forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | | helse | mysterier | penpals | linker | billetter | kontakt |
Hvem var de første kongene på havet?
Kaptein SabeltannKaptein Sabeltann skryter av at han er kongen på havet, men hvem var det som seilte over verdenshavene i gamle dager?

Søker man på "havets konger" i norske leksikon så finner man ingenting. I et dansk oppslags-verk står det at Snorre Sturlason hadde en liste over hva han kalte «havenes konger». De fleste er helt ukjente, og det er tvilsomt mange av de nevnte seilte på havet i det hele tatt. I det internasjonale Wikipedia står det at en konge av havet (sea-king) i de norrøne sagaen generelt er en tittel som
Klikk bildene for info!
Christopher Columbus - norsk?
Christoffer Columbus
Vikingene til New Zealand?
Vikingene
Kon-Tiki flåten
Kon-Tiki flåten
Pre-inka fløyte Galapagos
Fløyte på Galapagos
Maggelan
Magellan
Hatshepsut
Hatshepsut
Sivbåt Påskeøya
Sivbåt Påskeøya
Egypt angripes.
Sea People angriper
SVikingene til New Zealand?
Heyerdahl og sivbåten Ra
Terje Dahl ved Nan Madol
Terje Dahl ved Nan Madol
Piri Reis kart
Piri Reis kart
Pyramider Afrika
Pyramider Afrika
Denisova hulen og funn
Denisova hule og funn
Normal og Denisova skalle
Homo sapiens og Denisova
er gitt til en mektig vikinghøvding, men at begrepet kan ha forekommet før vikingtiden.
Christopher Columbus
Noen mener fortsatt at Christopher Columbus var den første til å seile over Atlanterhavet og oppdage Amerika i 1492, men han satte aldri føttene iland og han var minst 500 år senere ute enn norske vikinger. Nye radiokarbondateringer av trestykker som ble kuttet med metallredskaper som de innfødte ikke hadde, samt bevarte hustufter, viste at det var norsk viking-bosetting i New Foundland i 1021.
    Tor Busch Sannes mener dessuten at Columbus opprinnelig var norsk siden ha snakket dårlige italiensk og at hans våpenskjold var likt det til den norske høvdingslekten Bonde som hadde flyktet fra Norge. Ja, navnet hans, som egentlig var Cristóbal Colón, betyr jo Kristoffer Bonde!
    Idag er det gjerne Leiv Eriksson som får æren av å ha oppdaget Amerika («Vinland»). Han var sønn av Eirik Raude som koloniserte Grønland i år 986.
Vikingene
Vikingene seilte ikke bare vestover, men også sørover. Gamle arabiske kilder forteller at en flåte på over 100 vikingskip herjet i Middelhavslandene på 8-900 tallet, og at de også angrep områder i Nord-Afrika. Kildene forteller også at vikinger var livgarde for en arabisk sultan og hjalp han å bygge en flåte som i 998 seilte til Indonesia og India. Vi kjenner også jo til at Ganger-Rolv var leder for en norsk flåte som beseiret Paris i 885/886.
    En skotte som het Taine Ruaridh Mhor skal på 1100-tallet han blitt landsforvist, og seilte med sin storfamilie og venner til New Zealand i tre langskip ført av vikinger.
Thor Heyerdahl
Noen vil nok kanskje si at Thor Heyerdahl var den fremste norske kongen av havet, siden han seilte over havene i Kon-Tiki, Ra 1, Ra2 og Tigris, men Heyerdahl var faktisk ikke særlig glad i havet. Ekspedisjonene var nødvendig for å vise at man kunne seile over havene i forhistoriske farkoster. «Havet er veier – ikke barrierer, sa Heyerdahl.
    Heyerdahl seile med Kon-Tiki-flåten ut fra Peru i 1947, styrt med fire såkalte «guyara'er» - tradisjonelle rorblader - pluss en lang styreåre. Fem år seinere fikk han med seg arkeologer på en norsk ekspedisjon til Galapagosøyene, og her fant de biter av en inca-fløyte og 130 biter keramikk som var fra før-inka tid. Det var helt klart at folk som levde før inca-tiden som var fra 438 til 1533 e. Kr. Hadde seilt over Stillehavet. Vi får komme tilbake til dette, men først se på europeiske oppdagelsesreisende.
Oppdagelsesreisende
De europeiske oppdagelsesreisende seilte ikke bare over Atlanterhavet som Christopher Columbus, men oppdaget etterhvert Stillehavet. De var på jakt etter å finne det legendariske landet Terra Australis hvor det skulle være store mengder med gull. Spanjolen Vasco Núñez de Balboa var den første europeer til å se Stillehavet da han dro sine båter over Panama-området i Mellom-Amerika i år 1513.     Syv år seinere rundet Ferdinand Magellan spissen av Sør-Amerika og seilte ut i det enorme Stillehavet. Han oppdaget ikke de første øyene bortsett fra det som sannsynligvis var Pukapuka i Tuamotu-øyene og mikronesiske Guam - før han ble drept på Filipinene.
Kvinnelig farao
Den kvinnelige faraoen Hatshepsut regjerte i Egypt i 1479 til 1458 f.Kr. I tillegg til å reise store obelisker og bygge et enormt tempel for sin grav skal hun også ha sent sine skip ut for å finne det legendariske landet Punt. De tradisjonelle forskerne mener idag at Punt lå i Nord-Afrika, ikke så alt for lang unna Egypt og at det var dit de seilte. Men tegninger på veggene i tempelet viser at de hadde med tilbake mais og ananas. Dette ikke grodde i Afrika på den tiden, men kun i Mellom- og Sør-Amerika!
     Er man riktig modig så kan man spørre om de seilte enda lenger, for en sivbåt innrisset på en av de store stein-statuene på Påskeøya ligner svært på de som Hatshepsut sendte ut! Og skipene var vekk i mer enn ett år!
Folkene fra havet
"Folkene fra havet" ("Sea People") skal ha angrepet Egypt og de nærliggende landene før og under siste del av bronsealderen (om var fra 1200 til 900 f. Kr.). Hvor de kom fra er usikkert, noen mener det kan ha vært fra områder nord for Svartehavet eller lenger østover i Asia.
     Som Heyerdahl skriver det i boken "Ingen grenser": - På Maldivene, Cuba, Kanariøyene og alle øyene ellers i verden bodde det etterkommere av ukjente sjøfarere før europeerne ankom.
Peru
Sivbåten på en statue på Påskeøya (Rapa Nui) minner jo skipene til Hatshepsut, men også i sivbåtene som de innfødte brukte på den enorme Titikaka-sjøen på grensen mellom Bolivia og Peru ser også slik ut! Og man mener at de også brukte dem på havet. Ja, DNA-testing i 2020 viser at folk fra Peru seilte over Stillehavet flere hundre år før de europeiske oppdagelses-reisende. Et ubesvart spørmål er om de var lokal mannskap på båtene til folk som hadde kommet fra mye lenger unna.
     Legendene i Sør-Amerika forteller også om hvithudete som hadde kommet over havet, som fikk de innfødte til å bygge imponerende murer og pyramider, og som siden forsvant ut på havet igjen. Lederen ble opphøyet til en gud med navnet Kukulkan. Han ble også kjent under andre navn – som Quetcalcoatl og Con-Tici (også skrevet Kon-Tiki).
Nan Madol
I Mikronesia sier en legende at to brødre hadde kommet seilende over havet fra et land langt unna og bygget det "forbudte" steinbyggverket Nan Madol i løpet av en dag. De innfødte er redde for Nan Madol den dag i dag. Et skjelett av en kjempe skal ha blitt funnet i ruinene.
Hapgood
Den amerikanske professoren Charles Hapgood utga i 1966 en bok som het «Maps of the ancient sea kings». Han viste til kartet som den tyrkiske admiralen Piri Reis i 1513 hadde satt sammen av mye eldre kart. Kartet var et verdenskart som blant annet viste sydpolen, et område man på den tiden ikke kjente til. Hapgood mente at de originale kartene hadde blitt tegnet av en avansert sivilisasjon som hadde eksistert for mange tusen år siden. Han mente at det ytre laget på jordkloden hadde glidd rundt som skallet på en appelsin - en teori Albert Einstein støttet. Noen mener meteornedslag forårsaket dette.
Atlantis
Det finnes også andre forskere og forfattere, som Marco Vigato, som spør om det fantes en avansert sivilisasjon som har gått under. At det i en fjern forhistorie var noen som seilte kloden rundt og brakte med seg det vi kaller sivilisasjon. Sjøfarere kom fra det forvunnete landet/kontinentet Atlantis, som koloniserte alle planetens land og som på mystisk vis forsvant ved slutten av siste istid.
Denisovaene
Er man like skikkelig modig så kan man jo spørre om det ikke var oss Homo sapiens som var de første til å seile over verdenshavene og skape sivilisasjoner, men Denisova hominins..! Denisovaene er en utdødd rase som man først fikk kjennskap til i 2010 da man fant beinrester i Denisova-hulen i Altai-fjellene i sørlige Sibir som var 50.000 år gamle. De hadde en teknologi langt forut for sin tid, for man fant blant annet er armbånd med at hull laget av et bor som hadde rotert raskt. Man fant også DNA etter en hest, så kanskje Denisovaene red på jakt? Nye funn andre steder tyder på at Denisovaene hadde langt større hjerne en oss mennesker og at de eksisterte allerede for 300.000 år siden. Og at de fikk barn med oss mennesker. Om de seilte over havet? Man har funnet Deniosova-DNA på øyene i Stillehavet – og helt til Australia!

For vår artikkel om oppdagelsesreisende til sydhavet - klikk her

"Det Siste Paradis"
Det siste paradisBoken om Terje Dahls seilas i 22 fots Coco Loco, den minste båten til å legge ut på en jordomseiling.
" - Du er klin kokos! sa vennene mine da jeg kastet loss fra Rådhuskaia. Etter fire år, to orkaner og fire tropiske stormer måtte jeg lure på om de hadde rett..."
Klikk her for å lese utdrag fra boken.
Klikk her for å lese om e-bok og bestille.
Pris kr.150,-

Klikk her for å lese om Terje Dahls bøker.
Mer om Terje Dahls sydhavsliv, klikk her.
forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | helse |              | mysterier | penpals | linker | billetter | kontakt |