Forside
Fakta om Ny Caledonia
 

     


   FAKTA
  
pilkart
  
pilgeografi  
  pilklima
  pilspråk
  pilbefolkning
  pilhistorie
  pilkultur
  piløkonomi
  pilstyresett
  pilreligion
  piltid
  pilflagg


 pilBO
  pil
hoteller
  pilbackpacker
  pilseilere

 pilGJØRE
  pil
natteliv    
  pilspise ute
  pilutflukter
  pilå se
  pilshopping
  pilhendelser
  pilsport
  pilbadeliv
  pilfiske
  pildykking  
  pilbryllup

 pilNYTTIG
  pilreisen dit
  piltid på året
  pilreise rundt
  pilvisum
  pilhelse
  pilsikkerhet
  pilbarn
  pildiverse
  piladresser
  pilinternett
  pillinker    
  pilbøker  

 pilHØR&SE
  pilmusikk
  pilvideo
  pilbilder

pilARTIKLER

 Landet
 Forside 

  Sydhav
 
på nettet

kart
KartTil Grand Terre/LoyaltyøyeneTil Isles of Pines
Klikk til PukapukaKlikk til AitutakiKlikk til AtiuKlikk til Rarotonga

Ved å klikke på kartet kommer du til detaljekart for noen av øyene.

geografi
Ny Caledonia består av Grande Terre, Loyalty Islands, Iles de Pines (Ile des Pins), Iles Belep, Chesterfield Islands og flere andre småøyer. Hovedøya Grand Terre (eller Ny Caledonia, samme navn som hele gruppen) er den klart største og her bor 90 prosent av befolkningen. Øya ligger sammen med Isles of Pines og Isles Belep innenfor et korallrev som er verdens nest lengste.
De eller fleste øyne i Ny Caledonia er vulkanske, unntaket er Chesterfield Islands og noen andre småøyer som er lave atoller. Grand Terre har en kjede av fjell som går langs hele midten av øya, den høyeste fjelltoppen er Mt. Panie, som er 1.639 meter høy.
Loyalty Islands består av de tre hovedøyene Ouvea, Lifou og Mare, pluss en del småøyer.

Til toppen

klima

Klimaet er mildt tropisk, med en årlig gjennomsnittstemperatur på 25 grader. Det er varmest fra november til april, og kjøligst fra juli til august. Orkansesongen er fra desember til mars, men man er ikke særlig plaget. Passatvindene og nærheten til havet gjør klimaet i Ny Caledonia behagelig.

Til toppen

språk
Det offisielle språket er fransk, men de fleste snakker også engelsk (på hovedøyene). Det finnes også 28 forskjellige melanesiske språk i Ny Caledonia, pluss noen polynesiske.

Til toppen

befolkning
BarnDet er 200.000 mennesker i Ny Caledonia, og nærmere 90 prosent av dem bor på hovedøya Grand Terre. 44 % er melanesisk (kanak), 31% er europeere, mens det også finnes en del polynesiere, indonesiere og vietnamesere.

Til toppen

historie
Man usikker på hvordan øyene ble bebodd, men man antar at det har vært mennesker på Ny Caledonia i 50.000 år. Mer sikker er man på at det kom en bølge av immigranter rundt 6.000 år før Kristus, fra Sørøst-Asia, arkeologene har funnet graver og innrissinger.
Den engelske oppdagelsesreisende kaptein James Cook var etter det man vet den første europeer til å se Grand Terre. Dette skjedde i 1774 og han ga øya navnet Ny Caledonia fordi den på et vis minnet han Skottland, som romerne hadde kalt Caledonia.
Amerikanske og engelske hvalfangere etablerte en stasjon på Loyalty-øyene i 1840, og i 1853 annekterte Frankrike øyene. De brukte Ny Caledonia som en fangekoloni, og de andre hvite som de innfødte kom i kontakt med var "blackbirders" som røvet folk vekk for å bruke dem som slaver i fjerne land. Misjonærene dukket også opp, og som vanlig de gjorde sitt til å fjerne alt det opprinnelige på øyene. Vold, sykdommer og opprør, som tok live av mange av kanakene og forandres levesettet på øyene.
Etter den andre verdenskrig, hvor mange kanaker fikk "jobb" på amerikanske baser, ble øyene erklært fransk territorie (1946). Dette gjorde de innfødte til franske medborgere, men allerede da kjempet kanakene for sine rettigheter - noe de har fortsatt med fram til i dag uten å få særlig gjennomslag.
Fra 1984 til 1989 var det flere voldsomme opprør, men i 1998 ble det klart at Frankrike ikke vil gi større selvråde rett til øyene enn det de har i dag, Ny Caledonia vil forbli fransk territorie i alle fall fram til 2013.

Til toppen

kultur
Fra museumetNy Caledonia består i hovedsaken av tre folkegrupper, som har svært forskjellig kultur. Den ene gruppen er de opprinnelige beboerne av øyene, kanakene. På tross av fransk overherredømme og variabel innflytelse av hvite mennesker i over hundre år så har man behold en del av sin kultur. Som så mange andre steder i sydhavet så er det familien som er det viktigste, og her er det utvidete storfamilien, klanen (ledet av høvdinger og eldre), som bestemmer det meste.
I dag kommer kulturen best tilsyne musikken og dansen, hvor man har beholdt rytmene og bevegelsene ganske bra fram til dag. Kanakene er også dyktige håndverkere, og du kan få kjøpt flotte hatter og matter vevet av damene, samt spennende tremasker og figurer skåret av mennene. Blant instrumentene er bambusfløyter og skjell.
Den tradisjonelle kanak-maten består i første rekke av fisk, kokosnøtt, bananer, taro, søtpoteter og yams.
Den andre store gruppen i Ny Caledonia er kaldochene, etterkommere av fangene som ble deportert fra Frankrike. De har ingenting igjen av sin kultur, og ligner mer på australiere og amerikanere enn franskmenn, så rodeo og markeder er populært.
De nyere immigrantene fra Frankrike er den siste gruppen, og den kalles mètros. De gjør i Ny Caledonia som de stort sett ville gjøre i Frankrike.
I tillegg til de store gruppene finnes det også grupper fra andre polynesiske land, Vietnam og Indonesia - og de har tatt med seg endel av sin egen kultur.

Til toppen

økonomi
Ny Caledonia er et ganske rikt land i sydhavsmålestokk, og det skyldes til en viss grad forbindelsen med Frankrike - som spytter inn en del penger hvert år. Men man har også ganske stor eksport, for det er brukbart med naturlige ressurser i landet, i første rekke nikkel.
Gruvedrift er den største industrien, og i tillegg til nikkel så har man også jern og mangan. Det drives også ganske mye jordbruk, fiske og skogbruk.
I tillegg til grønsaker og kopra så eksporterer man kaffe og kjøtt. Turismen er også på full fart oppover.

Til toppen

styresett
Siden 1946 har øyene vært et fransk oversjøisk territoriale, og selv om det stadig foregår en uavhengighetskamp (nå i fredelige former) så vil de nok forbli franske enda en stund - i alle fall fram til 2013. Kanakene fikk stemmerett i 1957, og øyene fikk større selvråderett i 1988, men det er fortsatt Frankrike som styrer over øyene.

Til toppen

religion
I Ny Caledonia er nærmere 60% av befolkningen romansk-katolikker, mens rundt 30 % er protestanter. De resterende utgjøres av muslimer og folk som har sine egen lokale tro.

Til toppen

tid
Klokka i Ny Caledonia GMT/UTC pluss 11 timer.

Til toppen

flagg

Flagget

Til toppen


Kan jeg reise mellom øyene?
Det går både fly og skip mellom øyene.
Les mer

Er det trygt å bade i havet?
Les mer

Prøve deg som en ekte Robinson?
Terje Dahl kan ta deg med til sin øde øy i Polynesia!
Klikk her.

| forside | landet | bogjørenyttig | hør&se | artikler |