forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | | helse | mysterier | penpals | linker | billetter | kontakt |

Hytta på stranden
Børre fikk tradisjonell tatovering
i Amerikansk Samoa:

- Gitarspilling og sang mot smerten!

Børre Sørbråten og Marianne Boksasp dro på en jorda-rundt reise hvor de forelsket seg totalt i sydhavslandet Samoa. Børre er en piercingartist av yrke og da han kom til øyene som av mange regnes som tatoveringens opprinnelsessted var det en selvfølge at han skulle prøve å få seg en tradisjonell samoansk tatovering!

Vi intervjuet Børre:


Du besøkte både Samoa og Amerikansk Samoa, hvilket sted likte du best?
- Samoa
Strand i Samoa
Strand i Samoa
Hvorfor det?
- Kulturmessig syntes jeg Amerikansk Samoa utmerket seg best, men pga få overnattings-muligheter ble det å reise rundt meget begrenset. I tillegg hadde Samoa de "perfekte stillehavsperlene" som nydelige strender, flotte koraler, enkle bomuligheter på strendene og andre ting man ofte ser for seg på en stillehavsøy. Kan vel også nevne at da vi var på Amerikansk Samoa regnet det hele tiden, noe som begrenset våre muligheter til å "utforske" øya slik vi ønsket.
Hvordan fant du på at du ville ha tatovering mens du var der?
- Da jeg er meget interessert i kroppskunst, dens historie og i tillegg jobber med det, var det et mål og en drøm jeg har hatt lenge. Dette er et av områdene hvor tatoveringens opprinnelse er født og med lange tradisjoner er det blitt et mekka for folk som elsker kroppskunst.

Glade sydhavsbarn
Glade sydhavsbarn
Var det lett å finne noen som gjorde tatoveringer?
- Det var lett å finne folk som tatoverte og jeg snakket med noen som brukte en ombygd kassettspiller som tatoveringsmaskin, men det å finne en Tafuga, "master tattoo-artist", som utførte tatovering tradisjonelt på gamlemåten for et par hvite turister var en helt annen sak. Vi var meget heldige som tilfeldigvis fikk bo hos søskenbarnet til en kjent kunstner med rot i gammel tatoveringstradisjon. Hun introduserte oss og så var det opp til han om han ville gjennomføre det på oss, noe Wilson Fitiao heldigvis ville. Han bestemte design og tidspunkt, så det var bare å vente til han dukket opp med utstyret sitt og et par hjelpere.

Børre tatoveres
Børre tatoveres
Var dette en kjent tatoverings ekspert?
- Dette var en meget godt kjent tatoveringsmester og høyt respektert tatoveringskunstner med lang fartstid, også kjent for annen kunst og tradisjonell båtbygging.
Tatovering i Samoa skal være en kulturell sak for samoanere, men du er jo en hvit mann - var det lett å få lov?
- Man må "godkjennes" av kunstneren og da bestemmer han det meste. Siden jeg jobber med kroppskunst selv var det mye enklere for han og godta meg (og Marianne) ettersom jeg skjønte, men det måtte til et "møte" med mange spørsmål i forgrunn. Dette er jo sett på som en gave man "gir", men vi fikk da tvinga på han litt dollar etter endt session. En feiring med grilling av den ferskeste & beste sjømat og øl hørte også med.
Hva slags motiv kunne de tilby, var det bare tradisjonelle design?
- Da jeg er lidenskapelig interessert i haier, og Amerikansk Samoa generelt har en lang historie med hai, ble valget hans enkelt ble jeg fortalt. Ergo ble haitenner og Samoa's kjente "Turtle and shark tale" ("Skilpadden og haien") grunnlaget for designene.

Børres arm
Børres arm
Har den noen betydning - illustrerer den noe?
- "Turtle and shark tale" er en historie som er veldig kjent i dette området. Det handler om ei gammel blind dame og hennes barnebarn som blir utstøtt fra samfunnet og velger å hoppe i havet, når folket får høre om det får de dårlig samvittighet og drar til sjøen for å lete etter de. Der får de se en skillpadde og en hai dukke opp, dette tar de som et tegn på at de er "gjenfødt" som skillpadde og hai, og derfor har det bra.
Brukte de elektriske nåler som i andre steder i verden?
- Tatoveringen av haitenner ble utført på den gamle tradisjonelle måten: En villsvintann filet som en sylskarp "kam" av en koralpinne, festet på en plastbit som før i tiden var en skjellbit av skillpadde, men som nå er forbudt, dette for å få spenst på tanna. Dette er da festet ytterst på en lang trepinne. Villsvintanna blir
dyppet i blekk. To personer strekker huden mens pinnen med villsvintanna blir slått inn i huden med en annen pinne, smart ikke
Par i kano
Par i kano
sant! Den siste tatoveringen ble utført med en tatoveringsmaskin. Det hører også med til historien at alle design ble tatovert uten noen form for tegning eller mal, kun hans tanker og samoansk mønster som han mente passet til våres personlighet og fysikk.
Gruet du deg?
- Tvert i mot - gledet meg veldig!

Var du redd for hygienen, for det er vel veldig strengt i Norge?

- Hygienen er en annen sak. Noen form for autoclave, ultrasonicmaskin og moderne utstyr fantes ikke der, kun ren sprit til desinfisering av utstyr og hud. Men skal man leve i bekymringer
Samoansk hus
Samoansk hus
og være redd for alt, er ikke det noe liv jeg trives med.
Hvordan var selve prosessen, var det noe tradisjonelt - som sang?
- Det var tradisjonell sang og gitarspilling som gjøres under tatoveringer, dette er for å "hjelpe" den som utsettes for smerten. Det var veldig hyggelig å ha så mange folk rundt oss som underholdte og sang.

Gjorde det vondt?

- Jeg syntes egentlig ikke det gjorde så altfor vondt
, mer som mange små nålestikk som "bankes" inn i huden.
Hvor lang tid tok det?

- "Shark teeth tatau" tok ca 2 timer, "Shark & Turtle tale" tok ca.6 timer.

Syntes du resultatet ble bra?
Børre og lagunen
Børre og lagunen
- Ble meget fornøyd med resultatet, dette er et minne for livet! Brukte de tradisjonelle, selvlagete farger eller var det importert?
- Pga av giften i tradisjonell blekk er det nå blitt forbudt og importerte farger brukes isteden. Det tradisjonelle blekket ble produsert av kullet som dannes fra brent betelnøtt, og dette blandes med oljer fra diverse frukter. Pga av giften i kullet som noen døde av er det nå blitt forbudt.

Hvordan hadde han som tatoverte deg lært kunsten?
- Da han var ung (ca 20 år), oppsøkte han en Tafuga (mester tatoveringsartist), og etter mange spesielle oppgaver som klippe håret & bli tatovert sin egen "full body tatau", fikk han tilslutt gå i lære som håndtlanger mens hans Tafuga tatoverte "full body tatau" på menn & damer i de forskjellige øysamfunn, etterhvert fikk han tatovere "full body tatau" selv. Han ble ferdig utlært og kunne starte for seg selv etter 10 års lære.

Børre dykker
Børre dykker
Fortalte han deg noe om bakgrunnen for tatovering i Samoa?
- Samoan tatau (samoansk tatovering) er en ære å ha, en ære som må bestemmes i felleskap innad i familien og som man må fullføre. Om man gråter eller viser for mye smerte, eller i værste fall ikke fullfører tatoveringen betyr det skam for hele familien.
I gamle dager var det kun høvdingene og deres sønner som fikk ha samoansk tatovering, men i nyere tid har denne tradisjonen forandret seg, og med tillatelse fra familien og en Tafuga (mester tatoveringsartist), kan stort sett de fleste samoanere gjøre det.

Men du ga deg ikke med bare en tatovering?

- Den andre tatoveringen ble utført med en tatoveringsmaskin han hadde fått i gave når de holdte det årlige tatoverings-convention på stranda for stillehavskunstnere.
Jeg forstår han bød på en spesiell lunsj etter tatoveringene også - er det vanlig i Samoa?
Mat kokes i jordovn
Mat kokes i jordovn
- Det er vanlig med feiring, men at det ble hos Wilson (tatoveringsartisten) skyldes nok at vi snakket mye om kunst under tatoveringsession,så han ville vise meg sitt hjem, studio og sin kunst. Derfor skaffet han & hans "crew" den beste fangsten natten før så det ble en stor feiring med hummer & annen sjømat, stek, lokale frukter og en haug med øl. Sammen med mange historier om samoansk kultur, kunst og tatau, ble dette uten tvil den beste lunchen på turen!!
Da ble det sikkert veldig dyrt?
- Da det egentlig er en "gave" så "betaler" man normalt i mat eller tjenester fra familien. Vi derimot hadde kun USD som også var den lokale valutaen, så vi tvang på han en god slump dollar i stedet.

Strand i Samoa
Strand i Samoa
Skal du tilbake for flere samoanske tatoveringer?
- Da vår datter ble "påbegynt" i Samoa, og derav hennes navn "Samoa" skal vi selvfølgelig tilbake å besøke øyene igjen, sånn at hun får sett hvor hun "er fra". Har da også noen tanker på hvor de neste tatoveringene skal være.

Har du tenkt å tilby samoansk tatovering i Norge?
- Vi hadde noen tanker til mitt studio i Oslo som jeg snakket med Wilson om, men pga lange avstander, arbeidsvisum og helt andre og strengere tatoveringsrutiner i Norge kunne dette blitt vanskelig å fullføre fant jeg ut. Hvem som helst som kan tatovere kan "tilby" dette i deres studio, men jeg synes at om man skal tatovere
samoansk tatau, så må man først lære seg hva de ulike mønstrene og symbolene betyr og hvem som hører sammen, - og det tar tid da hvert av de mange mønstrene har sin egen betydning. F.eks mangfoldet av plante-, dyre- & fiskearter og dens atferd har hver sin betydning.


For Børre og Mariannes egen internettblogg om turen - klikk her.
For våre faktasider om Samoa - klikk her.
For våre andre artikler/reisebrev fra Samoa - klikk her.
For våre faktasider om Amerikansk Samoa - klikk her.
For våre andre artikler/reisebrev fra Amerikansk Samoa - klikk her.

"Det Siste Paradis"
Det siste paradisBoken om Terje Dahls seilas i 22 fots Coco Loco, den minste båten til å legge ut på en jordomseiling.
" - Du er klin kokos! sa vennene mine da jeg kastet loss fra Rådhuskaia. Etter fire år, to orkaner og fire tropiske stormer måtte jeg lure på om de hadde rett..."
Klikk her for å lese utdrag fra boken.
Klikk her for å lese om e-bok og bestille.
Pris kr.150,-

Klikk her for å lese om Terje Dahls bøker.
Mer om Terje Dahls sydhavsliv, klikk her.
forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | helse |              | mysterier | penpals | linker | billetter | kontakt |