forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt| video | musikk | mat |  helse | Tangaroa | Robinson | mysterier | penpals | linker | billetter | kontakt |

Billedmontasje, kjempe på øy.
Sydhavets kjemper
- eventyr eller virkelighet?
I Norge har vi våre eventyr om troll. Over hele Stillehavet finnes det gamle legender om kjemper. For folkene i sydhavet var legendene historiefortelling og ikke fantasifulle eventyr. Ja, den høyreiste kongeslekten i Tonga sier selv i dag med stolthet at de nedstammer fra kjempene! Har sydhavets kjemper virkelig levd?

- Ser du de fire store gropene der ute i vannet? spurte gamle Rongorongo da jeg besøkte atollen Nanumea i Tuvalu i min lille seilbåt i 1985. På grunt vann like ved sandstranden var det fire tydelige groper i korallrevet, parvis med et par meters mellomrom mellom hverandre.
   - Ja, hvorfor har dere laget dem? spurte jeg.
   - Vi har ikke laget dem. Der landet den kjempen som slåss mot en annen kjempe oppe i luften, avtrykkene er etter knærne og hendene hans!
   Før jeg kom til Tuvalu hadde jeg i nabolandet Samoa sett en stor fordypning på land som skulle være Forfatteren ser mot fotavtrykkene på Nanumae. I bakgrunnen et amerikansk skip fra krigens dager.fotavtrykk etter en legendarisk kjempe, og folk hadde fortalt meg at selv om de var veldig kristne så trodde de på legendene om kjemper. Så jeg lo ikke av karen.
   På veien tilbake til hans hus fortalte Rongorongo at det i gamle dager hadde vært flere kjemper i Tuvalu, og at det hendte de sloss mot hverandre og mot besøkende kjemper fra Tonga. Ikke bare var de høyere enn palmene, men de kunne også bevege seg oppe i luften.
Kjempestor grav
Hvor alvorlig troen på kjemper er i Tuvalu lærte jeg mange år seinere, på atollen Nukulaelae hvor jeg hadde bosatt meg etter at seilbåten min ble ødelagt i Salomonøyene. To japanske arkeologer fant en enormt stor grav på en av de ubebodde øyene, og folkene fortalte dem at dette var graven til kjempen Te Valu. Først var øyboerne interessert i at arkeologene skulle åpne graven så de fikk se om skjelettet etter kjempen var der, men så ombestemte de seg og la ned forbud mot å røre den. Etter alle var tilbake i landsbyen seint på ettermiddagen kom det et voldsomt uvær med lyn og torden.
   - Der kan du ser, Terry, sa en av karene til meg med et smil, men alvorlige øyne, - man skal ikke røre den graven, det kan være farlig!
Fire etasjes hus
Det var først da jeg startet å samle inn faktastoff om steinstatuene i sydhavet at jeg husket alle legendene om kjemper i sydhavet, for jammen var mange av steinstatuene store: Den høyeste statuen på Påskeøya var ti meter høy, høyere enn et fireetasjes hus! Patagonias kjemper.Statuene, moai, skulle være representasjoner av forfedrene av høvdingslekt - såkalte "levende ansikter". Gjennomsnittshøyden på moaiene er 4 meter, men forbildene kunne da vel umulig ha vært så store?
   Den første europeer til å se Påskeøya var nederlenderen Jacob Roggeveen, og i notatene til tyskeren K J Behrens, som var en av ekspedisjonsmedlemmene, skal det stå at noen av de innfødte var så høye at sjømennene kunne gå oppreist mellom beina deres!
   En annen oppdagelsesreisende, Magellan, skal ha sett kjemper av samme størrelse da han rundet spissen av Sør-Amerika og seilte ut i Stillehavet.
Hele sydhavet
Stillehavet dekker en tredjedel av kloden vår, og det finnes rundt 25.000 øyer. Selv om jeg ble mest fascinert av sydhavskulturen med utriggerkanoer, tradisjonell dans og vennlige mennesker de årene jeg seilte fra øy til øy, var det også spennende å høre legender. Det var gjerne de eldste mennene som tok kontakt, noe de sikkert gjorde fordi jeg kom alene og viste respekt for deres tradisjoner.
   Etter å ha fortalt meg historier om kjemper og gamle guder, og sett at jeg ikke gjorde narr av deres gamle tro, var det ikke sjelden de ville vise meg steder som hadde tilknytting til legendene. Selv om store steiner og huller på korallrevene var dårlige beviser for at kjempene hadde eksistert så var det helt klart at de ikke så på sine legender som eventyr. Selv om det var lenge siden, så var de ikke i tvil om at kjempene hadde levd. Kjempene hadde navn, man viste hvor de hadde kommet fra og hvor de hadde bodd. Det var liksom ikke noe spesielt med det. Slik var det over hele sydhavet.
Seks tær
Skolegården i KiribatiLike før jeg seilte av gårde i Coco Loco hadde jeg lest boken "Reisen til Kiribati" av Erich Von Däniken - og da jeg ankom landet fant jeg ut at jeg ville prøve å finne de fotsporene etter kjemper som han beskrev. Det var ikke så veldig vanskelig, for de var midt i skolegården i en landsby på hovedøya Tarawa. Skoleungene flokket seg rundt meg og hoiet og lo - fotavtrykkene var ikke så spennende for dem som den hvite mannen! Det var en rekke fotavtrykk, og de skulle være etter kjempen, hans kone og deres barn. De fleste fotavtrykkene var nok etter barna, for de hadde omtrent vanlig størrelse, men jeg fant da også et nesten halvannet meters stort avtrykk etter selve kjempen. Däniken hadde skrevet at en misjonær hadde plantet en palme i avtrykket for å få folk til og glemme sin hedenske tro på kjemper - og palmen sto der enda! Jeg tok noen bilder av fotavtrykkene, eller hva det nå var, og la merke til at de alle hadde seks tær.
Terje i Nan Madol.50 tonn
På øya Pohnpei (Ponape) i Mikronesia var ble jeg fascinert av de mystiske steinruinene Nan Madol, som ligger i vannet på sørøstsiden av øya. Folkene på øya var redde for ruinene fordi de mente at de var fulle av onde spøkelser, men noen mente at stedet var bygget av kjemper en gang i fjern fortid. Det skal ha vært funnet skjeletter av kjemper både i og utenfor ruinene, men håndfaste bevis finnes ikke. Det som er håndfast er de millionene med basaltblokker Forfatterens datter Sonia ved Haamonga Triliton.som murene og bygningene består av, og det ville nok ha vært en fordel å ha vært en kjempe for å ha lagt dem på plass, siden de største veier opp til 50 tonn!
   Store er også steinene på Tonga, både de mange 40 tonn tunge steinene som er brukt i Lagi Tauhala og de tre som utgjør Ha'amonga'a Maui. Det siste betyr "Mauis byrde" og Maui var en legendarisk halvgud og kjempe.
Nedstammet fra gudene
For folkene i sydhavet har det alltid vært viktig å kunne ramse opp navnene på sine forfedre, spesielt for de av høvdingslekt. For de var ikke høvdinger på grunn av sine kunnskaper eller styrke, men gjerne fordi de nedstammet fra gudene. Ikke direkte fra skaperguden eller de gudene som holdt til i himmelen, men etter de avkommene som gudene fikk med jordas kvinner da de lot seg friste ned fra det høye innimellom. Disse avkommene var gjerne kjemper. I andre legender kom guder eller halvguder seilende til øyene fra havet i øst, og mange regner dem som sine stamfedre. Ja, da kaptein Cook dukket opp i sin seilskute trodde øyboerne på Hawaii at det var guden Lono som kom tilbake. Det merkelige er jo at den opprinnelige Lono som kom seilende fra øst var en hvithudet, lyshåret og svært høy kar, og at "Lono" i polynesisk språk kan vært avledet av "Rollo". Rollo er et annet navn på den norske vikinghøvdingen Ganger-Rolv, som jo var så stor et ingen hest kunne bære han - og han og hans skip var borte fra den europeiske slagmarken i 25 år!
Mysterier
Det finnes fortsatt mysterier på vår klode, og en god del av dem befinner seg i sydhavet. Selv det kan virke drøyt å hevde at legender om kjemper har noe med virkeligheten å gjøre, så er det mye vi ikke har forklaring på - og ofte kan det i sydhavet på en eller annen måte kobles med kjemper. Vi vet ikke sikkert hvem som reiste statuene på Påskeøya, hvordan de klarte det og hvorfor de gjorde det. Vi vet ikke hvorfor en del av statuene på Påskeøya og gamle steinstatuer andre steder i sydhavet, og verden ellers, har seks fingre. Vi vet ikke hvem som fraktet millioner av tung basaltstein over land og sjø for å bygge Nan Madol, eller hvor når og hvordan de gjorde det. Vi vet ikke hvorfor det finnes så mange legender om kjemper, og hvorfor uvanlig høye folk i Gilgamesh var en halvgud - en kjempe med seks fingre.sydhavet kan spore sin familie helt tilbake til dem.
Forbudt arkeologi
Etter å ha studert legender og statuer i et par år har jeg blitt nødt til å spørre meg selv om det faktisk kan ha funnet mennesker i sydhavet som var langt høyere enn det vi er i dag. Og ikke bare der! Det er mye som peker på at det kanskje har eksistert personer som fått sine gener fra en utdødd rase av det vi kaller kjemper. Som faraoen Ramses II, som Goliat fra Bibelen, som sumernes Gilgamesh, som keiseren av Kinas livvakter og de norske vikingkongene. Ja, det er etter hvert ganske mange som hevder at det finnes en "forbudt arkeologi" - skjulte og ødelagte bevis for at menneskenes tidligste forhistorie kanskje er annerledes enn vi har blitt lært til å tro.
Hva tror du?


Av Terje Dahl

Noen kjemper i sydhavet (inkludert Australia og New Zealand):
Fotavtrykk i Australia.
Australia:
Rex Gilroy har funnet og tatt avstøpning av fotavtrykk etter det han mener er kjemper i Australia. Han har også funnet økser, klubber, kniver og annen redskap av stein som er av en slik størrelse at bare unormalt store mennesker, med stor håndstørrelse og styrke, kunne ha brukt dem. Han har beregnet kjempene til å ha hatt en størrelse på mellom 3 til 3,5 meter, og noen enda enda større. Aboriginale legender forteller at det fantes kjemper i landet da de selv ankom: "Da menneskekjempene levde beveget de store dyrene fortsatt seg rundt i dette landet. Bakken skalv da de gikk. De spiste mennesker".

Cookøyene:
Også i Cookøyene finner du mange legender om kjemper. En kjempe het Moke, og han var antatt å være den høyeste i hele sydhavet. Han bodde på øya Mangaia og var ikke mindre enn 20 meter høy! Også på hovedøya Rarotonga hadde man en kjempe. Han het Teu og var ti meter høy. På øyas høyeste fjelltopp, The Needle, kan man se restene av et uthogd gigantisk ansikt. Det finner også en forhistorisk hellelagt vei rundt øya som man ikke kjenner opprinnelsen til.

Steinansikt på Rarotanga

Kjempegrav, Rotuma.
Store gravsteiner på
øya Rotuma
Fiji:
Rutuma er en isolert øy som ligger langt i nord i landet. Under den andre verdenskrig skal kystvoktere ha gravd fram et leggbein som målte en meter, noe som ville ha gitt et menneske på over fire meter. De fant angivelig også mennesketenner som var store som hestetenner. Under veiarbeid ved en gammel gravplass med enormt store steiner skal man ha funnet flere menneskebein av gigantisk størrelse. Legendene på øya forteller at det engang bodde to kjemper på øya, Foua og Foume. Sistnevnte dro til Tonga for å sloss mot kjempene der. En annen kjempe i Fiji var "Brennende tenner", som var så stor at tennene hans så ut som brennende tømmerstokker.

Fransk Polynesia:
I fjelltoppen Afareaitu på øya Moorea er det er hull i klippen. Det ble ifølge legendene laget av kjempen Pai fra Tautira da han kaste spydet sitt så det gjennomboret fjellet. En annen kjempe i Fransk Polynesia var Hiro, han var avkom etter skapergudene Taaroa and Oro. Han var den sterkeste av alle, han temmet ilden, som bygget den største seilkanoen og brakte polynesisk kultur til andre steder og laget klipper av sand for å beskytte sine øyer. På flere av øyene i Fransk Polynesia er det store statuer av stein, mange av dem med seks fingre.

En liggende stattue på Marquesasøyene.
En liggende statue på Marquesasøyene.

Hawaii:
Det mange legender om forhistoriske guder og kjemper på øyene, og den gamle kongeslekten i Hawaii sies å stamme fra disse. Det hevdes at skjeletter av kjemper har blitt funnet. Rester av noen av disse skal befinne seg på øya Maui, i lavahuler ved Ulupalakua og Olowalu. Navnet på den stammen av kjemper som skal ha bodd på øyene er Nawao, og de skal igjen ha nedstammet fra Lua-nu'u, som nedstammet direkte fra gudene.

Hule, Maui,  Hawaii.
  Lavahule på Maui

Kiribati:
Erik Von Däniken fant to graver på 5,3 meter på en av øyene, og folkene fortalte at i dem hadde det vært to kjemper. Den ene graven var ødelagt. På hovedøya Tarawa fant jeg det som skal være fotavtrykk etter en kjempe, hans kone og deres barn - de hadde alle seks tær. Det fines mange legender om kjemper i Kiribaiti, og slike fotavtrykk finnes på de fleste øyene i landet.

Forfatterens fot og kjempebarnes fotspor.

Marshalløyene:
På den lille atollen Lae har man en legende som sier at en enrom sylinder av tre kom drivende, med kjemper inni. Siden kjempene var så utmattet klarte øyboerne å drepe dem. Så oppdaget de at en av kjempene hadde vært en prinsesse og angret hva de hadde gjort. Selv i dag kaster øyboerne en bit mat i vannet for be om tilgivelse når de passerer forbi holmen der hun er begravd, når de drar ut for å fiske.
Folkene på Lae fanger fisk i agunen.
Folkene på Lae er levende garn i lagunen

Mikronesiaføderasjonen:
Det skal ha vært funnet skjeletter av kjemper i de mystiske steinruinene Nan Madol på øya Pohnpei, både i ruinene og på øya som ligger inntil. Da japanerne erobret øyene prøvde man å finne bevis for at det en gang i fortiden hadde bodd japanere der, men i stedet skal man ha funnet bein etter kjemper, blant annet et lårbein som var tre meter langt! Basaltblokkene i Nan Madol veier opp til 50 tonn - mer enn noen kran på øya klarer å løfte! Det finnes mange legender om kjemper på øya.

Forfatteren studerer de store basaltblokkene i ruinbyen Nan Madol
Forfatteren studerer de store basaltblokkene i ruinbyen Nan Madol

New Zealand:
Ifølge en lokal avis ble det funnet et stort skjelett i Timaru i 1875. Det ble beregnet til å tilhøre en person som var over 2,5 meter høy. Den hadde så stor skalle at en vanlig menneskeskalle kunne få plass inne i kjeven dens. Man antok at kjempen hadde tilhørt den stammen som maoirene kalte Te Kahui Tipua, som holdt til i området helt fram til 1800-tallet. En kar i New Zealand fortalte meg at hans arkeologvenner hadde vært med på å finne kjempeskjeletter, men at myndighetene hadde skjult dem, ødelagt eller gravd dem ned igjen.
Martin Doutre peker på en stor varde laget av folk som ikke skal ha eksistert!
Martin Doutre peker på en stor varde laget av folk som ikke skal ha eksistert!

Klippeøya Pitcairn.Pitcairn:
Pitcairn var ubebodd da mytteristene fra Bounty gjemte seg på den isolerte øya, men på kanten av en klippe var det en firkantet plattform av steiner og i hvert hjørne sto det en steinstatue med ryggen til havet som statuene på Påskeøya. Mytteristene ødela tempelet og rullet statuene over klippen og ut i havet. De fant et skjelett i ruinene, og menneskebein andre steder da de bygget seg sine hus. Det skal også gjennom tidene ha blitt funnet blitt funnet en del steinverktøy av unormalt stor størrelse.

Påskeøya (Rapa Nui):
Øya er berømt for sine enormt store steinstatuer, men da hollenderen Jacob Roggeveen oppdaget øya i 1722 skal det ha vært levende kjemper der også! Tyskeren K J Behrens, en av ekspedisjonsmedlemmene, skrev at noen av de innfødte var så høye at sjømennene kunne gå oppreist mellom beina deres! Flere av statuene på Påskeøya har seks fingre, og legendene sier at de skal kunne gå!

Gjenreiste statuer på Påskeøya.
Statuer på Påskeøya

Salomonøyene:
En tidligere offiser i USAs flyvåpen bor nå i Salomonøyene, og han hevder at det finnes levende kjemper på hovedøya Guadalcanal og andre av øyene. " Folkene i Salomonøyene har delt øyene med, kjemper i tusenvis av år - helt fram til i dag. De største, og oftest sett, er mer enn 10 for høye, men jeg har kommet over utallige øyboere som har bevis for at de kan bli mye høyere enn det." står det på internettsiden hans. Jeg har prøvd å nå karen per e-mail, men har ikke lyktes.

Fra Salomonøyene.
LinkFra Salomonøyene.

Samoa:
"Pass deg, eller så spiser Moso deg!" er et uttrykk du kan høre i Samoa selv den dag i dag, spesielt når foreldrene skjenner på ulydige barn. Moso var en legendarisk kjempe som sies å ha hoppet og/eller vasset fra Fiji til Samoa. Det som sies å være hans fotavtrykk kan du selv se i begge landene - i Samoa mot betaling. Det heter seg at en stamme med kjemper, hitiene, bodde i Samoa før en stor flod oversvømte øyene.

Forfatteren ved Mosos fotspor.
Terje og Mosos fotspor.

Tonga:
Kongeslekten har alltid bestått av unormalt høye mennesker - og legendene sier at den kommer fra guder/kjemper. Før anså man det derfor som svært viktig at kongen giftet seg innen familien, for å beholde gudeblodet. En legende i Tonga forteller om to kjemper som vasset over havet til Rotuma i Fiji på jakt etter mat. Der ble den ene drept av den andre for ikke å sulte i hjel, men at han selv var så uthungret at folkene på øya klarte å drepe han. Beinrester etter kjempene ble tatt vare på, for å vise hvor store de hadde vært.

Queen Salote var høy .
Queen Salote var høy
- som resten av slekten!

Tuvalu:
På atollen Nukulaelae sier legendene at det engang bodde en kjempe som het Te Valu. Han pleide å fange barn som lekte på stranden, som han så drepte og spiste. To brødre bestemte seg for å drepe kjempen, og ved å kaste fiskespydene sine samtidig mot kjempens øyne da han sov klarte de bragden. Vår redaktør var med da to japanske arkeologer fant en grav som var 3,5 meter lang. Øyboerne sa at det var graven til kjempen og ba arkeologene om åpne den. Men de ombestemte seg og nedla forbud mot å røre Te Valus grav: Det var for farlig!

Tuvalu-giant's grave.
Te Valus grav på Nukulaelae i Tuvalu.


For vår artikkel om kjempegraven i Tuvalu - klikk her.
For vår artikkel om steinruinene Nan Madol - klikk her.
For vår artikkel om statuene på Påskeøya - klikk her
For våre artikler om statuene i sydhavet - klikk her
For Terje Dahls engelske sider om kjemper - klikk her.

Hva mener du?
Hva tror du? Har kjemper levd?
Under kan du fylle ut og sende inn dine synspunkter og teorier.

Under kan du lese innsendte meninger:
  
  Navn:
 
  E-post adresse:
 


Tja. Jeg begynner å tro på det. Kjemper er den mest sannsynlige forklaringen på hvordan megalittmonumenter verden over er blitt laget. Dessuten er kjemper nevnt i første mosebok, i gammel britisk historie, i gresk mytologi, i historien om David og Goliat og altså i alle disse fantastiske historien som er nevnt her. Jeg trodde inntil nå at beina etter dem ikke var funnet, men jamen er de det også. Nylig så jeg også dokumuntarer som helt tydelig viser at det finnes havmennesker, så verdens historie er ikke så enkel som jeg til nå har trodd.
Vemund
Man har i mange tilfeller hvor det er gjort funn av unormalt store hodeskaller og eller nærmest hele skjeletter. Mye kan tyde på at The Smithsonian Museum, i USA, har eller er i besittelse av slike beviser som ikke blir fremstilt for allmenheten. Hva er det forresten med moderne "vitenskap"? Jeg kan ikke forstå hvordan forskere så kategorisk kan avvise et hvert bevis eller spørsmål rundt noe man enda ikke helt har full innsikt? Bare siden 1980 er det funnet 19 nye arter av primater og et 10-talls til venter nærmere kategorisering og identifisering.
Hva er det «vi ikke tåler» å få vite?
Reidar H.

Jeg er også overbevist om at det har levd kjemper på jorden. Les 1. Mos. 6,4 :)
Jostein Bærø Engdal
Setningene begynner med "Det skal ha vært funnet.." og " I føgle sånn og sånn skal det ha vært funnet..." Jeg mener: Har man funnet gigantiske menneskebein, eller har man det ikke? Hvor er beina nå? Videre, hvis det fantes slike kjemper i Stillehavsregionen, (hvilket funn av bein tyder på), så er det jo mest sannsynlig at disse kjempene bar steikolossene på f.eks. Påskeøya på plass, en under hver arm. Eller hva annet brukte de sine krefter til?
Altså: 1. Noen formet steinstatuene ved hjelp av et ukjent stoff. 2. Kjempene (som det er funnet levninger etter) bar dem på plass. Det behøver ikke være mer mystisk enn det.
Olav Bjørnø

Ikke umulig, hvor store var menneskene i tiden som gamletestamente beskriver? Det er milliarder som tror på denne historie. Så hvorfor ikke tro på at det fantes kjemper i sydhavet.
Arne

kult
da hadde vore kult viss dei hadde vore her men da e litt skremmande
Alex
selvfølgelig har det levd kjemper på jorden. Les f.eks. 4.Mosebok 13.33
Toralf Bakke(Kom med flere innlegg, folkens)


Tips en venn : "Har du lest om sydhavets kjemper i internettmagasinet Sydhav? Du kan også sende inn dine egne meninger!"
Til  (fyll inn): Fra (fyll inn):

Science-fiction bok fra sydhavsmiljø
Vår redaktør Terje Dahl har i en tidligere artikkel spurt om sydhavets statuer kan forestille guder fra verdensrommet. I sin science-fiction roman "I Vårt Billede" tar han dette som utgangs-punkt og lar en ganske så menneskelig utseende romfarer fra en annen planet crashlande på en sydhavsøy hvor folkene befinner seg på steinaldernivå.

Les mer

 forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | helse |              | mysterier | penpals | linker | billetter | kontakt |