Forside
Fakta om Cookøyene
 

     


   FAKTA
  
pilkart
  
pilgeografi  
  pilklima
  pilspråk
  pilbefolkning
  pilhistorie
  pilkultur
  piløkonomi
  pilstyresett
  pilreligion
  piltid
  pilflagg


 pilBO
  pil
hoteller
  pilbackpacker
  pilseilere

 pilGJØRE
  pil
natteliv    
  pilspise ute
  pilutflukter
  pilå se
  pilshopping
  pilhendelser
  pilsport
  pilbadeliv
  pilfiske
  pildykking  
  pilbryllup

 pilNYTTIG
  pilreisen dit
  piltid på året
  pilreise rundt
  pilvisum
  pilhelse
  pilsikkerhet
  pilbarn
  pildiverse
  piladresser
  pilinternett
  pillinker    
  pilbøker  

 pilHØR&SE
  pilmusikk
  pilvideo
  pilbilder

pilARTIKLER

 Landet
 Forside



 

  Sydhav
 
på nettet

kartKlikk til PukapukaKlikk til AitutakiKlikk til AtiuKlikk til Rarotonga

Ved å klikke på kartet kommer du til detaljekart for noen av øyene (Rarotonga, Aitutaki, Aitu og Pukapuka).

geografi
Cookøyene består av en rekke øyer som strekker seg over et havområde som er like stort som Vest-Europa.
Man deler gjerne landet inn i to øygrupper - de sørlige og de nordlige. De sørligste er Rarotonga, Aitutaki, Atiu, Mangaia, Mauke, Mitiaro, Manuae, og Takutea. De fleste er, som hovedøya Rarotonga på 26 kvadratkilometer, vulkanske og fruktbare øyer med fjell. Øyene i den nordlige gruppen, Pukapuka, Tongareva (også kalt Penrhyn), Manihiki, Palmerston, Rakahanga, Suwarrow og Nassau er lave atoller, koralløyer som så vidt titter opp av havet.

Til toppen

klima

Klimaet er tropisk, med en gjennomsnittstemperatur på 26 grader året rundt. For de sørligere øyene er det litt varmere fra desember til mars. Da regner det også litt mer en vanlig og sjansene for en orkan er tilstede, selv om den er svær liten (en hvert 20. år). Passatvindene gjør klimaet på Cookøyene svært behagelig.
For å se dagens værmelding på Rarotonga, klikk her.

Til toppen

språk
Det offisielle språket er engelsk, og språkproblemer derfor uvanlig. Man har også sitt eget språk, en Cook-maori som har fellestrekk med de fleste landene i Polynesia og spesielt den man snakker på øya Raiatea i Tahiti.
Legendene sier at de tidligste beboerne kom seilende herfra.

Til toppen

befolkning
Meilina danserDet bor 19,800 mennesker på Cookøyene, og rundt 16.000 av dem bor i hovedstaden Avarua på Rarotonga. 81 % er polynesiere, beslektet med maoriene på New Zealand. Rundt 8 % er polynesisk blandet med europeisk blod.
Folkene på Cookøyene er kjent for å være blant de vennligste i hele verden.

Til toppen

historie
Man tror at Cookøyene ble bebodd for omtrent 15.000 år siden. Spanske og portugisiske seilere observerte øyne på slutten av det 15. århundre, men noen kontakt med omverdenen hadde ikke øyene før den engelske oppdagelsesreisende James Cook dukket opp i 1773. Han døpte øyene til Hervey-øyene, men de bærer nå altså hans navn.
I 1823 introduserte den engelske misjonæren John Williams kristendommen, i 1988 ble øyene et protektorat under Storbritannia, men i 1901 ble de overtatt av New Zealand. Siden 1965 har øyene hatt fullstendig selvstyre.
Som mange andre land i sydhavet fikk befolkningen på Cookøyene føle sykdommene som de hvite brakte med seg. Tretti år etter at misjonærene dukket opp var befolkningen redusert med to tredjedeler, fordi de ikke hadde immunitetsforsvar mot de nye sykdommene.

Til toppen

kultur
Guden TagaloaFolkene på Cookøyene er polynesiere og deler kultur med mange av øyrikene rundt seg. De er livsglade mennesker som elsker å fest og danse, og dansegruppene fra Cookøyene er ansett for å være de beste i hele Stillehavet. De hvite har selvsagt hatt en del påvirkning på kulturen, og størst på Rarotonga, men likevel opplever man at her er mye av det opprinnelige bevart. Man behøver ikke være redd for å snakke til øyboerne, for de er like vennlige som de er blide!

Til toppen

økonomi
Økonomien fikk et alvorlig tilbakslag for ikke så mange år siden, da New Zealand drastisk reduserte pengehjelpen. Dette medførte at mange emigrerte til Australia og New Zealand. Takket være eksport av bananer og annen tropisk frukt, samt en økende turisme er man ikke helt konkurs, men økonomien lider fortsatt. På de ytre øyene er man ikke så avhengig av penger, så der går livet stort sett som det har gjort i hundrevis av år, med fiske, dyrking og husdyrhold!

Til toppen

styresett
Cookøyene ble uavhengige fra New Zealand i 1965 og man har fullt selvstyre selv om man får hjelp når det gjelder utenriksaffærer og forsvar (man har "free association" med New Zealand).
Det er et parlamentarisk styre i landet, og man har en statsminister som i Norge. Som medlem i det brittiske samveldet er dronning Elisabeth av England det monarkiske statsoverhodet.

Til toppen

religion
På Cookøyene har man en kristen, protestantisk statskirke hvor de aller, aller fleste er medlem: Cook Islands Christian Church.

Til toppen

tid
Klokka på Cookøyene er GMT/UTC minus 9 timer.

Til toppen

flagg

Til toppen


Kan jeg reise mellom øyene?
Det går både fly og skip mellom øyene.
Les mer

Er det trygt å bade i havet?
Les mer

Prøve deg som en ekte Robinson?
Dahl kan ta deg med til sin øde øy i Polynesia (men ikke Cookøyene)!
Klikk her.

| forside | landet | bogjørenyttig | hør&se | artikler |