forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | | helse | mysterier | penpals | linker | billetter | kontakt |
Marlene.


Der skulle vi ha vøri,
Kal!

"Der fins det fine jenter, Kal
dem danser rundt i ring
me blomst i hår og strå om lend
og ellers ingen ting.
Der skulle vi ha vøri Kal
hos a Lola og Lu-Ping"


Jo, dette er helt klart guttas artikkel!

Visa om tømmehoggerne som så gjerne skulle ha vært i sydhavet for å treffe lettkledde og fagre jenter er nok noen enhver ungkar kan nikke gjenkjennende til. Ja, selv gifte mannfolk kan drømme seg bort til palmesus, solskinn og kritthvite strender når snøen pisker rundt ørene og bilen ikke vil starte! Vel, vakre jenter finnes det over alt i verden, men er det virkelig slik som i Hans Børlis vise, at jentene i sydhavet danser rundt kun ikledd blomsterkranser og gress-skjørt? Det er mulig at tømmerhuggerne i visa hadde sett en av filmene om mytteriet på Bounty, men det er over 200 år siden mytteristene tvang kaptein Bligh ned i lettbåten og satte kurs tilbake til Tahiti - tilbake til paradisøya hvor de hadde dratt for å
Tarita og Marlon Brando
Tarita og Marlon Brando
hente brødfrukttrær - tilbake til de vakre og lettkledde jentene som hadde en form for moral som var utenkelig i England. Det er nok litt vel optimistisk å tro at tidene ikke har forandret seg siden den gangen! At jentene på Tahiti fortsatt er tiltrekkende fikk skuespilleren Marlon Brando erfare da han spilte mytteristenes leder Fletcher Christian i filmen av 1962. Han ble så fanget inn at han giftet seg med den innfødte jenta som spilte den kvinnelige hovedrollen, kjøpte en øy og slo seg ned!
Utrolig vakre
Jo, jentene i Polynesia kan være utrolig vakre, men for å helle litt kaldt vann i blodet med en gang: Sjansene er rimelig store for at den slanke skjønnheten du traff på Tahiti under en ferie er blitt en smellfeit dundre som du knapt kjenner igjen hvis du reiser tilbake etter noen år i kulda. Vel, det er jo ikke sikkert at hun syntes du er den staute karen du var heller, men sjansene er store for at hun har forandret seg mye mer enn deg. Folk i sydhavet er verdens tykkeste mennesker. Så
Kraftige kvinner, Samoa.
Kraftige kvinner, Samoa.
tykke at flyselskapene der må ha færre seter i flyene enn normalt fordi totalvekten av passasjerene ellers raskt vil overstiger det tillatte! Årsaken er at å spise, spise mye, er noe av det viktigste man kan gjøre i sydhavet. Pluss at man har lagt om til et usunt, vestlig kosthold - og at det å mosjonere er et fremmed begrep. Dessuten, de fleste steder i sydhavet anser det man for pent å være tykk, og helsa er noe man knapt ofrer en tanke før man ligger i sengen med nesa i været!
     Så er det i det hele tatt noen vits å synge om Lola og Lu-ping, hvis skjønnhetene falmer så fort? Vel, det finnes jo de som klarer å beholde fasongen etter tenårene, og kjærligheten kan jo blomstre selv om kronbladene blir litt visne. Vi i den vestlige verden blir dessverre også tykkere og tykkere.
Blid jente i Kiribati
Blid jente i Kiribati
Svært vennlige
Vi nordmenn har en tendens til å være litt kalde og sjenerte, og mange blir fascinert av den livsgleden de møter i sydhavet. Smilene sitter svært løst, og smittende latter kan høres over alt. Ja, folkene i sydhavet er av legning svært vennlige. Det er gjerne slik at etter fem minutters samtale med en fremmed øyboer har du fått en ny venn - etter fem timer en ny familie. Så sjansene er så absolutt tilstede for at man kan bli kjent med en smekker vahine, selv om man nok bør være klar over at jentene gjerne passes godt på av eldre brødre og at vennskapet raskere enn man aner, og ønsker, kan ende med en ring på fingeren! For det er fortsatt slik mange steder i sydhavet at man skal være gift før man gjør noe mer enn å snakke, - og det å kapre seg en hvit mann er selve drømmen!
Terje og Emma i kanoen
Terje og Emma i kanoen
Flytter til ditt land
- Du skal være min kjæreste, - vi gifter oss og flytter til ditt land, sa en jente til meg med et blendende smil etter at jeg hadde takket for dansen i forsamlingshuset på en øy i sydhavet.
    Jeg ante ikke engang hva jenta het, og det var de første ordene hun sa til meg! Vel, nå er det jo korrekt etter tradisjonene i sydhavet at et nygiftet ektepar skal flytte inn i mannens hus, eller oftere huset til hennes ektemanns far, men det var neppe mine blå øyne gjorde henne forelsket ved første blikk. Det var nok heller drømmen om å komme seg vekk fra en øy hvor det å danset disko til Abbas slitne plater en gang i måneden - under brødrene og mødrenes voktende blikk - var det meste spennende som forgikk! At jeg faktisk ble gift med en jente fra sydhavet er en helt annen historie!
Ektepar i kjøkkenhytte
Ektepar i kjøkkenhytte
Tomme hus
Klart du kan prøve å slå deg ned i jentas land hvis du finner din hjertes utkårede under palmene, men tro ikke at det nødvendigvis er lykken å finne seg en skjønnhet og dermed få tillatelse til å bo i sydhavsparadiset. Kulturkonfliktene kan bli store, oftest alt for store. Det vanligste problemet er at en hvit mann alltid blir ansett for å være en dollarmillionær med ubegrensede økonomiske midler, og at man de fleste steder i sydhavet forsatt følger den gamle tradisjonen at "alt mitt er ditt - alt ditt er mitt". Man deler gjerne på det man har, spesielt innen familien. Og da kan visa bli: "Min nyfangete fisk til deg, din gullklokke til meg". Det står mange hus etter hvite folk over alt i sydhavet, ribbet og tomme - eller fulle av innfødte som ikke helt forstår hvorfor den hvite mannen forsvant så brått.
   I sydhavet er det fortsatt slik at det er mannen som bestemmer i ekteskapet, og det kan jo være attraktivt for norske menn som syntes det er vanskelig med to kapteiner på samlivsskuta i likestillingens Norge, men i sydhavet kommer jentenes familie inn på banen. Det er ikke sikkert det blir noe lettere å få en svigermor og svigerfar som forteller hva konen din skal gjøre!
Med fiskegarn
Med fiskegarn
Mislykket ekteskap
- Familien til kona stjal fra meg, fortalte en nordmann som var tilbake i Norge etter et mislykket ekteskap i sydhavet. - De tok pengene min, de stjal til og med all maten etter et selskap jeg arrangerte!
    Med norske øyne var det kanskje å stjele, men ikke etter de innfødte skikker. Hvis kvinnens far ba datteren om å gi han noen av den hvite mannens penger ville de være uhørt å nekte, for i sydhavet det er enhver sønn og datters plikt å gi mesteparten av ens penger til foreldrene eller svigerforeldrene. Og alle som holder selskap, selv om man er innfødt, må regne med at gjestene tar med maten som blir igjen - de færreste har kjøleskap eller fryser, så det er langt bedre å dele
Dans
Dans
restene med andre enn å gi all maten til grisene!
Toppløse
Jentene du treffer danser neppe rundt i ring som i visa til Hans Børli, det gjøres bare noen få steder i Melanesia, men at folk i sydhavet er utrolig glade i å danse er det ingen tvil om. I mange land danser jentene fortsatt sine tradisjonelle danser i gresskjørt med blomsterkranser på hodet, - selv om det i dag oftest er for turistene. Kun på de øyene som ligger langt unna hovedøyene danser man fortsatt for sin egen del, for å vise livsglede og holde tradisjonene ved like.
    At jentene bruker gress-skjørt til daglig og går toppløse, det kan kun oppleves på noen av de mest isolerte øyene i Mikronesia og Melanesia. Fram til den andre verdenskrig var det derimot vanlig de fleste steder at både menn og kvinner brukte det som gjerne kalles gresskjørt, selv om de i sydhavet ikke lages av gress. Det daglige arbeidsskjørtet ble helst laget av tørkete palmeblader, mens finskjørtet til fest og dansing ble laget av innerbarken til et hibiskustre eller behandlete bananblader. I dag svetter øyboerne til daglig i lange kjoler og olabukser, man er da sivilisert!
Jente fra Tahiti
Jente fra Tahiti
Jenter er jenter
Jenter er jenter og gutter er gutter - også i sydhavet. Før misjonærene kom med sine bibler og lange kjoler var det ganske vanlig at kjønnene hadde et "lekent" forhold til hverandre, noe mytteristene fra Bounty fikk erfare til gangs. På noen øyer i sydhavet er det fortsatt slik at man kan møte svært så vennligsinnete jenter, mens det på andre øyer kan være slik at jentene skal være jomfruer til de gifter seg. I noen øysamfunn er det tilnærmet vestlig levesett hvor gutter og jenter selv finner seg sine tilkomne, mens det i andre øysamfunn er foreldrene som bestemmer hvem man skal gifte seg med.
"Jeg kastet anker i en krystallklar lagune. En kano gled sakte opp på siden av båten og en vakker vahine med en rød hibiskusblomst i sitt lange, svarte hår tittet skjelmsk opp på meg..."
For Sextanten - Terje Dahls egen gutteguide til sydhavet - klikk her!
Fagre og vennlige
Ok.Ok. Nok negativt. Du har ikke tenkt å gifte deg med en jente fra sydhavet, bare sjekke hvor fagre og vennlige de er der på den andre siden av kloden. Der hvor kokosnøttpalmen når inn i himmelen, brødene vokser på trærne og alle drikker palmevin av store spann - ifølge sangen. Vel, best sjanse til å treffe en sydhavsskjønnhet på tomannshånd har du nok i hovedstandene - hvor folk har tatt etter vestens levesett og jentene kan gå ut på by'n. Noen ganger vil du treffe jenter som tar det for gitt at den besøkende vifter med lommeboka, mens det andre steder dreier seg om vanlige jenter som er på fest en lørdagskveld. Er du en eventyrer som søker deg fram til isolerte øyer hvor det ikke engang finnes en bar, så kan det bli vanskeligere med nærkontakt - og hvor det i så fall
kan bety ring på fingeren! Ja, vær klar over at jentene i sydhavet elsker å fleipe med grove vitser og vågete bemerkninger, men at det oftest ikke er ment som noe mer enn akkurat det!
Mikronesisk Melanesisk Polynesisk
Mikronesia
Melanesia
Polynesia
Stort hav - mange raser
Stillehavet er enormt stort, og det finnes jenter av en rekke raser. I det området som kalles Melanesia finner du svært mørkhudete jenter med krøllete hår, i Mikronesia finner du brune jenter med asiatiske trekk, mens jentene i Polynesia oftest er ganske hvite med europeiske trekk. Mange steder har kinesisk, japansk og europeisk blod blandet seg
med det lokale, og resultatet er ofte svært vellykket - sett med vestlige øyne!
    Visen fra tømmerkoia avslutter trist med at "det er så langt til Syden og palmekysten blå - dit ska' vi aldri komma, Kal - det kan du banne på". Vel, nordmenn flest har råd til å reise langt i disse tider, og flyavganger til sydhavet er det blitt godt med. Palmevin og brødfrukt kan du nok få smake på også, - og tar du sjansen på å måtte komme tilbake til Norge med knust hjerte, så kan det absolutt anbefales å spare penger til en tur til den andre siden av kloden for å treffe de "fine" jentene som Kal og kameraten gikk glipp av!

Av
Terje DahlFor våre artikler om kulturen i sydhavet, - klikk her.
For våre artikler om å bosette seg i sydhavet, - klikk her.
For Terje Dahls egen gutteguide til sydhavet, - klikk her.

Tips en venn : "Har du lest artiklen "Der skulle vi ha vøri, Kal", om sydhavets jenter, i internett-magasinet "Sydhav på nettet"?
Til  (fyll inn): Fra (fyll inn):

"Det Siste Paradis"
Det siste paradisBoken om Terje Dahls seilas i 22 fots Coco Loco, den minste båten til å legge ut på en jordomseiling.
" - Du er klin kokos! sa vennene mine da jeg kastet loss fra Rådhuskaia. Etter fire år, to orkaner og fire tropiske stormer måtte jeg lure på om de hadde rett..."
Klikk her for å lese utdrag fra boken.
Klikk her for å lese om e-bok og bestille.
Pris kr.150,-

Klikk her for å lese om Terje Dahls bøker.
Mer om Terje Dahls sydhavsliv, klikk her.
forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | helse |              | mysterier | penpals | linker | billetter | kontakt |