DEMO (ikke ferdig)
forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk |
mat |
 helse | mysterier | penpals | linker | billetter | kontakt |


Statuene på Påskeøya:
- Forestiller de egentlig polynesiere?Marquesasøyene

Det heter seg at de gigantiske statuene på Påskeøya forestiller øyboernes forfedre - at man reiste dem som minne om avdøde høvdinger. Beboerne på øya er polynesiske så det er jo nærliggende, men hvorfor har ansiktene i stein ikke polynesiske trekk, men minner mer om våre forfedre?

Å si til en polynesisk skjønnhet at hun har vakre, store øyne er å fornærme henne. Ifølge polynesiske skjønnhetsidealer skal øynene vær små! Lange, tynne neser er heller ikke noe å framheve, - vi hvithudete palangi'er blir ofte ertet av polynesierne for våre lange neser! Firkantet hake? Hvit hud? Rødt hår? - Nei, vær så snill - slikt nytter ikke hvis man skal beskrive en polynesier.
Sitroner
    hvorfor er den aksepterte teorien at steinstatuene på Påskeøya forestiller polynesiere? Det er helt ubegripelig: Selv den mest svaksynte må da kunne se at de flere meter høye steinansiktene har nordeuropeiske trekk - og det sies jo at de røde steinblokkene som ble plassert på toppen av hodene skal forestille rødt hår!
Hvite mennesker
Min polynesiske kone Emma var helt klar da hun fikk se bilder av statuene på Påskeøya:    
    - De forestiller hvite
mennesker, sa hun bestemt. - De er ikke polynesiere.
Polynesiske barn
Polynesiske barn
   - Hvorfor din kone skulle påstå at det er hvite mennesker som er avbildet i statuene forstår jeg ikke, statuene ble laget på en tid da det ikke var hvite mennesker på øya, sa en arkeolog til meg. Men arkeologen, som har vært på Påskeøya flere ganger, burde da huske at de første skrevne beretningene forteller at det fantes hvithudete mennesker på den isolerte øya?
Hvite, røde og brune
Den nederlandske oppdagelsesreisende Jacob Roggeveen var etter det vi vet den første europeiske til å besøke Påskeøya - en påskesøndag i 1722. Han skriver at det var tre distinktivt forskjellige folkegrupper
Lyshudete som Cook så
Lyshudete som Cook så
på øya: Mørkhudete, rødhudete og hvithudete. De lyshudete hadde så europeisk utseende at de ikke skilte seg ut fra sjømennene, de var heller lysere! De hadde rødt hår.
   Også kaptein Cook, som kom seilende til Påskeøya i 1774, kunne fortelle at det fantes hvithudete der, som på flere andre øyer i sydhavet - noe som de gamle tegningene fra hans ekspedisjon også viser.
   En gammel legende fra Påskeøya forteller den samme historien: At det har vært en annen folkerase på øya, lyshudete som ankom før deres egne polynesiske forfedre. Det skal ha vært disse lyshudete som laget steinstatuene. De skal ha vært den herskende folkegruppen på øya, til
Det er bare han i midten bak som er norsk!
Hoa Hakananai'a fraktes til England
polynesierne gjorde opprør og drepte dem til kun en var i live.
Røde og hvite farger
Hvithudete, rødhudete og brune mennesker.. De statuene vi ser på Påskeøya i dag ser svært lite fargerike ut, det er gjerne gråaktig stein. Men i British Museum finnes det en statue som hadde farger - Hoa Hakananai'a. Denne statuen ble funnet av mannskapet på skipet HMS Topaze i 1868, halvt nedgravd inne i en steinhytte på toppen av en bratt vulkanskrent med ryggen til den knøttlille døråpningen. Statuen er to og en halv meter høy, og veier fire tonn. Steinbygningen på Påskeøya måtte delvis rives ned, og det måtte 200 innfødte og 300 sjømenn å få fraktet den ned til skipet. Hoa Hakananai'a, som skal bety skjult eller stjålet venn, skal ha vært malt i røde og hvite farger, Dessverre ble statuen lagret ubeskyttet på dekk, så da de kom til England var det ikke noen farger igjen! På et gammelt bilde tatt under transporten kan vi likevel se at hodet nok var malt hvit - det virker som om statuen kan forestille en hvit person. Også andre statuer er lysere enn det kan se ut. De nedgravde statuene på utsiden av Rano Rakau-krateret er laget av en lys vulkanstein og skal ha vært polert så de nærmest var skinnende hvite.
Avdøde høvdinger
Polynesisk maorihøvding
Polynesisk maorihøvding
Hvem sier så arkeologene at statuene forestiller? Vel, den aksepterte teorien er at de forestiller forfedrene til dagens polynesiske øyboere, gjerne høvdinger som man gjorde ære på ved å reise et varig minne om dem. Når det gjelder treskulpturene så ser de så tynne og annerledes ut fordi de forestille de avdøde høvdingenes sjeler.
De innfødte på Påskeøya kunne ramse opp alle sine forfedre helt tilbake til den første høvdingen, Hotu Matua. Ville det ikke da være helt naturlig at man også visste hvilke av statuene som forestilte hvem av sine forfedre? Spesielt siden man angivelig brukte mer enn et år på å lage en? Det er ingen av statuene som har navn etter personer, det er ingen som noensinne har hørt om noe slik.
Europeiske trekk
Det er bare han i midten bak som er norsk!
Det er bare han i midten bak som er norsk!
Det finnes noen på Påskeøya som ligner litt mer på de enorme statuene enn den vanlige polynesier. Det er de som hevde å være etterkommere av de hvithudete som laget statuene, som stammer etter den eneste hvithudete som ifølge legenden ikke ble drept - de som opp også gjennom nyere tid tradisjonelt har vært høvdinger på øya. De har klart synbare europeiske ansiktstrekk og rødlig hår, som familien som hjelp Thor Heyerdahl under hans ekspedisjon til øya. Bilder av gamle hodeskaller funnet på Påskeøya viser også at det høyst sannsynlig har bodd folk med kaukasiske trekk på øya i forhistorisk tid.
Moai kava-kava
Moai kavakava
Forliste sjømenn
Det finnes også en annen type statuer på Påskeøya enn de av stein - moai kavakava. Dette er statuer skåret ut i tre, og også disse skal forestille polynesiere. Nok en gang må man jo lure på om noen trenger sterkere briller. Statuene har da helt tydelig lang, krum nese og fippskjegg! Man kan nok kanskje se for seg syke arabere eller jødiske krigsfanger, men ikke polynesiere!
   Utseende forklares med at de forestille de forestiller avdøde høvdingers sjeler. Sjeler? Man er redd før spøkelser i sydhavet den dag i dag, men man ser ikke for seg noen tynne og skrøpelig skikkelser. Selv om treskikkelsene ser ut til å være døden nære så er det lite som tyder på at de allerede har forlatt sine jordiske legemer. De ser heller ut som om de er i ferd med å lide sultedøden. Kanskje forliste sjømenn som har drevet i land?
Det er bare han i midten bak som er norsk!
Knelende statue med skjegg!
Glemt bort
Det velbeskrevne fenomenet med lyshudete på Påskeøya blir i dag merkelig nok glemt bort av forskere og arkeologer flest. De mener bestemt at Påskeøya enda ikke kan ha hatt noen kontakt med omverdenen på det tidspunktet da statuene ble laget, eller før de ble laget. At siden det bare bodde polynesiere på den isolerte øya - så kan statuene følgelig ikke forstille andre enn forfedrene til de polynesiske øyboerne. Forskerne viser til språklige likheter med andre polynesiske folk og DNA-tester som viser at øyboerne kom fra naboøyene. Vel, ingen har vel benektet at det bodde polynesiere på Påskeøya på det tidspunkt da forskerne mener statuene ble laget, men
de første oppdagelses-reisende løy neppe når de sa at de også så folk med lys hud og rødt hår. Kaptein Cook skrev også i sin loggbok at karen han hadde med seg fra Tahiti ikke forsto mer enn noen få ord av språket, og russiske forskere som har studert de eiendommelige og unike rongo-
Rongo-rongo tavler
Rongo-rongo tavler
rongo skrifttavlene mener at de tidligere beboerne på Påskeøya må ha hatt et språk. Det jo ikke noe merkelig å finne polynesisk DNA på Påskeøya, men det vil være merkelig hvis man klarte å finne rent polynesisk DNA her, så oppblandet som befolkningen har vært siden den ble redusert til knapt hundre personer da de hvite kom med sine slaveskip og sine sykdommer.
Thor Heyerdahl
Thor Heyerdahl er en av de som kunne mest om Påskeøya,
Heyerdahl
Heyerdahl
gjennom sin forskning fra han kom til sydhavet første gang i 1937 til han døde i 2002. Han ledet en stor arkeologisk ekspedisjon til øya i 1955-56 og ledet også andre utgravinger som vinklet inn på hans migrasjonsteorier i sydhavet og andre steder. Det er helt klart at den grundige forskningen vår landsmann la ned ikke har fått den anerkjennelsen den burde, og mye skyltes at han ikke hadde formell utdannelse som arkeolog og at han våget å komme med tanker som gikk på tvers av de aksepterte teoriene.
Heyerdahl mente at det en gang i fortiden kan ha vært en gruppe lyshudete mennesker
Viracocha
Viracocha
i Sør-Amerika som forsvant ut over Stillehavet og nådde Påskeøya. Han viser til inkaenes legende om den hvithudete Viracocha, også kalt Con-Tici Viracocha (derav navnet Kon-Tiki på balsaflåten). Han skal ha holdt til ved Titicacasjøen på grensen mellom Bolivia og Peru til en lokal høvding fordrev han mot kysten. Her skal han og hans menn ha lagt ut på Stillehavet. Da den spanske erobreren Pizzaro dukket opp i Peru med under 200 soldater i 1532 ble han tatt for å være Viracocha som hadde kommet tilbake, og det var grunnen til at de klarte å erobre det enorm inkariket. På Påskeøya, som mange steder i sydhavet, finnes det legender om en lyshudet Gud som kom seilende til øyene fra "soloppgangen". Thor Heyerdahl spurte om ikke de lyshårete "gudene" som forsvant ut over havet mot vest kunne være de samme som kom seilende til Polynesia fra øst - og at steinstatuene forestiller disse.
Siri bader ved foss
Ahu Vinapu
Søramerikansk kultur
Under den arkeologiske ekspedisjonen til Påskeøya gjorde Thor Heyerdahl og hans norske og amerikanske arkeologer funn som langt mer bekreftet hans teorier enn avkreftet dem. Karbondateringer viste at Påskeøya var bebodd i 380 år e. Kr, 1000 år tidligere enn antatt, og funn viste at det også må ha vært en tilknytting til søramerikansk kultur. Folkene på Påskeøya laget flåter og kanoer av totora-sivet, som ikke gror noen andre steder i Polynesia, på samme måten som de innfødte gjorde det ved Titicacasjøen.
Siri bader ved foss
Chullpa i Peru
Folkene på Påskeøya dyrket søtpotet som de gjorde det i Peru - og navnet var det samme: Kumara. Folkene i varme Polynesia bor gjerne i luftige palmehytter, men på Påskeøya fantes det rester etter runde og høye steinhytter som er typiske for området rundt Titicacasjøen i Peru. Her blir de kalt "chullpa", på Påskeøya "tupa". Noen av steinplattformene på Påskeøya er som kopier av de forhistoriske murene man finner i Peru, enormt store steinblokker føyd sammen så fint at man ikke får et
Siri bader ved foss
Tupa på Påskeøya
barberblad mellom dem. Heyerdahls ekspedisjon fant også eldgamle innrissinger og små statuer av slanger, krokodiller og andre dyr som ikke finnes på Påskeøya. De fant også statuer som ikke så ut som de andre på øya, men som derimot var svært like forhistoriske statuer man kan finne i Peru. Pluss øreplugger som var maken til de som de innfødte brukte i Peru.
Sterk ild
Poike grøft - vei til venstre
Poike grøften
(vei til venstre)
Heyerdahls team gravde også ut en 3,5 kilometer lang grøft tvers over nordenden av øya, nemlig grøften hvor "kortørene" (den polynesiske delen av befolkningen) i følge legenden skulle ha drept og brent "langørene" (de hvithudete). Arkeologene sier at dette kun er rester etter en rekke jordovner i en naturlig fordypning, men Heyerdahl utgravinger viste en 4 meter dyp og 12 meter bred grøft med firkantet bunn, hvor utgravd sand og småstein var plassert på kanten av grøten. Et stykke opp fra bunnen var det et rødt og svart lag med kull og aske etter en enormt sterk ild.
Latterliggjort
Thor Heyerdahl hevdet at Påskeøya i forhistorisk tid ikke har vært så isolert som man tror og at øya ble befolket over flere perioder, - og ikke bare fra de polynesiske øyene i vest. Hans teorier blir fortsatt nærmest latterliggjort - på tross av at nye DNA-undersøkelser av de prøvene hans arkeologisk ekspedisjon tok i 1955/56 tok viser at det sannsynligvis har vært tidlig kontakt mellom Påskeøya og Sør-Amerika.
Hvem?
Så hvis statuene på Påskeøya ikke forestiller polynesiere - hvem forestiller de da? Selv om det kan være en tilknytting til statuer, mektige byggverk og annet i Peru så ligner de jo heller ikke på inkaindianere! Hvis det er noe sant i legendene om at hvithudete "guder" la på vei over havet fra Peru, og landet på Påskeøya så kan jo statuene forestille dem, men hvor kom så de fra? Statuene har jo nærmest nordiske fjes med sine oppstopperneser og brede haker, men det kan da vel ikke være norske vikinger som seilte sine smekre vikingskip helt til denne isolerte flekken ute i det store Stillehavet?
Det skal vi titte nærmere på i neste artikkel!

Av Terje Dahl


Hva mener du? Send oss dine tips eller synspunkter når det gjelder mysteriene på Påskeøya: post@sydhav.no
For våre artikler om Påskeøya og statuene - klikk her.
For våre faktasider om Påskeøya - klikk her.
For våre artikler om statuene i sydhavet - klikk her.
Under kan du lese innsendte meninger og ideer:


Det er selvfølgelig tillatt å la fantasien løpe, men på et punkt til (utenom det som du nevner omkring kronologien på Påskeøya) møter du harde motbevis: Tiahuanacu er betydelig eldre enn vikingtid, antakelig er de første bygningen fra nærmere 1000 år før Kristus! Men det er grunn til å tvile på om de som bygde Tiahuanacu egentlig var aymara- indianere. Det er for eksemple funnet keramikkfigurer med mustasje, og skjeggvekst er ikke det som er typisk for aymaraene. "Kont-Tiki statuen" har tydeligvis også skjeggvekst.
Reidar Hauge


 

Kom med flere innlegg, folkens!

Tips en venn : "Har du lest artiklen: "Har sangen "Waltzing Matilda" røtter i Tuvalu - og Danmark?" i internettmagasinet Sydhav - sydhav.no? Du kan også sende inn dine egne teorier!"
Til  (fyll inn): Fra (fyll inn):


"Det Siste Paradis"
Det siste paradisBoken om Terje Dahls seilas i 22 fots Coco Loco, den minste båten til å legge ut på en jordomseiling.
" - Du er klin kokos! sa vennene mine da jeg kastet loss fra Rådhuskaia. Etter fire år, to orkaner og fire tropiske stormer måtte jeg lure på om de hadde rett..."
Klikk her for å lese utdrag fra boken.
Klikk her for å lese om e-bok og bestille.
Pris kr.150,-

Klikk her for å lese om Terje Dahls bøker.
Mer om Terje Dahls sydhavsliv, klikk her.
forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | helse |              | mysterier | penpals | linker | billetter | kontakt |