Nok et spennende
mysterie: - Det er det eneste vi har funnet, og det er mulig det ble laget av de første ankomne til Fiji-øyene, sier Sepeti Matararaba ved Fiji museum til avisen Fiji Times.
Fotavtrykket er i korallstein, så man antar at det ikke kan ha vært avsatt av en menneskelig fot, men hogget ut. Fotavtrykket er rundt 33 centimeter langt og 20 centimeter bredt på det bredeste, noe som vil tilsvare et menneske som er omtrent 2.30 meter høyt. Steinen med avtrykket ble renset, røykbehandlet og plassert på museet i hovedstaden Suva. - Folk er velkomne til museet for å se hvor store folkene som levde i Fiji i de tidligste tider var, de var enormt store når man sammenligner med folk som lever i dag, spesielt når vi ser størrelsen på fotavtrykket i steinen, sier Sepeti Matararaba ifølge en annen artikkel.
Folkene i landsbyen ble like overrasket som arkeologene over å finne steinen med fotavtrykket. Sydhav har vært i kontakt med Fiji Museum og de forteller at de tror at avtrykket, eller tanken bak det, er av tongansk opprinnelse. Folk fra Tonga kom til Nadroga distriktet i de tidligste tider og deres måte å vise en høvdingbegravelse var å hogge ut en slikt fotavtrykk for å vise at en høvding var begravd der. Vi har i en tidligere artikkel fortalt om kjempene i sydhavet og hvordan kongeslekten i Tonga mener de stammer fra kjempene som engang levde på øyene. De giftet seg i tidligere tider med sine nærmeste slektninger for å beholde blodet etter kjempene, som også ble ansett som guder. Medlemmene av kongeslekten i Tonga er selv i dag svært høye.
Etter det Sydhav har klart å bringe på det rene så vet man enda ikke om det knytter seg noen legender til fotavtrykket. Folkene i landsbyen hvor fotavtrykket ble funnet hadde ingen spesielle følelser over et slik avtrykk, de ble bare like overrasket som arkeologene. Det finnes et annet stort fotavtrykk i på hovedøya i Fiji, som ifølge legendene ble satt av kjempen Moso, da han hoppet over havet fra Fiji til nabolandet Samoa og avsatte et maken avtrykk da han landet der. "Pass deg, eller så spiser Moso deg!" er et uttrykk du kan høre i Samoa selv den dag i dag, spesielt når foreldrene skjenner på ulydige barn. Det heter seg at en stamme med kjemper, hitiene, bodde i Samoa før en stor flod oversvømte øyene.
Det er godt med legender om kjemper i sydhavet, og fotavtrykk finnes på mange av øyene. I en skolegård på atollen Tarawa i Kiribati finnes det fotavtrykk i korallsteinen som skal ha vært avsatt av en kjempe, hans kone og deres barn - de hadde alle seks tær. Det er også enormt store fot- og håndavtrykk i lagunen på atollen Nanumea i Tuvalu, som skal være satt av kjempe som falt ned fra himmelen da han slåss mot en annen flygende kjempe. Stemmer bra - Det spennende er jo at det faktisk kan
For vår artikkel: - Har kjempene i sydhavet og andre steder på kloden vår faktisk eksistert? - klikk her For vår artikkel: "Sydhavets kjemper - eventyr eller virkelighet?" - klikk her For Terje Dahls norsk/engelske sider om kjemper - klikk her For Terje Dahls engelske sider om seks fingre - klikk her Terje Dahl har skrevet en rekke Mysterie-artikler om Påskeøya som en inngangsport til å lære mer om kjemper - for å komme til dem klikk her.
Under kan du lese innsendte meninger og ideer:
|