Forside
Fakta om FSM (Mikronesiaføderasjonen)  

     


   FAKTA
  
pilkart
  
pilgeografi  
  pilklima
  pilspråk
  pilbefolkning
  pilhistorie
  pilkultur
  piløkonomi
  pilstyresett
  pilreligion
  piltid
  pilflagg


 pilBO
  pil
hoteller
  pilbackpacker
  pilseilere

 pilGJØRE
  pil
natteliv    
  pilspise ute
  pilutflukter
  pilå se
  pilshopping
  pilhendelser
  pilsport
  pilbadeliv
  pilfiske
  pildykking  
  pilbryllup

 pilNYTTIG
  pilreisen dit
  piltid på året
  pilreise rundt
  pilvisum
  pilhelse
  pilsikkerhet
  pilbarn
  pildiverse
  piladresser
  pilinternett
  pillinker    
  pilbøker  

 pilHØR&SE
  pilmusikk
  pilvideo
  pilbilder

pilARTIKLER

 Landet
 Forside



 

  Sydhav
 
på nettet

kartKlikk til PukapukaKlikk til AitutakiKlikk til AtiuKlikk til Rarotonga

KartTil Yap StateTil KosraeTil Pohnpei (Ponape)Til Chuuk (Truk)

Ved å klikke på kartet kommer du til detaljekart.

geografi
FSM består av fire stater: Pohnpei (tidligere Ponape), Chuuk (tidligere Truk), Kosrae og Yap. Statene er øygrupper som strekker seg ut mellom Palau og Guam, en strekning på 3000 kilometer.
Gruppene består både av vulkanske øyer (høyeste punkt 791 meter) og lave koralløyer som så vidt titter opp av havet.
De vulkanske øyene er frodige, med regnskoger, elver og fosser, mens koralløyene har kritthvite sandstrender og blå laguner.

Til toppen

klima

Klimaet er tropisk, med en gjennomsnittstemperatur på 27 grader, det kan variere mellom 21 grader om natten til 32 dager midt på dagen. Det er litt tørrere og kjøligere fra desember til mars, og det regner mest i april og mai. Sjansene for en orkan er tilstede mellom august og september, men riket ligger egentlig utenfor orkanbeltet.

Til toppen

språk
Det offisielle språket er engelsk, som de fleste snakker, men alle statene har sitt eget språk: Chuukesisk, pohnpeisk, yapesisk og kosraeisk (velg selv hva du vil kalle språkene!)

Til toppen

befolkning

Det bor rundt 125.500 mennesker i FSM, og de aller fleste er mikronesiske. Det finnes også et innslag av polynesisk, pluss litt asiatisk og europeisk (USA).

Til toppen

historie
Jente på markedet, ChuukMan tror at FSM først ble bebodd av folk som kom seilende fra Sørøst-Asia 2-4000 år før Kristus, og at det mye seinere kom en ny bølge fra Melanesia.
   Den første europeisk oppdagelsesreisende til å se øyene var Ferdinan Magellan i 1521, på sin seilas rundt jordkloden. Noen regulær kontakt med omverdenen hadde ikke øyene før hvalfangerne begynte å dukke opp i det attende århundre, i først rekke fra England og USA, men også fra Norge. Norge hadde faktisk en hvalfangststasjon på Kosrae, og det finnes folk der med norsk blod!
   Som mange andre land i sydhavet fikk man føle sykdommene som de hvite brakte med seg. I 854 drepte meslinger halvparten av folkene på Pohnpei, og på Kosrae ble befolkningen redusert fra 6000 til 300!
   Misjonærene kom etter hvalfangerne, og ved siden av å ødelegge det meste av det som minte om hedensk overtro tvang man sine vaner og uvaner på folkene, som klær og språk.
   Øyene ble først annektert av Spania, men i 1899 ble de solgt til Tyskland, som håpet å gjøre penger på koprasproduksjon (tørke kokosnøttkjøtt til bruk som olje i såpe- og matindustrien).
   Tyskland måtte forlate øyene under den første verdenskrig, og FN ("League of Nations" den gang) ga dem glatt bort til Japan, som gjorde sitt beste for å forandre øyene til et nytt Japan (det ble flere japanere enn innfødte på øyene). I februar 1944 tro USA til med et overraskende angrep på den japanske basen i Truk og sank mesteparten av den japanske stillehavsflåten. Amerikanerne fulgte opp med blodige kamper på mange av øyene i området, og det hele kuliminerte med bombingen av Hiroshima og Nagasaki (fra Tinian i Marianaøyene i nordvest).
I 1947 bestemte FN at USA skulle administrere øyene (Trust Territory of the Pacific islands).
   I 1979 laget øyene sin egen grunnlov, som ga dem mer selvråderett, og i 1989 ble FSM et selvstendig rike. Man samarbeider fortsatt nært med USA, og får hjelp når det gjelder utenriksaffærer og forsvar.

Til toppen

kultur
Utriggerkano fra Puluwat, ChuukNoen av de mest tradisjonelle stedene i Stillehavet finner du i FSM, på de ytre øyene mellom Chuuk (Truk) og Yap går folk fortsatt i lendeklær og seiler over havet på sine store utriggerkanoer.
   Som over alt i stillehavet så er familien det aller viktigste også i FSM, og storfamilienes overhoder bestemmer det aller meste av det som skjer.
   Folkene er livsglade mennesker som elsker å feste og danse, selv om tradisjonell dansing ikke er så vanlig lenger takket være vestens påvirkning (les: video).
   Vesten påvirking har også gjort at alkohol er et stort problem mange steder, spesielt i de større tettstedene.
   På de ytre øyene, og i landsbyene på hovedøyene, går livet stort sett som det har gjort i hundrevis av år.

Til toppen

økonomi
Selv om øyene har selvstyre, og mange lever av naturalhusholdning, så er man heltavhengig av økonomisk hjelp fra USA. Landet mottar over 200 millioner dollar årlig i støtte, noe som blir rundt 15.000 kroner per innbygger. Turisme er i ferd med å bli en sikker inntektskilde, og man eksportere også litt fisk og kopra.

Til toppen

styresett
FSM ble uavhengige i 1986 og har sitt eget selvstyre, men er i politisk union med USA og får hjelp derfra når det gjelder utenriksaffærer og forsvar.
   Styreformen er bygget opp etter amerikansk modell med kongress og senat. Presidenten, som er statsoverhodet, blir valgt av kongressen.

Til toppen

religion
I FSM er 50% av befolkningen medlem av den romansk-katolske kirken, mens 47 % er protestanter. Resten holder seg til sin tradisjonelle religion.

Til toppen

tid
Klokka i FSM er GMT/UTC pluss 10 timer i Yap og Chuuk, GMT/UTC pluss 11 timer i Pohnpei og Kosrae.

Til toppen

flagg

FSMs flagg

Til toppen



Kan jeg reise mellom øyene?
Det går både fly og skip mellom øyene, men ikke alltid like ofte.
Les mer


Er det trygt å bade i havet?
Er man i sydhavet så må man jo ut i de varme vannet. Ta på T-skjorte - og spør om det er noe man bør passe seg for.
Les mer

Penger på flere tonn
Steinhard valuta

Gutt og steinpengePenger som ikke forandrer verdi gjennom tidene er en sjeldenhet, men de finnes - på sydhavsøya Yap!
Les artikler fra FSM

| forside | landet | bogjørenyttig | hør&se | artikler |