forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | | helse | mysterier | penpals | linker | kontakt |


Vi tipser: 10 ting å gjøre i Tuvalu
Marked i hovedstaden
Tuvalu ligger nord for Fiji, omtrent halvveis mellom Australia og Hawaii. Landet er et av verdens minste og består av 9 panneflate øyer med en befolkning på rundt 10.000 mennesker. Tuvalu har litt over 2.000 besøkende hvert år, og det er nok flere u-hjelpsarbeidere enn turister! Landet kjemper hardt for å få verden til å forstå at det kan forsvinne under havet på grunn av den menneskeskapte globale oppvarmingen.

Tuvalu var tidligere kjent som en del av Gilbert- og Elliceøyene, men fikk sin selvstendighet fra England i 1979.
    For å komme til Funafuti, som er hovedøya i Tuvalu og den eneste med flyplass, må man via Fiji. Derfra er det 3 timer med propellfly. Det hender at Tuvalus skip går til Fiji for å hente varer, men det er flere dagers seilas på åpent hav - og det er ikke alltid ledige lugarer.
    Tuvalu er et spesielt sted å besøke, det vil man forså allerede når er på vei ned for landing: Flyplassen ser ut til å være i største laget for øya! Tidligere var flyplassen også landets fotballbane siden den var av gress, men har fått fast dekke. Fotball-spillingen foregår nå på sidene av flyplassen, men kampene må likevel ta pause når du lander!
    Regn med god tid når du besøker Tuvalu, og har du en måned - eller helst to - til rådighet så prøv å få være med til en av de ytre øyene, hvor kulturen er enda bedre bevart.
   
Ta en titt på våre forslag og finn ut hva som vil være mest spennende for deg (bare pass på at det ikke blir for spennende!).

- Gå på korallrevet ved lavvann!
Korallrevene tørker nesten helt ut ved lavvann. Her kan du se på småfisk i dammene. Ha på deg joggesko, ikke sandaler - de sklir for lett av! Pass deg for mureneål, som har skarpe tenner! Noen av sneglene har giftige pigger, så nøy deg med å titte!
For vår artikkel om korallene i sydhavet, klikk her
Korallrev på lavann
- Smak lokale mat og drikke!
Rå fisk ("ika åta") er favoritten blant de innfødte, men hvis du heller vi ha den bakt i jordovn ("omo") så ordnes det greit for deg! Vannet i grønne, umodne koksnøtter drikker man til hverdag og fest, men spør noen om å klatre opp i palmen for deg for å hente dem ned så du unngår skrubbsår eller verre!
For våre oppskifter fra sydhavet, klikk her
Marked i hovedstaden
- Ta en titt på strendene!
Du finner ikke dusinvis av turister som soler seg på strendene i Tuvalu, men kritthvite strender er det godt om! De lokale begynner er vant til at besøkende har på seg bikini eller liten badedrakt, men kvinnene går gjerne fortsatt for et ettermiddagsbad bad i lange kjoler.
For vår artikkel om strendene i sydhavet, klikk her
Tom og Svein sjekker en  utriggerkano.
- Sjekk lokal kultur!
På Funafuti har man tatt etter europeisk kultur så det er for mye av det gode: Det vrimler av biler, motorsykler og mopeder! Ved flyplassen kan du kjøpe lokale håndarbeid. På de ytre øyene er den polynesiske kulturen bedre bevart så her kan du fortsatt se tradisjonelle seilkanoer.
For
våre artikler om kulturen i sydhavet, klikk her
Marked i hovedstaden
- Dra på utflukt til Tepuka!
Det er få turistaktiviteter på Funafuti, men ved å snakke med folk så kan du få en 15 minutters båttur til holmen Tepuka på korallrevet. Her er det bedre å snorkle enn på hovedøya. Det var en liten holme til, men stigende havnivå vasket den vekk..
For en Youtube-video fra Tepuka, klikk her
Tepuka
- Se på lokal dansing!
I samfunnshusene ("maneaba") danser kvinner og menn sine lokale danser. Ta av deg skoene og sett deg med beina i kors. Ha med en flaske parfyme og dusj over de dansene når du ser de lokale gjør det samme! Å gi parfymen til høvdingen er også populært!
Se prins William og Kate danse i Tuvalu, klikk her
William og Kate danser lokal dans.
- Bad!
De er mange steder å bade på Funafuti og de ytre øyene, men spør folk først. Ikke bad barbeint! Ha på deg caps og T-skjorte, og smør deg så du ikke blir solbrent. Det er jo gjerne fin sandbunn, men det kan være bokser og glasskår du bør passe deg for.
For vår artikkel om å bade i sydhavet, klikk her

Sonia bader i Tuvalu
- Se søppelhaugene!
Det er jo tragisk at søppel skal være noe å se på, men de gigantiske søppelhaugene ved nordenden av Funafuti kan få noen og enhver til å undre seg over utviklingen i verden!
For vår artikkel om søppelhavene i sydhavet, klikk her
Søppelhaug på Funafuti.
- Dra til ytre øyer!
Har man ekstra god tid så hør med folk om mulighetene til å komme til en av de ytre øyene. Det er en dagsseilas mellom hver av de ni øyene, og landets skip drar ut med varer. Det er også mulighet for å "haike" med politibåten, fiskefartøyet eller besøkende jordomseilere.
For Google kart over øyene, klikk her
Lettbåt på vein mot land.
- Bli kjent med de lokale!
Folk i Tuvalu er som polynesiere flest generelt veldig vennlige. Engelsk er deres andre språk så verbal kommunikasjon er vanligvis ikke noe problem. Folkene, spesielt på de ytre øyene, kan være sjenerte, men det varer gjerne ikke lenge før du har fått en rekke nye venner!
For
vår artikkel vennligheten i sydhavet, klikk her

Bjorg ser på farving av pandanusblader til mattelaging.
Så hva har vi glemt?    
Funafuti med flyplassen.
Funafuti med flyplassen.
David's Drill
Hullet David's Drill
Emma, Sonia og Terje foran huset.
Emma, Sonia og Terje
Kjempen Tevalu's grav
Kjempen Tevalu's grav
Kjempens avtrykk i vannet på Nanumea
Kjempens avtrykk i vannet
Seladon
Seladon
"Sonia i sydhavet"
"Sonia i sydhavet"
Vel, ikke bli nervøs når flyet går ned for landing, selv om det ser ut som om øya er for liten og du tror at du vil havne i havet! 
    Ikke forvent å finne flotte hoteller i Tuvalu. Det finnes bare et eneste hotell i hele landet; Funafuti Lagoon Hotel (Vaiaku Lagi Hotel). Det har ikke mange senger, men flott utsikt til solnedgangen over lagunen! Det er flere gjestehus på Funafuti hvor du kan bo, og også på de ytre øyene.
    For de litt spesielt historisk og geologisk interesserte kan det nevne at mellom årene 1896 og 1998 så drillet forskere fra Royal Society of London et 340 meter dypt hull på Funafuti for å teste Charles Darwins teori om atoll-formasjon. Dette såkalte David's Drill hull kan fortsett sees!
    Folkene i Tuvalu er polynesiere og svært vennlige, selv om sjømenn utdannet på landets sjømannskole og med hyre på tyske, danske og også norske skip, har brakt med seg litt for heftige drikkevaner og kan bli litt klengete i fylla!
    Selv om Tuvalu ligger så nære ekvator at det skal være trygt for orkaner så vær klar over at vår redaktør Terje Dahl og hans polynesiske kone Emma og deres datter Sonia måtte forlate Tuvalu etter at tre orkaner hadde revet taket av huset deres og bølgene fra den siste skylte inn på gulvet. Terje ble etter dette kalt "verdens første klimaflyktning" og har nå sin egen internettavis Klimanytt. Fra nyttår og fram til påske er gjerne tiden med mest vind.
    Når du ankommer Funafuti så kan det være kjekt å leie en scooter eller motorsykkel, så du kan ta en titt på den langstrakte øya.
    Hvis du kommer deg ut til atollen Nukulaelae hvor Terje Dahl bodde kan du jo høre om noen i landsbyen skal til holmen Niuoko for å hente kokosnøtter til grisefor og matlaging. På den holmen er graven til det som skal ha vært kjempen Tevalu, som for mange år siden ble drept av landsbyboerne. Graven er 3.5 meter lang. Vår artikkel her.
    En annen øy hvor det er spor etter kjemper er atollen Nanumea nord i landet. Der skal to kjemper ha sloss i himmelen, og du skal fortsatt kunne se avtrykk etter hender og bein hvor den tapende kjempen landet i vannet like ved stranden. Vår artikkel om kjempene i sydhavet i her.
    Seilskipet Seladon fra Stavanger forliste i Stillehavet i 1896, og mannskapet drev 30 dager over havet i livbåter. Tilslutt nådde de atollen Niulakita, som er den sørligste i Tuvalu, hvor de bodde i nesten ett år før de ble reddet. På øya finner du fortsatt graven til den norske sjømannen som døde på øya. Vår artikkel her.    
    Hvis du reiser til Tuvalu så pass på helsen. Det er lett å bli syk siden bakteriefloraen er en annen enn i Europa, - så pass på at vaksinerer deg før du drar. Helsevesenet i Tuvalu er ikke det beste, og selv om det finnes en sykepleier på alle øyene så kan det være dårlig med medisiner. Ta en titt på våre helseråd her.
    Selv om Terje og hans lille familie forlot sitt hjem i Tuvalu og slo seg ned i Norge så har de vært tilbake på besøk. Under et besøk filmet Terje hvordan datteren opplevde det å være tilbake. "Sonia i sydhavet" er i to deler på Youtube. Første del av første episode her. Den andre her. Sonia prøvde seg også som en Robinson på en øde øy noe Terje også filmet: "Frøken Robinson". Første episode på Youtube her.
    Mer? Vel, det har vært populært for samlere med frimerker fra Tuvalu, så kanskje kjøpe med deg noen derfra? Som folk flest i sydhavet så synger folkene svært vakkert i kirken, så det er også noe å få med seg!

Tenkt deg til Tuvalu? Kommentarer til artikkelen? Ta kontakt med Terje Dahl; terje@sydhav.no


For våre faktasider om Tuvalu, klikk her
For reisebrev og andre artikler fra Tuvalu, klikk her

Mer om sydhavet?
Paradiset farvel!
"Paradiset Farvel!"
Terje Dahl bodde seks år i sitt sydhavsparadis. I et hus med tak av palmebladet og gulv av grus, to meter unna lagunen. Fisket hai, fanget kokosnøttkrabber og levde et Robinson Crusoe-liv uten aviser, biler, cola og TV. Helt til orkanene dukket opp...
Klikk her for å lese om e-bok og bestille.
Klikk her for å lese om Terje Dahls andre bøker.

Mer om Terje Dahls sydhavsliv, klikk her.

 Sydhav på nettet
Terje Dahl

forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | helse |              | mysterier | penpals | linker | kontakt |