KlimaNytt - klikk for forsiden.
     Nettavisen om klimaendringene                                      Kronikk/brev  

Klima-tragisk av Bondevik!

Når statsminister Bondevik sier at klimatrusselen blir veldig konkret når han får vite at land som Bangladesh kan forsvinne, så vet jeg ikke helt om jeg skal le eller gråte. Han har jo vært klar over dette siden 1995! FNs klimapanel kom da med sin første rapport, som blant annet sa at lavtliggende land som Bangladesh vil bli liggende under havet på grunn av stigende havnivå forårsaket av en global oppvarming som høyst sannsynlig er menneskeskapt. Bondevik kan da ikke ha så dårlig hukommelse?
    Når vår statsminister i tillegg krever fortgang i forpliktende miljøavtaler blir det også tragikomisk. Norge har ikke kommet med et eneste konkret forslag til de internasjonale klimaforhandlingene, vi øker våre egne utslipp av klimagasser i en slik grad at vi ikke har en mulighet til å overholde de forpliktelsene vi har tatt på oss og ligger på verdenstoppen i forbruk av energi. Dessuten vi hjelper vi de andre landene med å øke sine utslipp ved å være verdens nest største oljeeksportør. Ja, vi leter stadig etter mer olje og gass over hele verden, - og utvinner til og med kull på Svalbard!
   Det er jo flott at vår statsminister nå ser ut til å ha våknet opp av dvalen, men er ikke det lovelig seint? Det er jo ikke bare Bangladesh og en rekke andre lavtliggende land som vil forsvinne, Norge vil jo få klima som i Sibir hvis Golfstrømmen gjør det samme!
    En siste ting, Bondevik: Hvorfor har du ikke svart på brevet fra ungdommen i landene i sydhavet, som også vil forsvinne under havet, som ber Norge begrense sin oljeutvinning?
Terje Dahl
Redaktør nettavisen KlimaNytt

Artiklen over ble sendt kronikk-/debattsidene i VG, Dagbladet og Aftenposten den 9. juni - etter to artikler i Aftenposten et par dager tidligere:

Klimaet bekymrer Bondevik
- Klimatrusselen blir veldig konkret når man får vite at land som Bangladesh kan forsvinne, sier Kjell Magne Bondevik. (Aftenposten OLE MAGNUS RAPP 6. juni 2005) Les mer

Krever miljø-fortgang
Norge er utålmodig etter å komme videre etter at Kyoto-protokollen er trådt i kraft. Statsminister Kjell Magne Bondevik ber om reelle og forpliktende internasjonale klimaforhandlinger. (Aftenposten NTB 5. juni 2005) Les mer
For å lese hva FNs klimapanel sa i sin rapport i 1995 - klikk her
For å lese om sydhavsungdommens brev til Bondevik - klikk her

  Jeg har  følgende innlegg/synspunkt:
 
  Navn:
 
  E-post adresse:
 
 
 
Hva mener du?
Her kan du sende inn din egen mening om Terje Dahls artikkel.
Under finner du de innsendte meningene.

Les gjerne våre kronikker, klikk her
For redaktør Terje Dahls egne sider om klimaendingene,
klikk her
KlimaNytt - klikk her

Brød og Sirkus til folket!
Kronikken din om Bondevik kom dessverre ikke inn i noen avis ettersom jeg kan se. Du hadde vel ikke ventet noe annet? Redaktørene tør ikke provosere makt-eliten i særlig stor grad her i landet heller, og ofte tilhører de en felles klikk. Demokrati og åpen samfunnsdebatt sa du? Vel, det kommer selvfølgelig an på hvor mye penger, makt og prestisje som er involvert. Idealene har vi jo, men praktiseringen av dem går det så som så med. Brød og Sirkus til folket!
Hans K

(Kom med flere innlegg, folkens!)


Tips en venn :
"Klima-tragisk av Bondevik!
Når statsminister Bondevik sier at klimatrusselen blir veldig konkret når han får vite at land som Bangladesh kan forsvinne, så vet jeg ikke helt om jeg skal le eller gråte. Han har jo vært klar over dette siden 1995!"
Les kronikken av Terje Dahl. - Du kan også sende inn hva du mener!"

Til  (fyll inn): Fra (fyll inn):

Terje Dahl er redaktør av internettavisen KlimaNytt og blir kalt verdens første klimaflyktning fordi han måtte flytte fra sin øy i sydhavet da livstruende orkaner dukket opp. For å lese Terjes personlige nettsider - klikk her!

E-mail til Terje Dahl