forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | | helse | mysterier | penpals | linker | billetter | kontakt |
Vikingskip på havet.

Seilte vikingene helt
til New Zealand?


Det er ikke før i de seinere årene man har fått full aksept for at norske vikinger bosatte seg i Nord-Amerika. Hva hvis de seilte enda lenger? I New Zealand, på den andre siden av kloden, er den godtatte teorien at de polynesiske maoriene var de første til å bosette seg i landet, men det finnes beretninger som sier at norske vikinger kom dit før dem!


Thor Heyerdahl summerte opp sine teorier med at havene på kloden vår i fjern fortid var ferdselsveier som bandt de forskjellige folkeslagene sammen - ikke skilte dem. Vi lærer etter hvert hvor rett han hadde. Over hele verden finner man nå tegn på at de gamle egypterne, portugiserne og fønikerne seilte over verdenshavene, og selv om mange arkeologer fortsatt stritter imot noe som kan rokke ved de etablerte teoriene, så er tiden moden for en grundig gjennomgang av migrasjonsteorier og ferdsel mellom kontinentene.
   At norske vikinger herjet på de brittiske øyene og oppdaget Amerika er noe alle som har hatt historie på skolen vet, men det er ting som tyder på at de seilte lenger enn man er klar over - eller villige til å akseptere. Er man modig nok kan man faktisk spørre om vikingene seilte på alle verdens hav og besøkte alle kontinentene på
Kart - klikk for full størrelse!
Kart over vikingefunn Canada/Alaska.
Klikk for bilde i full størrelse!
kloden vår!
Vinland
Vi vet i dag at norske vikinger hadde en bosetting i Nord-Amerika, og nå kan man lure på om disse vikingene også kan kommet seg over til Stillehavskysten. Kanadiske indianere på vestkysten av Nord-Amerika har legender om lyshudete, blåøyete krigere i båter med hvite vinger som kom til det nordlige Stillehavet via Beringstredet, og nyere forskning viser at Beringstredet og tilknyttede fjorder var langt mer isfrie under vikingtiden enn i dag. Ja, det er faktisk funnet spor etter midlertidige bosettinger langs den ruten man antar de kan ha tatt, og enkelte forskere hevder at Vinland fra sagaene lå på vestkysten av Nord-Amerika, ikke på østkysten som er den aksepterte teorien i dag!
Arabisk sultan
Gamle arabiske kilder forteller at vikinger i tusentall - i flåter på over 100 vikingskip -
Runestein i USA.
Runestein i USA.
herjet i Middelshavslandene på 8- 900-tallet, og at de også angrep områder i Nord-Afrika. Ja, en gjeng med vikinger var livgarde for en arabisk sultan, og hjalp han å bygge skip for en flåte som i år 998 seilte til India og Indonesia. Her ble vikingene etter sigende sendt videre sørover i noen av skipene, slik at sultanen på denne måten ble kvitt sine noe blodtørstige og uregjerlige leiesoldater.
   Noen forskere mener at vikingene brukte Kanariøyene som et støttepunkt for sine plyndringer i Middelhavet og Nord-Afrika. Det er funnet en skipsdel som ligner på vikingskipenes bordganger, og en C14-datering viser til år 1082, pluss/minus 60 år. Flere antropologer mener at det bodde tre ulike folkeslag på Kanariøyene gjennom de tidligste tidene, inkludert et ledende sjikt av en "nordisk rasetype".
Kon-Tiki - klikk for vår artikkel!
Kon-Tiki - fra seilet på balsaflåten.
Kon-Tiki
Kan det være mulig at noen vikinger satte kursen sørvestover fra Kanariøyene, fulgte passatvindene og kom til Sør-Amerika?
I Paraguay finnes det innrissinger på 61 steiner som skal være identifisert som runer fra vikingtiden, og enkelte forskere hevder at vikingene tok seg gjennom Brasil til Tiahuanaco oppe i Bolivia - høyt oppe i Andesfjellene! Det er i Tiahuanaco at ruinbyen Puma Punku ligger, med sine enorme steinheller og uforklarlige inskripsjoner som minner om vikingruner. Det var i Tiahuanaco at Kon-Tiki (også kalt Viracocha), en hvithudet, skjeggete yppersteprest i lang hvit kappe, ifølge legendene holdt til - helt til han og hans menn ble tvunget av en krigersk høvding til å sette seil ut over Stillehavet
på flåter. Det var denne historien som inspirerte Thor Heyerdahl til å legge ut på Kon-Tiki ferden for å bevise at folkene på sydhavsøyene kunne ha kommet fra Sør-Amerika!
Ganger-Rolv. Klikk for våre artikkel!
Ganger-Rolv.
   Det finnes utallige beretninger på øyene i sydhavet om høye, hvithudete og skjeggete guder som besøkte øyene - ofte dukket de opp i skip som hadde store, hvite seil. Som guden Lono i Hawaii. Vi har tidligere skrevet om den norske vikingen Ganger-Rolv som forsvant fra den europeiske slagmarken i 25 år - etter at han dro for å besøke en bror på Hebridene. Vikingkjempen gikk under et annet navn i Europa: Rollo. Et navn som kan bli til Lono i polynesisk språk!
Landsforvist
Det er langt fra norske fjorder til Sør- Amerika, og enda lengre til New Zealand. - Alt for langt unna for norske vikinger, vil de fleste si. Likevel finnes det beretninger om vikinger som seilte dit. Den mest kjente er nok den om Taine Ruaridh Mhor, en kar i Skottland som på 1100-tallet ble landsforvist og reiste til New Zealand med storfamilie og venner. De var 95 stykker, i tre langskip ført av vikinger. Folkene i Taines familie var lyshudete, hadde rødlig hår og blå øyne og var gjerne nærmere to meter høye. Kanskje var de av vikingslekt de også?
   160 år seinere ble tre vikingskip med norske kapteiner på nytt sendt til New Zealand for å se om noen av Taines etterkommere kunne være i live. Det var de, i en koloni på sør-øya og en på nord-øya. Noen unge menn ble tatt med tilbake til Skottland for å finne seg koner. Noen av disse ble i Skottland, mens andre returnerte til New Zealand.
Oppdagelsesreisende
Da de første europeiske oppdagelsesreisende kom til New Zealand fikk de se hvite, høye mennesker som gikk i hvite, myke klær, og de fikk høre historier om at de hadde kommet over Stillehavet fra Peru. Selv i dag sier Wataka-maoirene i New Zealand at de har gamle overleveringer om at stammen deres opprinnelig kom fra Sør-Amerika - og kan fortelle om de hvithudete som brakte/hjalp deres forfedre over havet.
   Det finnes mange andre legender om hvithudete raser som var i New Zealand før maoriene, og maoriene selv hadde en helt grei betegnelse på dem: 'tangata whenua' - folkene som bor i landet. Det fantes andre navn på disse hvite, som Patupaiarehe, Turehu og Ngati Hotu. Felles var at de var hvithudete, hadde rødlig eller blondt hår og blå øyne.
Offisielle teori
Da den engelske oppdagelsesreisende kaptein Cook kom til New Zealand i 1769 ble han møtt av maorier som fortalte at deres forfedre hadde kommet fra et land som het Havaikei i store kanoer ledet av navigatøren Kupe. De kalte New Zealand for Aotearoa, som ofte blir oversatt til "Den lange hvite skyens land", etter skyen de så fra kanoene før de gjorde landkjenning. Den offisielle teorien i dag sammenfaller godt med legenden, selv om man nå migrasjonen fra øyene i sydhavet gikk over lengre tid og kom i flere puljer. Den største migrasjonen skal ha funnet sted på 1300-tallet, og maoriene skal ha kommet fra den østlige delen av Polynesia, og Raiatea i Fransk Polynesia blir ofte sagt å være et avreisested.
Ømtålig emne
Hvor ble det av Taines etterkommere, hvorfor finnes det ikke beretninger i New Zealand om dem eller de andre hvite den dag i dag? Hvorfor er den offisielle teorien at det var maoriene som var de første til å slå seg ned i "den lange hvite skyens land"?
Det er i dag et svært ømtålig politisk emne i New Zealand hvem som var de første til å slå seg ned i landet. Maoriene, som tidligere villig fortalte sine legender om de hvite som var i landet før dem påstår nå hardnakket at de var de første. Hvorfor har de forandret mening? Vel, mye i verden i dag dreier det seg om politikk og penger, og dette gjelder også her . Maoriene får i dag store beløp i kompensasjon fra regjeringen fordi de hvite tok landet fra dem ved kolonisasjonen som fant sted etter kaptein Cook.
Martin Doutre foran før-maori offergroper.
Martin Doutré foran
før-maori offergroper.
Bevisene
Greit nok med gamle legender, men hvor er bevisene for at det kan ha vært vikinger i New Zealand før maoriene ankom?
   - De fleste bevisene finner du faktisk i maori-kulturen selv, sier Martin Doutré, som har gjort det til sin livs-oppgave å vise at det har vært folk i New Zealand før maoriene ankom. - Maoriene overtok alt da de kom seilende til New Zealand - husene, terrassene, ja, hele kulturen til de hvite som var der før dem!
   Martin har uomtvistelig et poeng, for mye av den kulturen maoriene så stolte sier er sin egen finner du slettes ikke i Polynesia, hvor de opprinnelig skulle ha kommet fra. De husene som maoriene bodde i da kaptein
Maori offerhus - ligner på norsk stabbur?
Maori offerhus .
Cook og de andre oppdagelsesreisende ankom har ingen ting til felles med palmehyttene i Polynesia - de ligner faktisk lang mer på gamle norske stabbur og kirker! Thor Heyerdahl påpekte det samme når det gjelder den gamle maori-treskjæringen som er så typisk på husene, som du nå finner i museene:
- Det er helt klart at en slik design med kurvete linjer og motiver ikke finnes på treutskjæringer i Selskapsøyene (Fransk Polynesia), og det inkluderer også de høye og svært gamle gudestolpene
som ble reist i det forhistoriske
Dekorert viking øks.
Dekorert viking krigsøks.
Dekorert maori-øks.
Maori-krigsøks av tre.
Tahiti.
   Mange steder i New Zealand finner du høyder, gjerne gamle vulkantopper, hvor de bratte sidene er formet til terrasser. I dag sier arkeologene at det er fort som maoriene bygget for å forsvare seg mot hvite inntrengere eller andre stammer.
   - Klart at de har vært brukt som fort, men de var bygget til et helt annet formål, sier Martin Doutré, - De har vært markører for navigasjon og tårn for astrologiske observasjoner - over hele nordøya finner du et nøyaktig nettverk av steinhauger og markører, og det var ikke maoriene som bygget dette!
   Nok en gang kan jeg bare vise til at man ikke finner tilsvarende i Polynesia hvor maoriene sier de kommer fra,
- du vil aldri finne noen polynesiere i ferd med å forme fjellsider til terrasser eller slepe stein sammen til varder!
Hustufter
Det finnes også en god del steinhauger som ligner svært på vikingtidens hustufter og graver rundt om i New Zealand. Myndighetene sier at det kun er steinhauger kolonistene hopet opp da de ryddet landet for jordbruk,
Hustuft eller bare steiner?.
Hustuft eller bare steiner?
Hode som før var utstilt.
Hode som før var utstilt.
men det vil Martin Doutré og en rekke andre skeptikere svært gjerne ha fått undersøkt. Det samme gjelder også de runesteinene som skal ha blitt funnet flere steder i New Zealand, som den i Raglan hvor det skal være innrisset vikingruner.
   - Vi vil også gjerne få rede på hvor det ble av de preserverte menneskehodene som tidligere var utstilt på museet i Auckland, sier Martin og henviser spesielt til et bilde et hode av en død mann med lyst hår og nordiske
trekk. Det makabre hodet skal ha hatt en merkelapp som sa at det var fra tiden før de første hvite oppdagerne ankom. - Det kunne også vært interessant å få undersøkt hauger med beinrester etter maorienes herjinger og kannibalfester før kaptein Cook ankom landet, de er i huler hvor myndighetene nå har tettet igjen åpningene.
   Martin har et vell av eksempler på at maorienes kultur kan være "rappet" fra vikingene og kelterne som kom til New Zealand, som beltespenner, sverd, smykker og dekorasjoner:
   - Mange tror at de tatoveringene som maoriene hadde i ansiktet, som noen faktisk har den dag i dag, er unikt for maoriene, men det er det jo ikke. Det er kjent at vikingene hadde tilsvarende dekorasjoner!
Maori mann. Ikke polynesiske trekk.
Begge maorihøvdinger , men han til høyre har ikke polynesiske trekk.
Maori kvinne. Ikke polynesiske trekk.
Maorikvinner, men en med hvitt blod?
Fordrevet
- Han er fra Norge, pappa, sa min ni år gamle sønn Olav da jeg viste han et gammelt bilde av en maorihøvding og spurte hvor han kunne komme fra.
   Olav er født i Norge, men hans mamma er fra Polynesia. Vel, selv i dag er det ikke vanskelig å se at maorier flest ser annerledes ut enn polynesiere, selv om de hevder å være det. De har
langt lysere hud og ansiktstrekk som er mye mer europeiske. Pluss ofte fregner. Noen antropologer sier at dette kommer av inngifte med alle de europeere som migrerte til New Zealand etter at landet ble en engelsk koloni. Klart at inngifte med hvite har skjedd, men mange maorifamilier vet godt at ingen giftet seg med hvite etter at engelskmennene kom, men at de har hvitt blod fra de som kom først - tangata whenua. Ja, gjør man som Olav og titter på bilder og malerier fra tiden da de første engelskmennene kom med sine pensler og så fotoapparater så blir det til nærmest latterlig å hevde at de avbildete maoriene skal være renrasete polynesiere.    
De jakter på den nå utdødde moa-fuglen, men er alle maorier?
De jakter på den nå utdødde moa-fuglen, men er karen nærmest maori?
Terje Dahl i Coco Loco. Klikk for hans egne hjemmesider om turen!
Terje Dahl i Coco Loco
    Det finnes legender som forteller hvordan de hvite folkerasene som var først i landet ble fordrevet. Hvordan de jaktet på av de mer tallrike maoriene, ble færre og færre - og måtte søke tilflukt på utilgjengelige steder, som oppe i fjellene. Ikke alle ble drept, noen av kvinnene, de som ble ansett som spesielt vakre, ble nok gjerne til høvdingenes konkubiner. Siden høvdingtittelen blant maoriene gikk i arv så er det ikke rart at mange høvdinger på eldgamle bilder har hvit hud og europeiske trekk!
Passatvinden
Ville vikingene klare å seile helt til New Zealand, over store havstrekninger? Vel, å seile fra for eksempel Peru og over til New Zealand vil være rene søndagsturen mot å seile fra Norge til Island,
selv om det ville ta lenger tid. Å seile med den behagelige passatvinden og ha strømmen til hjelp er noe annet enn å kjempe seg mot sno, kuling og iskaldt hav!
   Selv seilte jeg alene fra Norge til Stillehavet i min 7 meter lange/korte seilbåt Coco Loco, og seilte rundt i fire år. Det tok meg 32 dager å seile fra Galápagosøyene utenfor Panamabukta til Marquesasøyene i Fransk Polynesia, den lengste overseilingen jeg hadde. Vikingskipene seilte langt raskere enn lille Coco Loco, og ville glatt klart distansen på godt under halve tiden.
  Jeg var enkelt utstyrt med kun sumlogg, sekstant og sjøkart, men på min seilas traff jeg jordomseilere som ikke engang hadde det.
   - Jeg treffer jo land før eller siden, sa spanske Miguel i sin seilbåt som var nummeret større enn Coco Loco, da jeg traff han på Galápagosøyene. Miguel var basker og hadde knapt sett havet før han kjøpte seilbåten og kastet loss.
   Jo da, han traff land, jeg så han igjen han i Tahiti - like blid og fornøyd, i ferd med å male noen skip for å skrape sammen penger til litt mat og parafin!
Kompass
Vikingene var utmerkete navigatører og de hadde faktisk ganske avanserte instrumenter, som værhane, peileskive, solstein og halvhjul. Ja, de brukte også magnetstein, som var forløperen til kompasset. En jernnål ble strøket over en naturlig magnetisk stein til den ble magnetisert, og så stukket inn i et halmstrå så den kunne flyte i en bolle med vann og peke i nord-syd retning. Det brukte sitt kompass sammen med solbrettet, sol-skuggjáfjøl, som var et solur av tre. På omtrent samme måten som jeg gjorde det ombord i Coco Loco kunne vikingene ved hjelp av disse instrumentene bestemme breddegraden med en stor grad av sikkerhet. Med sine utrolig sjødyktige og raske farkoster ville det ikke være noe problem å krysse verdenshavene, noe kopier av vikingskip også har bevist.
Seilruter
Hvordan kom de seg fra Norge til New Zealand? Vel, de vikingene som noen mener hadde kommet seg over til vestkysten av Nord-Amerika via Beringstredet, kunne ganske greit ha seilt sørvestover til Hawaii. Deretter kunne seilasen gå videre over havet helt til New Zealand, eller man kunne tatt det roligere med øyhopping gjennom Polynesia. Skal vi si at det ville tatt dem et par måneder fra Hawaii, med stopper for å få tak i vann og mat? Ikke land tid for folk som ikke hadde klokker og våre dagers formening om at alt skal gå så fort!
Martin Doutré sier at selv om vikingene kom til New Zealand før maoriene så mener han at det også finnes bevis for at landet var befolket av hva som kan kalles pre-keltere for flere tusen år siden - lenge før vikingene. Det vi i så fall snu mye av vår verdenshistorie opp/ned. Myndighetene vil ikke engang se på Martins bevis, men det kan du gjøre ved å klikke her!
   Hvis noen av vikingene som kom over til New Foundland satte kursen sørover i stedet for mot det kalde nord så ville de jo kunne runde Florida og inn i den meksikanske golfen. På Yucantan-halvøya behøver man ikke lete lenge for å finne legender om hvite guder som kom fra havet, en av dem het til og med Wotan, et navn som er identisk med Odin! Selvsagt så ville de hatt et slit med å hale vikingskipene over til Stillehavskysten, men det finnes jo elver som går mesteparten av veien!
   Hva med de som eventuelt seilte ut fra Kanariøyene? Vel, Brasil er jo et naturlig neste stoppested om man følger vind og strøm. Her går verdens største flod, Amazonas, innover i landet, helt fram til Andesfjellene ganske nære vestkysten. De måtte nok så sette fra seg vikingskipene og fortsette til fots - og så ble det jo ifølge legendene balsaflåter ut fra Peru! Noen av "Brasil-vikingene" kunne i stedet for å ha valgt Amazonas ha seilt videre sør, rundt Kapp Horn og så var det behagelige Stillehavet neste! Dette var også veien, ifølge beretningene, for de som ble forvist fra Skottland og ble seilt til New Zealand av norske vikinger.
   De røffe leiesoldatene og båtkonstruktørene som etter sigende ble sendt sørover fra Indonesia av den arabiske sultanen ville jo støte på Australia, men krokodiller og moskitobefengte farvann ville nok fått dem til å sette kursen østover, rundt Kapp York og ut i Stillehavet. Polynesia og New Zealand neste!
Mental sperre
Det er vanskelig å si hvem av de foreslåtte rutene som er mest sannsynlig, men ingen av dem ville være umulig for vikinger vant til strabaser. De hadde farkoster og navigasjons-instrumenter som var mer enn gode nok til å krysse verdenshavene, og som jeg selv har bevist i min ferd i lille Coco Loco så behøver det ikke ta flere menneskealdre for å seile til den andre siden av kloden. Det var nok mye vaskeligere, og det tok mye lenger tid, for de første handelsmennene å bevege seg landeveien mot de eksotiske kryddermarkedene i India enn å seile. Så hvorfor mange arkeologer fortsatt har en mental sperre når det gjelder trafikk på verdenshavene i riktig gamle dager er det vanskelig å fatte.
   Om de norske vikingene kom helt til New Zealand? Mye tyder faktisk på det, men svaret får vi nok ikke før myndighetene i landet tillater arkeologiske utgravinger av hva som kan være pre-maori byggverk og graver, samt uavhengig DNA-testing av avdøde og levende maorier. Dessverre kan det ta tid før det politiske bildet er modent for det.

Av
Terje Dahl

For vår artikkel:"Martin Doutré vil forandre verdenshistorien: - Jeg har bevis for at det har bodd folk i New Zealand lenge, lenge før maoriene ankom!", klikk her
For vår artikkel "Er guden Lono vikingen Ganger-Rolv?", klikk her.
For vår artikkel "Hvem var Kon-Tiki?", klikk her.


Hva mener du?
Seilte de norske vikingene helt til New Zealand? Her kan du sende inn din egen mening om denne artikkelen.
De innsendte meningene finner du her.
  Jeg har følgende innlegg/synspunkt:
 Navn:
 
  E-post adresse:
 
   

Tips en venn : "Har du lest artiklen "Seilte vikingene helt til New Zealand?" i internettmagasinet Sydhav?"
Til  (fyll inn): Fra (fyll inn):

"Det Siste Paradis"
Det siste paradisBoken om Terje Dahls seilas i 22 fots Coco Loco, den minste båten til å legge ut på en jordomseiling.
" - Du er klin kokos! sa vennene mine da jeg kastet loss fra Rådhuskaia. Etter fire år, to orkaner og fire tropiske stormer måtte jeg lure på om de hadde rett..."
Klikk her for å lese utdrag fra boken.
Klikk her for å lese om e-bok og bestille.
Pris kr.150,-

Klikk her for å lese om Terje Dahls bøker.
Mer om Terje Dahls sydhavsliv, klikk her.
forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | helse |              | mysterier | penpals | linker | billetter | kontakt |