"Brevet til Kongen"
- en bønn til Kong Harald fra nordmannen som måtte forlate sin sydhavsøy

(Filmen er på 10 minutter)

Al Gore fikk fredsprisen for sitt klima-engasjement og sin film "En ubehagelig sannhet".
I år 2001 laget jeg
en ganske lik dokumentar, men med en norsk vinkling og med utgangspunkt i at jeg hadde måttet forlate mitt hjem i sydhavet på grunn av klimaendringene. Jeg tok også opp Norges rolle som verdens nest største oljeeksportør og mente vi burde føle et enormt ansvar. For at filmen ikke bare skulle bli en dokumentar som var glemt neste dag laget jeg den som en oppfordring til kong Harald: Jeg ba han henstille til Norges regjering om å begrense norsk oljevirksomhet. Det skulle jeg nok ikke ha gjort - for dokumentaren ble aldri vist.

På denne nettsiden finner du en nyredigert kortversjon av dokumentaren - på 10 minutter. Den skal starte automatisk, men du kan også spille den av eller laste den ned ved å klikke her.


    
Da jeg kom tilbake til Norge i 1995 kunne jeg ikke bare puste lettet over at jeg var trygg for livstruende orkaner og la resten av Tuvalus befolkning klare seg som best de kunne. Jeg måtte gjøre alt jeg kunne for å fortelle at folk i en hel nasjon var redde for å dø, bli drept av bølgene fra orkaner - i et land som ifølge lærebøkene ligger for nære ekvator til å kunne ha orkaner. Jeg skrev først et brev til Kongen, som ble overrakt slottet av min lille datter i desember samme år, etter en pressekonferanse hvor Norges miljøvernorganisasjoner var tilstede for å støtte min aksjon. Jeg hørte aldri noe fra Kongen.
    På ettårsdagen for mitt første brev sendte jeg et nytt. Denne gangen ble brevet sendt fra Kongen til regjeringen, - men alt jeg fikk fra regjeringen var et brev full av politisk svada.
    Jeg bestemte meg for å lage en tv-dokumentar, for å vise hva klimaforandringene med orkaner og stigende havnivå betyr for et land som Tuvalu, med en gjennomsnitthøyde over havet på mindre enn to meter. I 1997 var Emma, Sonia og jeg tilbake i vårt tidligere hjem, og takket være støtte i fra Framtiden i Våre Hender hadde vi med oss en filmfotograf. Det var ikke før vi var tilbake at jeg fikk se at fotografen ikke var så dyktig som jeg hadde fått høre, men jeg hadde tross alt tjue timer med film, - noe måtte jo kunne brukes i tillegg til det jeg tidligere hadde filmet selv.
    Vel, det viste seg å by på store problemer å få noen til å lage ferdig dokumentaren, så da var det bare å prøve selv. Jeg satte meg inn i et videoredigeringsprogram jeg kunne bruke på min datamaskin og fomlet i vei med digital klipping og lydinnspilling. "Brevet til Kongen - en bønn til Kong Harald fra nordmannen som måtte forlate sin sydhavsøy", som jeg kalte dokumentarfilmen, ble tilslutt ferdig. Resultatet var ikke så proft som det sikkert kunne ha blitt med litt filmhjelp og arkivklipp fra naturkatastrofer og miljøvernkonferanser, men dokumentaren skulle jo ikke være 100 prosent proff - det var et personlig filmbrev fra en som ikke er filmregissør!
    Men nei, det viste seg fortsatt umulig å få NRK eller TV2 til å vise dokumentaren min, og til slutt orket jeg ikke mer. Det var bare en konklusjon jeg kunne dra: I Norge skal en dokumentar som er kritisk til norsk oljeutvinning og miljøvernpolitikk IKKE vises på skjermen.
    Vel, selv om dokumentaren var produsert i 2001 så er den dessverre like aktuell enda - se selv!

Terje Dahl

PS: BBC fikk i 2004 produsert en tv-dokumentar om Tuvalu og klimaendringene, "Before the Flood", og jeg figurerte i filmen. Den har blitt vist i flere land, men ikke Norge.


For å lese mine brev til Kongen, samt og korrespondanse med statsministerens kontor i forbindelse med brevene - klikk her.
Jeg sendte også et nytt brev til Kongen enda ett år seinere (4. desember 1997), for å lese det - klikk her.
For mine personlige hjemmesider - klikk her.
For min internettavis Klimanytt - klikk her.
For mitt internettmagasin Sydhav - klikk her.
For å sende meg en e-mail: terje@sydhav.no