Prometheus-
prosjektet
  Prometheus-prosjektet
..  Vi må finne ut hvorfor vi ikke gjør noe for å stoppe den globale oppvarmingen! Hvem eller hva er det som lurer oss?

Hvem eller hva
- les artiklene:

 Politikk

 Religion

 Markedskrefter

 Maktelite

 Media

 Reklame ?

Flere emner for artikler kommer.
Tips oss!


Tips noen om Prometheus-prosjektet!
Til  (fyll inn): Fra (fyll inn):
 

 
- Vi er nødt til å finne svaret før det er for seint!
Klimaforskerne har i over 20 år advart oss om at vi risikerer å ødelegge leveforholdene på kloden vår hvis vi ikke handler, men selv om klimaendringene stadig blir verre er det ingen som handler. Det store spørsmålet er jo hvorfor! Hvorfor går vi mennesker imot det som skulle være det helt grunnleggende i naturen - artens overlevelse? Prometheus-prosjektet er et forsøk på å finne svaret før det er for seint!

- Jeg vil henvende meg til organisasjoner eller Terje Dahlpersoner som kunne tenkes å ha meninger om dette - og be dem skrive ned sine synspunkter på hvorfor vi ikke klarer å handle, sier initiativtager Terje Dahl. - Og alle slags gjennomtenkte ideer må få luftes, uansett hvor merkelige eller lite sannsynlige de kan virke i utgangpunktet - vi trenger en tenke-tank hvor man tør å se saken fra alle vinkler!
  I tillegg til artikler fra inviterte vil alle som har lyst kunne sende inn sine meninger til en debattside. Det eneste som kreves er at man oppgir navn og e-mail adresse, pluss at man ikke skriver innlegg som kan virke støtende.
  - I en årrekke har politikerne holdt internasjonale klimakonferanser og pratet om hvor viktig det er å handle. Ja, man har til og med underskrevet på avtaler om at man faktisk skal gjøre noe, men konkrete handlinger uteblir likevel! Jeg syntes det er svært frustrerende og undrer meg grønn på hva som ligger bak manglende handling. Vi må komme til sakens kjerne! Er det de politiske systemene som ikke holder mål, er det markedskreftene, er det religion … eller hva? Jeg gleder meg til å se svarene, sier Dahl.
Terje og kona Emma i kanoen foran husen sine.Verdens første klimaflyktning
Prometheus-initiativtager Terje Dahl fikk selv oppleve hva klimaendringene kan bety, da han i 1995 måtte flytte fra sin sydhavsøy på grunn av stigende havnivå og livstruende orkaner.
   - Det står i alle lærebøkene at det ikke skal forekomme orkaner i Tuvalu, siden landet ligger så nære ekvator, men etter tre stykker forlot vi det hjemmet vi hadde bygget opp og reiste til Norge, sier han.
   Tuvalu består kun av panneflate koralløyer som så vidt stikker opp over havflaten, og selv om man har vært forskånet for orkaner de siste årene har såkalt "king-tide", uvanlig høy springflod. Folk har vasset i sjøvann rundt husene og masse land har blitt skylt vekk.
   - Vi ble kalt verdens første klimaflyktninger og jeg trodde politikerne ville ta dette klare
Kofi Annantegnet på hva som er i ferd med å skje alvorlig, men jeg tok feil!
Kofi Annan: - Vi er på feil kurs
- La oss se den ubehagelige sannheten i øynene: Modellen for utvikling vi er vant til har vært fruktbar for noen få, men feilslått for de mange. Vi er på feil kurs, verden vil ende på en blindvei dersom vi ikke snur i tide, advarte FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan i sin tale til verdenstoppmøtet i Johannesburg i september 2002. Og påpekte at klimaskeptikerne burde sees på som hva de er: Utgått på dato.
Al GoreAl Gore: - Klimaendringene kan gjøre slutt på menneskeheten
- Jordkloden er som et sykt barn vi er glad i, men som er i ferd med å glippe fra oss. Nå må vi ta tak og holde fast, slik at den kan bli frisk igjen, sa USAs Al Gore da han fikk fredsprisen for sin innsats for å opplyse om klimaendringene.
Redusere med 90 prosent
Klimaforskerne sier i dag at vi må redusere utslippene av CO2 Kurve over temperatur og CO2med
90 prosent for å stoppe den skadelige oppvarmingen. Og det må skje lynraskt. For den globale oppvarmingen har nå startet å tine permafrost verden over, noe som slipper ut store mengder av metan ut i atmosfæren i tillegg til CO2 - og metan er 20 ganger sterkere som drivhusgass enn CO2! Oppvarmingen gjør også at vi får mørke hav- og landområder der det tidligere var havis, snø og isbreer, noe som framskynder smeltingen og øker utslippene ytterligere. Pluss at temperaturen også stiger på grunn av mindre solrefleksjon til verdensrommet. Havene dekker 70 prosent av kloden vår, og høyere temperaturer vil også svekke havets evne til å ta opp CO2. Forskerne er også bekymret for hvordan de fysiske, kjemiske og biologiske endringene i havene kan påvirke havstrømmer og vinder, og skape enda farligere
Prometheusklimaendringer enn de vi ser i dag.
Burde ha dratt i nødbremsen

   Det er ingen tvil om at vi må redusere våre klimagassutslipp betraktelig og umiddelbart. Noen burde allerede ha dratt i nødbremsen! Hvorfor dette ikke skjer - det er det Pometheus-prosjektet vil prøve å finne svar på!

Prometheus stjal ilden fra gudene - det skulle han kanskje ikke ha gjort?
Ifølge gresk mytologi så stjal kjempen og halv-guden Prometheus ilden fra gudene for å gi den til menneskene. I dag er vår bruk av ild blitt til menneskehetens svøpe!

Klimanytt - nettavisen
I nettavisen Klimanytt finner du nyhetene fra avisene innen klimaforandring og klimapolitikk.


Mot avgrunnen
- Vi øker farten mot avgrunnen. Og vi gleder oss over at reisen - for de rike samfunns vedkommende - gjennomføres med stigende komfort, sa Kåre Willoch.

"Vi er i krig med naturen – og på den tapende siden"
-
les artikkel i Uniforum


Verdens første klimaflyktning
- Vi vil prøve å klatre opp i palmene, men så drukner vi. Det er ikke så farlig for meg, jeg er gammel nå, men barna skulle få leve!", sa Fakalei Toe.

Prometheus-prosjektet - også i utlandet?
- Målet må jo være at prosjektet etter hvert også lanseres internasjonalt, sier Terje Dahl.

"Når pengene snakker så tier fornuften", Terje Dahl, -97.

"Vi må stoppe utviklingen før den stopper oss!", Terje Dahl -98.

"Du får ikke paradis med parabolantenner i palmekronene", Terje Dahl, -96.

"Er det ingen som vet hvor nødbremsen er?", Terje Dahl, -06