forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | | helse | mysterier | penpals | linker | billetter | kontakt |

Drukner.Truer Donald Trump levevilkårene for de
på Stillehavsøyene?

USAs president har sagt at han ikke tror på en menneskeskapt global oppvarming. Man allerede målt at havene har startet å stige, og verdens forskere er enige i at vi mennesker har skylden. De fleste øyene er panneflate atoller. Vil menneskene klare å flytte før det er for seint - eller vil Trumps holdning gjøre at de drukner?
Vi spør vår redaktør Terje Dahl hva han mener:

Donald Trump
Donald Trump
- Vel, Donald Trump har kalt menneskeskapt global oppvarming for "ikke-eksisterende", "fiksjon", "svindel" og "bullshit", og hevdet også en stund at begrepet global oppvarming var oppfunnet av kineserne for å skade konkurranseevnen til USAs industri, sier Terje Dahl.
- Forskningen ved verdens ledende universiteter og institutter viser derimot at vårt overforbruk av fossilt brennstoff som olje, kull og gass gir en global oppvarming: At den faktisk er menneskeskapt.
Av innlegg i avisenes debattspalter om klima så ser det ut som ikke alle er enige med forskerne?
Jordkloden og klimaendringer
Jordkloden og klima
- Mange såkalte klimaskeptikere hevder at klimaet på kloden alltid har endret seg og at det vi opplever er naturlige svingninger. Det er jo riktig at klimaet på kloden har endret seg til alle tider, i første rekke på grunn av jordbanen og hellingsvinkelen, men det vi opplever i dag passer ikke inn i de naturlige syklusene.
Så hvorfor er så mange uenige med forskerne?
- De er ikke så mange, men hyler høyt på tross av en manglende evne til å sette seg inn i hva som er fakta. Eller kanskje manglende vilje, fordi det å ta klimaendringene på alvor betyr jo at man må handle. Mange tror at dette vil gå ut over egne lommebøker.
Men vil det ikke koste å redusere utslipp av drivhusgasser som CO2?
- Klimaskeptikerne burde nok være sjeleglad for at mange land, deriblant Norge, vil at utslipperne skal betale for utslipp av drivhusgasser. Å handle på en annen måte vil bety en dramatisk omlegging av måten vi lever på, med for eksempel forbud mot bruk av bil. Spørsmålet er jo om denne formen for avlat med klimakvoter og skatter er nok!
Men har ikke Trump penger nok - han burde ikke være bekymret for kostnadene?
- Vel, mye vil ha mer - er det jo noe som sier. Og han ble nok president fordi alt for Klimanyttmange av velgerne tror at han vil gjøre alle amerikanere rike!
Terje, du redigerer din egen nettavis Klimanytt - hva er årsaken til din interesse for klimaendringer?
- Jeg måtte forlate det hjemmet jeg hadde bygget opp i det polynesiske landet Tuvalu i Stillehavet, og ble kalt "verdens første klimaflyktning" av media verden over. Panneflate Tuvalu ligger så nære ekvator at
Emma, Sonia og Terje foran sitt hus i Tuvalu.
Emma, Sonia og Terje
det ikke skal kunne ha orkaner. Etter at vi hadde hatt tre livstruende orkaner følte vi ansvaret for vår lille datter og flyttet til Norge. Vi kunne flytte, men de andre i Tuvalu har ikke sjansen til det på grunn av strenge immigrasjonsregler verden over. Jeg følte at jeg måtte gjøre folk i Norge oppmerksom på hva som skjer. At vi har et stort ansvar på grunn av vår oljevirksomhet - og at det er svært naivt å tro at klimaendringene stopper i Stillehavet!
Så du tror at klimaendringene vil slå til for alvor andre steder?
- Vel, det er allerede hundrevis av mennesker i verden som må flytte hver eneste uke på grunn av klimaendringer.
Er det riktig - har du belegg for dette?
Tørke i Jemen
Tørke i Jemen
- Jeg legger hver eneste uke ut nyhetene fra de norske avisene på nettet i Klimanytt når det gjelder klimaendinger og klimapolitikk, og faktum er at folk har allerede blitt tvunget til å flytte mange steder.
Hvilke land dreier dette seg om?
- I Afrika, som i Øst-Afrika og Jemen, er millioner av mennesker truet av ekstremtørke og mange har allerede flyttet til naboland for å finne mat. Antall mennesker som flykter fra hva vi før kalte naturkatastrofer er tredoblet siden 1970-tallet! Også i Australia merker man klimaendringer med rekordtemperaturer og brann.
Hva med øyene i Stillehavet, som du hevder Trump vil drukne?
Forsvinner i havet
Forsvinner i havet
- Det er folkene nære ekvator som vil merke havstigningen først på grunn av jordrotasjonen. Man har allerede målt at havet har steget, og forskerne frykter nå at det vil stige langt mer enn tidligere antatt hvis vi ikke reduserer utslippene av CO2 lynkjapt. På grunn av raskt økende utslipp regner nå med en stigning på nærmere 1,8 meter mange steder i dette århundret, som er mer enn en halv meter høyere enn tidligere antatt. Mange av landene i Stillehavet er atoller som så vidt stikker opp over havflaten. Mer ekstremvær i tillegg til høyere havnivå vil være katastrofalt for beboerne.
Barn fra Mortlock-øyene
Barn fra Mortlock-øyene
Har mange allerede flyttet?
- Noen land har jo høyere øyer i tillegg til atoller, og mange har valgt å forlate sine hjem for å starte på nytt på disse øyene. Flesteparten av folkene på de lave Mortlock-øyene i Papua Ny Guinea har allerede flyttet til den høyere og langt større øya Bougainville. Problemet er at det ofte mer enn praktiske årsaker til at det er vanskelig å flytte. Å eie land er vært svært viktig på Stillehavsøyene så man kan ikke bare slå seg ned der man har lyst! Og så har man altså immigrasjonsregler.
Men hvis man kjøper land?
Kioa og Rabi
Kioa og Rabi
- Folk fra landet Kiribati, som består av lave atoller, har kjøpt en liten øy i Fiji. Mange har flyttet dit og har fått oppholdstillatelse i Fiji, men det var folk fra øya Banaba i Kiribati som kjøpte Rabi Island etter den andre verdenskrig - og andre får ikke lov å kjøpe land eller bosette seg der. Naboøya til Rabi heter Kioa og den ble kjøpt av folk fra atollen Vaitupu i Tuvalu, også rett etter andre verdenskrig. Heller ikke her får andre folk enn de fra eiernes øy lov til å kjøpe land og slå seg ned. Verken Kioa eller Rabi ble kjøpt på grunn av frykt for at hjematollene skulle oversvømmes, men fordi de var overbefolket.
Funafuti i Tuvalu
Funafuti i Tuvalu
Abemama i Kiribati
Abemama i Kiribati
Hva med de større landene i Stillehavet, som Australia og New Zealand?
- Nei, folk i fra Stillehavsøyene får ikke oppholdstillatelse i Australia eller New Zealand, selv om mange svært gjerne vil flytte til disse landene for å føle seg trygge for klimakatastrofen. Australia og New Zealand har lovet de skal ta imot folk når/hvis katastrofen inntreffer, men da kan de jo bli for seint for tusenvis av mennesker!
Hva med Norge?
- Vel, jeg kunne jo flytte til Norge med min polynesiske kone Emma og vår datter Sonia, men det var fordi jeg var norsk, ikke fordi jeg var klimaflyktning! Det er så godt som umulig for andre - ikke engang Emmas slektninger fra truete Tuvalu får oppholdstillatelse i Norge!
Og USA er altså bare å glemme?
- Donald Trump er så vidt jeg vet den eneste statslederen som benekter menneskeskapte klimaendringer. Og hans svært negative holdning til å la folk fra andre land flytte til USA er jo velkjent, så at han skal ta imot folk fra Stillehavsøyene selv om han nok snart må bite i seg sine uttalelser om klimaendringer kan man nok bare glemme! Hans holdning virker også å smitte over på andre land. Det er dessverre slik at vi mennesker syntes å bli mer og mer egoistiske - vi tenker mer på vår egen lommebok enn våre barns truete framtid!
Er demokratiet i fare med Donald Trump som USAs leder?
- Helt klart, når det gjelder USA. Han vil bestemme alt selv. Velger medarbeidere som har samme holdninger som seg selv og sparker alle som har en annen mening. Vi får bare håpe at han ikke får makt til å endre valgordningen i USA. For det er jo nytt valg om fire år - og da vil folk nok ha forstått at Trump ikke var deres mann likevel!
Terje Dahl
Terje Dahl
Du er redd for at Trump kan bli en diktator?
- Vel, jeg syntes at Donald Trumps valgspråk her en skremmende likhet med Adolf Hitlers valgspråk under den andre verdenskrig. Hitler sa "Tyskland framfor alt", mens Trump sier "Amerika først!". Og "Gjøre Amerika til en stormakt igjen". At Trump, på samme måte som Hitler, ikke syntes å være redd for å sette makt bak sin ord er også skremmende. Han sier jo at ingen kan overvinne USA og at man følgelig ikke kan tape. At han offentlig sier ikke er redd for å bruke makt kan jo oppfattes som om han utfordrer USAs motstandere til krig! Er han ikke klar over at en tredje verdenskrig med bruk av atomvåpen kan legge hele verden i ruiner?
Så Trump truer både øyene i Stillehavet og hele verdens befolkning?
- Jeg syntes dagens situasjon med en slik leder i USA er skremmende. Vi får jo håpe at Trump moderer seg, noe vi faktisk har sett han allerede har gjort når det gjelder hans noe absurde valgløfter, og at hans medarbeider og andre innen det politiske systemet kan få mannen på bedre tanker. Klimatrusselen er den problematikken vi må løse før det er for seint - og det hadde jo vært flott hvis USAs president kan gå i spissen for å sikre våre barns framtid!Ekstra: 13. januar 2021: Avisen Washington Post har en oversikt som viser at Trump kom med over 30.000 falske eller misledende uttalelser i sin presidentperiode. Her
For Klimanytt - klikk her.
For faktastoff om de forskjellige type øyer i Stillehavet - klikk her.

For faktastoff om global oppvarming - klikk her.

"Det Siste Paradis"
Det siste paradisBoken om Terje Dahls seilas i 22 fots Coco Loco, den minste båten til å legge ut på en jordomseiling.
" - Du er klin kokos! sa vennene mine da jeg kastet loss fra Rådhuskaia. Etter fire år, to orkaner og fire tropiske stormer måtte jeg lure på om de hadde rett..."
Klikk her for å lese utdrag fra boken.
Klikk her for å lese om e-bok og bestille.
Pris kr.150,-

Klikk her for å lese om Terje Dahls bøker.
Mer om Terje Dahls sydhavsliv, klikk her.
forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | helse |              | mysterier | penpals | linker | billetter | kontakt |