Mann med toddyVin rett fra palmene
De tørstes paradis

Her er paradiset for tørste mennesker. På flere av de skjønne sydhavsøyene i Stillehavet renner vinen nesten drikkeklar rett fra palmene. Men du bør være flink til å klatre…

Tekst og foto: Terje Dahl

Klatring etter sevlenNoen mennesker er heldigere enn andre. Tørste mennesker på øyene i Stillehavet trenger ikke ergre seg over Vinmonopolets høye priser, vinballongenes lange gjæringstid eller forbud mot hjemmebrenning. Om morgenen rusler du bort til en kokosnøttpalme og henter flasker hvor sevjen har dryppet ned i løpet av natten. De plasserer flasken på et skyggefullt sted, og noen timer seinere har de en forfriskende vin!
   
Grunn nok til sporenstreks å emigrere til sydhavet? Vel, det må tilføyes en liten ting - sevjen tappes fra palmens nye kokosnøttskudd og du må klatre til topps for å hente flasken . . .

Tradisjonell flaske - tom kokosnøttDrikken er av relativt ny dato. Opprinnelig klarte sydhavs-beboerne godt å vise livsglede uten kunstige stimulanser, men noe av det første de engelske oppdagelsesreisende gjorde, var å lære de kjernesunne øyboerne hvordan de kunne lage en drikk som satte hjernevinningene ut av kontroll.
Det var såre enkelt. Sydhavsboerne hadde alltid tappet en saft av palmene til drikke og matlaging. En initiativrik sjøfarer fant ut at ved å la være å vaske beholderne de samlet sevjen i, dannet det seg utrolig raskt en slags vin. Allerede etter noen timer var den sterkere enn øl, og ved å la den stå i tre, fire dager kunne vinen få en styrke på over ti prosent alkohol!

Den nye drikken slo an hos de innfødte, som "ildvann" gjorde det hos indianerne. Da misjonærene senere ankom til øyene, satte de mye inn på å få slutt på drikkingen, og i mange av sydhavsrikene er palmevindrikking i dag forbudt. Men det finnes fortsatt øyer hvor mannfolkene kan få seg en gratis rus.
Terje med flaske
Er så tørste sydhavsboere klar over hvor heldige de er som slipper unna skyhøye priser på alt som er sterkere enn vørterøl? Det virker ikke slik. Det første en øyboer gjør om han har klart å skaffe seg en betalt jobb, er ikke å kjøpe nye klær til ungene eller nye fiskesnører - nei, hele lønningen må selvsagt brukes på importert øl…Se video av palmeklatring!     
Se video av barn som drikker fersk palmesevje - den har ikke alkohol, bare vitaminer!

Tidligere publisert i Vi Menn.
Lese mer om Terje Dahls spennende liv? Klikk her!
Terje har utgitt flere bøker om sine sydhavseventyr - klikk her!
 Sydhav på nettet
Terje Dahl
forside | kart |fakta | tips | oppslag | artikler | video | musikk | linker | kontakt |