forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | | helse | mysterier | penpals | linker | billetter | kontakt |
Vatu Vara i Fiji.
Vatu Vara - paradis til salgs!

Kjøpe en paradisøy?

Vi ser av og til oppslag i avisene om paradisøyer som er til salgs. Men er
det bare å kjøpe seg sitt eget private paradis i sydhavet, med vaiende palmer, blå laguner og kritthvite strender - hvis
man har penger nok?

Det høres jo helt fantastisk ut å kunne kjøpe seg sitt eget private tropeparadis langt vekk fra verdens stress og pengejag, ikke sant? Tenk å vandre over sin egen strand med varm sand mellom tærne for å ta en svalende dukkert i den blå lagunen. Plukke velsmakende frukter fra trærne og titte opp mot månen fra en hengekøye under palmene. Eller kanskje starte ditt eget hotell for solhungrende og eventyrlystne nordmenn med velfylte lommebøker?
   Kun drømmer? Nei, ikke nødvendigvis, hvis du har penger nok eller får lån i banken, for det finnes øyer i sydhavet som er til salgs. Men det er slettes ikke så enkelt som å kjøpe seg en tomt i Norge, så vi får først se på hvilke problemer det kan by på å kjøpe en paradisøy i sydhavet - og ta gledene etterpå!
Fra Raraka.
Øy på atollen Raraka til salgs - med skatt!
Nedgravd skatt
Vel, for de fleste så er prislappen på paradisøyer slik at man helst bør ha startet Microsoft eller skrevet Harry Potter-bøkene for å ha råd til å kjøpe en av dem. 430 millioner norske kroner er prisen på Vatu Vara Island i Fiji, men den er stor, ligner på verdens vakreste øy Bora Bora - og så får man visstnok en nedgravd skatt på kjøpet. Vatu Vara regnes for å være den dyreste øya på markedet (hvis den fortsatt er til salgs), men selv om det finnes øyer som er langt rimeligere så er det svært lenge siden man kunne få lurt de innfødte til å gi fra en øy mot
Skuespillere med øyer
I år 2004 kjøpte Mel Gibson Mago Island i Fiji for 15 millioner us-dollar. Marlon Brando eide en øy på atollen Tetiaroa i Fransk Polynesia, mens Raymond Burr (Ironside & Perry Mason) eide Naituba Island i Fiji.
noen glassperler og et par rustne kniver!
Få privateiete
En av årsakene til at prisen på øyer i sydhavet har steget kraftig de siste årene er svært få privateiete øyer igjen. Fiji er et av landene hvor mange rike og berømte har kjøpt seg sine gjemmesteder, men selv her er det nå så godt som umulig å få kjøpt selv den minste holme for under 50 millioner norske kroner. I andre land kan det være enda vanskeligere - og en av
årsakene i de polynesiske landene er at selv den minste holme gjerne eies av mange familier som har en lite stripe land hver. Og at det å eie land anses som noe av det viktigste i livet, noe man ikke selger.
Tar tilbake
Vær oppmerksom på at det er ikke sikkert at den kontrakten du underskrev da du kjøpte drømmeøya er gyldig om noen år, selv om øya ble kjøpt på advokatskontrollert vis gjennom en respektabel eiendommegler. Myndighetene i alle land vil gjerne ha sitt å si når det gjelder eiendommer, og forandrer det politiske bildet seg kan reglene forandre seg. Ja, et skrekkeksempel er da regjeringen i Fiji
for noen år siden tok tilbake en øy som var blitt solgt til en japaner, rett etter at han hadde bygget ferdig et femstjerners hotell på øya. Den samme øya som regjeringen hadde tatt tilbake fra en amerikaner noen år tidligere!
Nærmest Marlon Brandos øy på Tetiaroa. Klikk for artikkel!
Marlon Brando eide øy på atollen Tetiaroa.
Kostbar fornøyelse
Det er også slik at det stadig blir færre land i sydhavet hvor man tillater at utlendinger kjøper eiendom, og at det gjerne gjelder strenge regler hvor slik fortsatt er tillatt. Ja, skal man ha glede av øya så burde man jo også ha tillatelse til å bo der, men i de fleste land er det å få oppholdstillatelse som annet enn turist er slettes ikke lett! Det er jo også slik at eier man land så må man jo vanligvis betale eiendomskatt - og for en utlending som eier noe i
Turtle Island, Fiji
Turtle Island, Fiji
sydhavet kan dette bli en svært kostbar fornøyelse! I noen land forlanges det at man inngår kompaniskap med en innfødt for å kjøpe land eller starte en forretningsaktivitet - og dette ender oftest med den innfødte sitter igjen med alt, etter at den hvite mannen er sparket ut.
Ubebodde øyer
Vær klar over at svært få øyer er helt ubebodde, det finnes gjerne en liten
landsby eller to på øya du kjøper. Sto det ikke noe om beboere på øya i
Ubebodd holme i Tuvalu.
Helt ubebodd holme i Tuvalu.
kontrakten, sier du? Vel, de eier nok etter lovens bokstav ikke landet, men det vil nok ikke vare lenge før de dukker opp. Henviser til urbefolkningenes rettigheter - at folkene fra deres stamme er de tradisjonelle landeierne, og at hvis du ønsker å bruke øya må du betale en klekkelig årsavgift til dem. Hvis du protesterer så vil det nok dukke opp en høytstående politiker, som tilfeldigvis også er høvding over det området der øya ligger, som forklarer med et vennlig smil at man setter stor pris på din gavmildhet og interesse for velferden til folkene i landet. Tenkte du å bygge et hotell som kunne skaffe inntekter til landet? Vel, ikke noe problem: Folkene i landsbyen tar gjerne alle jobbene i hotellet, så sant du også bygger en skole, sykestue og nye hus til dem.
Sverdfisk.  Klikk for artikkel om å fiske i sydhavet!
Sverdfisk
Fiskerettigheter
Tradisjonelle lover i sydhavet er det ikke lett for en utlending å bli klok på, og selvsagt så er kan det lett bli katastrofe hvis man ikke forstår "alt-mitt-er-ditt"-holdningen. Man ønsker jo gjerne å dele alt, men du må regne med at man tar det som en selvfølge at du som hvit mann har mer å dele bort enn en innfødt med sitt fiskesnøre og sin kano. Ja, på snakk om fiske: I flere land er det slik at det også finnes tradisjonelle fiskerettigheter, man eier hav nesten som man eier land. Driver du et hotell og vil ta turistene ut med for å fiske sverdfisk kan det være at "haveierne" forlanger store summer for å dette!
Negativt
Redaktør Terje og kona Emma foran sin øy. Klikk for artikkel!
Redaktør Terje og kona Emma foran sin øy.
Høres alt dette håpesløst og negativt ut? Vel, undertegnede har selv erfart hvor vanskelig det er å slå seg ned i sydhavet. Svigerfar sa da jeg giftet meg med Emma at vi kunne bygge vårt hus på hans land. Han glemte å fortelle at landet egentlig var eiet sammen av alle i familien etter hans besteforeldre. Først da en av Emmas fettere startet å hogge ned trær rundt huset vårt, forsto vi at Toematagi ikke var eneeier, selv om han hadde passet på det og betalt landskatt i alle år. Vel, ingen jaget oss vekk - vi flyttet tilslutt på grunn av klimaendringene, men det kan gå så ille som for Svein Antonsen som hadde giftet og slått seg ned i Salomonøyene. Under urolighetene der drepte de innfødte alle grisene og hønene hans og bar vekk hele huset i biter. Alt hardt arbeid gjennom mange år ødelagt, og Svein måtte flytte til Norge. Jeg har også hørt om de det har gått enda verre for.
Beachcomber Island
Beachcomber Island
Lykkelige
Det finnes selvsagt de som har kjøp seg øyer eller land og levd lykkelige i sydhavs-paradiset resten av sine dager. Ja, Tom Neal fra New Zealand klarte til å med å få bo på den ubebodde atollen Suvarov som eneboer i mange, mange år uten å kjøpe holmen han bodde på, og skrev boken "Min egen øy" om sitt eventyr. Det vanligste er jo at de som kjøper seg en øy starter med hotellvirksomhet, og Dan Cosello som giftet og slo seg ned i Fiji kjøpe like gjerne to! Beachcomber Island og Treasure Island er i dag populære reisemål for folk fra hele verden, men det startet som familiens egne ferieøyer!
Bora Bora
Bora Bora
Fantastiske farger
De fleste øyene i sydhavet er så fine som på bildene. Laguner i fantastiske farger, kritthvite strender, vaiende palmer, godt og varmt klima. Folkene er generelt svært vennlige og sydhavskulturen spennende. Hvem kunne i ikke tenke seg å bo et slikt sted? Så har du lyst, råd og mulighet så sjekk gjerne på internett etter øyer til salgs. Bare lær så mye som mulig om sydhavet først - og da har du jo kommet til rett sted, ikke sant?


For vår artikkel om å bosette seg i sydhavet, klikk her
For mer om hvordan det gikk da Terje Dahl bosatte seg i sydhavet, klikk her.
For vår artikkel om Svein Antonsen i Salomonøyene, klikk her.

For "Privat Islands", en ekstern engelsk side med øyer til salgs , klikk her.

Tips en venn : "Har du lest artiklen om å kjøpe seg en paradisøy i internettmagasinet Sydhav?"
Til  (fyll inn): Fra (fyll inn):

"Det Siste Paradis"
Det siste paradisBoken om Terje Dahls seilas i 22 fots Coco Loco, den minste båten til å legge ut på en jordomseiling.
" - Du er klin kokos! sa vennene mine da jeg kastet loss fra Rådhuskaia. Etter fire år, to orkaner og fire tropiske stormer måtte jeg lure på om de hadde rett..."
Klikk her for å lese utdrag fra boken.
Klikk her for å lese om e-bok og bestille.
Pris kr.150,-

Klikk her for å lese om Terje Dahls bøker.
Mer om Terje Dahls sydhavsliv, klikk her.
forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | helse |              | mysterier | penpals | linker | billetter | kontakt |