, men hvem kan du fange og spise?
Les mer



Tips en venn : "Har du om det å slå seg ned på en øde eller bebodd øy i sydhavet i internett-magasinet "Sydhav på nettet?"?"
Til  (fyll inn): Fra (fyll inn):

Terje Dahl har skrevet en rekke bøker og artikler fra sydhavet, de kan du lese mer om ved å klikke her.

 Sydhav på nettet
Terje Dahl

forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | helse |              | mysterier | penpals | linker | kontakt |