forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk |
mat |
 helse | mysterier | penpals | linker | billetter | kontakt |

Påskeøya:
Vikinger gjør strandhugg.Forestiller statuene norske vikinger?

I vår første artikkel stilte vi et stort spørsmåls-
tegn om de gigantiske steinstatuene virkelig
kan forestille polynesiere, med sine lange neser, store øyne, brede haker og røde hår. Statuene
har nærmest nordiske fjes, men det kan da vel ikke være mulig at norske vikinger seilte sine
skip helt til denne isolerte flekken ute i det
enormt store Stillehavet?

Rent praktisk er det ikke noe i veien for at vikingene
kunne ha klart å seile til Påskeøya. Vikingskipene var gode nok til seilas
Statue med øyne og hår
på alle hav, og sjøkunnskapen og navigasjonsmetodene fremragende. Ja, vi har i en annen artikkel stilt spørsmålet om vikingene kan ha seilt helt til New Zealand, noe en forsker der på den andre siden av kloden mener å ha bevis for!
    Vikingene kan ha kommet til Påskøya etter koloniseringen av Grønland, for det er jo fortsatt et mysterie hvor de ble av. De kan ha fortsatt vestover mot Beringstredet, et område som var isfritt om sommeren på den tiden. Da hadde man jo sol hele døgnet og avstandene er ikke så store så langt nord på kloden som kartene gir inntrykk av. I løpet av noen uker kunne man være i Stillehavet, og ved å sette kursen sørover mot varmere farvann ville man jo før eller siden komme til de polynesiske øyene!
Vikingskip
Rene barnematen
En annen måte å komme til Påskeøya på er å seile via Sør-Amerika. Det å seile dit ville være rene barnematen for vikingene
- faktisk mye enklere enn å seile til Grønland. Fra Kanariøyene, hvor man i dag mener å finne bevis for at vikingene har vært, kan de ha seilt med vind og strøm i behagelig
temperatur og havnet i dagens Brasil. Det ville kun ha tatt dem et par uker! Herfra kunne de ha seilt sørover, rundt Kapp Horn og ut i Stillehavet. Eller de kan ha gjort det på en annen måte - ved å krysse det sør-amerikanske kontinentet på tvers!
   Vikingene var ikke ukjent med å seile på elver, og ved å følge Amazonas, som ved utløpet er bredt som et hav, kunne de ha kommet helt opp mot Andesfjellene. Ved å gjøre som de gjorde på sine mange handelsutflukter til Øst-Europa kunne de faktisk hale skipene sine oppover og over land helt til Titicacasjøen! Et enormt slit, ja vel, men godt mulig! Man kom vekk fra de moskitobefengte, glovarme sumpene - til et mer norsk klima!
Statue med runer, fra San Augustin, Bolivia
Statue med runer, fra San Augustin
Tapte hvite stammer
Tro det eller ei: Det finnes mange historier som forteller om vikinger i Sør-Amerika i forhistorisk tid! Det skal finnes tapte hvite stammer i Brasils jungler, lyshudete voktere av hemmelige byer i Peru og Guatemala, til og med hvite konger har levd blant inkaene og andre indianerstammer! Oftest beskrives disse hvite som vikinger. Det skal finnes runer og andre innrissinger, en statue av Odin og en sølvgruve som ble drevet av vikinger. Og det er ikke bare løse historier. De spanske erobrerne skrev om fenomenet, vitenskapelige institutter har forsket på funnene og det er skrevet flere bøker om emnet! Ja, les bare følgende utsagn av en forsker: "Det er en region i Paraguay hvor det finnes overveldende bevis for at vikingene okkuperte området i perioden 1000-1300 e Kr."!
Chirimotokvinne og barn
Chirimotokvinne og barn
Blåøyete og lyshudete
I fjellene i det nordlige Peru, i 2-3000 meters høyde, der hvor Amasonasfloden har sitt utspring, finnes det for-historiske byggverk som kan sammenlignes med berømte Marchu Picchu lenger sør i landet. Da de ekspanderende inkaindianerne erobret området i på 1400-tallet oppdaget de høye, blåøyete og lyshudete mennesker: Chachapoya-indianerne. Og igjen - dette fenomenet beskrev også spanjolene da de overtok erobrer-rollen hundre år seinere:
   - De er de hviteste og vakreste jeg har sett i Østens land, skrev kronikeren Pedro Cieza de León, og også i erobreren Pizzaros opptegninger finner vi omtaler av hvithudete. Ja, i landsbyen Chirimoto skal man fortsatt den dag i dag kunne finne lyshudete og blåøyde, som snakker et indiansk språk ispedd norske ord - og som rir på vikingponnier (se bildet over)!
   - Omtrent på samme tiden som Leif Eriksson oppdaget og slo seg ned i Nord-Amerika kan andre grupper med nordmenn ha landet i Sør-Amerika, sier den østerriske professoren Helmut Zettl som har studert forhistoriske funn i Peru.
Lyshudete som Cook så
Blond Peru-mumie.
Skjelett i Sarpsborg
Hvorfor vi i Norge ikke har hørt om det? Vel, spør du meg så spør jeg deg. Det eneste vi har lest om er vel at det ble funnet et skjelett i Sarpsborg som hadde såkalt inkabein i nakken (et syndrom som er nesten kun finnes blant inkaindianerne i Peru) - og som er datert til 980-1015. Forskerne tviler sterkt på om skjelettet var en langveis-farende, men nå kan du altså lure litt på om han var blitt med på vikingenes handelstur hjem til Norge fra sølvgruvene i Andesfjellene!
   Det har også blitt funnet skjeletter i Peru som ikke passer inn i lærebøkene og de aksepterte teorier: På de samme stedene hvor de lyshudete og høye
gudene/kongene/ vikingene skulle ha levd har man funnet mer enn tusen år gamle mumier av mennesker som var langt høyere enn de søramerikanske indianerne -
Pre-inka ruiner
Pre-inka ruiner, Peru
og som har rødt og blondt hår. Legendene hevder at det var disse høyreiste og lyshudete som før inkaene kom til makten bygget gigantisk murer og pyramider - som inkaene så overtok som sine og bygget på. Ja, på bilder kan man se hvordan enorme steinblokker, som våre dagers største kraner vil ha store problemer med å løfte, har blitt føyd sammen så flott at man ikke får en kniv mellom blokkene (på samme måten som steinmurer på Påskeøya!). Og at det på toppen av de store blokkene har blitt stablet opp langt mindre blokker som på langt nær er så store, finpussete eller velplasserte.
Statue av Rollo/Ganger-Rolv
Ganger-Rolv
Gud i Hawaii
Hvem kan disse vikingene ha vært - enten de kom seg til Påskeøya via Grønland, Kanariøyene eller Sør-Amerika? Vel, vi har i en artikkel om vikingenes mulige ferder ut i Stillehavet spurt om en norsk viking kunne ha blitt tatt for en Gud i Hawaii. Det var høyvokste Ganger-Rolv, høvdingsønnen som ble forvist fra Norge og var vekk i 25 år før han dukker opp igjen og lager røre i Europas historie under det latinske navnet Rollo. Han som faktisk ble til stamfaren til det engelske og norske kongehuset! "Rollo" vil gjerne på polynesisk bli til "Lono", og Lono var en hvithudet Gud som var ankommet Hawaii i et skip med store hvite "vinger". Til de innfødtes store fortvilelse seilte han etter hvert videre, og i løpet av 25 år kunne han jo ha rukket et besøk på Påskeøya! Hans høyde, i tillegg til nordiske trekk, gjør han jo til en mulig modell til statuene (det er forresten rart at vi lærer så lite om Ganger-Rolv i skolen).
Til Gud og konge
Fra øy i Titicacasjøen.
Fra øy i Titicacasjøen.
En annen kandidat er en vikinghøvding som skal ha hett Ullman Jarl og startet sitt vikingtokt fra det danske området Slesvig. Etter erobringer i England, skal han ha seilt over Atlanterhavet og kommet til Mexico i år 967 e. Kr. med 7 skip og rundt 700 vikinger. Her skal han ha blitt konge over toltec-indianerne, og så blitt opphøyet til guden Quetzalcoatl. Noen år seinere skal han og hans medvikinger ha forlatt Mexico, seilt til Venezuela, fått skipene over til Stillehavssiden og så fulgt kysten sørover til Peru. Av en eller annen grunn skal de ha slitt seg opp i høylandet og grunnlagt byen Tiahuanacu ved Titicacasjøen. Herfra spredde de sitt rike ut over store deler av Sør-Amerika - gjerne via elvene, helt til Atlanterhavet. På nytt ble vikingen til Gud og konge, noe som varte helt til inkaindianerne gjorde opprør, slaktet ned for fote og jaget Ullmann Jarl og hans nærmeste ut på Stillehavet.
   Bevis? En statue som ganske nylig ble funnet på en øy i Titicacasjøen må stille spørsmål om det har vært nordisk besøk her. Forskerne kaller den bare "gammel mann", men ta en titt på bildet over til høyre: Det er ikke akkurat indianske ansiktstrekk på pre-inka statuen! En modell til statuene på Påskeøya?
Kon-Tiki
Viracocha - Kon-Tiki
Sol-Tiki
Så hvis legendene holder stikk så vi kan ha fått vikinger til Sør-Amerika - helt opp til Titicacasjøen, enten de kom fra vestsiden og/eller østsiden av kontinentet. Men det er jo langt fra Andresfjellene til Påskeøya! Les hva Thor Heyerdahl skrev i sin bok om flåteferden i Kon-Tiki: " Jeg var ikke lenger i tvil om at den hvite høvding-guden Sol-Tiki, som inkaene hevdet at deres forfedre drev ut på Stillehavet fra Peru, var identisk med den hvite høvding-guden Tiki, solens sønn, som beboerne på alle de østlige Stillehavs-øyene feiret som sin opprinnelige stamfar. Og detaljene om Sol-Tikis liv i Peru med urgamle stedsnavn rundt Titicacasjøen, dukket opp igjen i historiske sagn blant de innfødte på Stillehavsøyene."
   Så den hvithudete guden "Sol-Tiki" (Illa-Tiki eller Con-Tiki Viracocha) som forsvant vestover ut i Stillehavet kan altså ha vært Ullmann Jarl eller andre vikinger som etter problemer med lokalbefolkningen kom seg velberget over havet til de polynesiske øyene. På Påskeøya forteller gamle legender at de høye, lyshudete var opprinnelig kommet fra et hav som lå på den andre siden av Sør-Amerika. Det var disse som skulle ha laget statuene, det er disse statuene forestiller.
Tegning med skjelett.
Tegning med skjelett.
Hvithudete kjemper
Det som er litt besynderlig er at noen legender forteller at de først ankomne til Påskeøya var svært høye - gjerne 2,5 meter! Ren fantasi? Vel, hold deg fast: Sjømenn som seilte med Roggeveen skriver at de så hvithudete kjemper på øya: De var nærmere fire meter høye (12 fot), ja - så høye at sjømennene kunne gå mellom beina på dem uten å bøye ryggen!
   "Folk som leser dette vil sikkert tro det er fantasi og oppspinn, men disse folkene var faktisk så høye som jeg har beskrevet", skriver en av Roggeveens sjømenn i en bok av 1770.
   I loggbøkene til Roggeveen og kaptein Cook finnes det beskrevet hvithudete, høye mennesker, men det står ikke noe om at de var kjemper. Likevel, tegningene som fulgte med deres offisielle rapporter fra ekspedisjonene til Påskeøya viser nesten alltid skjeletter rundt i naturen ved statuene - utvilsomt av mennesker av svært unormal høyde! Den første spanske ekspedisjonen til øya, en del år etter Roggewen og Cook, fant ikke kjemper, men de målte de høyeste innfødte de så til så godt som to meter.
Høye som daddelpalmer
Selv om mange nok vil velge å ta påstandene om kjemper med en klype salt, så er det klart at alle de første europeerne til Påskeøya så høye, lyshudete mennesker der. Men var vikingene så høye da? Den arabiske skribenten Ibn Fadlan, som opplevde vikingene på nært hold under et diplomatisk oppdrag ved Volga i år 921, skriver: "Jeg har aldri sett så perfekte fysiske mennesker, høye som daddelpalmer, blonde og med rødmusset hud."
   Vi har nevnt Ganger-Rolv, som var så stor at ingen hest kunne bære han. I nyere tid har "stor" oftest blitt omskrevet til - eller bli forstått som - "mektig" når det gjelder viking-høvdingene og deres samtidige ledere i Europa, men jeg tror nok at "høy" kan være riktigere, selv om det vil stille store spørsmålstegn om vår forhistorie er slik vi har lært det (f.eks. så var Karl den Store svært høy!). Folk flest i Norge på begynnelsen av vår tidsregning var verken særlig høye eller lyshudete. Det kan virke som om den "nordiske" typen i landet vårt dukket opp nettopp i løpet av vikingtiden, - og de var gjerne av kongeslekt. Når de ble omtalt som vakre i sagaene, så var det fordi de var mer lyshudete enn folk flest og hadde lys blondt hår. Og så var de høye! Det finnes dessverre dårlig med fysisk bevis for dette, men det kan jo nevnes at skjelettene som ble funnet i Gokstadskipet, som antagelig tilhørte en småkonge, var nesten 2 meter høye - nærmest for kjemper å
Cherchen-mann, mumie
Mumie fra Kaukasus
regne på den tiden!
Vikingkongene var annerledes
Hvis folk i Norge på begynnelsen av vår tidsregning ikke så særlig nordiske ut - hvordan har det seg at vikingkongene var annerledes? Vel, Thor Heyerdahl mente jo at Odin, som vanligvis regnes som en norrøn gud, også var en lys levende høvding som kom fra området ved Kaukasus-fjellene. De norske vikingkongene vi kan lese om i sagaene fastholdt gjerne at de stammet fra Odin,- og det er ikke noen tvil om at de, helt fra Harald Hårfagres tid, gjerne hold blodet innen familien!
   Men levde det lyshudete folk ved Kaukasusfjellene på den tiden? Ja, det gjorde det. Endel av dem utvandret østover mot Kina, og det er funnet over to tusen år gamle velbevarte mumier av folk med nordiske trekk, mange av dem svært høye. Fortsatt den dag i dag kan du se folk i Kaukasusområdet med lyst hår og blå øyne - du ville uten å blunke tatt dem for å være norske, svenske eller danske!
Gullhorn
Kopier av gullhornene
Kopier av gullhornene
Påskeøya steler
Har det blitt funnet noe på Påskeøya som vitner om at vikinger kan ha vært der? Vel, vi startet jo med statuenes utseende - og tar man med legendene fra Påskeøya og andre steder er det i alle fall lov til å spørre om det kan ha vært folk med nordisk utseende på den isolerte øya. Viking-funn er det nok dårlig med på øya, men jeg skulle ønske noen forskere med åpent sinn kunne ta en nøye titt på de gamle tegningene av Gallehus-hornene. Det var to gullhorn som ble funnet i Danmark, det første i 1639, det andre hundre år seinere. Dessverre ble hornene stjålet og støpt om, og også de to eneste kopiene har blitt stjålet (i 2007). Hornene skal ha vært fra det femte århundre - og tegnene på dem skal ha vært maken til de utydete tegnene på Påskeøyas mystiske rongo-rongo steler!
Vikingkongenes forfedre?
Etter å ha sett på legender, historiske skrifter og fysiske funn kan vi holde fast på teorien om at det muligens kan ha vært en viking av konge/høvdingslekt som kom til Påskeøya - gjerne via Sør-Amerika.
    Det er et moment vi ikke har tatt opp - og det er et som kan skape problemer for teorien: Tidspunktet. Skal vi tro på de gamle legender som sier at de som laget statuene var de første beboerne på Påskeøya så må det ha skjedd før vikingtiden. Forskerne sier at Påskeøya var bebodd i omtrent 380 e. Kr. og vi regner at vikingtiden var fra siste del av 700-tallet til midten av 1000-tallet! Kan det i stedet være at disse hvithudete, blåøyete og høye "gudene" som dukket opp på Påskeøya kom fra samme sted som vi aner at våre vikingkongers forfedre gjorde det - fra området rundt Kaukasus-fjellene? Var det høvdingen Odins stammefrender som seilte over havene før vikingene? Dette og andre spennende spørsmål skal vi komme tilbake til i neste artikkel!


Av Terje DahlFor vår første mysterie-artikkel om Påskeøyas statuer - klikk her.
For vår tredje mysterie-artikkel om Påskeøyas statuer - klikk her.
For vår artikkel: "Seilte vikingene helt til New Zealand?" - klikk her.
For våre andre artikler om Påskeøya og statuene - klikk her.
For våre faktasider om Påskeøya - klikk her.
For våre artikler om statuene i sydhavet - klikk her.

Hva mener du?
"Jeg har følgende synspunkter og/eller ideer når det gjelder statuene":
  
  Navn:
 
  E-post adresse:
 

Under kan du lese innsendte meninger og ideer:
Nok en flott artikkel! Jeg anser det som meget sannsynlig at vikinger har besøkt store deler av (kanskje hele)den verden vi kjenner idag. Men hva er kilden din til opplysningene om Ullman Jarl? Er helt enig med Heyerdahl om at Odin og æsene var tidlige germanere i området ved Kaukasus. Nabofolket vanene, var nok keltere. Og de storvokste jotnene, var tydeligvis en eldre folkegruppe, som allerede var på retur i tidlig sagatid.
Når det gjelder langørene, som var modeller for statuene på Påskeøya, tilhørte nok de den før-indianske folkegruppen som var på kontinentet før indianernes forfedre ankom. Disse lyshudene var ikke utelukkende av kjempevekst, selv om de var betydelig høyere enn indianere flest, generelt sett. Men en fiffig detalj er at rekonstruksjonene av hodeskallene viser at den nasjonaliteten de har mest til felles med, er nordmenn...
BSJ
Kom med flere innlegg, folkens!

"Det Siste Paradis"
Det siste paradisBoken om Terje Dahls seilas i 22 fots Coco Loco, den minste båten til å legge ut på en jordomseiling.
" - Du er klin kokos! sa vennene mine da jeg kastet loss fra Rådhuskaia. Etter fire år, to orkaner og fire tropiske stormer måtte jeg lure på om de hadde rett..."
Klikk her for å lese utdrag fra boken.
Klikk her for å lese om e-bok og bestille.
Pris kr.150,-

Klikk her for å lese om Terje Dahls bøker.
Mer om Terje Dahls sydhavsliv, klikk her.
forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | helse |              | mysterier | penpals | linker | billetter | kontakt |