forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | | helse | mysterier | penpals | linker | billetter | kontakt |
Heyerdahl Jr. holder hodeskalle.Kan den få våre øyne opp for menneskenes skjulte forhistorie?
Thor Heyerdahl Jr. holder en av hodeskallene som ble funnet i en hule på Påskeøya. Den er større enn en normal menneskeskalle og ser annerledes ut. Kan den være med på å feste blikket på hva flere og flere forskere mener er vår hemmelige forhistorie?

Det var i 1955-56 at Thor Heyerdahl besøkte Påskeøya første gang. Sammen med et team av arkeologer fra USA, Chile og Norge prøvde han å finne bevis for sin teori at folk fra Sør-Amerika hadde besøkt øyene i Stillehavet. De gravde fram de store steinstatuene som folk tidligere trodde kun var hoder, og kunne vise verden at de også hadde kropper. Dette var helt sensasjonelt i seg selv, men er det mulig at en hodeskalle som Heyerdahl fant i en fant i en hule på øya kan endre menneskenes tidligste historie?
Klikk bildene for info
Thor Heyerdahl, på  Påskeøya
Thor Heyerdahl, Påskeøya
I hemmelig familiehule
I en hemmelig hule
Hodeskaller moderne menneske og Denisovan.
Menneske og Densova
Tremastet sivbåt
Tremastet sivbåt
Lange ører, skjegg
Lange ører, skjegg
Denbisova hule og funn.
Funn i Denisova-hulen
Denisovaenes forflytninger
Denisova - til Australia
Shiva med lange ører - og fem ansikter!
Guden Shiva - lange ører
Lange ører, rødt hår
Lange ører, rødt hår
Shiva med blå øyne
Shiva, blå øyne
Mopai kava-kava
Moai kava-kava
Forbudt arkeologi bok
Forbudt arkeologi
Merkelig
Thor Heyerdahl døde i 2002, og på bildet øverst er det sønnen Thor Heyerdahl Jr. som holder hodeskallen. Det er jo merkelig at ingen har reagert på hvor stor og unormalt utseende skallen er!
    
Hulen hvor Heyerdahl fant hodeskallen var hemmelig. Det måtte stor overtalesevne, pluss betaling i form av tøystoff, å få en av de innfødte til å vise han hulen. Ja, han måtte til og med utnytte at mange av de innfødte var overtroiske og mente at Thor Heyerdahl ("Senior Kon-Tiki") hadde kontakt med en hemmelig ånd - en aku-aku etter de avdøde. Siden han hadde lys hud kanskje han til og med var en etterkommer av de hvithudete gudene, langørene, som hadde besøkt og bodd på øya i riktig gamle dager?
Hemmelig hule
Vel, Heyerdahl fikk en av de innfødte, uten av resten av befolkningen på øya var klar over det, til å vise veien til hans hemmelige familie-hule. Her var det skjeletter etter mennesker samt en mengde med eldgamle steinfigurer, blant annet av en tremastet sivbåt og en mann med lange øreflipper og skjegg.
     Thor Heyerdahl tok med seg funnene, flere tusen gjenstander, til Norge. Folkene var først svært skeptisk til dette, men Heyerdahl forklarte at steinfigurer, beinrester og hodeskaller var tryggere på et museum enn i huler. Spesielt siden flere innfødte hadde starte å tømme familiehulene for å selge funnene til besøkende sjømann og andre. Heyerdahl forklarte også et mange av gjenstandene kunne bli returnert til øya etter at vitenskapsfolk i Norge hadde undersøkt dem.
Svært stor
Thor Heyerdahl Jr. var 16 år da han ble med faren til Påskeøya, som idag heter Rapa Nui og tilhøre Chile, og sier at han blant annet hentet ut en hodeskalle fra en lava-grotte på øya. Om det er den hodeskallen som vises på bildet med Heyerdahl Jr. er nok svært mulig. Men han og forskere/arkeologer ved Kon-Tiki museet burde jo ha merket seg at hodeskallen er stor og annerledes. Det kan virke som om den nesten er dobbelt så stor som en hodeskalle til et vanlig menneske når man tar med kjeven. Den ser dessuten ut som en hodeskalle av en neandertaler med sin utstikkende pannebrask.
     Hvis den ikke har blitt returnert til Påskeøya så burde man så absolutt ta DNA-prøver av den. Tenk hvis det verken er hodekallen av et moderne menneske eller en neandertaler, men en Denisova!
Denisova hominins
I 2010 ble et 30.000 år gammelt stykke fingerbein etter en jente funnet i en hule i Altai-fjellene i Sibir. Svenske Svante Pääbo ved et universitet i Tyskland fikk tatt en DNA-prøve av beinet og ble svært overrasket over at det ikke hadde tilhørt et "moderne menneske", Homo Sapiens. Beinbiten var av en forhistorisk menneskerase man ikke kjente til tidligere. Rasen fikk navnet Denisova hominins etter hulen der fingerbeinet ble funnet. Man fant også tre jeksler, som var så store at man først trodde at de hadde tilhørt en hulebjørn.
     Siden har det også blitt funnet biter av en hodeskalle, som viser at Denisovaene må ha hatt mye større hjerner enn menneskene. Ikke nok med det, man har siden funnet armbånd med drillet hull og nåler til å sy klær med. Ja, til og med DNA som tyder på at d
e antagelig red rundt på hester! Så Denisovaene må ha hatt en langt mer avansert teknologi enn oss mennesker på den tiden og antagelig ha vært en god del høyere. Funn i hulen viser også at Denisovaene fikk avkom med både tidlige moderne mennesker og neandertalere!
Helt til Australia
Denisovaene har også kommet seg til andre steder enn i Asia, man har nå funnet Denisova-DNA på øyer i Stillehavet og helt til Australia!
     Var hodeskallen som Thor Heyerdahl Jr. fant i en hule på Påskeøya en skalle av en Denisova hominins eller deres hybride etterkommere? Gjorde klimaendringer eller andre forhold at de måtte reise fra sitt tilholdssted i sørlige Sibir? La de ut på havet ved kysten i Sørøst-Asia, seilte mot soloppgangen til de kom til Stillehavet? Helt til Påskeøya, verdens mest isolerte øy?
Guden Shiva
En legende på Påskeøya sier at sier at den første kongen på var Hotu Matu'a, som hadde kommet seilende over havet fra landet Hiva. I noen polynesiske språk byttes «s» ofte med «h». Så Hiva kan værer «siva» eller «shiva». En blåøyet gud i Nepal og Sri Lanka het Shiva (også skrevet Siva). «Hotu Matua» kan dessuten bety «vår mor» eller være et begrep for «moderlandet». Kan det være at noen hadde reist sørover fra Sibir til Napal og Sri Lanka - og deretter la ut på havet? Helt til de kom til Påskeøya? Kan det være at de fortalte de polynesiske innfødte at de kom fra landet til guden Shiva?
Forestiller langørene
Idag sier gjerne folkene på Påskeøya at de store stein-statuene forstiller deres forfedre, men det er en relativt ny ide. Legendene sier at de forestiller «langørene» som hadde kommet seilende over havet. Lyshudete og lyshårete som ryddet land og dyrket. Som bygget murer og laget statuer. «Kortørene», som var de polynesiske øyboerne, var ikke var så arbeidsomme.
     Tilslutt kom det til blodig kamp og alle langørene ble drept. Den siste, kongen Iko, døde i en grøft som de høyreiste hadde laget for å beskytte seg mot et eventuelt angrep. Men kortørene lurte seg rundt kanten av øya og satte ild på det tørre materialet som langørene hadde fylt grøften med.
     Heyerdahls arkeologer gravde ned i «Ikos grøft» og fant aske etter en voldsom ild. De karbondaterte asken til omtrent 300 år før vår tidsregning. Kan langørene ha kommet helt fra landet til guden Shiva – eller enda lenger unna?
Blå øyne
Vel, tar vi en titt på denne guden så hadde han blå øyne og hvit eller grønnaktig hud, og han hadde også lange øreflipper. Ikke noe rart hvis folkene kalte han en «langøre»! Ja, tar vi en titt på de mange lokale gudene fra det gamle mellomøsten, det var mange tusen av dem, så var de også langører, noe som kan ha skyltes tunge øredobber! Eller hadde de faktisk lange øreflipper? Var disse gudene en annen menneskerase, som var høyere enn den lokale befolkningen og hadde en mer avansert teknologi? Kan de ha vært Denisova hybrider?
Kava-kava
På Påskeøya er det dessuten noen gamle trestatuer av figurer som blir kalt «kava-kava». De skal forestille to mennesker som i riktig gamle dager skulle ha kommet land på
øya og gjemt seg. Antagelig «langører». De var utrolig tynne og hadde utsende som mange folk fra Mesopotamia, med flippskjegg og krumme neser. Ja, en slike figur av stein fant også Thor Heyerdahl i de hemmelige familiehulene. Kan de ha vært mannskap på en flåte eller sivbåt, som hadde sluppet opp for mat og drikke på den lange seilasen?
Thor Heyerdahl hadde rett
Takket være nye DNA-tester (2o20) er det endelig slått fast at Thor Heyerdahl hadde rett i at innfødte fra Sør-Amerika besøkte Påskeøya lenge før de europeiske oppdagelses-reisende. Hva hvis ytterligere DNA-tester, som av den store hodeskallen Heyerdahl Jr. holder, viser at den isolerte øya midt ute i det enormt store stillehavet hadde besøk fra enda lenger unna?
      Kan det tenkes at Denisovaer som opprinnelig hadde kommet fra Altai-fjellene i Sibir la ut på denne lange seilasen med et mannskap fra Midt-Østen? Det ville forandre verdenshistorien slik vi kjenner den - noe flere og flere forskere mener det er på tide å gjøre. At vi får en verdenshistorie som forteller at det ikke var oss mennesker, Homo sapiens, som sto for framskrittene, men Denisovaer og/eller deres hybride avkom.
     At det er snakk om forbudt historie....

For våre faktasider om Påskeøya - klikk her.
For våre artikler om Påskeøya - klikk her.
For våre artikler om de mange mysteriene på Påskeøya - klikk her.
For vår hovedside om Thor Heyerdahl - klikk her.

"Det Siste Paradis"
Det siste paradisBoken om Terje Dahls seilas i 22 fots Coco Loco, den minste båten til å legge ut på en jordomseiling.
" - Du er klin kokos! sa vennene mine da jeg kastet loss fra Rådhuskaia. Etter fire år, to orkaner og fire tropiske stormer måtte jeg lure på om de hadde rett..."
Klikk her for å lese utdrag fra boken.
Klikk her for å lese om e-bok og bestille.
Pris kr.150,-

Klikk her for å lese om Terje Dahls bøker.
Mer om Terje Dahls sydhavsliv, klikk her.
forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | helse |              | mysterier | penpals | linker | billetter | kontakt |