forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk |
mat |
 helse | mysterier | penpals | linker | billetter | kontakt |
Påskeøya Gøbekli Tepe, Tyrkia
Mysterie:
Hvorfor holder de hendene slik - med flere hav og tusenvis av år mellom seg?


Statuen til venstre finner du på Påskeøya i Stillehavet og den til høyre i Göbekli Tepe i Tyrkia. Arkeologene sier at statuene på Påskeøya ikke er stort mer enn fem hundre år gamle, mens den dekorerte stolpen i Göbekli Tepe skal være mer enn ti tusen år gammel! Likevel holder de begge lange, tynne fingre på skrå ned mot hva skal være et slags belte eller lendeklede. Helt tilfeldig? Dette er bare to eksempler - du finner tilsvarende fenomen på forhistoriske statuer over hele verden!


Statuene på Påskeøya imponerer alle som ser dem. Mest på grunn av størrelsen, så de fleste har kanskje ikke festet seg ved at de holder hendene på magen. De som har lagt merke til det har nok nøyd seg med forklaringen om at det holder hendene på magen fordi
Påskeøya statue
Påskeøya
de som laget statuene trodde at visdommen befant seg der. Nå er det vel svært tvilsomt om dette gjelder for polynesierne, og det er jo polynesiernes forfedre forskerne sier statuene forestiller. Vi har jo stilt spørsmålet om statuene i det hele tatt forestiller polynesiere, for de gigantiske stein-ansiktene har faktisk langt flere nordiske trekk enn polynesiske! Uansett, statuene holder hendene på magen, med de lange og tynne fingrene pekende på skrå nedover, angivelig mot et hellig lendeklede.
     Påskeøya er spennende, men det er også ruinene Göbekli Tepe i Tyrkia, som ble startet utgravd av tyske arkeologer i 1994. Ikke minst fordi man har funnet en høy steinstolpe med utskjæringer av armer og hender som er så lik det vi finner på Påskeøyas statuer at det er nærmest nifst. Ikke bare ligger Tyrkia på den andre siden av jordkloden, men de skal jo ha blitt laget med mange tusen års mellomrom!
Gravd ned
Göbekli Tepe
Göbekli Tepe
Man tror at Göbekli Tepe er verdens eldste tempel, datert til så langt tilbake som 10 000 f.Kr. Det består av en rekke sirkelrunde bygninger som ble funnet under jorda på en liten fjelltopp nær byen Urfa i Anatolia i dagens Tyrkia. Inne i de sirkelrunde steinbygningene står det T-formete steinstolper som er opptil 3 meter høye og veier inntil 7 tonn. På de firkantede stolpene, eller monolittene, er det uthogginger av dyr og fugler. Og altså hender. Det er ikke funnet spor etter planter eller dyr i bygningene, heller ikke noe som tyder på at noen
Göbekli Tepe - mer av monolitten
Göbekli Tepe
Verdens eldste statue.
Eldste
bodde i bygningene.
    
Det merkelige er at det kan virke som at man laget det hele ferdig, muligens brukte bygningene til noe I en periode og så gravde dem ned!
    Steinstolpen med hendene er en av midtstolpene i den bygningen som har blitt mest fullstendig utgravd. Man mener at hele stolpen, monolitten, forestiller et menneske hvor T-formen på toppen er hodet. Noe man har fått bekreftet fra utgravinger i nærliggende Nevali Cori, hvor man også har funnet like gamle bygninger med høye monolitter, for her samsvarer T-formen helt klart med proporsjonene på et menneskehode. Det er nok også meningen at mennesket, eller menneskeskapningen, skal være uten kjønn for de andre utskjæringene som finnes på monolittene viser jo at kunstnerne ikke hadde problemer med å lage naturtro figurer i stein!
Mangler bein
Man dessuten funnet det man antar er verdens eldste statue, rundt 12000 år gammel, og også her holdes hendene på magen. På samme måten som statuene på Påskeøya så har statuen den innlagte øyne og mangler bein! Man vet ikke helt hva alle figurene på monolittene i Göbekli Tepe forestiller og hva meningen var med dem, selv om noen av dyrene er enkle å gjennkjenne. Man tror at noen av dem forestiller en slags fuglemenn, og de ligner veldig på utskjæringer av fuglemenn i stein på Påskeøya!
    Et annet mysterium er et liten basaltsmykke - den har et drillet hull tvers igjennom den harde steinen, noe som vil være umulig å få til uten moderne verktøy!
Beltet
Beltet på monolitten med hendene, virker veldig avansert til å være laget av folk som levde for mer enn 10.000 år siden. Man kan jo også lure på hvorfor formen på spennen minner svært om mønsteret man finner på toppen av forhistoriske Olmec-
Belte og spenne Olmec-hode
Belte og spenne
Olmec-hode
steinhoder i Mexico - og også det som skal forestille et hellig lendeklede på Påskeøyas statuer!
Rent tilfeldig?
Göbekli Tepe skal altså være mer enn 10.000 år gammelt, mens statuene på Påskeøya skal ha blitt laget i perioden mellom år 1250 og 1500 etter Kristus. Så hvorfor i all verden er det så
Göbekli Tepe - fuglemenn Påskeøya fuglemann
Göbekli Tepe
Påskeøya
mange likhetspunkter? Er det rent tilfeldig? Vel, det er ikke bare på disse to stedene man finner forhistoriske statuer med samme trekk. Og det mest fremtredende er hendene. Over hele verden finnes det eldgamle steinstatuer hvor de menneske-lignende skikkelsene holder hendene på magen. Hold de på magen fordi de trodde kunnskapen eller andre viktige egenskaper var der? Nei, det var vel kun i det gamle Hellas at man trodde at man tenkte med magen og ikke hodet, selv om det sies at noen asiatiske land tilla magen spesielle egenskaper. På mange av statuene virker det heller som om de holder noe i hendene, også de på Påskeøya og naboøyene i Stillehavet. Noen mener at de holdt et godt tak i manndommen, men selv om det også fantes statuer med dette fenomenet så holder de aller fleste statuene hendene for høyt oppe. På noen av statuene på Påskeøya peker tomlene mot navlen.
Vajra - Tibet
Vajra - Tibet
Bibler?
Holdt de bøker i hendene? Var det misjonærer med Bibler? Nei, de forhistoriske statuene ble laget lenge før boktrykkerkunst og misjonærer, og mange av dem også lenge før noen kom på tanken å lage papyrusruller eller håndholdte steintavler. Holdt de våpen? Vel, i Stillehavsområdet brukte man jo kun klubber og spyd, og i verden ellers dreide det seg gjerne om sverd pluss pil og bue - noe som ikke passer så særlig bra. Det nærmest man kan komme er nok det våpenet som kalles vajra - et forhistorisk våpen i Asia. Det var etter det man tror mest et seremonielt lite våpen. "Vajra" betyr både diamant og lyn, og man mente at det kunne skjære gjennom alt som en diamant og hadde en uimotståelig styrke som et lyn. Det skal ha vært Indra, den himmelske guden, som skal ha laget det første vajra-våpenet nærmere 2.000 år før Kristus, og han skal ha brukt det til å drepe syndere og uvitende personer.
Aztek med bønner?
Aztek med bønner?
    Noen mener at de holder langt mer fredelige og matnyttige gjenstander i hendene, som kakaobønner eller frukter, men det passer ofte dårlig med hva man ser. På noen av statuene i Sør-Amerika ser det nærmest ut som om de holder golfklubber - uten at man har noen forklaring på hva det kan være! På steinstatuene på Påskeøya og andre øyer i sydhavet kan det se ut som om det de holdt hendene har forsvunnet gjennom tidens tann - eller blitt hogget vekk. Det som også er spesielt med hendene som holdes på magen er at mange av de eldste statuene verden over også har seks fingre, noe jeg har omtalt grundig i en tidligere artikkel.
    Vel, under ser du en sammenligning av forhistoriske statuer verden over. Det er klart at det kan være tilfeldig at en statue i ett land ligner på en statue i et annet, men når de eldste statuene verden over er så like som det er så er vanskelig å si at det ikke finnes en sammenheng. Så da gjelder det bare å finne ut hva sammenhengen er! Oftest forestiller statuene guder, eller de barna som gudenes sønner fikk med menneskene døtre - akkurat som i Bibelen. De var gjerne kjemper. Jeg har tidligere også tatt for meg også dette fenomenet - som de fleste sier er det rene oppspinn. Jeg mener derimot at det er en logisk forklaring på så mange høye mennesker i en fjern fortid - og jeg gir meg ikke før jeg har svaret!

Mesopotamia
Vi må legge litt ekstra vekt på det gamle Mesopotamia. Navnet kommer fra gammelgresk og betyr "landet mellom flodene", altså området mellom elvene Eufrat og Tigris i dagens Irak, Det var her man antok sivilisasjonens vugge sto. Man regner med at sumerne kom blant annet med jordbruket, skriftspråket og regnekunsten. Deres statuer, fra et par tusen år før Kristus, hadde gjerne innlagte øyne og kunstig skjegg. Vi har jo spurt om statuene på Påskeøya hadde hatt kunstig skjegg og hår, og de hadde også innlagte øyne. Legg også merke til den boksen på hodet til den ene statuen, den ligner svært på den runde, røde steinen som sto på mange av Påskeøya-statuenes hoder!
    Sumernes regnekunst var basert på sekstallssystemet, angivelig fordi gudene som lærte dem kunsten hadde seks fingre! Disse gudene hadde i følge deres religion kommet fra himmelen/stjernene og de var svært høye. De fikk barn med menneskene og avkommene var ofte også kjemper med seks fingre. En av disse var Gilgamesh, som lekende lett holder opp en voksen løve!
    Studer gjerne bildene nærmere, for de forteller mye mer enn at statuene forstiller mennesker som holder hendene på magen. Noen av statuene har holdt noe i hendene, mens noen fortsatt holder noe i hendene: Noen ganger en liten skikkelse. Eller er det slik at det er et menneske av normal størrelse som holdes av en kjempe? Ofte har statuene noe rundt halsen - eller er det en forhøyning som illustrerer at de har et klesplagg på seg, som en kjortel eller brynje?
Seks fingre
     På flere av statuene kan du se seks fingre, på mange andre kan du bare ane at det er seks fingre siden du ikke ser tommelen. Dette gjelder spesielt på de statuene der de holder noe i hendene, for da kommer jo tommelen på baksiden.
    Mange av statuene viser folk med skjegg, selv om folk i de områdene ikke hadde skjeggvekst - og noen ganger dreier det seg om løsskjegg! Ja, mange av ansiktene har et europeisk utseende som statuene på Påskeøya, selv om de angivelig ikke forestiller folk fra Europa. Noen av statuene har ikke bein, noe de også har til felles med statuene på Påskeøya.

Har du gode forklaringer på alt dette? Send meg noen ord (Terje Dahl: terje@sydhav.no
)!

Av Terje Dahl


Her finner du noen bilder av forhistoriske statuer som holder hendene på magen - eller foran magen. Det finnes mange flere!


Stillehavet
Hiva Oa Nuku Hiva Tahiti
Hiva Oa
Nuku Hiva
Tahiti
Salomon- Austral Vanuatu
Salomon-
øyene
Austral
- øyene
Vanuatu
     
Sør-Amerika
Columbia Columbia Columbia
Columbia
Bolivia Bolivia Bolivia
Bolivia
Peru Peru Ecuador
Peru
Ecuador
Nord-Amerika
Canada Britisk Colombia
Canada
Britisk Colombia

 

 

 

 

 

 

 

Fjerne Østen
Kina Kina
Kina
Korea Korea
Korea
Gobi-ørkenen Gobi-ørkenen
Gobi-ørkenen
Mongolia Indonesia
Mongolia
Indonesia
  Mal'ta statue siberia
 
Siberia
Mellom-Amerika
Venezuela Nicaragua Mexico
Venezuela
Nicaragua
Mexico
Mexico Mexico
Mexico
 
Mexico Mexico
   
Østen
Ukraina Ukraina Ukraina
Ukraina
Ukraina Egypt Indusdalen
Ukraina
Egypt
Indusdalen
Tyrkia Tyrkia Iran
Tyrkia
Tyrkia
Iran
Det gamle Mesopotamia
Det gamle Mesopotamia Det gamle Mesopotamia
Det gamle Mesopotamia Det gamle Mesopotamia
Det gamle Mesopotamia Det gamle Mesopotamia
Gilgamesh - holder løve Göbekli Tepe - mer av monolitten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Europa
Kypros Kypros Korsika
Kypros
Korsika
Hellas Malta Sardinia
Hellas
Malta
Sardinia
Italia Frankrike Frankrike
Italia
Frankrike
Frankrike
Frankrike Frankrike Romania
Frankrike
Romania
Østerrike Guernsey Ireland
Østerrike
Guernsey
Ireland

For våre tidligere mysterie-artikler om Påskeøyas statuer:
1. "Forestiller de egentlig polynesiere?" - klikk her.
2. "Forestiller statuene norske vikinger?" - klikk her.
3. "Mangler statuene mer enn bein?" - klikk her.
4. "Økologisk katastrofe eller folkemord?"- klikk her.
5. "Hvem var skurkene bak kannibalismen?" - klikk her.
6. "Var ruinbyen et seremonielt senter - eller et skjulested?" - klikk her.
7. "Hvem var egentlig "langører" og hvem var "kortører"?" - klikk her.
8. "Hvordan klarte de å lage statuene?" - klikk her.
9. "Hvordan klarte de å flytte de gigantiske statuene?" - klikk her.
10. "
Var plattformene ikke for statuer?" - klikk her.
11. "Kommer skriften fra Peru, India eller verdensrommet?" - klikk her.
12. "Hva er den magnetiske steinen som kalles "Lysets Navle"?" - klikk her.
13.
"Hvorfor har flere av statuene seks fingre?"- klikk her.
14. "Forestiller de kjempene som de første oppdagelsesreisende så?"- klikk her.
15. "Finnes det bevis for en forbindelse med Sør-Amerika?" - klikk her.
16. Var det baskere fra Spania som laget statuene?
- klikk her.
17. Overlevende fra Atlantis eller syndefloden? - klikk her.
For våre andre artikler om Påskeøya og statuene - klikk her.
For våre faktasider om Påskeøya - klikk her.
For våre artikler om statuene i sydhavet - klikk her.

For våre andre artikler om Påskeøya og statuene - klikk her.
For våre faktasider om Påskeøya - klikk her.
For våre artikler om statuene i sydhavet - klikk her.

For Terje Dahls norsk/engelske nettsider om kjemper - klikk her.
For Terje Dahls engelske nettsider om seks fingre-fenomenet - klikk her.

Hva mener du?
Har du synspunkter og/eller ideer om hendene på Påskeøyas statuer og verden over, send en email til Terje Dahl: terje@sydhav.no

Under kan du lese innsendte meninger og ideer:
Har sett noen teorier på H2-channel om "Ancient aliens" , altså besøk av utenomjordiske intelligente vesener. Helt søkt selvsagt, men så fantastisk om det var tilfelle.
Tom "Daniken" Gabrielsen

Den som hugger en statue har en praktisk tilnærming til oppgaven. Utstikkende armer knekker lett, både mens man hugger og ved senere uhell, hærverk eller også pga. naturlige svekkelser i steinen. Han legger statuens armer inntil kroppen, og sparer mye arbeid. Mindre stein behøver å fjernes og steinblokken utnyttes mer effektivt.
Han har da tre-fire muligheter (for ikke å gjøre det for detaljert), i en symmetrisk versjon: Armene ned, langs siden. Hendene på magen. Armene i kors. Hender på bryst/hals. Alle skulpturene du viser henvender seg framover (ingen vender hodet til siden), og det er åpenbart at frontalperspektivet har vært det viktigste, for billedhuggerne. Om hendene har hatt en spesiell betydning for helheten, gjenstår det ikke så mange valg: De må enten plasseres på magen, eller i bryst/hals-regionen.
Jeg tror du finner endel av svaret på gåten i en såpass enkel forklaring. Det finnes praktiske løsninger på mange utfordringer, og at lignende løsningene dukker opp på forskjellige steder, uavhengig av hverandre, er ikke til å undres over.
A. Tallberg
(På mange av statuene kan det virke som om de har holdt noe i hendene, se min artikkel "Hva holdt de i hendene?" - klikk her. Red.)

Kom med flere innlegg, folkens!

"Det Siste Paradis"
Det siste paradisBoken om Terje Dahls seilas i 22 fots Coco Loco, den minste båten til å legge ut på en jordomseiling.
" - Du er klin kokos! sa vennene mine da jeg kastet loss fra Rådhuskaia. Etter fire år, to orkaner og fire tropiske stormer måtte jeg lure på om de hadde rett..."
Klikk her for å lese utdrag fra boken.
Klikk her for å lese om e-bok og bestille.
Pris kr.150,-

Klikk her for å lese om Terje Dahls bøker.
Mer om Terje Dahls sydhavsliv, klikk her.
forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | helse |              | mysterier | penpals | linker | billetter | kontakt |