forside | kart |fakta | tips | oppslag | artikler | video | musikk | linker | kontakt |

Haileverolje - unike egenskaer
Alle vet at bør ta tran om vinteren og at tran er laget av torskelever. Ikke så mange vet at det over store deler av verden er svært populært å ta haileverolje, og at den skal være mye mer potent enn den norkse. Ikke abre gir den omaga3 og vitaminer, men har stoffer som skal ha legende egenskaper mot en rekke sykdommer og lidelser!

Haier - også i Norge
sfarlige haiene du ser på film! Det finnes faktisk også en enda større hai i Norge, brugden som kan bli hele 14 meter lang. Sistnevnte er fetter av verdens største fisk, og som hvalhaien mangler brugda tenner.
Ikke på haiens meny
Vere. Vi er for store, vi verken lukter eller ser ut som den føden den spiser til daglig. Et problem for oss mennesker er at haien ikke ser så godt. En person som kaver med armer og bein på et surfebrett på en skimrende havoverflate ser nede fra dypet ganske likt ut en skadet skilpadde. Et barn som kaver på grunna kan taes for å være en selhund.
Haien tar feil
I tillegg til at haien tar feil betyr det dårlige synet også at den rett og slett kan bomme på byttet og ta deg isteden for. Fiskerne på redaktørens atoll Nukulaelae i Tuvalu har aldri hørt om at noen har blitt tatt av hai, men en av dem ble bitt i hånden ha han skulle ta en blødende og sprellende fisk ut av garnet sitt.
   Det kan være situasjonen hvor haien kan angripe et menneske enn de hittil nevnte. På samme måte som oss kan haien føle seg truet eller bli irritert over at noen plager den. I Australia er det sykepleierhaien som har flest menneskeliv på samvittigheten, men det skyldes faktisk at den ser så uskyldig ut der den ligger ned på bunnen. Folk dykker ned til den for å ta på den, dytter til den med pinner, eller til og med prøver å ri på haien! Ikke rart den kaster seg rundt og glefser til!
    Flere hairaser er stedsbundne på samme måte som mange landddyr, de har sitt eget område hvor de jakter og lever. Den vil kunne oppfatte oss som en inntrenger, som en trussel. En hvithai i Fiji drepte en lokal fisker som satt og dinglet med beina i vannet når han halte opp fangsten. Den samme haien ble observert så mange ganger i det samme området at man til slutt tilkalte en haijeger fra Hawaii for å fiske opp haien. Det klarte han, og i magen fant man…en hel geit!
    Det er også kjent at haier kan bli opphisset av mye blod i vannet. Og at en flokk med haier da faktisk kan hisse hverandre så mye opp at de angriper og spiser hverandre. I en slik situasjon vil man helst ikke være i nærheten!
Levende unger eller egg?
Terje og skilpaddeEnkelte haisorter, som den norske pigghåen, kan blir over hundre år gammel, men den vanlige levealderen ligger mellom 20-25 år. Mange lurte tidligere på om haiene føder levende unger eller egg. Hos mange arter ser det ut som om haiene føder levende unger, i og med at man kan se ungene komme ut av moren. Man vet nå at egget har fått ligge i livmoren lenge, og at det ikke klekkes før ungen det er på vei ut mot havet. Andre haiarter legger egg som driver rundt i havet eller fester seg til bunnen, og som klekkes ut på vanlig måte.
    Helt i fra fødselen av må haiene holde seg i bevegelse, de har ingen svømmeblære og vil synke til bunnen hvis de slutter å svømme. Der ville de fleste arter også drukne, i og med at de heller ikke har noen gjellelokk som kan drive oksygenrikt vann gjennom gjellene. Det finnes arter som kan ligge på bunnen, og det finnes arter som sover i huler om natten, men disse er unntakene.
Mange spennende historier
Det finnes mange spennende historier om haier, som at det i Salomonøyene finnes menn som regner seg i slekt med haien og kan kalle den til seg. Disse historiene vil vi komme tilbake til, i dette nummeret av Sydhav på nettet kan du lese historien om hvordan redaktørens møte med en hai nesten endte med katastrofe. Les mer
   

Her er et oversikt over såkalte farlige haier:

Makohai
Mørk blå rygg, skarpt avskilt hvit buk. En pelagisk hai (svømmer i åpent hav). Kan bli rundt 4,5 meter lang. Ansett for å være svært farlig.
Sykepleierhai
Grålig, butt hode, digre bukfinner og lang hale. Ligger gjerne på bunnen. Kan bli minst 4,5 meter lang. Ansett for å være en farlig hai, men mest fordi folk syntes den ser ufarlig ut og vil ta på den!
Hvit-tippet korallrevhai
Gråbrun farge, med hvite spisser på hale og finner. Holder til på korallrevene og i lagunene. Blir nærmere to meter lang, og kan være farlig.
Svart-tippet korallrevhai
Grålig brunhvit med svarte spisser på hale og finner. Holder til på korallrevene og i lagunene. Blir nærmere to meter lang, og regnes som mindre farlig.

Blåhai

Blålig rygg som går over til hvit buk. En hai som helst finnes i åpent vann, og som av og til har blitt fanget utenfor norskekysten. Ansett som farlig.
Hammerhode-hai
De unge haiene finnes gjerne på grunt vann, mens de voksne jager i flokker ute på havet. Kan bli opp til 6 meter lang. Ansett for å være svært farlig.
Tigerhai
De unge tigerhaiene har mørkeblå vertikale striper som hos tigeren, men stripene er gjerne vanskeligere å se på voksne eksemplarer. Kan bli 6 meter eller mer. Ansett for å være svært farlig og voldsom.
Hvithai
Brungrå farge som går over til hvit mot buken. En hai som både finnes i åpent hav og ved land. Kan bli 12 meter lang og veie over to tonn! Ansett for å være den farligste haien.
Tips en venn : "Har du lest om haiene i Sydhav på nettet?"
Til  (fyll inn): Fra (fyll inn):

Terje Dahl har skrevet en rekke bøker og artikler fra sydhavet, de kan du lese mer om ved å klikke her.

 Sydhav på nettet
Terje Dahl

forside | kart |fakta | tips | oppslag | artikler | video | musikk | linker | kontakt |