forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | | helse | mysterier | penpals | linker | billetter | kontakt |
Fiktivt bilde av megahaien og en surfer.Megahaien
- lever den fortsatt?


Haien fascinerer og skremmer oss mennesker. Vi ser for oss bildet av en blodtørstig hvithai som setter full fart opp mot en svømmende. Hva hvis det finnes en hai der nede i dypet som er tre ganger så stor som den største hvithaien? Den har i alle fall levd: Megahaien!



Bildet av det svømmende mennesket og haien som angriper nedenfra har vi selvsagt fra "Haisommer", filmen som fikk selv beboerne i sydhavet til å bli redd for hai! Ja, tenke seg til: Øyboere som hadde svømt blant haier daglig uten å ofre dem en tanke - for det var jo ingen som ble tatt av dem - ble plutselig nervøse for å ta kveldsbadet! Bildet av megahaien kommer i første rekke fra boken "Meg", som gikk til topp på salgs-listene i USA. En røverroman hvor helten Jonas Taylor er eneste overlevende etter et møte med et monster av en hai i Stillehavets dypeste renne på et hemmelig undervannsoppdrag - og siden ingen vil tro at den utdødde haien fortsatt lever så må han dra tilbake for å finne den. Hendelsene i boken er ren fantasi, men megahaien har faktisk levd. Man har funnet hundrevis av haitenner som er enormt store, men det er slik at alle disse tennene er fossiler fra en hai som levde i verdenshavene den gang dinosaurusens vandret på kloden vår.
Ikke fantasi?
En hvithai på 22 fot.Megahaien er altså ikke noen fantasi, men vitenskaps-mennene sier at den døde ut for millioner av år siden. Noen er ikke enige. Den verdensberømte forfatteren Zane Grey, en lidenskapelig sportsfisker som reiste jorden rundt for å hale opp størst mulig fisk, så sin første megahai ved atollen Rangiroa i Tuamotoøyene, Fransk Polynesia, i 1928.
   - En gul- og grønnaktig hai med et firkantet hode, en diger finne og noen få hvite flekker. Mye lenger enn båten min - mellom 35 og 40 fot, sa Zane Grey, og ble støttet i beskrivelsen av sønnen og noen fiskere fra New Zealand som var med på turen.
   Far og sønn klarte å være på rett tid og sted en gang til, om bord i S/S Manganui, på vei til San Francisco etter en fisketur til Tahiti i 1933. Ved Rangiroa nok en gang, men denne gangen var megahaien enda større, minst 40-50 fot.
Nektet å fiske
Megahai og dykkere - illustrasjon.Den første kjente rapporten om megahai er fra Australia. I 1918 skal hummerfiskerne i Port Stephens ha opplevd at en hvitaktig kjempehai dukket opp og tok med seg alle teinene og linene. Haien skulle være omtrent 115 fot lang (38 meter), og de ellers så sindige fiskerne, vant til hval og haier, nektet å dra ut for å fiske i mange dager etterpå!
   I mars 1954 fant arbeiderne ved en tørrdokk i Adeleide, også Australia, 17 haitenner sittende fast i treskroget til skuta Rachel Cohen - i en typisk haibitt-halvsirkel, like ved propellen. Propellakslingen var bøyd, og halvsirkelen med tennene hadde en diameter på 2 meter. Tennene skal ha lignet på de man finner hos en hvithai, men var nesten dobbelt så store som de største hvithaitenner noen gang funnet! Kapteinen på Rachel Cohen husket godt sammenstøtet med noe de hadde trodd var en flytende trestamme under en storm nær Timor i Indonesia - de hadde dratt til skipsverftet for å få reparert
skadene.
Ikke en hval
I 1960-årene hadde et 85 fots skip som tilhørte
havforskeren Clay Cartmell motortrøbbel ved den ytre kanten av Australias Great Barrier Reef. De ankret opp, og selv om de ikke torde å gå ut offentlig med hva de hadde sett av frykt for å bli latterliggjort, fortalte kapteinen og mannskapet siden venner om en enorm hvitaktig hai som hadde svømt sakte forbi. Haien hadde vært like lang, om ikke lenger, enn selve skipet! Mennene, som alle var vant til havet, var helt sikre på at skapningen ikke var en hval.
   Samme havforsker Cartmell opplevde 12 år etterpå, da han var i sydhavet ombord sitt nye fartøy for undervannsforskning, at sonaren registrete et uidentifisert objekt med en lengde på omtrent 100 fot, som beveget seg raskere enn noen undervannsbåt.
En rekonstruert megahai-kjeve.Største rovdyr
Det latinske navnet på megahaien er Carcharodon Megalodon, og arkeologene regner med at haien ble utviklet under den tidligste Miocene-perioden, og levde til omtrent for tre millioner år siden. De antar at megahaienes hovedbytte var de store hvalene, som oppsto omtrent under samme perioden. De hundrevis av megahaitenner som har blitt funnet tyder på at kjempehaien kan ha nådd lengder på godt over 20 meter. Dette gjør megahaien, sammen med spermasetthvalen, til det største rovdyret som noensinne har levd på jorden, inkludert dinosaurusene. Megahaien kunne med letthet svelge en hvithai eller Fossil megahain-tann.surfer - hel!
Fossile tenner
Det er bare de fossile tennene til megahaien man har funnet, ganske naturlig siden haiene er bruskfisker og ikke har bein. Og tennene er millioner av år gamle. Nesten alle sammen.
   - Tenk deg hvilket sjokk vitenskapsmennene som trålet bunnen av Stillehavet fikk da de oppdaget to 10 centimeter lange megahai-tenner som bare kunne beskrives som geologiske "ferske", skriver BBCs filmprodusent og villmarksforfatter Michael Bright i boken There Are Giants in the Sea. - Den ene ble beregnet til å bare være 11.000 år gammel, den må ha tilhørt en megahai som svømte i Stillehavet på samme tid som menneskene migrerte fra Asia til Nord Amerika.
Lever likevel?
Hvalhai- Kan det være at dette enorme rovdyret fortsatt lurker rundt nede i havdypet? spør Michael Bright til slutt i sin bok.
   Sjansene for at megahaien fortsatt lever er mikroskopisk, på tross av noen har påstått at de har sett den. Vi vet jo at det er lett å overdrive størrelsen på fisker, og hvalhaien med sine 12 meter og hvite flekker stemmer jo ganske godt med Zane Greys beskrivelser. Men det er jo slik at man av og til finner dyr man trodde var utdødd. Oftest i havet. Som slangemakrellen Thor Heyerdahl og de andre fikk ombord i Kon Tiki, og som kjempeblekksprutene man nylig har funnet døde eksemplarer av i Australia og New Zealand. De store havdypene er fortsatt lite utforsket og hva slags skapninger som måtte skjule seg der nede vet vi så godt som ingenting om.
Håbrann!Noe å frykte?
Vi har en kjempestor hai i Norge også. Brugden kan blir 10 meter lang. Den har riktignok ikke tenner, men det har derimot håbrann og håkjerring - som av størrelse og utseende ligner på de "menneskeeterne" du ser på filmer fra sydhavet. Ja, håbrann heter på engelsk Porbeagle Shark, og i Australia er den ansett for å være blant de som kan angripe mennesker. Den er faktisk i samme haifamilie som makohaien, hvithaien og ...megahaien! Vel, det er ingen grunn til å bli redd for å bade, verken i sydhavet eller Norge. Det er langt færre som blir bitt av haier i hele verden i løpet av ett år enn mennesker som blir skadet i trafikken i lille Norge i løpet av en dag. De haiangrep vi oftest leser om er av hai som har tatt feil, som tror surfere som padler på brettet er skadete skilpadder. Megahaien? Vel, om det mot formodning skulle dukke opp en 20 meters hai fra fortiden så står du uansett ikke på menyen. Og den ville nok være mest opptatt av å komme seg hjem til dypet igjen - vekk fra vår planets farligste skapning: Mennesket.


Av
Terje Dahl


For å lese våre faktasider om livet i havet, klikk her.
For å lese vår faktaside om haiene i sydhavet, klikk her.
For å komme til vår artikkel om hvithaien, klikk her.
For å komme til vår debattside om haiene er farlige, klikk her.

Tips en venn : "Har du lest artiklen i internettmagasinet "Sydhav på nettet?" om den utdødde kjempehaien som noen mener lever fortsatt?"
Til  (fyll inn): Fra (fyll inn):

"Det Siste Paradis"
Det siste paradisBoken om Terje Dahls seilas i Coco Loco, den minste norske båten til å legge ut på en jordomseiling.
" - Du er klin kokos! sa vennene mine da jeg kastet loss fra Rådhuskaia. Etter fire år, to orkaner og fire tropiske stormer måtte jeg lure på om de hadde rett, men jeg opplevde jo så mye spennende..."
Klikk her for å lese utdrag fra boken.
Klikk her for å lese om e-bok og bestille.
Pris kr.150,-

Klikk her for å lese om Terje Dahls bøker.
Mer om Terje Dahls sydhavsliv, klikk her.
forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | helse |              | mysterier | penpals | linker | billetter | kontakt |
Det siste paradis

"Det Siste Paradis"
Boken om Terje Dahls seilas i 22 fots Coco Loco, den minste båten til å legge ut på en jordomseiling.
" - Du er klin kokos! sa vennene mine da jeg kastet loss fra Rådhuskaia. Etter fire år, to orkaner og fire tropiske stormer måtte jeg lure på om de hadde rett..."
Klikk her for å lese utdrag fra boken.
Klikk her for å lese om e-bok og bestille.

Pris kr.150,-

Klikk her for å lese om Terje Dahls bøker.
Mer om Terje Dahls sydhavsliv, klikk her.

Paradiset jeg fant
"Paradiset Jeg Fant"

Etter eventyrseilasen i Coco Loco vendte Terje Dahl tilbake til sydhavet. Traff høvdingdatteren Emma Toematagi i det polynesiske landet Tuvalu og feiret bryllup i en måned.
"Skulle vi virkelig bygge vårt hjem på den ubebodd koralløya Motuloa, helt på verdens ende..?"

Klikk her for å lese utdrag fra boken.

Klikk her for å lese om e-bok og bestille.
Pris kr. 150,-
Klikk her for å lese om Terje Dahls andre bøker.

Paradiset farvel!
"Paradiset Farvel!"
Terje Dahl bodde seks år i sitt sydhavsparadis. I et hus med tak av palmeblader og gulv av grus, to meter unna lagunen. Fisket hai, fanget kokosnøttkrabber og levde et Robinson Crusoe-liv uten aviser, biler, cola og TV. Helt til orkanene dukket opp...
Klikk her for å lese utdrag fra boken.
Klikk her for å lese om e-bok og bestille.
Pris kr. 150,-
Klikk her for å lese om Terje Dahls andre bøker.


I Vårt Billede
"I Vårt Billede"
En science-fiction bok hvor handlingen stort sett foregår på vår egen planet. En svært så menneskelig romfarer fra en annen planet crashlander på en sydhavsøy hvor folkene befinner seg på steinaldernivå. Med åpent sinn og ukuelig mot kjemper han for å komme seg tilbake til sine egne. Ingen lett oppgave - og vil han nå egentlig det?!

Klikk her for å lese utdrag fra boken.
Klikk her for å lese om e-bok og bestille.
Pris kr.130,-
Klikk her for å lese om Terje Dahls bøker.