SEVERDIGHET
 
pilLatte Stones
  pil
Steinpenger
  pilHaamonga
  pil
JellyfishLake
  
pil
Påskeøya
  pilNan Madol
  pilHeivafestival

 Fakta
 Kart
 Tips
 Oppslag
 Nyheter
 Artikler
 Debatt
 Video
 Musikk
 Mat
 Helse
 Mysterier
 PenPals
 Linker
 Kontakt

 Forside

  
  Sydhav
  på nettet


SEVERDIGHETER I SYDHAVET
Det er så mye spennende å oppleve og se i sydhavet at en artikkelserie om severdigheter aldri vil ta slutt. Her finner du noen av de mest kjente og spesielle!

Latte Stones - et mysteriumGuams berømte Latte Stones
- eldgamle husstolper eller noe helt annet?
Reiser du til Guam vil du straks oppdage at den største severdigheten på øya er noe som kalles Latte Stones. Bildene av klumpete steinstolper preger turistbrosjyrer, postkort og frimerker. I Latte Park, midt i hovedstaden Agana, finner du originalene. På informasjons-plaketten leser du at de åtte digre stolpene med en stor rund stein på toppen er husstolper fra en svunnen tid. Men er de nå egentlig det?

Les mer


Steinpenge på YapSydhavspengene i Yap veier flere tonn
Steinhard valuta

Penger som ikke forandrer verdi gjennom tidene er en sjeldenhet, men de finnes - på sydhavsøya Yap. Den ligger øygruppen Karolinene øst for Filippinene. Så er det da også snakk om steinhard valuta! Her finnes enorme steinmynter som er flere hundre år gamle, og som fortsatt har samme verdi som da de ble "myntet". Og om du synes tikronene er tunge å dra med seg i lommeboka, så ta en titt på disse steinpengene: Den største har en diameter på 3,6 meter og veier flere tonn!
Les mer
Ha'amonga Triliton er Tongas svar på Stonehenge
Ha'amongaPå hovedøya Tongatapu i Tonga finner du en gigantisk steinstruktur. Den offisielle teorien går ut på at den i gammel tid var porten til den kongelige eiendommen. Hvor man hentet steinene, hvordan man klarte å reise dem og få toppsteinen på plass er et mysterium. Dessuten har man funnet merker på toppen som tyder på at man har brukt Ha'amonga for å fastsette årets korteste og lengste dag. Var det en portal - eller er sammenligningen med Englands berømte steinsirkel Stonehenge riktigere?
Les mer

Brennmaneter fra PalauPalaus Jellyfish Lake:
Svøm blant millioner av brennmaneter
- uten å brenne deg!

Noen klør vel på leggene bare av å høre ordet av brennmanet, og vil få panikk på tanken av å ramle i en sjø full av dem. Men en av sydhavets store severdigheter er Jellyfish Lake i det mikronesiske landet Palau. Her kan du svømme blant millioner på millioner med brennmaneter som har mistet evnen til å brenne!
Les mer
Hvem lagde maoiene på Påskeøya
- og hvorfor?

Påskeøya, eller Rapa Nui som den heter nå, er en av verdens mest isolerte øyer. Stauene på øya, maoiene, er et mysterium på tross av Thor Heyerdahls ekspedisjoner og arkeologenes teorier: Hvem var det egentlig som lagde disse enorme figurene, hvor kom de fra? Hvorfor gjorde de det, hvordan fikk de fraktet dem over øya og hvordan fikk de reist dem?
Les mer

Nan MadolRuinby i Mikronesia med mystisk fortid
NAN MADOL - Stillehavets forbudte by
På øya Ponape i Stillehavet ligger noen eldgamle ruiner med et mystikkens skjær over seg. Stedet heter Nan Madol og er bygget av basaltblokker som veier opptil 50 tonn. Det er en gåte hvordan steinbyen ble bygget og hvem som gjorde det. Det går fantastiske legender om stedet. Fant man skjeletter av kjemper i bygningene? Hvorfor er folk redde for stedet den dag i dag?

Les mer

Lever Elvis i Tahiti...?Heiva-festivalen i Tahiti:
- Dra til huttaheita for en festival!
Begrepet "huttaheita" kommer av det gamle navnet på Tahiti, som er Otahiete - man syntes nok at lenger enn dit var det umulig å reise! Vel, i våre dager kommer man seg jo lett til Tahiti, og har du sjansen så burde du så absolutt reise til huttaheita for å oppleve Heiva-festivalen! Hele juli hvert eneste år syder hovedstaden Papeete av liv - og selv om du ikke hører en eneste sambarytme tar nok musikken og dansen kaka!
Les mer

Flere severdigheter kommer!

Har du et spørsmål, tips eller kommentarer?
Send inn   


 Til toppen
forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheterartikler | debattvideomusikk | mathelsemysterierpenpalslinker | kontakt |
Det siste paradis

"Det Siste Paradis"
Boken om Terje Dahls seilas i 22 fots Coco Loco, den minste båten til å legge ut på en jordomseiling.
" - Du er klin kokos! sa vennene mine da jeg kastet loss fra Rådhuskaia. Etter fire år, to orkaner og fire tropiske stormer måtte jeg lure på om de hadde rett..."
Klikk her for å lese utdrag fra boken.
Klikk her for å lese om e-bok og bestille.

Pris kr.150,-

Klikk her for å lese om Terje Dahls bøker.
Mer om Terje Dahls sydhavsliv, klikk her.

Paradiset jeg fant
"Paradiset Jeg Fant"

Etter eventyrseilasen i Coco Loco vendte Terje Dahl tilbake til sydhavet. Traff høvdingdatteren Emma Toematagi i det polynesiske landet Tuvalu og feiret bryllup i en måned.
"Skulle vi virkelig bygge vårt hjem på den ubebodd koralløya Motuloa, helt på verdens ende..?"

Klikk her for å lese utdrag fra boken.
Klikk her for å lese om e-bok og bestille.

Pris kr.150,-

Klikk her for å lese om Terje Dahls bøker.
Mer om Terje Dahls sydhavsliv, klikk her.

Paradiset farvel!
"Paradiset Farvel!"
Terje Dahl bodde seks år i sitt sydhavsparadis. I et hus med tak av palmeblader og gulv av grus, to meter unna lagunen. Fisket hai, fanget kokosnøttkrabber og levde et Robinson Crusoe-liv uten aviser, biler, cola og TV. Helt til orkanene dukket opp...
Klikk her for å lese utdrag fra boken.
Klikk her for å lese om e-bok og bestille.
Pris kr. 150,-
Klikk her for å lese om Terje Dahls andre bøker.

Mer om Terje Dahls sydhavsliv, klikk her
.