forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | | helse | mysterier | penpals | linker | billetter | kontakt |

Fiji dame med bredt smil!Opplev Fiji!

-Bula!
Et bredt smil i et mørkebrunt ansikt blir helt sikkert ditt første møte med Fiji. Jo da, ordet betyr "god dag" eller "hallo" - så du som trodde Bula bare var merket på fancy luer og klær vet nå bedre! Vennligheten og smilene er Fijis varemerke, selv om han sikkert ville benekte det, kaptein Bligh, som bokstavlig talt måtte ro for livet for å unnslippe to kanoer fulle av kannibaler!
Denne hendelsen fant sted et par dager etter at kaptein Bligh og 18 av hans lojale sjømenn ble satt om bord i lettbåten av Christian Fletcher etter mytteriet på Bounty. Heldigvis for dem så var ikke de innfødte om bord i sine fantastiske seilkanoer, for da ville ikke årer og adrenalin hjulpet stort! Bligh og karene hans rodde helt til Timor i Indonesia, og kunne fortelle verden om det deretter så berømte mytteriet. På museet i hovedstaden Suva kan du se de spesielle tregaflene som de gamle Fiji-høvdingene brukte å spise menneskekjøtt med - pluss roret av Bounty, men episoden skjedde helt tilbake i 1789 så du behøver ikke frykte å treffe på kannibaler i dag!
Fiji er det landet i sydhavet som har besøk av flest nordmenn, mange av dem yngre mennesker som tar en stopover på sin jorda-rundt billett. Synd at mange nøyer seg med en kortere stopp og ikke gjør Fiji til hovedmålet for, for landet har så mye å tilby.

Kort om å oppleve Fiji:
Mange tilbud - som dykking, surfing, fiske, rafting, golf, hesteriding, cruise, bryllup.
Flott natur og fine bademuligheter.
Spennende kultur og vennlige mennesker.

Generelt god sikkerhet, lite smårusk i byene.
Generelt små helseproblemer - ikke malaria, men AIDS finnes.
Helt ok å ta med barn.
Et av de billigste landene.
Lett å komme til.
Generelt fint tropeklima, orkaner kan forkomme i vintersesongen.
Vår konklusjon:
Fiji kan anbefales som et spennende og trygt land, også for barnefamilier. Velegnet for bryllup og bryllupsreise
.
Les mer :
Artikler om Fiji
Mer om Fiji

Kava-sermoniDe vennlige menneskene
Det som folk som har besøkt Fiji forteller når de kommer hjem til kalde Norge er gjerne hvor blide og vennelige menneskene der er. Hvordan de har blitt kjent med mange av de innfødte og føler at de nærmest føler at de har fått en ny familie på den andre siden av kloden. Spesielt gjelder dette de som har kommet seg ut på landbygda eller de ytre øyene, hvor folk er Sydhavet!langt mindre opptatt av gods og gull enn de som bor i byene. Ja, byen Nadi hvor den internasjonale flyplassen ligger er lite imponerende, her blir man nærmest dratt inn i butikkene og må passe seg for de beryktede sverdselgerne som kommer mot deg på gaten med et "Bula!", et bredt smil, en utstrakt hånd og noe de sier er en gave til deg. Etter at de har risset navnet ditt inn i det malte tresverdet vil de plutselig ha penger for gaven, og kan bli ganske ubehagelige hvis du protesterer. Så fort vekk fra Nadi, folkens - ut og opplev den ekte vennligheten!
Kultur og mat
Jente klar fro å danse meke.Allerede når du går inn i ankomsthallen på den internasjonale flyplassen vil du nok legge merke til at noen av damene har krusete, kort afrohår, mens andre har glatt, langt hår. Det kommer av at nesten halvparten av Fijis befolkning stammer fra de indiske arbeidere som ble brakt til landet av de engelske koloniherrene for å slite på sukkerrørmarkene. Den andre halvparten, den krusete, er en blanding av melanesiere og polynesiere - og er de som blir kalt fijianere. I tillegg så finnes det en god del av kinesisk avstamming i Fiji, pluss en del øyboere fra nabolandene og en del hvite.
At Fiji er et multikulturelt land vil du nok oppleve på hele ditt Fiji-Slektninger fra Tongaopphold, selv om det nok er fijianere du vil ha mest kontakt med. Det er helst de av indisk avstamming som eier og driver butikkene, mens hotellbetjeningen ofte er fijianere. For de som er glad i å gå på restaurant, så er det jo flott å finne tilbud av både indisk, kinesisk, europeisk og lokal mat!
Over alt i Fiji så vil du kunne se fijiansk kultur, selv om den som nevnt lever best vekk fra byene. Men selv i hovedstaden kan du opplede å se tradisjonell dans, samt smake på mat fra jordovnen og rynke på nesen av den sølefargete og svakt narkotiske drikken yaquona (kava). Har du dårlig tid eller ikke har lyst til å oppleve den ekte kulturen kan du dra til Pacific Harbour Cultural Centre hvor man viser alt fra matlaging til spasering på glødende steiner.
Mer om hva du kan gjøre og se, klikk her.

Mange tilbud
Service!Er man ikke så opptatt av kultur, men søker mer fart og spenning så kan Fiji fortsatt være stedet. Riktignok finner du ikke halsbrekkende berg- og dalebaner som i California, men shotover jetbåter i sumpene rundt Nadi eller surfing på verdens største bølger kan sikker få fram et "Åååååh!!" eller to! Også de som foretrekker det urbane kan nok få tilfredsstilt de fleste av sine lyster, selv om til og med hovedstaden Suva er langt, langt mindre enn Oslo. En dårlig bevart hemmelighet til slutt: Fiji er så absolutt stedet for de som kan tenke seg en romantisk bryllupsreise eller et seilcruise mellom paradisøyer!
Sikkert
Fiji er et trygt land, også for barnefamilier. Det finnes ikke alvorlige tropesykdommer som malaria, og helsevesenet er ganske bra utbygd. Klart man kan oppleve magetrøbbel hvis man kaster seg over dårlig kokt mat på landbygden de første dagene i landet, men hygienen og matvarene holder generelt bra nivå. Kriminaliteten er ikke høy, og selv om noen har opplevd mindre hyggelige hendelser, gjerne på tvilsomme klubber om natten, så gjelder det i Fiji som alle steder å bruke sunn fornuft. Statskupp og forbigående uroligheter har gitt landet noen riper i lakken, men det var nordmenn i landet midt under det siste kuppet (mai 2000) som ikke merket noen ting. Og som mer enn gjerne reiser tilbake igjen!
Er man riktig, riktig uheldig kan man oppleve en orkan i Fiji på vinterhalvåret, men de er sjeldne og gjør oftest ikke stor skade.
Mer om klima,
klikk her. Mer om sikkerhet, klikk her.
Komme dit - komme rundt
Beachcomber IslandFiji er sydhavets mest sentrale land, og det går direkte fly dit i fra Los Angeles. Fiji er også et av sydhavets mest utviklede land, og det går greit å komme seg rundt. Veiene er ikke akkurat noe å skryte av, men de er der. Busser og drosjer er latterlig billig sett med norske øyne, og i tillegg finnes det fly og skip som kan ta deg med til de ytre øyene.

Mer om å komme dit, klikk her.

Familier, par og generelt.
Fiji politimannFiji er et fint sted for familier med barn. Fijianerne er veldig glade i barn, og landet er generelt trygt både helsemessig og med tanke på sikkerhet. Mange velger Coral Coast på hovedøya Vitu Levu, hvor hotellene ligger på rekke og rad under palmene langs kysten. Flott hvis man skal sole seg, bade og slappe av - og de aller fleste av hotellene kan hjelpe til med utflukter både på land og sjø. Vil man oppleve mer av den opprinnelige fijianske kulturen bør man nok komme seg litt unna turiststedene og byene, gjerne finne veien ut til en av de andre øyene.
Backpackere
Det er veldig populært for backpackere å stoppe i Fiji på en jorda-rundt billett. Og hvorfor skulle man ikke gjøre det? Fiji er et spennende land med mye både å se og gjøre, og dessuten er det et rimelig der! Det finnes en rekke steder hvor backpackere finner sitt paradis, på hovedøya eller på en av de mange andre øyene.
Bryllup i FijiFor å lese vår artikkel om norske backpackere i Fji, klikk her.
Bryllupsreise og bryllup
Å overraske din kjære med en romantisk bryllupsreise til sydhavet - det kunne vel være noe?! Fiji er et velegnet og populært sted. Ja, dere kan jo godt gifte dere i Fiji også, om det skulle være ønskelig! På ekte, eller med din ektefelle som en romantisk oppfriskning! Det finnes mange hotell som kan legge opp en spesialpakke for både de som vil gifte seg og de som er på bryllupsreise.
Les vår artikkel om å dra på bryllupsreise til sydhavet, klikk her.
Les vår artikkel om å gifte seg i sydhavet, klikk her.
Surfing, dykking og fisking
SurfingFor sportsfiskere, dykkere og de som surfer er Fiji et virkelig paradis. Det er flott å surfe mange steder i Fiji - som ved åpninger i korallrevet langs berømte Coral Coast, ute på øyene rett utenfor kysten av hovedøya Viti Levu og på øya Kandavu i sør. Ja, de enorme bølgene som kan oppleves flere steder, som i berømte Frigate Pass, får bølgene i California, Hawaii og Australia til å bli grønne av misunnelse!
Dykking er populært i Fiji, og i det klare vannet kan man finne veien ned i den tause verden for å titte på koraller, mantarokker og haier! De fleste hotellene, langs Coral Coast og andre steder, kan tilby dykkeutflukter. Blant de mest populære stedene er området rundt øyene Beca og Yanuka utenfor sørsiden av hovedøya Viti Levu, pluss rundt øya Nananu-I-Ra Island rett ved nordspissen av øya.
Det er ikke så lett å dra av gårde på fisketur på egenhånd i Fiji, siden det er eierskap til områdene i havet langs kystene, men det er nok av firmaer som kan hjelpe deg. Mange hoteller har også egne fiskebåter som tar deg ut, og farvannet rundt de mange øyene nærmest vrimler av gamefish som marlin, barracuda og mahimahi.
Les vår artikkel om å fiske i sydhavet, klikk her.
Les vår artikkel om å dykke i sydhavet, klikk her.
Les vår artikkel om å surfe i sydhavet, klikk her.
Les våre faktasider om livet i havet, klikk her.
The Fijian Islands Top Dive Spots: www.pacificholidays.com.au/diveFiji.htm
For generell info om surfing: www.bulafiji.com/web/surf
Fiji Islands - Hot Surf Spots: www.fiji-islands.com/surf
Game Fishing Fiji: www.bulafiji.com/activity/fishing/fishing.shtml
Subsurface Fiji: http://www.fijidiving.com/en/fiji-fishing.html
Seil med denne seilskuta!Cruise med skip eller seilbåt
Fiji er et land som består av hundrevis av paradisøyer beskyttet av korallrev, og å dra på motor- eller seilcruise mellom dem bør oppleves. Tenk å se flyvefiskene seile over havflaten og speide inn mot kritthvite strendene og lyseblå laguner. Kaste anker ved en palmekledd øy, bli ønsket velkommen av de innfødte med en tradisjonell kavaseremoni, bli bortskjemt med mat fra jordovnen og få overnatte i en lokal "bure". Spesielt populært er det å dra på cruise mellom øygruppene Mamanuca og Yasawa. Klart man kan kombinere ferie på land, enten det er bryllupsreise, famileferie eller backpackertur, med et cruise.
Langtidsferie
Villa i Pacific HarbourDet finnes ikke noe veletablert system for langtidsferie i Fiji, men mulighetene er så absolutt tilstede for å tilbringe vinteren i et land med varmt klima og hyggelig prisnivå. De flest hoteller vil kunne tilby spesielt gunstige priser ved lengre opphold, men dette er gjerne den dyreste varianten. Å leie et vanlig hus eller en leilighet er enlangt rimeligere mulig, men et problem er at de fleste private utleiere og eiendomsmeglere helst vil leie ut for minst ett år, og umøblert. Med litt kreativitet ved henvendelsen kan det meste likevel la seg ordne. Et sted hvor ofte er møblerte villaer til utleie er i Pacific Harbour, 45 minutter unna hovedstaden Suva.
Hovedstaden SuvaByferie
Noen mennesker er trives best med å rusle rundt og titte på bylivet og se på priser i butikkvinduene, ta en kopp kaffe eller et glass vin på en hyggelig kafé, spise på restaurant og svinge seg på en nattklubb. Klart du kan gjøre det i Fiji, selv om forholdene er veldig små! De som har vært i landet en stund blir ofte forelsket i hovedstaden Suva. Den er mye mindre enn Oslo, du går fra den ene enden til den andre på et kvarter. De gamle trebygningene midt i sentrum gir byen et romantisk kolonialt sydhavspreg, og selv om den er utdødd og død på søndager så syntes det alltid å foregå noe de andre dagene i uken. Sjekk hva som skjer i Sukuna Park, ta en titt på markedet (helst lørdag morgen), slapp av i Thurston Garden og besøk museet i samme parken. Og selvsagt så finner du nok av restauranter og kafeer. Fijianske, indiske, kinesiske og europeiske - billige og ofte veldig bra. De som som vil titte på damene på nattklubbene er selvsagt velkomne til det, men her som i alle land gjelder det å bruke sunn fornuft. Styr unna de verste bulene, og husk at alle gutter er ikke like hyggelige etter femten halvlitere øl - og at en del jenter er ikke så uskyldige som de later som. Det finnes HIV/AIDS i Fiji!
Det finnes andre koselige byer i Fiji også, som Lautoka og Ba på hovedøya Vitu Levu, Lambasa på Vanua Levu, og den tidligere hovedstanden Levuka på Ovalau.
Fiji landsby.Spenning og full fart
For deg som liker fart og spenning så har du mulighetene også i Fiji. Full gass med shotover jetbåter i mangrovesumpene, rafting på elver i fantastisk natur, kajakkturer i lagunene, paraseiling høyt over vannet, dykking blant djevelrokker eller fisking av marlin og haier! Er du mer idrettslig interessert så kan det jo fortelles at det finnes godt med både tennis- og golfbaner i Fiji. Landet er jo blant de beste i verden i rugby, men det blir kanskje for voldsomt? Vel, du kan jo isteden prøve deg på spennende turer i innland og fjell, til fots eller på hesteryggen !
Fiji Adventure Trekking:www.pacific-for-less.com/fitrk.shtml
Fiji Shotover Jet:www.bulafiji.com/activity/listing/shotover.htm
Rivers Fiji:www.riversfiji.com
Pacific Harbour Cultural CentreKultur og økologi
Et av Fijis store pluss er jo smilene og de vennlige menneskene, og den tradisjonelle fijianske kulturen er så absolutt verdt å stifte et nærmere bekjennskap med. Du kan jo gjøre det ved å dra Pacific Harbour Cultural Centre på sørsiden av hovedøya, her demonstreres alt fra matlaging til kunsten å gå på glødende stein. Eller bare hopp på en buss som går vekk fra tettstedene og ut på landet - for fijiansk kultur lever enda! I landsbyene kan du drikke kava, smake lovo fra jordovnen, se dansen meke og lære hvordan folkene dyrker og fisker - og generelt ha det hyggelig sammen med dem! På fem minutter har du fått nye venner, i løpet av en dag har du fått en ny familie!
Naturen og dyrelivet i Fiji er også så absolutt verd oppmerksomhet, både i havet og på land. Det finnes naturreservater og andre områder hvor man kan utforske regnskoger: Speide etter sjeldne iguanaer og fugler eller finne vakre blomster og planter med medisinske egenskaper.
Les også på våre faktasider om hva man kan gjøre og se i Fiji, klikk her.
Fiji Eco-tourism Culture Guide www.fiji-travel.com/ecotour.html
Pacific Harbour Cultural Centre and Market Place: www.pacific-harbour.com

For å komme til våre hovedsider om Fiji, klikk her.
For å se kart over Fiji, klikk her.

Les gjerne vår artikkelserie om å reise til sydhavet, der finner du mange tips og opplysninger som er nyttig å ta med seg, klikk her.
Les også vår artikkel om Pacific Harbour Beach, klikk her.

Tips en venn : "Har du lest artiklen om å oppleve Fiji i Sydhav på nettet?"
Til  (fyll inn): Fra (fyll inn):
forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | helse |              | mysterier | penpals | linker | billetter | kontakt |