forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat |
| helse | mysterier | linker | billetter | kontakt |
DEBATT - DEBATT - DEBATT - DEBATT - DEBATT
Hai - er du snill?Er haiene farlige?
De sylskarpe tennene, den trekantede finnen, det kalde blikket, den kraftige halen som driver den torpedoformete kroppen mot sitt bytte...
Få levende vesener skaper slik frykt i oss som haien, men h
ar vi grunn til å være redd haier?
Send inn din mening


Bakgrunn - faktastoff:
- Kom ombord, sa han og så helt vettskremt ut...
Terje Dahl dykker blant haiene i Kiribati og opplever
nesten en katastrofe - eller hva?
Les artikkel
Haien - havets hersker
Les faktastoff om haiene, se bilder av de sortene
som er farlige - hvis de nå er det??
Les mer
Føtter funnet i magen på en hai


 Et par bein funnet
 i magen på en hai...
Min mening er:
Hei, i avisa leste jeg at hai dreper masse folk, så klart de er farlige. De er vi som bestemmer, og dreper haiene oss må vi drepe dem. Ulver også.
Roger

Haiene er ikke så farlige som oss...
Haiene dreper for mat mens menneskene ofte dreper bare for å ta én del av det døde dyret i stedet for å spise kjøttet og dra full utnytte av dyret... I Japan fisker man haier og skjærer av finnene og kaster kroppen ut i vannet for å dø, bare fordi man skal lage suppe til rikfolk.
Siden haiene er på toppen av næringskjeden, så tenk litt på hva som vil skje hvis haiene forsvinner helt og det er kanskje ikke så lenge til heller.
På påstanden om at mennesket bestemmer på jorda og vi burde drepe hai og ulv fordi de er farlige, vil jeg bare si en ting: Hvis du blir angrepet av en hai (noe som forresten er veldig usannsynlig) så kan du ikke bare si til den at "nei, her er det mennesket som bestemmer og derfor får ikke du lov til å ta meg, så lukk igjen kjeften og kom deg vekk..." Hvem tror du egentlig bestemmer akkurat der og da?
Lena Sten :-)
- som har sin egen side om haier:
http://www.geocities.com/toonoisy2000/Norwegian_Page.html
greit. dæm e litt farlig, men de e litt overdrevent.dæm e snille fiska!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
dermed basta!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Morten Sæther
m@saether.as
Det er ikke så sikkert den er farlig da!!
halla!! haien er bare farlig når den er sulten..trur jeg da!! vi skal ikke være redde for haien..bare ikke den ikke føler seg truet trur jeg ikke den angriper..heller ser blod da!!
Bente:
babysmallpropaganda.net
jeg syns...
jeg syns haien burde få leve, men de kunne ha et eget sted det man kan ha de... nå er det vi som har "tatt" over planeten, vi er de eneherskende, og vi burde bestemme om haien skal bli her eller ikke!....
hege elisabeth: hhambre@hotmail.com
Jeg tror ikke haien er så farlig!!
Selføgelig angriper en hai når den føler seg truet. Ville ikke du gjort det selv da?
alex: svaaler@online.no
haien e sånn som dn e!!!
haien e jo ikke egentli IKKE farli!! som regel e så dn sulten eller så e d nån f.eks. dykkera (ikke alle) som irriter haien.... ha ikke dokk bitt ganske irritert hvess d ha kommen nån å irritert dg??
Line
hai er farlig
det er veldig farlig med haier men de fleste er ikke så farlig
alexander
Hai
Haien er ikke noe mer farlig enn andre byttedyr som lever på land. Vi mennesker må lære oss å tolke dyrenes signaler og rette oss etter dem, gjør vi det vil vi unnslippe ubehagelige komfontrasjoner. Min mening lær dyrene å kjenne for man fremstiller de som monstre. Haien er havets vakreste skapning.
Birte A Hjellestad
Er haiene farlige? Nei!
Hvis vi alle behandler disse skapningen med respekt, og oppfører oss som besøkende/gjester når vi er i vannet er det ingen fare. Dette er et prinsipp som gjelder over alt en ferdes på planeten TELLUS. Jeg har frekventert det "Våte element" på forskjellige områder i verden og lever i beste velgående enda, selv om jeg har "Håndmatet" endel av hgaiartene. Slutt å se på "Søppelet" HAI Sommere. Ta dere en tur til nær milijøene der haiene befinner seg og lær av egene erfaringer (etter opplæring), og ikke hør på alle disse "SYNSERE" som forsøker å får oppmerksomhet!
NMP
(Red: Les hans egen opplevelse her i Sydhav på nettet - klikk her)
Haier er fantastiske dyr, men de kan ta feil
Som dykker har jeg hatt hai på nært hold flere ganger. På min siste tur til Sipadan øst for Borneo (mars 2001) så jeg hvittipp revhai på nesten hvert dykk (30x), hammerhai på 20 meter hold, grå revhai, leopardhai og bambushai i tillegg til store stimer med tusenvis av barracuda som jeg filmet på kloss hold. På korallrev hvor det er nok av naturlig mat for haier har jeg aldri følt meg truet, men jeg ville kommet meg fort ut av vannet hvis jeg badet i åpent hav og det kom en av de store mot meg. Jeg vil ikke oppleve å bli tatt for å være en sel selv om jeg sannsynligvis ville blitt spyttet ut etter noen stygge bitt. En av mine største øyeblikk hadde jeg da det kom en 10 meter lang hvalhai rett imot meg med åpen munn. Den lukket munnen og passerte mellom dykkerpartneren min og meg så vi ble skylt til siden. Hvalhaien spiser bare plankton og småfisk, men kan slå luften ut av innpåslitne dykkere med kjempehalen sin.
Gisle Hegstad: gisle@world-discoverer.com
http://world-discoverer.com
http://scubadiveexplorer.com
Hai farlig ?
Ja den er vel det vist vi folk bryr oss for mye om de. Alle dyr er farlige vist de føler seg truet.mennesket er også farlige skapninger.Jeg synes haien er et fint havdyr. Jeg synes at vi må ta mere vare på den.
Geir Ottesen

Drep den stygge dritten!
Når vi har en livsfarlig trussel som haien, og i tillegg til at den er UTROLIG stygg så kan den bare drepes. Tenk så mye fisk en hai spiser i løpet av sin levetid. All den fisken kan heller brukes på fattige i Afrika. Tenkt hvor mange mager som kan mettes i Afrika hvis vi tar all maten fra haiene. Når jeg tenker etter så kan jo haiene også spises av fattige i u-land. En ny genial ide: Slutt å sende penger og korn til u-land. Drep bare haien og send den istedenfor.
Selvsgat er hai farlig !
Om haien hadde vist at det er mennske som han "sikter seg mot" så hadde han ikke tatt et jafs av oss. Fordi den tror at det er en sel eller noe annet snacks, men vi smaker ikke noe godt for dem. Derfor blir det så mange skadebitte folk.
Jeg mener at hai er farlig (sydover vel og merke)
Knemur

Ja!
det finnes en grunn til å være red haier, men det finnes utalige måter man kan passe seg for hai. Ved å blåse bobler og svømme mot den f.eks. Haier holder seg unna det de ikke vet hva er
janne 13 år

om haier er farlige??
som sant skal sies, så er haier generelt farlige. Det betyr likevel ikke at vi mennesker er spesielt utsatt. Det fins mange eksempel på at haier har spytta ut mennesker etter å ha angrepet. Og det er sant at maange flere haier blir drept av mennesker enn omvent. For at vi skal slippe haiangrep, må vi først og fremst unngå å terge dem. Det er smart å være ekstra super-forsiktig i områder hvor haier er blitt observert. Ikke plaske, hoie og styre i vannet - noe som kan tiltrekke seg haier. Og om ikke haien kommer til deg, så skal ikke du komme til den! Haier har en utrolig reaksjonsevne og kan lett overraske deg med en rask bevegelse som kanskje ikke taler til din fordel. Luktesansen er også utrolig og med en rask fart så kan kuttet du fikk på kneet etter å ha slått deg stygt på den spisse steinen, bli skjebnesvangert. Haier har en beskyttelsesmekanisme som hindrer at øynene blir skadet i et angrep. Disse øyelokkene går opp over øyet og haien er da blind før og under angr!
epet. Du kan da ikke håpe på at om en hai skal komme mot deg , så vil den stoppe og, se at du ikke er sånn mat som den ønsker, og snu igjen. Om noen har informasjon om haier - spesielt hvithaien, blir jeg glad om dere tar kontakt med meg!! Jeg er en haielsker og lever for å få andre til å se hvor mye mer farlige vi er for haiene, enn de er for oss! (...etter at jeg har fått meg min utdannelse)
-jeg vil veldig gjerne ha respons-
Birgit Køhn
redd...eller ikke...
jeg synes egentlig ikke vi har noe å fryktre fra haien. man kan forsikre seg mest mulig , ved å holde seg til tilatte strender og som man ikke skal med andre dyr så skal man ikke gå(svømme) bort til en hai. har du ikke peiling eller ikke har med deg noen med ekspertise, så kan du ikke vite, hva slags hai som er i nærheten. en ahi er selvføleglig ikke noe å lejke med. men hvis du ikke med vilje irriterer den så skal det mye til at den angriper. tenk på hvor mange som bader i løpet av et år, og så på hvor mange som blir angrepet, tallet er minimalt i forhold. så min mening er ast haien egentlig ikke er farlig.
wenche therese johannessen

Er haier farlige?
Nei,nei,nei. Haier kan være farlige, men vi skal ikke oppfatte dem som en fiende. De biter en når de er sultne eller er småirretert, flere grunner tror jeg ikke finnes.
Lennart A. Gjertsen
Ingenting å frykte over
Jeg synes at haiene er ingenting å frykte over,så lenge vi bare holder oss langt,langt unna dem.
Haiene er noen svære dyr,men der er helt unødvendig å være redd dem, bare respekter dem.
Slutt å jakte på haiene, alle haiene er ikke farlige.
Ruben Langeteig
hai - mennesker
Jeg tror at de fleste haiene er farlige fordi vi plager dem. Mange mennesker hadde sikkert ikke vært drept hvis de hadde holdt seg unna. Og det er ikke haiens skyld at et menneske kavende på et seilebrett ser ut som en skadet skilpadde!! Haien er et majestetiskt vesen som jeg syns vi skal respektere litt mer. Jeg mener ikke at vi skal bli haiens undersåtter, men vi behøver ikke å plage haien så mye at den går til angrep på oss.
Hilsen Karoline Karoline E. C. Øksnevad
haien
Jeg syns haien er falig, og jeg er veldig redde for dem!
Michelle
jeg er redd veldig redd
hei jeg synes hai er farlig men sellom de farlige haiene ikke bor i Norge så er jeg redd likevel for plutselig en dag blir det så varmt i vanne at haien kommer til Norge.spesjelt redd for at hvit haien
karoline andersen

Herskesyke mennesker
Vi har hørt om det samme så altfor mange ganger før. Vi mennesker forventer at vi skal kunne ferdes i naturen uten å bli utsatt for noen som helst slags fare; vi ser på oss selv som så overlegne det dyre- og naturlivet som alltid har eksistert i en balanse at vi tror vi kan luke "trusler" som hai rett ut av næringskjeden. Vi er rett og slett så herskesyke at vi ikke godtar at naturen alltid vil eksistere på premissene til andre skapninger enn bare oss!
En hai er et vakkert, fascinerende dyr, og de har levd i havene helt siden dinosaurenes tid. Grunnen til at mennesker vil de skal slaktes ned, er ikke fordi de er noen enorm trussel - kun et fåtall mennesker blir drept av hai hvert år, og de fleste av disse er uforsiktige badeturister - men fordi de er herskere i et element hvor vi ikke alltid har full kontroll. En hai er et raskt, koordinert dyr, og ja - den er farlig. Men i store trekk: ikke for oss.
Hvis vi virkelig er så opptatt av å leve et liv uten farer, burde vi ikke heller gå tilbake til "gode gamle dager" da folk trasket rundt til fots eller kjørte hest og kjerre? Da ville i alle fall ikke tusenvis av mennesker dø i trafikken hvert år! Nei, vi mennesker har et problem. Vi ser bare fare i skapninger vi ikke forstår, og nekter å innse at det som dreper flest mennesker hvert år, er som oftest teknologi skapt av oss selv.
FOR hai!
Marianne
haien behøver ikkje å være farlig!!!!
det er folk som overdriver så volsomt.. vist man plasker heller lager lyder så haien oppdager det er han farlig..men på Hawaii mene grunnstamen at haien er ikke farlig men han er en ond vist vi gjør noe for den er den farlig men har du en fri sjel er du redet
Jan Roger
LA DEN LEVE!!
haien blir ofte kalt en moralsk morder uten ryggrad, jo sant nok haien har ikke ryggrad for den er bygd opp av brysk men en morder? haien tar liv av rundt 25 mennesker per år mens vi tar millioner av dem. Haien tar ikke mennesker med vilje, men har så dårlig syn at den blander oss mennesker men skapninger som lever i havet. pluss at den til og med kan bomme på byttet å ta oss istedenfor! SÅ LA HAIEN VÆRE I FRED!! DEN HAR RETT TIL Å LEVE!!
Sharon Heggestad
Hai..Farlig? NEI
Haien er ikke farlig, de tomsingene som synes vi bør utrydde den tenker antaglighvis ikke helt rett. Haien spiser ikke oss med vilje. Det som er farlig for oss mennesker er at den har et så dårlig syn at den kan bomme på byttet å ta oss istedenfor eller at den blander oss med andre skapninger.
Sharon Heggestad
Hai i farvannet.
Ikke alle haier er farlige. Men uanset bør mann ta hensyn til dem.
Tina Husby
...
hei jeg synes hai er ett fint dyr med STYGGE TENNER !!!!!!! HAIEN ER ETT TØFT DYR
haien er bra for sjøen for den spiser døe dyr som bare liger på sjøen og flyter men jeg inrømer at jeg er veldig redd hai
karoline

Haien.
Haien er ikke farlig med mindre den føler seg truet! Men farlig er mennesket uansett.
Sharklover

hai
hai er farlig vi må utryde de
Raymond
Lenge leve haien!!!!
Haien er et fantastisk dyr, som vi burde ha stor respekt for, og ikke være redd for! det er stor forskjell på å ha respekt for noe, og å være redd for noe. faktum er at mange flere blir drept i bilulykker på vei til badestranden, enn som blir angrepet av hai. selv om haien ikke er videre intelligent så er den og krokkodillen det eneste dyret som har eksistert siden dinosaurene levde, uten å forandre seg!! det står det respekt av! derfor syns jeg det er idiotisk at den skal ha overlevd i så mange millioner av år, og står i fare for å bli utryddet nå av uopplyste og egoistiske mennesker! haien var her før oss, hvorfor skal vi bestemme at den ikke skal være her lenger???
Sasha
hai er spennende!!
ej synst håkjerringa e den mest spennande fisken!!altetende, glupsk rov fisk som det finnes masse av i norge....haien kan bli enormt stor. sjekk ut norges rekorden til trondheim havfiske klubb - 755 kg......lenge leve håkjerringa.
hilsen reder rønes
Jeg er en dykker
Som dykker har jeg vært i Afrika i haibur og møtt the great white one ansikt til ansikt. Haier må drepe de og. De må jo ha mat.
MathiasG.M
Jeg tror haien er mer intelligent enn vi aner...!!
Min personlige mening, haien tar ikke feil når den angriper mennesker! I vannet hersker haien, hvis vi skal komme på besøk må det skje på visse premisser. Jeg hater menneskets egoisme og det at vi ser på oss selv som "uslåelige" og "eneherskere". Og det at vi kan styre og forme alt er IKKE sant. Naturkatastrofer er det intet vern mot. Haien har en viktig plass i systemet vårt, Fortsetter vi å drepe og undertrykke dyrene så mener jeg vi "graver vår egen grav". Det at haien er farlig er jo forsovet sant. Men den trenger ikke nødvendigvis være det. Jeg tror haien er et av de mest intelligente dyrene her på jorda. Det at den har et dårlig syn er heller ikke sant, den kan se UTROLIG langt og kan analysere byttet sitt på et par sekunder. Det er synd vi vet såpass lite om dem, for jeg tror vi kan lære masse av haiene. Er det ingen som er enig med meg der ute??
Therese
JEG SYNS HAIENE SKAL LEVE SITT EGET LIV!!!!!!!
Jeg syns at haiene skal få en sjanse til. den gjør jo ingen ting uten om når den eller de føler seg truet!!! eller når den har barn...jeg syns de skal leve ikke DØ!!!!!
anne berit
redd haiene!!!
haier er farlige. det er fakta. men hvor farlige? det er jo bare noen få arter som kan drepe mennesker. jeg sier KAN. hvis du plager dem. hvis du vet hvordan du skal omgås dem, er det sjelden de angriper. de få angrepene som har være er p.g.a at haien tror den de angriper er en sel eller et annet sjødyr. de som vil drepe haiene, vil indirekte drepe hele havet! haiene er viktige for at økosystemet skal opprettholdes. hva hvis det plutselig ikke var flere haier? hva da med de andre artene? de blir for mange, og spiser opp maten de lever av, og ødelegger hele den naturlige balansen. sånne som bare vil drepe haiene vet ikke hva de snakker om, så de burde bare holde munn!!!!
Yvonne "sharky" Ø.
HAIEN SER FEIL!
HAIEN ER IKKE FARLIG TIL OSS MENNESKER... DET ER BARE AT DEN SER FEIL OG TROR AT VI ER DYR. FOR EKSEMPEL EN SURFER SOM PADLER BORTOVER KAN LINGNE PÅ EN SKADET SKILPADDE.. DET ER IKKE HAIEN SIN SKYLD! FAKTA: HAIEN KAN LET BLI OPP HISSET AV BLOD.
CAMILLA
D e jo bevist at heien ikkje e fali!
d e jo faktisk bevist at haien ikkje e fali. greitt...dein e jo fali når dein bi suilten,å dein kain angripe meinneska når dein bi agresiv eller sint. men d e VÆLDI sheldent at menneska bi dræpt eller bette av haien! Haien SER skummel ut,dæffør e d lættar før fålk å lage historie m dein i i feks en film eller en serie. men haien kain kåmme heilt bort t dæ å snuse på dæ,men dein e bare nyshærri. så længe du e roli vil dein ikkje føle dæ så nåkka trussel. Når du bi nærvøs bynne jærte dett å slå fortar å dettan kain haien mærke. å når dein kjeinne di vibrashonan så du seinneut. feks når du bi reidd seinne du ut vibrashona om at du e reidd. då vil haien se p ådæ så en trussel,å då kain han angripe. Men ves du nu ska å svømme lamme haien så må du jo så klart klare å håille dæ roli. d fins jo masse fålk så kain svømme i lag m tigerhaien å oksehaien.Å di 2 haian e faktisk di 2 faliaste haina vi har her i værden. så æ syns ikkje at aille ska skræmme kværainner m at heien e fali,før dein e kunn fali når du trur dein e fali. men når du veit at dein ikkje e fali så e dein faktisk ikkje d! SLUITT å syt aille sammen! ta vett t dåc å hør på fårskeran så faktisk VEIT kordan d her fåregår. æ bi så sint. før haien e jo så åss meinneska. dein e nyshærri på åss,så vi e nyshærri på dein! næi ta vett t dåc. kåmm ne på jora! HAIEN E IKKJE FALI!!!!!
Ida
hai
alle Haier er ikke farlige,men bare noen
trond-Erik Olstad
HAIEN ER FARLI
Det er bevist at den er farli så dè så
Silje
http://www.idi.ntnu.no/~sundelin/mnfit131/haier/haiangrep.html
gå inn på denne siden så skjønner dere at haien er farlig!
klemz Kamilla
Hai er ikke så farlige som vi tror
Jeg synes at alle haier er noen kjempe fine dyr. Og de er ikke så farlige som vi tror.
Det er bare at vi ser så mange skumle filmer og da tror vi at alle haier er farlige men det er ikke sant. Når jeg blir gammel nok skal jeg dykke med haier, fordi jeg synes at haier ikke er farlig og at de er en av mine favoritt dyr. og vi må ta vare på disse dyra.
hvis haier er farlige, hva er vi mennesker da. haier skaper ikke krig og sult og alt det vonde der, de lever bare stille og fredelig i vannet sitt og eter når de er sultne. ( alle må jo ha mat!)
Hvis dere er enige med meg vil jeg gjærne få svar av dere, så kanskje vi en dag kan dykke sammen og besøke haier. her er min mail adresse: maykristin86@hotmail.com
eller mitt mob.nr: 95213786.
ps.. la alle haier leve!!!
Send meg gjærne en mail:
maykristin86@hotmail.com
May Kristin Røros
Absolutt ikke!
Grunnen til at haier angriper mennesker er ikke fordi de vil drepe. De er ikke så fryktelige som mange vil ha det til!! Haier har ikke så fryktelig godt syn, og de kan lett se feil av mennesker og seler. Spesielt mennesker på surfebrett. Jeg har nå et prosjekt på skolen, og jeg vil skrive om hvit haien. Det er kanskje den av haiene som er mest misforstått av alle haier!! Hvit haien er faktisk veldig følsom i munnen, og grunnen til at så mange har overlevd hvithai angrep, er at haien slipper taket når den finner ut av at det ikke er en sel han har i munnen. Og det merker den relativt fort. Tenk over dette før dere kaller haiene fryktelige drapsmaskiner!!!
Hilsen jente, snart 14 år.
Marte
haier er kule!!!
eg syns at haier e verdens kulaste dyr
Sigbjørn Alvseike
ja haien er farlig
ja hvit haien er en av verdens farligste hai. den kan bli 5-8 meter lang. jeg er veldig intressert i haier. jeg liker og se på filmer om dem. jeg øsnker og se en ordentelig hvit hai i virkeligheten.
steffen andersen
haiar suge vilt !
haiar e noen hensynsløse kjeringar så drepe for å tenka på seg sjøl!!
for noen egoistar aså!!! for å seia d sånt så e haiar noen store draps maskinar så leve bare for å drepa uskuldie menskår! vis gud e gla i oss å viss han skapte jorå så koffor skapa noe så jørr at me blir drept på ein pinelig måte og har redsel når me ska bada ein plass der drapsmaskinen finnas!! hmmm d e min meining om dei drittane.
karoline andersen
haien er farlig, men........
Haien kan i visse tilfelle være veldig farlig, men la meg få understreke det faktum at de er fantastiske dyr, og hvis man gir dem den respekten som de fortjener kan det gå riktig så bra. Så akkurat en dokumentar på TV2 om hvithaien. Den er en fantastisk flott fisk som dreper for å leve, akkurat slik som oss. Jeg er kun 15 år, akkurat konfirmert og har haien som et tema på en særoppgave på skolen. Takk for en flott side!!!
Marit Figenschau
Er haiene farlige? Nei.
Haiene kan kanskje se farlige ut men de er egentlig ikke så farlige de kan kanskje bite avogtil men de er jo ikke livsfarlige ikke alle i hvertfall og det er jeg glad for noen av haiene er ganske søte egentlig. men det syntes ikke alle det syntes jeg er domt.
Birgit Kvitberg
til du som sier at vi skal drepe den stygge dritten.
hva er det somn feiler deg? jeg er ikke enig med deg i noe. har du noen gang blitt skadet av en hai? NEI... SÅ SLUTT Å SI SLIKT OM HAIEN! jeg hater sånn personer som deg. du viser ingen respekt.haier er fantastiske dyr og mennesker irriterer de ved å utforske de hele tiden det er ikke rart de blir aggresive....
mennesker spiser dyr så hvorfor skal vi drepe dyrene som spiser menneskene? jeg synes haier er utrolig spennenede dyr de er jo farlig men da må jo menneskene slutte å utforske haiene hele tiden det er jo da de angriper.........
ingrid
Drep! Drep! Drep!
Drep alle haier, og andre farlige dyr i vannet, inklusiv spekkhugger, spermhval, fjesing, steinbitt, breiflabb og gjedde (ble faktisk bitt en gang!!!),slik at vi som har retten til jorda kan dyppe oss i sjøen når vi blir varme. Og når vi er ferdig med disse kan vi fortsette med isbjørn, løver, tigere (snart ferdig!) ormer/slanger og alskens ubehagelige innsekter. Da tenker jeg vi får en klode å være stolte av...
Med opplyst hilsen
Espen
Haier
Nei, haier er ikke farlige...
De er ikke ute etter mennesker, de liker ikke aa tygge menneske kjott engang...
angrepene de utforer kan vare pga. forsvar eller at de ser feil paa fugler og ev. surfere...
maya
bare en tanke. . .
haien er ganske uheldig som har fått et så dårlig rykte på seg, den er jo ikke en "hjerneløs drapsmaskin". dessuten har den og alle andre dyr like stor rett til å være her på jorda på lik linje som mennesker. det er bare tull at det er vi som har rett til å herske på jorda. haien er kanskje ikke snill , men RESPEKTER DEN!! du vil ikke kødde med 12m og 2 tonn som har over 100 sylskarpe tenner i kjeften!!!!
maiken
DEN GRUSOMME HAIEN... BLÆH
Jeg syntes det er et idiotisk spørsmål, når folk lurer på om haien er farlig. Selfølgelig er haien farlig, skulle bare mangle! Haien må da kunne forsvare seg den også... har noen noe å si på det??????? ja mange har faktisk det... Men tenk på alt det haien må forsvare seg mot strendene er fylt til randen av mennesker og havet har også fått kjørt seg etter hvert, da tenker jeg på forurensing og stadig større båt trafikk.. ja haien må forsvare seg. når folk drar til strendene bør de vite om det er risiko for hai der, strendene bør også informere litt bedre.vi snakker om å verne naturen, vi bør verne alt også hvithaien... det skulle bare mangle! folk MÅ slutte å tenke på haien som en drapsmaskin, og heller tenke på den som et dyr som bør vernes. " tidligere eide haien havet, men vi mennesker er så griske at vi tror alt er vårt, også havet, men det er det ikke , jeg beklager... naturen går sin egen gang, haien er en del av naturen, haien går sin egen gang... ja haien går sin egen gang og det ( skulle gjerne sagt må, men) bør alle respektere, med all respekt til haiens ofre verden over...
haiforkjemper, 14 år
frykten for haier
ja vi har rett til og være redd haier,de er jo ikke akkuratt koselige de er jævelige skjønner ikke hvorfor de er skapt de er jo ikke til nytte for noe som helst her i værden. men det er litt gøy og høre om dem og se bilder av dem de er litt intressange.
ingebjørg birkeland
Respekter Haien og Dens Territorium!!
Vil bare si at d e helt sykt at nån sei at man ska bare drep haien - haien va hær lenge før oss menneska å derfor ska vi respekter den å la dn va, så kan vi heller klag på menneskan som har komme hit lenge etter de fleste dyr, hvis vi fortsett som vi gjør no kommer jo heile kloden t å dø ut.
Frøydis
hai
Haier er teite!
Erling
look here!!!
hei! jeg synes vi har grunn til til å være redd haier, spesielt de store. du blir ikke akkurat modigere av å se deep blue sea og haisommer. haien vil jo selvsagt ikke gjøre oss noe! så hvorfor kan vi ikke la haiene være i fred når det er sånn at de angriper?! jeg plages veldig med frykten av haier, jeg vet det høres dumt ut ment jeg får et slags panikkanfall når jeg blir alene i et basseng eller vann...tenk over det!
jente 13
Haien kom først
Haien er farlig.. Men det er da mye som er farlig. Synest det er viktig at mennesker ikke oppsøker faren..som f. eks å prøve å ri på en hammerhai..Er det rart den angriper?
Cathrine Solheim
de er skumle!!
jeg synes haier er ganske søte jeg=) spiser sammen med dem hver dag!! men det hender at de spiser litt av meg også da! det er helt greit for meg=) vil sende en hilsen til favoritt haien min knut! du er best! elsker deg over alt på jorda! skal vi gifte oss?? kjempe glad i deg <3<3 koser fra perremann=) ps. skilpadde er digg!! =)
per!
Nei!
Hvis du blør, virker truende, eller mater haien uten erfaring. Ja, da er haien kanskje farlig. Men hvis du lar den være der du er uten at du gjør noe mot den eller med den så burde den ikke være farlig. Haien dreper jo ikke mennesker bare fordi det er gøy eller fordi den vil ha noe å spise. Det er nok av fisk i havet
Kristin
haier er praktfulle
jeg er en gutt på 12 år og har hvert med ut i båt og sett på hvit haier i Australia. Dette var det 'KULSTE' jeg noen gang i hele mitt liv har hat hvert med på.....jeg syntest at haiens rykte ikke er retferdig.....Takk
Christopher w r dodd
haiene er søte
det finnes kjempe mange haiarter men ikke en gang halv parten spiser mennesker. de angriper fordi de blir forstyrret eller noe. haiene er søte, jeg synes vi bør la de være i fred!!!!!
linda 12 år
haiangrepet
haiane er alltid til å leve for dem holder utsikter mot land derfor at me holder unne dei ellers styrer oss mot sjøen kan blir drept av vanndyr din draum kan ikkje oppfylles med white sharks er alltid veldig farlig
hjartelig maria nymark eikeland
Mitt mareritt!
Det er ikke å fornekte, jeg er en av de som lider av "haiskrekk" Jeg elsker å være i det våte element, men alle medaljer har en bakside. Hvorfor? For mange skumle filmer i for ung alder. Eller? Hvorfor er spebarn mørkeredde? De vet ikke at det er "skummelt", kanskje de sanser noe. Vi mennesker skal ikke trenge oss på et fremmed element uten aktelse, for både hai, brennmaneter o.l. Tross alt, til og med delifiner kan gjøre skade om man ikke håndterer dem med respekt. Når dette er sagt, haier er farlige, fordi vi ikke er utstyrt med noe naurlig forsvar. Vi eier ikke verden, selv om mange tror det.
Liselotte
Jorda, Vår rett?
Ser noen innlegg her, ganske provoserende innlegg faktisk, som sier at vi har rett til å drepe hai, fordi hai dreper mennesker!
Hvem gir oss rett til å drepe hai, haien som tross alt lever i sin tilværelse under vann. Hvis vi holder oss der vi hører hjemme burde alt gå bra, at noen idioter blir tatt av hai er til pass for De. Menneskene eier ikke jorda, det tror jeg iallefall ikke haiene har skrevet under på, og vi har ingen rett til å drepe de.
Eirik teigstad
Mennesker er farligere enn haier.
Min mening er at mennesker er farligere enn haier. Mennesker dreper haier for penger. Masse ting i haien kan brukes som medisiner og slikt. For eks: haileverolje. Mennesker kan også drepe for artigs skyld. Haiene kan drepe fordi de ser mennesker som inntrengere. Haiene har dårlig syn, og kan derfor ta feil av det de angriper. Haiene angriper viss de føler seg truet, eller blir plaget og forfulgt. Det jeg prøver å si, er at vi mennesker er kalblodige mordere, mens haiene bare prøver å passe inn i vår verden, som vi er i ferd med å ødelegge.
Anonym haielsker
Problemet ?
Biler dreper mennesker - drep bilen.
Menneske dreper mennesker - utrydd dem!
Roar
hai kan være veldig farlig!
Jeg var i Sulawesi i indonesia i sommer. Nå jeg var ute og snorklet så kom det en hai under meg.. Den brydde seg ikke om meg en gang.. Men Lengre ned mor Australia og New Zealand er de mye mer agresive. Haie standene må holdest under kontrol.. Haiene har ingen fiender uten om meneskene. Å vist ingen av oss jakter på dem så vil det bare bli mer og mer av dem.
Tore
haien's grenseløse dreping!!!
egentlig så er ikke haien en drapsmarskin!!! dette er bevist!! husk det..
haien har drept mennesker, men det er for at den har tatt feil av maten!!
haier tar ofte oss for og være seler eller annet!! foreksempel surfere!!
når de ligger på ett brett og vifter med føtter og armer, da ser det ut som en skadet sel for haien.. derfor er den ett?? (lett bytte)
husk at jeg er bare en gutt på 13 som har stor interesse for haier!!
jeg bare simpelten elsker dem!! de er facinerende bruskfisker!!!
men jeg har ett spørsmål!!
* jeg lurer på hvorfor andre mennesker dreper og hater hvithaien???
hvorfor? Hva har haien gjort??
takk for meg...
Simon!!
Haier.....
Jeg syns haier er søte dyr jeg i grunn, de er jo i grunn ikke farlige, men derfor de tar mennesker det er fordi de trur at mennesker er fisk, i grunn så er spekkhoggeren farligere, men ikke for oss, men for andre dyr i havet. jeg skjønner ikke hvorfor mange folk syns at haien er et styggt dyr. Jeg har aldri sett en hai, men det er mitt største ønske... hai er ikke akkuart mitt favoritt dyr jeg liker mest spekkhoggere...
Henriette

mmm........
jeg vet mye om haier og jeg vet at de ikke er farlige, men de angriper oss når de er sultne, men hvis ikke lar de oss gå. de er faktisk akkurat som oss. vi spier gris, lam osv. sånn gjør de også. jeg sier ikke at de bare kan spise oss. hvis dere ikke har lyst til å bli bitt av en hai, så hold dere lang ifra strender der det står at haien kan være i nærheten.
Addchayi
Feil i artikkelen
Mange interessante syn på haier i debattforumet, og jeg er for så vidt enig med de som ønker å bevare haistanden slik den er. Samtidig har min fantastiske interesse for rovfisk ført meg både over og under vann til de mest utrolige steder og mennesker. Disse menneskene - som kan enormt mye om hai - har påvirket mitt synspunkt noe.
"Hai" er ikke en samlebetegnelse på noe farlig, men kan sammenliknes med betegnelsen "bjørn". Mange bjørnearter kan være farlige for mennesker, f.eks. Grizzly, panda, isbjørn, svart- og brunbjørn, men det finnes også en haug med andre, f.eks. Nesebjørn, kragebjørn, brillebjørn, asiatisk svartbjørn og leppebjørn som ikke utgjør noen stor trussel for menneskene. Fra 1900 til 1979 ble 19 mennesker drept av bjørn i nasjonalparker i Nord-Amerika. Vi snakker aldri om å utrydde bjørnene.
Peter Benchley som i sin tid skrev "Haisommer", har jo i ettertid angret på ryktet han ga haier og jobber nå med konservering og forskning.
I artikkelen fant jeg to grove feil som henger sammen.
Det sto at "haien tar feil" når den velger mennesker som føde. Dette kan i mange tilfeller være rett, vi er ikke deres naturlige føde. Men det manglet en meget viktig haiart blant "De farligste haiene": Oksehodehaien, eller Bull shark- som er den engelske betegnelsen. Denne haien, samt tigerhaien står for de fleste menneskeangrepene i Australia, og er altetende. Hvithai har derimot ved flere anledninger "spyttet ut" sine ofre, og det har da blitt antatt at den ikke liker menneskekjøtt. Min teori er at den heller har blitt overrasket av smaken fordi den er svært forskjellig fra marine dyr. :-)
Blåhaien står for svært få angrep på mennesker, men kan - som artikkelen - sier finnes i norske farvann.
Haiangrep sammenliknes ofte med bilulykker, f.eks. "I Australia dør 150 mennesker i trafikken hver uke, mens det bare er ett haiangrep i året" (ikke fakta). Faktum er at veldig få haiangrep som blir meldt inn til myndighetene blir registrert, og bare haiangrep med dødelig utfall der det er vitner til hendelsen blir registrert. Derfor er ikke disse tallene korrekte. Det er nok en god del flere haiangrep enn det som blir oppgitt, men når vi beveger oss i haiens element er vi nødt til å ta visse forholdsregler. En av disse forholdsreglene er å lære mer.
Og det synes jeg vi bør! :-)
Marie
(Vi har nå tatt med oksehodehaien, Marie. Klikk her! Red. )


 


Send inn din mening


Tips en venn : "Har du sett debattsiden om hai i Sydhav på nettet?"
Til  (fyll inn): Fra (fyll inn):

Andre diskusjonssider i Sydhav på nettet:
- Virker helseproduktene fra sydhavet (som nonijuice og haileverolje)? Klikk her
- Forsvinner sydhavets atoller i havet på grunn av drivhuseffekten? Klikk her
- Trenger barna i sydhavet dine penger?
Klikk her


Har du et diskusjonstema med sydhavstilknytning du gjerne vil ta opp?
Send inn ditt tips


forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat |
| helse | mysterier | linker | billetter | kontakt |


"Det Siste Paradis"

Boken om Terje Dahls seilas i 22 fots Coco Loco, den minste båten til å legge ut på en jordomseiling.
" - Du er klin kokos! sa vennene mine da jeg kastet loss fra Rådhuskaia. Etter fire år, to orkaner og fire tropiske stormer måtte jeg lure på om de hadde rett..."
Klikk her for å lese utdrag fra boken.
Klikk her for å lese om e-bok og bestille.

Pris kr.150,-

Klikk her for å lese om Terje Dahls bøker.
Mer om Terje Dahls sydhavsliv, klikk her.