forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | | helse | mysterier | penpals | linker | kontakt |

Terje med videokameraet.Redigere videoen på bærbar i ferien?
Du får nytt digitalt videokamera til jul og skal til sydligere trakter i ferien. Kunne vært artig å redigere i varmen, men det nytter jo ikke å ta med datamaskinen. Har du en bærbar så er det lettere. Redaktør Terje Dahl tok med seg sin bærbare datamaskin til sydhavet, og de videosnuttene han har laget underveis har du sett her i Sydhav på nettet!

- Da vi bestemte oss for å reise til Tuvalu var det viktig at jeg kunne gjøre jobben min som redaktør av Sydhav på nettet underveis. Å ta med min stasjonære PC var selvsagt håpløst, men heldigvis hadde jeg allerede fått kjøpt en pent brukt bærbar datamaskin, sier Terje. - Siden vi legger en del arbeid i å ha med både video og musikk i tillegg til informasjon og spennende artikler, ville jeg gjerne ha med utstyr så jeg kunne fortsette med dette. Jeg har et Sony PC100 digitalt videokamera, og selv om min bærbare datamaskin ikke var den råeste på markedet så satset jeg på å finne løsninger så jeg slapp å kjøpe en ny.
    Jeg kjøpte en pakke som heter DV-Upgrade for Notebooks, som besto av et PCMCIA-kort med firewireinnganger og Pinnacle Studio videoredigeringsprogram. Ved å stikke kortet inn i den bærbare og koble til kameraet skulle det gå an å få overført video, hvis harddisken var rask og stor nok. Vel, min harddisk var ikke det, men løsningen ble en FireBox hvor jeg kunne sette inn den harddisken jeg hadde i min stasjonære datamaskin. En slik boks er et eksternt kabinett hvor man kan montere inn en harddisk, og få firewire-mulighet som gjør overføringen rask nok. Med den FireBoxen jeg kjøpte hadde jeg dessuten mulighet til å ta ut harddisken og montere inn en CD-RW isteden. Veldig praktisk!
Trøbbel
Fiji fra luften- Vel, da jeg plukket harddisken ut fra min stasjonære PC, monterte den i fireboxen og startet maskinen så skjedde ingen ting. Den bærbare fant ikke engang den eksterne harddisken! Det var å hive seg over telefonen. Først til Arne på AV-Media, hvor jeg hadde kjøpt utstyret. Han kom med de rådene han hadde på stående fot, men da de ikke virket ba man meg ringe Multimedia Express, som er importøren av DV Upgrade. Der fikk jeg beskjed på at det måtte gjøres en del innstillinger for å få det til å virke, en del filer måtte hentes inn fra Windows98-CDen. Vel, etter å ha gjort det, med løpende instruksjon over telefonen, så dukket jammen harddisken opp som stasjon E. Fornøyd startet jeg opp Studio-softwaret og fikk beskjed om at harddisken ikke hadde høy nok overføringshastighet til overføring av digital film. Poenget med å bruke en firewirebox og PCMCIA-firewirekort var nettopp det å få opp hastigheten - både bruksanvisning og tester jeg hadde lest sa at det skulle gå greit! Det samme sa Torbjørn på Multimedia Express, men uansett hvilke råd han hadde ble ikke hastigheten på langt nær høy nok. Vel, jeg tok kontakt med Arne på AV Media igjen. Via internett fant han ut at det fantes en Microsoft-oppgraderingsfil som skulle løse problemene med hastigheten. Jeg fikk lastet den ned og installert den, men Studio-softwaret ga fortsatt beskjed om at jeg ikke hadde høy nok overføringshastighet til den eksterne harddisken. Heldigvis viste det seg at jeg nå kunne overføre video fra kameraet til den interne harddisken, så jeg fikk klare meg med det til jeg fant ut hva som var feil.
Fungerte
Terje med fisk i TuvaluJeg fikk aldri tid til å teste utstyret før vi reiste av gårde, vi måtte framskynde avreisen fordi vi fikk melding om at svigermor lå for døden. Da vi etter en lang og slitsom reise endelig var på Nukulaelae og sørgeperioden var over - svigermor døde mens vi ventet på at skipet skulle seile ut til vår øy - var det på tide å prøve hvordan det hele fungerte. Med CD-RW-brenneren i FireBoxen var det ikke noen problemer i det hele tatt, jeg lagret filer på CD'er like raskt og greit som hjemme på den stasjonære jeg hadde plukket brenneren ut av. Det gikk også greit å få det jeg hadde filmet over til den bærbares harddisk i dårlig redigeringsoppløsning, men harddisken var ikke stor nok til å rendere ferdigredigert film på noen minutter til digital videokvalitet. Dessverre fungerte det fortsatt ikke å sette min løse harddisk i FireBoxen, så noe annet en korte videosnutter ble det ikke. Positivt overrasket ble jeg over hvor lett det var å få bilder over fra videokameraet til den bærbare. Studio-programmet fungerte glimrende, enten jeg tok bilder ut fra videofilmene eller fra bilder på memorysticken. Kvaliteten ble ikke så bra som bilder tatt med min Nikon speilrefleks, men på en øy hvor det var umulig å få kjøpt eller framkalt film var det jo en flott løsning. Og enkelt var det også! Jeg fikk heller leve med at jeg ikke fikk redigert lange videofilmer, og en dag oppdaget jeg at det ble jeg nødt til uansett: FireBoxen brøt uten forvarsel helt sammen og nektet å fungere!
Løsninger
Jeg har enda ikke funnet ut hvorfor det ikke gikk å overføre video til FireBoxen da den virket. Arne på AV-media mente at SpeedGenie-kortet ikke var raskt nok, men jeg syntes det er merkelig at man lager en løsning spesielt for redigering på bærbare som ikke fungerer. Vel, jeg vil prøve å finne ut av dette.
   Jeg kjøpte en pakke som het DV Upgrade med SpeedGenie-kortet, men det finnes mange merker av PC-kort som overfører video og annen data til en bærbar. Ratoc er et merke, som er dyrere og kanskje også bedre. Det finnes også mange typer av bokser med firewire grensesnitt hvor man kan sette inn harddisker eller CD-brennere. Noen av disse har både USB og firewire-koblinger. Selvsagt kan man også få kjøpt eksterne harddisker og eksterne brennere, men disse er dyre og i regelen på langt nær så raske som løsningen med en boks hvor du monterer inn en vanlig harddisk/brenner. Jeg har lest tester som sier at løsningen skal fungere, det var nok bare jeg som var uheldig og fikk en FireBoks som var i stykker. Jeg vil komme tilbake til dette når jeg finner ut hvorfor jeg fikk slike problemer.
Bærbare med muligheter
Til slutt må det jo nevnes at det finnes mange bærbare datamaskiner (og det blir stadig flere) som har firewire-inngang, og som følgelig er i stand til å motta data via dette raske grensesnittet uten å måtte bruke et spesielt PC-kort. Dette er selvsagt en mye mer elegant løsning enn den jeg måtte bruke. Noen bærbare har også stor harddisk og CD-brenner. Dette betyr at du kan overføre videoen til din bærbare datamaskin og redigere den uten noe ekstrautstyr. Dataverdenen utvikler seg stadig!
Latitude C400Dell har kommet med en ny ultralett bærbar: Latitude C400
Den kommer med en 1.2GHz Intel Pentium III prosessor, 12.1" skjerm, videoinngang og veier bare 1,6 kilo med batteri. Du kan få opp til 30 GB harddisk - så her er det plass til endel videoredigering!
Skal du ha det råeste som finnes på markedet så kanskje du bør velge en Dell Inspiron 8100, med den trenger du egentlig ikke lenger

din stasjonære! Du kan få Inspiron 8100 med opp til 1.2Ghz prosessor - med 133MHz bus som gjør at dataene behandles lynraskt. Selvsagt har den videokort som følger opp: Intense 3D nVidia med opp til 32MB VRAM. Det integrerte firewire Inspiron 8100grensesnittet gjør at du får digital video rett inn på maskinen, og det følger også med videoredigeringsprogram. Lyden blir svært godt ivaretatt av ESS Maestro og Harmon Kardon høytalere. Du kan få CD-RW-brenner eller DVD-spiller - og harddisk på opp til 48 GB. Skjermen er på 15 tommer, og "tungvekteren" veier kun 3,2 kilo. Prisen er fra 17.341 kroner
Det flotte med Dell er at du selv kan velge spesifikasjonene, som størrelse av harddisk og hva slags CD-brenner/spiller du vil ha. Dell gjør det også alltid topp i tester, både når det gjelder ytelse og pris. 3 års garanti og bra service/support er også en av årsakene til at Dell er et av verdens mest solgte merker, som vi mer enn gjerne anbefaler til andre. Av andre merker som har integrerte videoløsninger kan nevnes Sony og Gateway.

Les mer om Dells bærbare.


Tips en venn : "Har du lest om videoredigering på bærbare i Sydhav på nettet?"
Til  (fyll inn): Fra (fyll inn):

Mer om Terje Dahls sydhavsliv, klikk her.
Terje Dahl har skrevet en rekke bøker og artikler fra sydhavet, de kan du lese mer om ved å klikke her.

 Sydhav på nettet
Terje Dahl

forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | helse |              | mysterier | penpals | linker | kontakt |