forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk |
mat |
 helse | mysterier | penpals | linker | billetter | kontakt |
Oppdagelsesreisende måler statue
Mysterier på Påskeøya, del 14:

Forestiller statuene de kjempene som de første oppdagelsesreisende så?

De første oppdagelsesreisende som kom til Påskeøya fortalte at de så kjemper, som var så høye at de kunne gå oppreist mellom beina deres! Og da mente de ikke de kolossale steinstatuene, men levende, hvithudete mennesker! Kan det være at sjømennene snakket sant - at det har levd mennesker som var mye høyere enn vi er i dag og at statuene forestilte disse kjempenes forfedre?

Tyskeren Carl Friedrich Behrens var en av offiserene til Jacob Roggeveen, nederlenderen som oppdaget Påskeøya og ga den navn en påskesøndag i 1722. Han skrev i sin bok om besøket på øya at det var kjemper der, mennesker som var så høye at sjømennene kunne gå oppreist mellom beina deres. Og han var ikke den eneste i ekspedisjonen som så kjemper: "Folk som leser dette vil sikkert tro det er fantasi og oppspinn, men disse folkene var faktisk så høye som jeg har beskrevet", skriver en av Roggeveens andre sjømenn i sin bok.
Verdens første menneskerase
En eldgammel legende på Påskeøya forteller at de første menneskene som bodde på øya var overlevende fra verdens første menneskerase, som gikk til grunne i en stor katastrofe. De kom med båt, fra et land på andre siden av Amerika. De var veldig høye, med gult hår, lange armer og kraftige overkropper. En nesten maken legende sier at disse kjempene var omtrent to og en halv meter høye, hadde hvit hud og rødlig hår.
Opprør
Poikehalvøya i bakgrunnen
Poikehalvøya i bakgrunnen
Det finnes også en legende som forteller også at det engang fantes to folkeraser på Påskeøya: Langørene og kortørene. Langørene hadde unormalt lange øreflipper fordi de hadde tunge øreplugger i dem, og de hadde rødlig hår og lys hud. Langørene var den herskende rasen på øya, mens kortørene var vanlige øyboere. Langørene tvang de andre til å jobbe for seg, men da de forlangte at kortørene skulle rydde hele Poike-
Poikegrøften. Til høyre, ikke veien til venstre!
Poikegrøften
halvøya for stein ble det for mye. De gjorde opprør. Langørene flyktet til den nyryddete Poikehalvøya og gravde en flere kilometer lang og mange meter bred og dyp grøft som skilte halvøya fra resten av øya. De fylte så grøften med trestammer og greiner: Et bål de kunne sette fyr på hvis kortørene skulle storme dem. Vel, en kortøre-kvinne hadde giftet seg med en langøre og bodde på Poikehalvøya. Hun var en forræder, og ved å gi et signal på rette tidspunkt snek kortøre-mennene seg bak henne der hun satt ytterst på klippekanten og gjemte seg langs hele halvøykanten. Samtidig hadde resten av kortørene tatt oppstilling på andre siden av grøften for å få langørene til å komme dit. Langørene falt for listen og tente på. Kortørene stormet så opp fra bakholdet og jaget langørene ned i sitt eget brennende forsvarsverk. Kun tre av langørene klarte å komme seg over den brennende
Staue måles
Statue måles
grøften. To av dem ble drept i en hule hvor de prøvde å skjule seg, men den tredje fikk leve, Ororoina.
Han giftet seg med en kortøre kvinne og man sier i dag at høvdingslekten, stammer fra Ororoina.
Hvit mann
Så langt legendene, men la oss se nærmere på om det fantes hvithudete og svært høye mennesker på Påskeøya da de første europeerne dukket opp.
    "Blant de første som kom ombord var det en helt hvit mann", skrev Roggeveen i sin loggbok - og videre: "Men befolkningen er blandet,
Polynesisk? Etter tegning av Hodges.
Polynesisk?
noen skiller seg ut med sin mørke hud, mens andre er hvite som europeere. Noen få hadde også rødlig hud som om de var solbrente. Mange hadde skjegg."
    Roggeveen skriver ikke i loggboken at det var kjemper på øya, han nøyde seg med å legge til at det var høye, velbyggete folk der (i den første utgaven av hans loggbok var de vistnok omtalt mer nøye!).
    Den neste europeer som kom til Påskeøya, med to skip i 1770, var den spanske kapteinen González de Ahedo. Han la øya under den spanske kronen. Spanjolene ble også overrasket over de gigantiske statuene og de høye menneskene, de målte to av menneskene til
Skjelett av kjempe
Skjelett av kjempe
å være å være 196 og 199 centimeter høye. Også kaptein James Cook, som kom fire år etter spanjolene, beskrev lyshudete og høye folk, og kunstneren William Hodges som han hadde med om bord fikk tegnet noen av folkene på Påskeøya. Mange av dem så svært lite polynesiske ut! Det er også andre tidlige tegninger fra øya, og mange av dem vise skjeletter liggende rundt om i naturen som må ha tilhørt mennesker som har vært unormalt høye - kjemper.
Patagonia
Patagonia kjemper
Patagonia
Eldgamle legender forteller at man kan finne mengder med gull et eller annet sted over havet. I 1519 ble den spanske oppdagelsesreisende Magellan den første til å dra over verdenshavene på leting etter gullet. Like før han seilte rundt spissen av Sør-Amerika støtte han på et folkeslag som var svært høye. Han kalte landet Patagonia - etter kjempenes svære føtter. Magellans skribent skrev: "Vi så en mann av gigantisk størrelse på stranden… og han var så høy at den høyeste av oss bare rakk han opp til hoften."
Magellan og hans sjømenn var ikke de eneste. År etter år dukket det opp beretninger om kjempene i Patagonia, blant annet av så berømte personer som de engelske admiralene Sir Francis Drake og John Byron, som så folk med høyder fra 8 fot til over 9 fot - 2.30 til 2.70 meter! Ja, så seint som i 1831 skrev Charles Darwin at de i Patagonia hadde støtt på den høyeste rasen de så noen steder på sin fem års lange reise jorda rundt i skipet Beagle.
Gilgamesh og løve.
Gullmuseets kjempe
Inkakonge
På den andre siden av Sør-Amerika fant spanjolene gull, mengder med gjenstander laget av gull, som ble smeltet ned og skipet til Spania. Heldigvis finnes det et privat gullmuseum hvor inviterte gjester kan titte på en mumifisert inkakonge. Han var en kjempe. Ikke noe vanskelig å se at hodet omtrent har dobbelt størrelse av et vanlig hode, og hans tunika som er laget av vevd gull er to og en halv meter lang - og den var ikke ment å slepe i bakken!
    I Mexico fikk de gullhungrende spanjolene høre legender som sa at pyramidene de oppdaget var laget av kjemper. Den forhistoriske byen Teotihuacan skulle ha vært laget av kjemper med det formålet å kunne forandre mennesker til guder. Og her som i Sør-Amerika ble de erobrende spanjolene tatt for å være lyshudete guder, for gudene/kjempene hadde forsvunnet med et løfte om å komme tilbake igjen! Noe som gjorde det lett for de få spanjolske soldatene å beseire tropper på flere hundre tusen mann!
Artikkel i New York Times.
New York Times artikkel
Dra vest!
De første fra Europa som søkte lykken i Nord-Amerika fant blodslit, indianere - og hva man tok for å være gravhauger. Mengder av dem. For å rydde plass for jernbane, veier, jordbruk og bygninger ble haugene gjerne gravd opp og jevnet med jorden. De som gravde ble overrasket over å finne gravkamre med skjeletter som var svært store. Hodeskaller fra haugene var store nok til å kunne tres ned over et levende menneskes hode! Selv om nybyggerne av og til traff på indianere som var svært høye så fikk gjenstander de fant ved siden av skjelettene dem til å konkludere at beinene ikke kunne ha tilhørt indianere. Avisene, som respektable New York Times, hadde med jevne mellomrom overskrifter om funnene, som denne fra 1897 da man åpnet en gravhaug i Wisconsin: "Skjelettet av mann på mer enn ni fot med en enormt stor hodeskalle"
   Jeg har samlet en del av artiklene (på engelsk) - klikk her.
Rødt hår! Borgermesteren ved stein ti venstre, sønnen til høyre for han.
Rødt hår!
Thor Heyerdahl
Vi får komme oss tilbake til Påskeøya. Thor Heyerdahl ledet to arkeologiske ekspedisjoner til Påskeøya, den første i 1955-56. Selv om han ikke fant levende kjemper der så ble han kjent med personer som var overbevist om at legenden om langørene og kortørene var sann. Ja, borgemesteren på øya var selv av ren langøre-slekt og var stolt av det. Familien hans hadde alltid hatt lysere hud og de lignet mer på europeere
enn polynesierne på øya. Både sønnen og datteren hadde rødt hår!
Blond mumie fra Peru.
Blond mumie fra Peru
   Heyerdahl konkluderte etter sine mange og lange utgravinger og undersøkelser at langørene var etterkommerne etter de første kolonistene til øya, og at de hadde kommet fra Sør-Amerika. Og at kortørene var polynesiere fra de polynesiske naboøyene som hadde ankommet seinere. Arkeologene har hele tiden betvilt, nærmest gjort narr av Heyerdahls teorier, men nyere undersøkelser har vist at det har vært en forbindelse mellom Sør-Amerika og Påskeøya i tidlig tid. DNA-tester fra både mennesker og høner viser dette ganske klart.
Kon-Tiki flåten
Kon-Tiki flåten
Nå er jo ikke indianerne fra Sør-Amerika utpreget lyshudete eller høye, men Heyerdahl viser til at de første spanjolene så lyshudete, høye mennesker - og fikk høre at disse hadde kommet fra et annet sted, langt unna. Under stammekriger som oppsto da inkaene slo seg opp til makten over store områder var disse lyshudete blitt fordrevet ned fra høyfjellet mellom Bolivia og Peru og ut på Stillehavet. Arkeologene sa at ingen kunne ha klart å seile over havet fra Peru til de polynesiske øyene i primitive farkoster, men Heyerdahl viste jo at det var godt mulig med sin ferd i Kon-Tiki - balsaflåten som hadde fått sitt navn
Meg og kjempen
Meg og kjempen
etter nettopp den lyshudete og
skjeggete høvdingen som var blitt fordrevet!
Hele Stillehavet
Thor Heyerdahl spør om de hvithudete som seilte ut fra Sør-Amerika ikke bare stoppet på Påskeøya, for han fant legender om lyshudete kjemper over hele Stillehavet. De kom seilende fra øst, de ble en stund og de seilte så gjerne videre. Navn mange steder forteller om besøk fra andre steder. Selv i dag kalles hvite mennesker for "imatang" - "folk fra øst" - i Kiribati. Jeg har selv fotografert fotavtrykk etter en av kjempene som skulle
Gilgamesh og løve.
Graven i Tuvalu
ha besøkt landet i fjern fortid, det var minst dobbelt så stort som foten min - og hadde seks tær. Jeg har jo bodd i sydhavet og var tilstede da to japanske arkeologer skulle åpne graven til en legendarisk kjempe i Tuvalu. De ble stoppet i siste øyeblikk da de innfødte mente det ville være alt for farlig å forstyrre ånden til kjempen i den tre og en halv meter lange graven!
   Den svært høye og lyshudete kongeslekten i Tonga er stolt over å stamme fra de lyshudete kjempene - og i gamle dager prøvde de å beholde blodet etter dem ved kun å gifte seg innen familien.
Gilgamesh og løve.
Gilgamesh
Seks fingre
Jeg nevnte at fotavtrykk i Kiribati etter kjemper hadde seks tær, og i en tidligere artikkel har jeg tatt for meg dette fenomenet med at kjempene så ofte hadde seks fingre og tær. Det går igjen over hele verden, du finner det på statuer på Påskeøya og naboene, du finner det i Sør-Amerika, Mellom-Amerika. Ja, stort sett over alt hvor du finner avbildninger av guder eller avkom etter guder som giftet seg med menneskene så dukker seks fingre opp. Goliat var ifølge fra Bibelen en av de siste kjempene i området og han hadde seks fingre og tær. Det samme hadde de gamle sumernes halvgud Gilgamesh, som også er avbildet som en kjempe. Ja, fra de gamle sumerne i Mesopotami fikk vi jo regnekunsten. De hadde ifølge sine egne skrifter fått det fra sine guder, så det var ikke tilfeldig at det dreide seg om sekstalls-systemet!
Lovelock-kjeve og avstøping av en normal. voksen kjeve
Lovelock-kjeve og normal
Bevis
Skal vi kunne ta alle beretningene om kjemper alvorlig så må vi jo få bevis for at de har eksistert og ikke bare er eventyr, sier du vel. Det mente også jeg, og i de siste årene har jeg trålet etter alle slags fakta om kjemper. Og bevisene finnes. Dessverre er nok det meste forsvunnet, og mye er gjemt bort i støvete museumskjellere så vi ikke skal se dem, men noe finnes - og det dukker stadig opp mer. Jeg har fått bekreftelse fra Humbolt-museet i USA at hodeskalle fra de såkalte Lovelock-
Leggbein av kjempe, dr Berger.
Leggbein av kjempe
kjempene finnes der, jeg har fått bekreftelse på at inka-kjempen finnes på gullmuseet i Peru, jeg har fått bekreftelse på gigantiske håndøkser fra Afrika, gigantiske hodeskaller fra Texas og gigantiske bein fra Ekvador. Og ikke minst har jeg fått bekreftelse fra den respekterte professoren Lee Berger i Sør-Afrika om at bilder han har av store beinfossiler er ekte: "Vi mennesker har vært igjennom en periode av gigantisme i en tidlig forhistorie", sier han.
Modig
Det er svært få som tør å gå ut slik som Dr Berger. Han er tydeligvis ikke er redd for å få ødelagt karrieren, og er også en modig kar. For vi skal ikke vite om denne perioden
med gigantisme. Selv har jeg fått advarsler fra inn- og utland om at mine
Dysse i Irland
Dysse
undersøkelser kan være farlige - uten at noen vil si hvorfor.
Det er ikke lenge vitenskapen gikk vekk fra troen på at alle de megalittiske byggverkene vi finner kloden rundt, som gigantiske murer, dysser, steinsirkler og statuer, ble laget av en rase kjemper. Det var faktisk Charles Darwin som satte stopp for denne troen med sin utviklingslære som ble lansert i 1859. Det merkelige er jo at han selv var utviklingsteoriens største
kritiker og at han jo selv hadde sett en rase med svært høye folk i Patagonia! Vel, det foregår fortsatt en kamp mellom kreasjonistene og evolusjonistene,
Gilgamesh og løve.
Baalbek største stein
spesielt i USA, og ingen har enda klart å komme med fullgode forklaringer på hvordan mange av de megalittiske byggverkene ble laget - og ingen har klart å kopiere dem. Ja, du kan jo selv tenke det hvor vanskelig det ville være å frakte en 80 tonns steinstatue flere kilometer over Påskeøyas ulendte terreng med eller uten moderne hjelpemidler eller plassere en 468 tonns stein i en av Egypts pyramider - for ikke snakke om å rikke på Baalbeks stein på 1000 tonn!
Adolf Hitler
En som trodde at kjempene hadde levd var Adolf Hitler. Og ikke nok med det, han satte inn store krefter under den andre verdenskrig for gjenskape dem! Han mente at forløperne til hans "ariske rase" var en forhistorisk superrase med psykiske evner - nærmest halvguder. Han sendte eksedisjoner til Tibet og andre steder for å lete etter mumifiserte kjemper, og hans "dødsengel" Dr Mengele forsket på kvinnelige tvillinger for å se om sammenslåing av disses egg kunne gi kjempevekst. Mislykket? "Jeg har sett han. Han er uredd og ond. Jeg var redd han", sa Hitler i skjelvende ekstase til Hermann Rauschning, guvernøren i Danzig, og skal ha hatt problemer med å sove på grunn av opplevelsen.
Lavere og lavere
Klikk på bildene for mer!
Det er altså mye som tyder på at vi har hatt kjemper på kloden vår, men hvorfor finnes vi ingen i dag? Amerikaneren Robert Wadlow var 2.72 meter høy da han døde i 1940 og tyrkeren Sultan Kösen er med sine 2.51 meter den høyeste nålevende person, men i begge tilfelle skal veksten skyldes sykdom. Vel, i de gamle legendene og skriftene, på Påskeøya og andre steder, står det at kjempene var en rase mennesker som overlevde en verdensomspennende katastrofe, en flod. Og de var gjerne menn, det fantes sjelden kvinner blant dem! Noen av kjempene, som på Påskeøya, giftet seg med de lokale menneskenes kvinner. Det var nok svært få av disse som klarte å føde kjempenes store barn, og det er naturlig at de blandete genene ville frambringe barn av mindre vekst. Som vi leser ser det tydelig av de besøkendes bøker til Patagonia, stammen av kjemper blir lave og lavere av vekst etter hvert!
Spørs hvem man spurte
Arkeologene sier at de innfødte fortalte at statuene forestiller deres forfedre. Arkeologene sier også at folkene på Påskeøya er polynesiere og de kom dit fra naboøyene, men statuene forstiller ikke polynesiere - og de første europeiske oppdagelsesreisene så jo hvithudete mennesker i tillegg til det som kan ha vært polynesiere. For borgermester Atan av høvdingslekt kan jo svaret stemme, hvis man spurte han, for han kan navnene på alle i sin familie helt tilbake til langøren Ororoinga, som altså ikke var en polynesier. Det spørs jo hvem man spurte! Og kontaktpersonene til besøkende til et lite øysamfunn blir gjerne høvdingen og hans familie.
Kjempehøye
Statuene på Påskeøya er høye, kjempehøye, og mange av de man mener er de eldste er på rundt 2.5 meter - akkurat som legendene sier de første beboerne på Påskeøya var. Statuene har ansiktstrekk som ikke er polynesiske, og mange av dem hadde røde sirkelrunde steiner på hodet som man antar skal forestille hår. En basaltstatue som ble fraktet til England var malt rød og hvit. Høvdingslekten på øya har ofte rødt hår den dag i dag, og de første oppdagelsesreisende til Påskeøya forteller om lyshudete kjemper. Det finnes som vi har sett faktisk bevis for at det har levd kjemper, selv om dette av en eller annen grunn skal holdes hemmelig. Sansynligvis døde kjempene etter hvert ut - eller finnes det noen enda?
   Legender verden over sier at de forhistoriske kjempene kom seilende over havet etter en verdensomspennende katastrofe, en flom. Så hvor kom de fra - og hvem var de egentlig?
   Det får vi komme tilbake til.


Av Terje Dahl

Les våre relaterte artikler:
"Sydhavets statuer: Hva holdt de i hendene?
" Klikk her.
"Sydhavets statuer: Guder fra verdensrommet?" Klikk her.
"Sydhavets kjemper - eventyr eller virkelighet?" Klikk her.

"Vi jakter på en verdenssensasjon: Skjuler graven en kjempe?" Klikk her.
Se også Terje Dahl engelske sider: "Six Fingers". Klikk her.
Se også Terje Dahl norsk-engelske sider: "Kjemper". Klikk her.

For våre tidligere mysterie-artikler om Påskeøyas statuer:
1. "Forestiller de egentlig polynesiere?" - klikk her.
2. "Forestiller statuene norske vikinger?" - klikk her.
3. "Mangler statuene mer enn bein?" - klikk her.
4. "Økologisk katastrofe eller folkemord?"- klikk her.
5. "Hvem var skurkene bak kannibalismen?" - klikk her.
6. "Var ruinbyen et seremonielt senter - eller et skjulested?" - klikk her.
7. "Hvem var egentlig "langører" og hvem var "kortører"?" - klikk her.
8. "Hvordan klarte de å lage statuene?" - klikk her.
9. "Hvordan klarte de å flytte de gigantiske statuene?" - klikk her.
10. "Var plattformene ikke for statuer?" - klikk her.
11. "Kommer rongo-rongo fra Peru, India - eller verdensrommet?" - klikk her.
12. "Hva er den magnetiske steinen som kalles "Lysets Navle"? " - klikk her.
13. "Hvorfor har flere av statuene seks fingre?"? " - klikk her.
For våre andre artikler om Påskeøya og statuene - klikk her.
For våre faktasider om Påskeøya - klikk her.
For våre artikler om statuene i sydhavet - klikk her.

Hva mener du?
"Jeg har følgende synspunkter og/eller ideer om kjempene":
  
  Navn:
 
  E-post adresse:
  

 

 

 Under kan du lese innsendte meninger og ideer:

SISTE NYTT: En nyhetsinnslag på Russlands største tv-kanal viste hvordan et team finner bein av kjemper i Georgia, i nærheten av Kakuasusfjellene! En velkjent arkeolog undersøker beina og bekrefter de er fra kjemper! For å se tv-reportasjen og lese hva som blir sagt - klikk her!
Kom med innlegg, folkens!

"Det Siste Paradis"
Det siste paradisBoken om Terje Dahls seilas i 22 fots Coco Loco, den minste båten til å legge ut på en jordomseiling.
" - Du er klin kokos! sa vennene mine da jeg kastet loss fra Rådhuskaia. Etter fire år, to orkaner og fire tropiske stormer måtte jeg lure på om de hadde rett..."
Klikk her for å lese utdrag fra boken.
Klikk her for å lese om e-bok og bestille.
Pris kr.150,-

Klikk her for å lese om Terje Dahls bøker.
Mer om Terje Dahls sydhavsliv, klikk her.
forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | helse |              | mysterier | penpals | linker | billetter | kontakt |