forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | | helse | mysterier | penpals | linker | kontakt |
Har Terje Dahl som seilte alene til Stillehavsøyene blitt en landkrabbe?
Terje på dekket av Coco Loco- Kunne du ikke tenke deg
å legge ut på havet igjen?

Terje Dahl seilte sin lille seilbåt alene fra Norge til Stillehavet. I fire år han seilte mellom sjeldent besøkte øyer, helt til Coco Loco ble pårent av et skip langs en brygge i Salomonøyene. Nå bor han i Australia, en spasertur unna stranden, men båt har han ikke. Har Terje blitt en skikkelig landkrabbe?

Terje seilte alene fra Norge i 22 fots Coco Loco, men han forteller at det ikke var drømmen om å seile som fikk han til å legge ut på en jordomseiling:
    - Jeg hadde aldri noe ønske om å seile på havene, det var min far som alltid leste båtblader og drømte om å legge ut på langtursseilas.
    Terje forteller at han hadde en A-jolle som 10-åring, men at det var all erfaring han hadde med å seile før han kjøpte Coco Loco:
    - Vi hadde jo hytte på Hvaler-øyene, og jeg dro ofte ut på holmeturer i sommerferiene med en gitar og noen pils. Men det var en båt med påhengsmotor familien min hadde, ikke seil!
Terje og bordtennisjentenee Anne Scierning Aas, Unni Bredesen og Tone Folkeson
Terje og bordtennisjenter
    Terje forteller at tanken på å reise til sydhavet kom da han var bordtennistrener og jobbet som tekstforfatter i reklamebransjen:
    - Det ble for mye for meg. Spesielt siden bordtennisen tok så mye tid og energi - ja, jeg drømte jo bordtennis om nettene også!
    Terje røper at det som fikk han til å kaste seg på et fly til Mikronesia i Stillehavet var at han i tillegg til å være overarbeidet også hadde rotet det litt til i kjærlighetslivet.
    - Jeg måtte bare komme meg vekk. Jeg fikk først tanken å snurre en globus med bind for øynene og dra dit fingeren min havnet, men kom i siste øyeblikk på at jeg jo kunne havne på nordpolen! Selv om jeg hadde drevet litt med skihopping så var jeg ikke lenger så god i kulda, jeg hadde falt så mange ganger i Bekkelagsbakkene at nervene i nakken var ødelagt.
Hus og folk i Truk
Hus og folk i Truk
Truk i Mikronesia
Terje forteller at i stedet for å snurre en globus dro til en bokhandel og kjøpte en reisehåndbok om Stillehavet. Han fant ut hvilke land og øyer i Stillehavet hvor den vestlige sivilisasjonen ikke hadde satt alt for store spor. Og kjøpte en billett til staten Truk i Mikronesia:
    - Da jeg gikk ut av flyet på hovedøya i Truk ble jeg overrasket over at alt jeg så var palmehytter, og spurte om det var langt til nærmeste by. Og fikk til svar at vi var midt i landets hovedstad!
    Selv om det så primitivt ut så var den amerikanske innflytelsen åpenbar; Folk gikk i Olabukser og spiste kun importert boksmat. Terje kom seg ut til noen av de ytre øyene med lokalskip og haiket også til en øy med en misjonærskonnert, men skipene gikk sjelden og man kunne ikke bare hoppe av på en øy og bli. Det finnes myndigheter og immigrasjonsregler over alt!
Terje på dekket av Coco Loco
Terje på dekket
    - Så det bar tilbake til Norge og til mine foreldres leilighet, men en dag da min far leste et båtblad fikk jeg ideen: Kjøp deg en seilbåt og seil til de isolerte øyene du ikke fikk se!
Kjøpte Coco Loco
I nesten to år jobbet Terje beinhardt for å skaffe penger, i reklamebransjen og ved å gjøre utviklingsarbeid for bordtennissporten i tillegg til å være trener. Og leste alt han kunne om seilas i ledige stunder, som på T-banen på vei til jobben. Så kjøpte han en brukt seilbåt i Sverige - en Maxi 68 på 22 fot. Og det gikk bra å seile til Oslo. Så Terje utstyrte båten, ga den navnet Coco Loco ("klin kokos") og seilte til Stillehavet via Kanariøyene og Panamakanalen:
    - Det var noen fantastiske år - jeg opplevde enormt mye. Fikk se ytre øyer med utrolig vennlige mennesker. Så jeg hadde slettes ikke tenkt å gi meg da et skip kjørte inn i Coco Loco da jeg lå ved en brygge i hovedstaden Honiara i Salomonøyene. Coco Loco fløt fortsatt, men var litt ut av fasong og ikke sjødyktig for havet lenger.
    Terje satte kursen for Norge, med fly - og skrev en bok om sine eventyr, som fikk tittelen "Det Siste Paradis" av bokforlaget. Men han lengtet ganske raskt tilbake til smilene i sydhavet, og etter mer beinhard jobbing og bordtennis satt han på flyet sørover igjen.
Emma, Sonia og Terje foran huset
Emma, Sonia og Terje
Toe og Terje med fisk
Toe og Terje med fisk
Svigerfaren var høvding
Etter et besøk i Kiribati dro han til Tuvalu for å besøke en lokal kar som han hedde hatt mye kontakt med. Iakopo var radiokommunikasjonsarbeider og det viste seg at han nå var stasjonert på den ytre øya Nukulaelae. Terje dro med landets skip for å besøke han, men der traff han også Emma. Fridde etter et par uker - uten å vite at den kommende svigerfaren var høvding.
    - Jeg fikk ja både av henne og Toe, og så bosatte vi oss på en av de ubebodde holmene på atollen.
    Terje fisket og samlet krabber og skjell. Og prøvde seg på dyrking i sanden. Klatret i palmene for å hente ned grønne drikke-kokosnøtter. I flere år, helt til klimaet endret seg.
    - Vi hadde tre orkaner tre år på rad - i et panneflatt land som ligger for nære ekvator til å skulle kunne ha orkaner. Etter den siste så vi på vårt ødelagte hus og vår lille datter - og flyttet til Norge.
For kaldt
Terje oppdaget at det fortsatt var for kaldt for
han i Norge, og etter et par år bestemt de
The Strand, Townsville
The Strand, Townsville
seg for å prøve Fiji. Dette var rett etter miltær-kuppet av Rambuka og alt var annerledes enn de hadde opplevd under tidligere besøk:
    - Etter at vår datter Sonia hadde opplevd at ungdom prøvde å stjele ranselen hennes på vei til skole og jeg hadde andres hender i lommene mine på markedet så bestemte vi oss for å flytte til Australia.
   Valget falt på byen Townsville som hadde godt og varmt klima, og som ifølge Terje har det meste uten å være alt for stor:
    - Vi har bodd her i ganske mange år nå, og jeg kunne ikke tenke meg til å flytte til noe annet sted.
    Men så var det spørsmålet om ikke Terje lengter ut på havet igjen!
Ser havet hver dag
- Jeg ser havet hver eneste dag når jeg går med de to hundene våre for deres ettermiddagstur. Det er kun noen minutters spasertur ned til The Strand fra huset vårt, og havet ligger rett ut. Men tenker aldri på at jeg skulle legge ut på havet igjen. Har gjort det, er ferdig med det, - og seilasen i Coco Loco var jo kun min transport til øyene! sier Terje.
Terje i Magne Risas båt
Terje i Magne Risas båt
Ingen Coco Loco i bukta
Ingen Coco Loco i bukta
Terje synger - liggende!
Terje synger - liggende!
    Terje forteller at det hender at nordmenn spør han på internett om han ikke vil seile igjen, ja noen få besøkende norske jordomseilere til Townsville har invitert han på dagsseilas, men Terje er ikke særlig keen:
   - Frister ikke noe særlig. Dessuten så er nakken min fortsatt litt for dårlig. Ja, jeg ble faktisk sjøsyk da jeg tok den korte fergeturen over til Magnetic Island for å besøke noen der!
    Terje forteller at han hørte ryktet om at Coco Loco hadde havnet i Australia og faktisk til Townsville, men selv ikke det fikk han til å sjekke om det var sant.
Karaoke-synging
- Det var først da jeg starte å skive litt om mitt liv at jeg tenkte at jeg jo burde finne ut om Coco Loco er her. De har laget en ny vei som har en bro over en bukt, og en gang mente jeg å kunne se Coco Loco ligge for anker der. Så jeg dro nylig dit for å se etter, men da lå det ingen liten seilbåt der lenger. Men det spesielle er jo at jeg dagen etter så en seilbåt som lignet på Coco Loco seile et godt stykke utenfor stranden, antagelig på vei hjem fra en av øyene ved kysten her! Men jeg har ikke dratt tilbake igjen for å sjekke, sier Terje.
    Terje forteller at han også har trukket seg tilbake fra bordtennis. Han var trener i Townsville og staten Queensland i et par år, men selv om han syntes bordtennis er en flott sport og Terje liker å trene de yngre så har det blitt litt for mye personlig politikk for han. Sønnen Olav spiller, og han har også tatt over Terjes jobb som trener.
    - Det er karaoke-synging som er min hobby nå, tre til fire ganger i uken. Den dårlige nakken gjør at fingerne er for svake til å klemme inn strengene på en gitar, men å holde en mikrofon klarer jeg jo! sier Terje og smiler.

For Terje Dahls egne hjemmesider, klikk her

Mer om sydhavet?
Paradiset farvel!
"Paradiset Farvel!"
Terje Dahl bodde seks år i sitt sydhavsparadis. I et hus med tak av palmebladet og gulv av grus, to meter unna lagunen. Fisket hai, fanget kokosnøttkrabber og levde et Robinson Crusoe-liv uten aviser, biler, cola og TV. Helt til orkanene dukket opp...
Klikk her for å lese om e-bok og bestille.
Klikk her for å lese om Terje Dahls andre bøker.

Mer om Terje Dahls sydhavsliv, klikk her.

 Sydhav på nettet
Terje Dahl

forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | helse |              | mysterier | penpals | linker | kontakt |