forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | | helse | mysterier | penpals | linker | billetter | kontakt |
James Churchwards Mu kart Er øyene i sydhavet restene av det tapte kontinentet Mu?
Alle har vel hørt om det mytiske kontinentet Atlantis, men har du hørt om Mu? Mu skal ha vært et tilsvarende kontinent, som strakte seg ut over store deler av Stillehavet. Øyene i sydhavet skal ifølge mytene være rester av kontinentet hvor menneskeheten oppsto, og som sank i havet for tusener av år siden!

Atlantis skal ha ligget i Atlanterhavet, men man har aldri funnet rester etter verken øya eller menneskene som skulle ha bodd der. Atlantis finnes kun beskrevet av den greske filosofen Platon, i et av hans diktverk. Platon hadde hørt en gammel historie om et enormt stor øy, større enn Libya og Lilleasia til sammen, som lå utenfor "Herkules støtter" - som man har tolket til å være Gibraltarstredet.
    Omtrent 10.000 år før Kristus hadde Atlantis ifølge historien vært et mektig rike med en høyt utviklet sivilisasjon, men så ble de øverste gudene sinte fordi de laverestående gudene som bodde på øya hadde blandet seg med menneskene så deres avkom ble grådige og krigerske. Dermed lot de hele kontinentet synke i havet.
 
  Det er spennende og romantisk med mysterier om paradisiske samfunn som forsvinner i havet, og i Stillehavet heter altså det tapte paradiset Mu. Et annet navn er Lemuria, men det ble opprinnelig brukt om et annet tapt kontinent, som skulle ha ligget i det indiske hav.
James ChurchwardHemmelige leirtavler
Mannen som lanserte teorien om Mu het James Churchward. Han var en pensjonert britisk offiser og arkeolog som hadde tjenestegjort i Bengal Lancers i India, og som siden bosatte seg i USA. Han hevdet at han under sin tid i India i 1868 hadde blitt venner med en hindu-prest som hadde lært han å lese et eldgammelt språk som het Naacal. Dette gjorde han i stand til å tyde noen hemmelige leirtavler som hadde vært gjemt i yppersteprestens tempel i århundrer. Han brukte så nærmere femti å på å studere leirtavlene, sammen med 2.500 tilsvarende tavler som var funnet i Mexico. I 1926 kom så hans første bok i serien om Mu: "The Lost Continent of MU". Her kan man lese:
Boken om Mu"Edens hage lå ikke i Asia, men på det sunkne kontinentet Mu i Stillehavet. Bibelens beretninger om skapelsen kom ikke fra folk fra Nilen eller Euphrates dal, men fra det nå undersjøiske kontinentet, Mu - menneskehetens fødeland."
   Siden kom fire andre bøker som tok for seg livet i Mu, de hellige symbolene og de kosmiske kreftene som fantes der.
Kritikere av Churchward hevder at alt er bare oppspinn og at hadde at han fikk ideen om et tapt kontinent i Stillehavet fra sine venner Auguste og Alice Le Plongeon, et fransk/amerikansk par som hadde oppdaget, gravd ut og fotografert tapte maya-byer i Mellom-Amerikas jungler. De hadde i løpet av sine mangeårige studier kommet fram til at det var en sammenheng mellom mayariket, det tapte Atlantis og oldtidens Egypt, teorier de fikk lite gjennomslag for.
Mu - menneskenes vugge
I følge Churchward hadde Mu ha vært et stort kontingent. Det skulle ha strukket seg helt fra Hawaii til Fiji og Påskeøya, et område på størrelse med Nord-Amerika. Tavlene han hadde funnet fortalte at de første menneskene hadde levd i Mu for millioner av år siden, på den tiden da dinosaurusene vandret rundt på kloden vår. De hadde utviklet seg til å bli en høytstående rase på 65 millioner mennesker. Muianerne bygger storslåtte templer og utviklet kunsten, i tillegg til at de dannet kolonier over hele Stillehavet, pluss i Asia og Nord- og Sør-Amerika. Uheldigvis så var det slik at hele kontinentet Mu lå på et platå over gassfylte hulrom, og sank i havet da disse eksploderte for 25.000 år siden. De overlevende flyktet til sine kolonier i øst og vest, hvor de så dannet dagens menneskeraser.
   "Tavlene, sammen med andre eldgamle opptegnelser, vitner om det utrolige faktum at de gamle sivilisasjonene i India, Babylonia, Persia, Egypt og Yucatan var døende glør fra den første store sivilisasjon", skrev Churchward.
Jente fra TahitiTropisk paradis
Churchward beskrev menneskene i Mu som utrolig vakre, med hvit eller olivenfarget hud, brune øyne og rett svart hår.
"Den mest fremtredende rasen var hvit, men det fantes også mennesker med brun, gul og svart hud," sa han bruker Mu som forklaring på hvorfor det finnes lyshudete mennesker i sydhavet den dag i dag. Øyene var høye fjelltopper i det landet som nå ligger under havet, hvor noen av folkene klarte å redde seg under katastrofen.
   Landet i Mu skulle ha vært veldig vakkert, et tropisk paradis som svarte til bildet på Edens hage, slik Churchward jo også påsto det var.
   James Churchwards bøker ble bestselgere i sin tid, men ingen andre enn han selv har sett Nacaal-tavlene, som visstnok forsvant under mystiske omstendigheter i 1920-årene. Heller ikke ville han fortelle hvor det indiske templet lå. Churchward døde i 1936.

Bare vill fantasi?
Statue på påskeøyaVar Churchward kun en luring som hev seg på bølgen av interessen for arkeologisk utgravinger pluss det okkulte som var i ilden på den tiden? Mye mulig, men det er jo spennende å spekulere litt videre i hans teorier - ikke sant? For det finne uomtvistelig mye i sydhavet vi ikke kan forklare i dag, og det finnes legender som minner mye om Churchwards tapte Mu og katastrofen der.
   Påskeøya er kanskje mest kjent for sine steinstatuer, men legenden om Hotu Matua sier at de første beboerne på øya kom dit i sine kanoer fordi stigende havnivå var i ferd med å ødelegge deres hjemland. Dette finner vi også igjen i de nordamerikanske hopiindianernes legender, de måtte flykte fra sitt opprinnelige hjemland langt vest i havet fordi deres land forsvant i havet.
   I Samoa er det stolte av sin kultur og der er stolte av å kunne kalle sitt hjemland for "verdens navle". Det var her gudene en gang bodde og det var her de første menneskene ble til - så alle mennesker i verden stammer følgelig fra dere forfedre.
Også de andre sydhavslandene har legender om guder og verdens tilblivelse, og de fleste kan også fortelle om den store floden som gjorde at folkene måtte flykte til fjelltopper eller ut over havet.
Byggverk og statuer
Forfatteren i Nan MadolDen mystiske ruinbyen Nan Madol på øya Pohnpei i Mikronesia er spennende av så mange årsaker, men bringer man inn teorien om Mu så kommer det en ekstra dimensjon inn i bildet. For det er slik at man fant ruinene i jungelen, på kunstige øyer i lagunen, fordi man fulgte de gamle legendene som sa at steinbyen skulle ligge der - og ifølge disse legendene så skal det ligge en by i havet utenfor. Nan Madol, navnet betyr himmelens korallrev, ble bygget nettopp på grunn av Gudens by - som under vannet skal strekke seg helt til naboøya Kusaie (en dagseilas med skip) og enda lenger! Ja, det er faktisk idag funnet rekker med steinsøyler utover i det mørke og dype havet ved ruinene.
    På steiner ute i grunt vann i Nan Madol fant forfatteren og arkeologen David Hatcher Childress innrisninger som minnet han sterkt om inskripsjoner han hadde studert i ruinbyen Puma Punku høyt oppe i Andesfjellene! SolportenPuma Punku ved Tiahuanaco består av enorme steinheller og byggverk som mest av alt ser ut som om stedet har vært en havn for havgående båter - nesten 4000 meter over havet! At man like ved finner en massiv steinport, solporten, som minner om Ha'amonge Triliton i Tonga, pluss statuer og murer som ligner på det man finner på Påskeøya og Marquesasøyene kan få det til å gå trill rundt i hodet på noen og enhver! Tradisjonell datering av ruinene ved Tiahuanaco sier at de ble bygget for omtrent to tusen Haamongaår siden, men det finnes de som mener at mener at man tar feil og at de eldste ruinene ble påbegynt rundt 15.000 år før Kristus.
Runer
Vel, du tåler kanskje litt til? For å gjøre forvirringen komplett så kan det jo nevnes at noen av de innrisningene som er funnet ved Nan Madol minner sterkt om runer.
   - Jaså, sier du hånlig, - det var vikingene som bygde den mystiske byen?
Trestykker med runelignende tegn fra Påskeøya   James Churchwards påståtte innrisninger på Naacal-tavlene, som han sammenlignet med maya-tavler, skulle også ha minnet om runer! Så da kan man jo eventuelt lure på hvor i India han fant disse tavlene sine - hvis de virkelig eksisterte. Det er nemlig slik at man i nyere tid har funnet runer i flere orientalske land, blant annet i Egypt og Tyrkia. I den østligste delen av Tyrkia, lå det gamle kulturriket Uighur. Det strakte seg inn i nåtidens India, og her har man funnet runer - i tillegg til mystiske mumier som lignet på de egyptiske!
   Hva så med maya-forbindelsen? Vel, mayatavlene som Churchward brukte eksisterte faktisk, de ble funnet av den amerikanske arkeologen William Niven i San Miguel Amantla, Azcapotzalco, Mexico. Og de skulle ha symboler og runer som ligner på de man kan finne i Tyrkia, Egypt - og Norge! Nå spinner det vel rundt i hodet ditt?!
ViracochThor Heyerdahl
Den nordmannen som er kjent for sine migrasjonsteorier om Stillehavet er selvsagt Thor Heyerdahl. Det var jo for å finne ut om det ville være mulig å komme seg til øyene i sydhavet fra Sør-Amerika i flåter at han bygget balsaflåten Kon Tiki. Egentlig burde jo flåten ha hett Con-Viracocha - "For Viracocha" og ikke Kon Tiki. Viracocha var i legendene ved Titicacasjøen oppe i Andesfjellene (joda, ved Puma Punku), selve skaperguden, som etter den store oversvømmelsen prøvde å lære menneskene hvordan de skulle leve fredelig sammen. Som tilslutt ga opp dette håpesløse foretagende og forsvant ut over havet på en flåte, for så - ifølge Heyerdahls teorier - å dukke opp igjen i polynesiske legender som Tiki. Tiki betyr "gud/hvit mann". Viracocha var en hvithudet, skjeggete menneskelignende gud i lang hvitaktig kappe. Noen forskere tror at det er en sammenheng mellom guden Viracocha i Sør Amerika og mayaguden Kukulcán (Quetzalcóatl) i Mexico, som ble introdusert for mayaene av det enda eldre folkeslaget toltekerne. Vel, det var Viracocha som Heyerdahl ville kopiere, og det var Viracocha som er avbildet i seilet på Kon Tiki!
Pyramide på Tahiti   Vikingene? Thor Heyerdahl vakte ganske stor oppmerksomhet med sin siste bok, hvor han og medforfatteren hevdet at den nordiske guden Odin hadde vært en virkelig person som kom fra et området ved Svartehavet. Nettopp: Tyrkernes gamle rike Uighur dukker opp igjen!
   Egypt? Vel, de siste årene av sitt liv var Heyerdahl ganske fokusert på pyramider, bygninger som jo best overlever tidens tann og naturkatastrofer. Han gravde ut ukjente pyramider, som lignet på de berømte i Egypt, både i Sør-Amerika og på Tenerife. Hans siste vitenskapelige reise gikk til Sawaii i Samoa, hvor man hadde funnet noe som lignet mistenkelig på en pyramide - Pulemelei. Fra Tenerife til Samoa er det rimelig langt - uansett Egypisk gudom man har sivbåter, balsaflåter, utriggerkanoer eller vikingskip!
Fra solgud til Atlas
"Ra" er et ord som du finner i mange språk. For eksempel i sydhavet og India. Og ordet betyr gjerne "sol" eller "solgud". Ja, himmelske guder og halvguder er ofte involvert i de gamle legendene verden over. Også i Platons historie om Atlantis, det var jo stedet hvor gudene bodde. Tro nå ikke at navnet "Atlantis" har fått sitt navn etter Atlanterhavet - at det på en måte betyr "paradisøya i Atlanterhavet". Både havet og det tapte riket har nemlig fått navnet fra den greske kjempen/guden Atlas, han som bar himmelhvelvingen på sine skuldre. Platon skrev at historien om Atlantis opprinnelig kom fra Egypt, fra presteskapet i Sais. Sais var stedet hvor de gamle egyptiske gudene skulle ha bodd, ikke minst sol- og skaperguden Ra. Men det finnes ingen gamle opptegnelser i Sais om en øy i Atlanterhavet som forsvant. Kan det være at historien Planton hadde hørt faktisk var historien om Mu i Stillehavet?
Mu - nå igjen?
At land kan synke i havet har dukket opp i nyhetsbildet i våre dager. Den globale oppvarmingen som vi mennesker har skylden for gjør at havet stiger - slik at flere land vil forsvinne under havflaten ikke så alt for mange år. Atollrikene, de panneflate øyene i sydhavet, vil bli de første. Havet har allerede utvidet seg fordi det har blitt litt varmere, og det "hoper seg opp" - stiger mest - ved ekvator. Dette skyldes jordrotasjonen. Vannet her har steget så mye at man nå faktisk kan registrere det på satellittbilder - jorden har fått en svak rugbyballfasong isteden for å være rund som en fotball!
   Thor Heyerdahl sa det slik i en telefonsamtale med meg da vi snakket om at klimaforandringen sansynligvis var i ferd med å ødelegge levevilkårene for menneskene på jorden vår: - Det kan jo være at vi mennesker har gjort dette her før - at tidshjulet har gått en eller flere ganger rundt tidligere!

   Mu - nå igjen?

Av Terje Dahl


Har du noen teorier om Mu? Send oss noen ord: post@sydhav.no

Vår artikkel: "Bringer vi menneskeheten mot utryddelse - igjen?" Klikk her.
For å komme til våre mysteriesider, klikk her.

Linker:
Forsvunne kontinenter
Atlantis den forsvunne by
"The Garden of Eden was not in Asia, but on a now-sunken continent in the Pacific Ocean.''
James Churchward & the Legend of MU
The mystery of ancient lands and civilizations
35 Mystic Places (Puma Punku, Titicaca)
Top Ten Ancient Civilizations With Advanced Technology
Ataturk, Origins of the Turks and the Lost Continent of MU
"The Shadow of Mu"
Lemuria, the Pacific Atlantis
VIRACOCHA AND THE COMING OF THE INCAS
THE LEGEND OF VIRACOCHA


"Det Siste Paradis"
Det siste paradisBoken om Terje Dahls seilas i 22 fots Coco Loco, den minste båten til å legge ut på en jordomseiling.
" - Du er klin kokos! sa vennene mine da jeg kastet loss fra Rådhuskaia. Etter fire år, to orkaner og fire tropiske stormer måtte jeg lure på om de hadde rett..."
Klikk her for å lese utdrag fra boken.
Klikk her for å lese om e-bok og bestille.
Pris kr.150,-

Klikk her for å lese om Terje Dahls bøker.
Mer om Terje Dahls sydhavsliv, klikk her.

forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | helse |              | mysterier | penpals | linker  | billetter | kontakt |