VINN
 pilKART  
 pilFAKTA
  
pilhavet
  
piløyene 
  pilfolkene
  pilklimaet 
 
pilLIVET I HAVET
  
pilhaier
  pilannen fisk
  
pilhval
   pilmaneter

   pilskalldyr

   pilannet

 pilVEKSTER  
 
pilgrønsaker
  pilfrukt
  
pilannet
 pilDYRENE 


  pilTIPS
  pilvalget
  pilreisen
  pilhelse
  piløkonomi
  pildiverse

 pilNYHETER
 pilARTIKLER
 pilDEBATT
 pilVIDEO
 pilMUSIKK
 pilMAT
 pilHELSE
pilMYSTERIER
 pilPENPALS  
 pilLINKER
  pilbilletter
  pilreiseliv
  pilguider
  pilspennende
  pilhelse
  pildiverse

 pilFORSIDE

  
  
  Sydhav
  på nettetGRATIS KONKURRANSE - VÆR MED!
Vi fortsetter vår lille gratis konkurranse - hvor du kan vinne en av
Terje Dahls bøker i e-bokformat* etter fritt valg.

Konkurransen for juni går ut på at du skal finne svaret på følgende spørsmål:
Hva heter øya?- Hva heter øya?
Thor Heyerdahl mente folk fra Sør-Amerika hadde besøktøya i fortiden. Da nordmannen kom med sine teorier var det ingen i den vitenskapelige verden som ville høre på han, og i 1947 la Heyerdahl ut på Stillehavet i balsaflåten Kon-Tiki for å bevise at det var mulig å seile over havet i forhistoriske farkoster. Etter 101 dager forliste Kon-Tiki mot korallrevet på atollen Raroia i Fransk Polynesia. Nå ligger øya vi er på jakt etter ganske langt unna Raroia, og det heller ingen atoll - den er vulkansk, og er en av verdens mest isolerte øyer. Selv om den lille flekken i havet tilhører Chile så ligger den hele 3.700 kilometer vest for den søramerikanske kysten.
   Nå har det kommet fram nye DNA-tester som viser at det høyst sannsynlig har vært forbindelse mellom øya og Sør-Amerika før nederlenderen Jacob Roggeveen oppdaget øya en påskesøndag i 1722 - noe vi for ikke så lenge siden skrev en artikkel om. Ja, vi har faktisk skrevet ganske så mange såkalte Mysterie-artikler om øya, for her er det så mye spennende og uforklarlig. Det lokale navnet på øya er Rapa Nui.
Vel, flere tips kan vi nok ikke gi, og vårt spørsmål denne måneden er: Hva heter den isolerte øya?
Fyll inn ditt svar under og trykk på send-inn-knappen.
Lykke til!


Jeg er med i gratis-konkurransen og tror at svaret er:
 

Navn:
 
E-post adresse:
 


Mai-konkurransen: Bikini ligger i Marshaløyene
Fra Bikini, med bombekrateret.En bikini vet alle hva er, men at klesplagget har sitt navn fra en øy i sydhavet er mindre kjent. Bikini er en av atollene hvor amerikanerne testet sine atombomber etter den andre verdenskrig. Det gjaldt å spre et godt bilde av testingene: Sivile amerikanere og kvinnelige soldater som solte seg i paradis - i minimale badedrakter!
I dag kan man dra til Bikini for å dykke på de i stykker sprengte vrakene i lagunen, men å bo fast på atollen går ikke særlig bra. En uke eller så på øyas lille dykkerhotell er alt ansatte og gjester tåler av den radioaktive strålingen som fortsatt finnes i naturen. Enda dårligere går det på et par av de andre øyene, de er forurenset for tusener av år! Vel, øyene i landet, som ble en egen republikk i 1979, sprer seg ut over et stort havområde, og kun noen få hadde amerikanere, bikinier og atombomber.
De fleste som besøker landet kommer ikke lenger enn til hovedøya Majuro, og det er synd. Majuro er amerikanisert (i mikromålestokk) og forsøplet, mens de ytre øyene kan by på tradisjonelt sydhavsliv.
Det ble ingen vinner - ingen hadde rett svar.
For våre artikler fra Påskeøya, klikk her.
For å lese våre faktasider om Påskeøya - klikk her.
For å lære mer om Terje Dahls bøker, klikk her.

April-konkurransen: Muren ligger på Påskeøya (Rapa Nui)
Hvor?Steinmuren Ahu Vinapuer er nok kanskje ikke så imponerende som mye annet forhistorisk på øya, men på samme måte de mange enorme "moai'ene" så stiller den spørsmål man selv i dag langt fra er sikker på man har svar på.
    Muren er antatt å være noe av de eldste byggverkene på den isolerte øya, og siden man jo gjerne blir bedre og bedre når man utvikler byggekunskaper så burde jo nyere byggverk i stein være enda flottere. Det er de ikke. Det er bare Ahu Vinaup som har så store og flott tilhogde stein som er satt sammen med millimeters presisjon. Kaptein Cook rapporterte fra sitt besøk på øya i 1774 at det var 20 "moai" i området rundt muren, så den har nok har en spesiell betydning.
    Thor Heyerdahl brakte en norsk ekspedisjon til øya i 1955/56 og gjorde den første store utgravingen. Mye av det han fant kan du se på Kon-Tiki museet i Oslo, også kopier av de store "moai'ene". Ja, du kan til og med gå på huleutforskning i tre kopier av huler på øya!
Den første europeer til å se øya var nederlenderen Jacob Roggeveen, og han ga øya et navn som passer bra på denne tiden av året. Det lokale navnet å på øya er Rapa Nui.
Det ble ingen vinner - ingen hadde rett svar.
For våre artikler fra Påskeøya, klikk her.
For å lese våre faktasider om Påskeøya - klikk her.
For å lære mer om Terje Dahls bøker, klikk her.


Mars-konkurransen: Øya med steinpengene heter Yap
Hva heter øya?Steinpenger, det skal finnes rundt 13 000 av dem, er spredd over hele den vulkanske øya. Selv om mange nå er mosegrodde og delvis skjult av slyngplanter, så har øyboerne nøyaktig greie på hvor mange penger de har stående "på banken". Fortsatt kan eierne få kjøpt seg noe for den uforanderlige valutaen. Et landstykke, en utriggerkano, noen griser - ja, det er vel ikke helt usannsynlig at man også under bordet kan få kjøpt seg en kone for noen tonn stein! Øya ligger i Mikronesia. Mikronesiaføderasjonen, Federated States of Micronesia - gjerne kalt FSM - er et ukjent land for de aller fleste. Tidligere var øyene kjent under navnet Karolinerne, og da som et tilsynsområde under USA.
   FSM er et av de mest spennende landene i sydhavet, og her finner du de mest tradisjonelle øyene i hele Stillehavet. På de mest isolerte øyene går jentene fortsatt kun i gress-skjørt, mens mannfolkene bruker forløperen til tangaen!

Det ble ingen vinner - ingen hadde rett svar.
For vår artikkel om steinpengene, klikk her.
For å lese våre faktasider om Mikronesiafederasjonen (FSM) - klikk her.
For våre andre artikler om FSM, klikk her.
For å lære mer om Terje Dahls bøker, klikk her.

Februar-konkurransen: Øya heter Raratonga
Hva heter øya?
Den vakre øya på bildet er populær for nordmenn på langtidsfeie til sydhavet, og det er jo forståelig! Cookøyene hvor øya ligger kan by på både dramatiske vulkanøyer og panneflate atoller med vakre laguner, og er et drømmemål for mange. Man er aldri langt unna havet, så bading i lagunenes varme vann og snorkling ved korallrevene er virkelig noe å glede seg til! På øya er det en veldig populær strand - Muri Beach.
Øyboerne er glade i å danse sine tradisjonelle danser, og regnes for å være sydhavets beste dansere. At de også regnes blant verdens mest vennlige mennesker er ikke noe minus!
Selv om øya har begynt å få en del turister fra Australia og New Zealand så er den for de fleste fortsatt et bedre valg enn Tahiti og Hawaii om man vil føle sydhavsstemning, og prisene er ikke fullt så høye. Øya er et populært mål for bryllupsreiser, og flere norske par har faktisk giftet seg på der!

Det ble ingen vinner - ingen hadde rett svar.

For å lese våre faktasider om Cookøyene, klikk her.
For våre andre artikler om Cookøyene, klikk her.
For å lære mer om Terje Dahls bøker, klikk her.

Januar-konkurransen: Stranden ligger på Guam
Hvilken øy?På bildet ser du en flott strand med noen høye hoteller. Ja, på denne øya i Mikronesia finnes en av sydhavets fineste strender. Den har gyllen og fin sand, og buer seg langs en bukt som heter Tumon Bay. Det går et korallrev tvers over hele bukten, som skjermer av så det alltid er fine badeforhold uten farlige bølger. Det er passe dypt for både barn og voksne, selv om de som vesentlig liker å svømme kanskje kunne ønsker at det var mer dypere ved lavvann. Bunnforholdene er fine, med myk sand som er fin å vasse på. Ute ved korallrevet kan man snorkle rundt på grunnene. Stranden er aldri tettpakket som strendene på Kanariøyene, men i turistsesongen rundt juletider kan det jo ligne litt!
For de som er på jakt etter ekte sydhavskultur så har man kommet til feil strand og feil øy. Øya er amerikanisert og turistifisert. McDonald's, Kentucky Fried Chicken, Budweiser. Amerikanske biler med aircondition som glir til og fra supermarkedene, jagerfly som buldrer ned mot militærbasen. Praglende luksushoteller som kranser strendene. Ni internasjonale golfbaner og en flott bowlinghall. Alt på en øy som er 48 kilometer lang og 10 kilometer bred. Mest spesielt er nok at 90 prosent av de du vil treffe på stranden er japanske par på bryllupsreise!

Det ble ingen vinner - ingen hadde rett svar.

For å lese våre faktasider om Guam, klikk her.
For våre artikler om Guam, klikk her.
For å lese vår artikkel om strendene i sydhavet, klikk her.
For å lære mer om Terje Dahls bøker, klikk her. 

Til toppen

 

 

 

 

 

 forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt video | musikk | mathelse | mysterier | penpals |   linker | billetter | kontakt 
 
Det siste paradis
Terje Dahls sydhavsopplevelser
- nå som ebøker!

Kun kr.150,- pr bok.

Les mer

Tilbud på politiradio
eller UPS?
Micropower