forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | | helse | mysterier | penpals | linker | billetter | kontakt |
Ny forskning: Heyerdahl hadde rett!
Thor Heyerdahl og globusThor Heyerdahl prøvde hele sitt liv å finne sivilisasjonens kilder, og ny forskning gir nå nordmannen rett i hans teori som ledet til Kon-Tiki-ferden: DNA-undersøkelser viser at indianere fra Sør-Amerika nådde de polynesiske øyene flere århundre før de europeiske oppdagelsesreisende.

 
Eksperter fra USA og Mexico har nå (2020) studert polynesiske og colombianske gener og funnet at polynesiere har spor av indianer-DNA. Forskerne mener nå at indianerne fra Sør-Amerika nådde de sørlige Marquesasøyene lenge før spanske oppdagelsesreisende kom seilende på jakt etter gull.
    At det hadde vært kontakt mellom øyene i Stillehavet og Sør-Amerika var jo det Thor Heyerdahl hadde kommet fram til gjennom sin forsking, men han ble nærmest ledd ut. Selv ikke hans ferd på balsaflåten Kon-Tiki gjorde at han gjennomslag
Kon-Tiki ferdens rute
Kon-Tiki ferdens rute
Kon-Tiki flåten
Kon-Tiki flåten
Terje i Coco Loco
Terje i Coco Loco
Thor Heyerdahl  og Liv på Fatu Hiva Hiva
Thor og Liv på Fatu Hiva
Guden Tor  - fra filmen
Guden Tor - fra filmen
Emma, Sonia og Terje
Emma, Sonia og Terje
Meg og kongens ryggstø, Tonga
Kongens ryggstø , Tonga
Heyerdahl på Påskeøya
Heyerdahl på Påskeøya
Statue in San Augustin
Statue San Augustin
Statuer Påskeøya
Statuer Påskeøya
Moai kava-kava
Moai kava-kava
Langøre Påskeøya
Langøre Påskeøya
Quetzalcoatl, Mexico
Quetzalcoatl, Mexico
Lang hodeskalle, Peru
Lang hodeskalle, Peru
Ramses II
Ramses II
Hatshepsut med skjegg
Hatshepsut med skjegg
Pyramider Giza, Egypt
Pyramider Egypt
Pyramider Mexico
Pyramider Mexico
Tiki i Tahiti
Tiki i Tahiti
Denisova tiara
Denisova tiara
for at det var mulig så seile på «primitive» farkoster fra Sør-Amerika til de polynesiske øyene. Ja, til og med etter hans DNA tester som ble undersøkt på nytt igjen i 1990 viste at folk på Påskeøya hadde gener fra Sør Amerika var det slik at til og med norske forskere kun sa: "Det kan være at Thor Heyerdahl hadde delvis rett".
Denisova-kjemper
Nå burde det være klart en gang for alle at Thor Heyerdahl hadde mer enn delvis rett. Forskerne mener til og med at folkene fra Sør-Amerika hadde seilt på balsaflåter!
Men jeg vil likevel stille spørsmålet om polynesierne kan ha seilt til Sør-Amerika og tatt med seg folk derfra. Eller om det var noen som kom enda lenger unna fra! Ja, jeg tar sjansen på å spørre om det dreier seg om etterkommere av Denisova-kjemper fra Sibir! Man man finner DNA etter dem på sydhavsøyer - og helt til Australia!
Ikke barrierer
Thor Heyerdahl sa jo at havet var veier og ikke barrierer: At det er lettere å krysse havet i båter enn å krysse større avstander over land.
    Selv seilte jeg 22 fots Coco Loco fra Norge til Stillehavet og som Heyerdahl så var jeg godt klar over at små båter ofte klarer seg bedre enn større båter i uvær og store bølger. Noe min lille seilbåt beviste til gangs: Jeg klarte meg greit mens større seilbåter hadde store problemer i stormer.
     Som Heyerdahl så var jeg også klar over at det er lettere å seile med strømmene og passatene enn mot dem. Fra Kanariøyene fulgte jeg vind og strøm over Atlanterhavet og etter ha ha gått gjennom Panamakanalen så fulgte jeg vind og strøm fra Sør-Amerika til Polynesia, slik som Kon-Tiki-flåten hadde gjort det.
Fatu Hiva
Jeg ankret opp ved stranden på Fatu Hiva, som er den sørligste av Marquesasøyene, og dro for å finne stedet hvor Thor Heyerdahl og hans kone Liv hadde bodd da de dro dit på en kombinert bryllupsreise og studietur. Jeg fant stedet, men det var selvsagt ingen rester av deres bambushytte. Jeg ble overrasket å lære at de innfødte fortsatt ikke syntes å like Heyerdahl, som jo hadde vært nødt til å flykte fra øya.
     Jeg besøkte siden mange isolerte øyer i Stillehavet og lærte at folk kunne være skeptiske for hvite mennesker som viser interesse for fortiden. At Heyerdahl hadde undersøkt stein-statuer av gamle guder, og til og med hodeskaller av mennesker, kan nok ha ført til at folkene så på han som et spøkelse! Jeg opplevde noe tilsvarende selv da jeg fortalte folkene på øyene at jeg seilte alene i Coco Loco. De ble nesten skremt og sa at ingen kunne seile alene over havet fordi det er så mange spøkelser der!
De norske gudene
Thor Heyerdahl sa også at legender fra riktig gamle dager ikke behøver å være eventyr. De hadde jo ikke skrivekunst, og deres måte å huske viktige hendelser på var å fortelle dem fra far til sønn. Etter at jeg vant fortrolighet hos de eldste menn på øynene i Stillehavet klarte jeg å få dem til å fortelle meg deres legender ved å fortelle dem om de gamle norske gudene som Thor og Odin.
     Dessverre ble kladdeboken med historiene ødelagt da da huset vårt i Tuvalu ble blåst ned av en orkan (i et land som ligger for nære ekvator til å skulle kunne ha orkaner). Men jeg husker at jeg fortalte om Særimne, grisen i gudenes Valhall som ble slaktet og spist hver kveld, men som var like fin neste morgen. Og at de fortalte meg at deres guder i gamle dager hadde hatt en spesiell fisk som de spiste, og at beinene grodde ut igjen til en ny fisk, men at de ikke trodde på slikt lenger nå som de var kristne.
Hvite guder
Vel, jeg fikk de eldste på noen av øyene til å bekrefte at legendene deres fortalte om hvite guder som hadde besøkt øyene. Som hadde kommet og forsvunnet igjen. Guder som hadde hatt lys hud, lyst hår og blå øyne - som meg. Og som hadde vært høyere enn dem – som meg. Ja, jeg forsto etterhvert at dette var grunnen til at jentene mange steder jeg besøkte var så interessert i å bli kjent med meg – jeg stammet jo fra gudene!
     I Tonga måtte folk innen kongeslekten inntil nylig gifte seg innen familien – for å beholde blodet etter gudene. Og jo: Medlemmene i kongeslekten er svært høye og lyshudete!
Innfødte folkegrupper
Den nye undersøkelsen av det internasjonale teamet så på DNA fra mer enn 800 personer fra 17 polynesiske øyer, og fra 15 forskjellige innfødte folkegrupper i Sør-Amerika.
    - Tidligere hadde man fokusert på Påskeøya (Rapa Nui) som stedet for kontakt, men nå åpnet vi for muligheten andre øyer i Stillehavet – sa seniorforskeren  Andrés Moreno-Estrada ved Mexico’s National Laboratory of Genomics for Biodiversity.
    Han la også til at det synte å ha vært kontakt mellom indianere fra det som idag er landet Columbia i det nordlige Sør-Amerika og innfødte på de sørlige Marquesasøyene i omtrent 1150 etter Kristus.
Eldgamle statuer
Når Thor Heyerdahls fant steinstatuer i jungelen på Marquesasøyene og så lignende eldgamle steinstauer i San Austin i Columbia var det jo ganske så naturlig for han å konkludere at det kan ha vært kontakt mellom stedene. Ja, det er jo ganske utrolig at ingen andre så sammenhengen, men den gangen anså man det som umulig at folk kunne krysset havene i riktig gamle dager. Noe som fikk Heyerdahl til å bygge balsaflåten Kon-Tiki ifølge gamle tegninger og seile til de polynesiske øyene fra Sør-Amerika. Thor Heyerdahl - som var redd for havet og ikke kunne svømme!
L
yshudete kjemper/guder
Vel, nye DNA-tester sier at folk fra Sør-Amerika kom til øyene i Stillehavet, men jeg mener man også må stille spørsmålet om de var de eneste på flåtene - eller om de var mannskap på flåter som hadde reisende fra andre steder. Statuene som Heyerdahl så på Marquesasøyene forestiller ikke folk fra Sør-Amerika. Legendene sier at statuene forestiller lyshudete kjemper/guder som kom fra et land langt unna. Fra Hiva.
    Ja, tar man en titt titt på statuene i på Påskeøya så vil man se at de verken forestiller polynesiere eller sør-amerikanere. Lange neser, kraftig kjeve, rødt har. Likevel sier tradisjonelle arkeologer at statuene forstiller forfedrene til dagens polynesiske befolkning, men de innfødte benekter sette selv. De sier også her, som så mange andre steder i Stillehavet, at stautene forestiller de besøkende gudene.
     I 1971 skrev Heyerdahl boken «The Bearded Gods Speak» (De Skjeggete Gudene Snakker ) Noen mener at Thor Heyerdahl var rasistisk siden han snakker om hvithudete folk som ble kalt guder, men han henviste jo kun til hva legendene forteller!
Moai kava-kava
På Påskeøya, som idag heter Rapa Nui, kan man se de såkalte «moai kava-kava» statuene («statuer med ribben»). Heller ikke de forestille polynesiere eller colombianere - med sine krumme neser og flipp-skjegg! Kan de forestille reisende på flåtene som kom fra enda lenger unna? Som var så tynne, fordi de hadde seilt så langt over havet at de gikk tom for mat? Noen vil nok si at disse trestatuene forestiller folk fra Midt-Østen, men det kan jo bli tydet rasistisk. En legende forteller at en høvding hadde funnet to ånder som sov, men som våknet da han prøvde å løpe vekk våknet åndene. Og at det er disse åndene de utmagrete trestatuene forestiller!
Langører
Ser man på moai kava-kava statuene og også de store stein-statuene på Påskeøya så vil man se at de alle har lange øreflipper. Forlengete øreflipper med øreplugger. Dette fenomenet finner man også på forhistoriske statuer i Sør Amerika. Ja til og med i Egypt. Den berømte faraoen Tutankhamon hadde forlengete øreflipper. På Påskeøya forteller legendene at øya en gang var bosatt av to folkeslag: Langørene og kortørene. Langørene var den regjerende rasen: De skjeggete gudene som drept av kortørene - eller kanskje forsvant ut på havet igjen?
Moderlandet
Den første kongen på Påskeøya var ifølge legendene Hotu Matua – en av de skjegget, høye, lyshudete gudene. Han hadde kommet seilende over havet sammen med sine menn i to store seilfatøy. I Tuvalu, som har behold mye av det eldste polynesiske språket, så er ordet «hotu» betegnelsen på en øy eller land. Ordet «matua» betyr «mor». Så guden som ble konge trodde nok at kortørene spurte hvor han kom fra! Og svarte at han kom fra moderlandet! Hvor han kom fra? Vel, som nevnt så ligner stein-statuene hverken polynesiere eller innfødte fra Sør-Amerika. De ser mye mer ut som folk fra mye lenger unna. Kan de ha kommet fra det nordlige Europa!
DNA-testing
I Peru har man gjort DNA-testing av eldgamle mumier og forhistoriske hodeskaller. Og det viste seg at flere av dem ikke kun hadde DNA fra sør-amerikanske innfødte. De hadde DNA fra Europa – fra områdene ved Svartehavet og mot Sibir! Det skal jo ikke ha vært mulig, men slik er det altså. DNA-testing og annen testing av faraoenes mumier i Egypt forteller det samme: De har blod fra lenger nord og øst. Vel, ser man på statuene av dem så ser de jo ikke særlig egyptiske ut!
Skjegg
Det virker som om de tidligste faraoene i Egypt så godt som alltid hadde på seg kunstig skjegg. Ja, det gjaldt til og med den kvinnelige faraoen Hatshepsut som hadde sendt sine skip til det mystiske landet Punt. Og igjen: For å ligne gudene. Hieroglyfene og illustrasjonene på statuer og i templer fortelle at de første faraoene hadde sex med gudene, så da er jo spørmålet hvem disse gudene var og hvor de kom fra.
Når det gjelder Hatsephut så sier tradisjonelle arkeologer at hun sendt sine skip til nærliggende land i Afrika, men fresker fra reisen viser at de hadde med mais og ananas – som på den tiden kun grodde i Sør-Amerika.
Pyramider
Kheopspyramiden i Egypt er verdens mest kjente pyramide. Arkeologer flest sier at den ble bygget av og for faraoen Kheops, men ingen mumie av han har blitt funnet der. Flere forskere mener at den er langt eldre – og viser til at salt fra havvann har blitt funnet høyt oppe inne i pyramiden, noe som må ha skjedd for nesten en million år siden. Steinblokker inne i pyramiden skal man ikke ha vært istand til å få laget, fraktet og plassert der. De største granittblokkene i det såkalte kongekammeret veier fra 25 til 80 tonn og ble fraktet fra Aswan mer enn 800 kilometer unna.
Arkitektene
Også i Mellom-Amerika finner man store pyramider- og de er så like pyramidene i Giza i Egypt at man er nødt til å spørre om de har hatt samme arkitekt. Og også her forteller legendene at den ble bygget for de besøkende gudene som kom seilende over havet. Ja, Heyerdahl ga jo navnet til sin flåte etter guden Kon-Tiki. Andre navn på denne guden er Quetzalcoatl, Viracocha og Kukulkan. Lyshudete, skjeggete kjemper som ble tilbedt som guder. De kom, fikk bygget pyramider og andre megalittiske byggverk - og forsvant.
Verktøy
Man må jo spørre seg hvordan man over hele verden klarte å lage megalittiske byggverk som vi vil ha problemer med å kopiere dem idag med våre moderne verktøy og maskiner.
I forhistorisk tid skal de ha ha brukt stein-hammere og hoggjern av kopper, men enhver steinhogger kan fortelle deg at det er mulig. Man kan nok muligens ha klart å hugge ut og forme sandstein, men det går ikke med granitt.
    Spørmålet er om de hadde magiske Shamir – det mystiske verktøyet som skal ha eksistert på Abrahams tid (angivelig rundt 2000 år før Kristus) – som kong Salomon skulle ha gjenfunnet og brukt til å bygge Jerusalems første tempel i det tiende århundre før Kristus. Det mystiske og magiske Shamir skal ha kunnet skjære ut og forme den hardeste stein - til og med kutte diamanter. Ser vi på gamle steinstatuer over hele verden så holder de noe foran magen, som ofte er helt eller delvis hogget vekk. Kan det ha vært Shamir?
Landet Hiva
Tilbake til Påskeøya og de gamle legendene. De første beboerne, Hotu Matua og hans folk, skal ha kommet fra landet Hiva. Nå er det slik at bokstavene "h" og "s" ofte byttes i forskjellige polynesiske dialekter. Så nå legendene sier at de hadde kommet fra landet "Hiva", så kan det ha vært "Siva". Vel, Shiva er en av de gamle gudene i Indias religion og han illustreres gjerne som en hvithudet mann med blå øyne! Blå øyne skal ha kommet fra området ved Svartehavet. Kan det være at de i India også hadde besøk av langveisfarende som forsvant ut på havet? Kanskje noen som hadde en utviklet det vi kaller kultur veldig tidlig?
Denisovaene
De første som utviklet kultur var, etter det flere forskere nå starter å få øynene opp for, var kanskje ikke oss Homo Sapiens, men Denisovaene – Denisova Hominins. I 2008 fant man et fingerbein og et par tenner i en hule i Altai-fjellene i Sibir, som var rundt 50.000 år gamle. Siden har man funnet andre gjenstander, blant annet et armbånd med hull som må ha vært laget av et bor som roterte raskt. Man fant også DNA av hest og lurer på om disse kusinene av menneskene brukte hester. Størrelsen på tennene og en bit av en hjerneskalle tyder på at Denisovaene må ha vært svært høye. Man mener også at de bodde sammen med, og fikk avkom med, de første homo sapiens.
    Kan det være at Denisovaene eller deres hybride avkom reiste verden rundt, kanskje tvunget til det på grunn av klimaendringer? Det er slik at man har funnet opp til seks prosent av Denisova-DNA hos melanesiere i Papua Ny Guinea og fem prosent hos aboriginere i Australia. Stoppet de på veien over havet på Påskeøya? Er det de som de store stein-statuene på øya forestiller? Er det de som ble kalt guder verden over?
Jakten på Odin
Thor Heyerdahl forsatt sin forskning helt til sin død i 2002 og i han bok «Jakten på Odin» av 2001 utdyper han sin teori om at den norsk guden Odin ikke hadde vært en mytologisk skikkelse, men en høvding som var blitt fordrevet fra området ved Svartehavet. Han startet utgravinger i Azov i Russland, men fikk ikke fullført dem slik han ønsket.
    Det siste Heyerdahl gjorde var å dra til Samoa i Stillehavet for å undersøke hva som kan ha vært en forhistorisk pyramide.
Forbudt arkeologi
Thor Heyerdahl ble hele 87 år gammel, men det er så synd at han ikke fikk fortsette sin jakt på kulturens kilder. Jeg prøver jo selv etter beste evne å følge opp, men har ikke økonomiske midler til å reise verden rundt eller starte utgravinger. Jeg har også fått advarsler om at undersøkelser på menneskenes fjerne fortid er noe man ikke skal gjøre. Det kalles forbudt arkeologi.

Av Terje Dahl


Av aktuelle artikler/informasjon:
" Kom de gamle gudene på sydhavøyene helt fra Sibir?" Her
"The Bearded Gods Speak" Thor Heyerdahl - 1971 Her
"DNA reveals Native American presence in Polynesia centuries before Europeans arrived" Her
"Ancient voyage carried Native Americans’ DNA to remote Pacific islands" Her
"Kásskara: Sunken Land of the Hopi Ancestors" Her
"The ancient Egyptians spoke of a remote epoch when the gods walked the earth" Her
For vår hovedartikkel om Thor Heyerdahl, klikk her
For Terje Dahls norske sider om kjemper, klikk her
For Terje Dahls mer utfyllende engelske sider om kjemper, klikk her


Kommentarer? Noe tilføye? terje@sydhav.no

"Paradiset Jeg Fant" - boken om Terje Dahls liv på en ubebodd øy i sydhavet.
Paradiset jeg fantEtter eventyrseilasen i Coco Loco vendte Terje Dahl tilbake til sydhavet. Traff høvdingdatteren Emma Toematagi i det polynesiske landet Tuvalu og feiret bryllup i en måned.
"Skulle vi virkelig bygge vårt hjem på den ubebodde koralløya Motuloa, helt på verdens ende..?"

Klikk her for å lese utdrag fra boken.

Klikk her for å lese om e-bok og bestille.
Pris kr. 149,-
Klikk her for å lese om Terje Dahls andre bøker.
Mer om Terje Dahls sydhavsliv - klikk her.

forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | helse |              | mysterier | penpals | linker  | billetter | kontakt |