forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | | helse | mysterier | penpals | linker | billetter | kontakt |
Nyhetsspesial:
Fiji mot et nytt statskupp?

- Stemningen i Fiji begynner å bli ganske spent, og de mest pessimistiske frykter et nytt kupp, sier vår redaktør Terje Dahl
som er i Fiji med familien.


For noen uker siden la regjeringen et nytt lovforslag på bordet til godkjennelse av parlamentet. Helt plutselig, uten at parlamentsmedlemmer eller andre hadde fått vite om lovforslaget på forhånd. Etter sigende var det pønsket ut av statsminister Laisenia Qarase og forfattet av statsadvokat Qoriniasi Bale. "Reconsiliation, Tolerance and Unity Bill", heter forslaget, noe som kanskje best kan oversetter med "Lovforslag for å fremme forsoning, toleranse og nasjonal samling." Landet største avis Fiji Times klarte å få tak i en kopi før forslaget ble presentert og reaksjonene kom umiddelbart:
   - Regjeringen prøver å stoppe den pågående etterforskningen av statskuppet i år 2000, og ønsker å slippe de allerede dømte kuppmakerne fra ut fra fengselet!
Statsminister Qarase
Qarase
Gisler i 56 dager
I mai 2000 ledet den forsmådde forretningsmannen George Speight et statskupp i Fiji. I 56 dager holdt Speight og hans væpnede følgesvenner landets regjering og flesteparten av parlamentsmedlemmene som gisler i parlamentsbygningen. Etter sigende for å kjempe for de opprinnelige fijianernes rettigheter. Han hevdet at den folkevalgte regjeringen, med den indiskættede statsministeren Mahendra Chaudhry i spissen, ikke tok nok hensyn til fijianernes ønsker og behov. Dette fikk kjeltringer og mer eller mindre vanlige folk til å storme ut i byenes gater og plyndre
butikker eiet av indiskættede forretningsmenn. Noen få ble skutt under
Chaudhry
Chaudhry
tumultene og et etterfølgende forsøk på mytteri innen militæret. Sjefen for militæret, Voreqe (Frank) Bainimarama, klarte med list og lempe å få slutt på urolighetene, og arrestert Speight for landsforræderi. I etterspillet ble det tilslutt, av en ulovlig valgt president, oppnevnt en ny regjering - under ledelse av en for korrupsjon dømt bankdirektør, Laisenia Qarase. Denne regjeringen fikk så et slags folkelig mandat ved nyvalg for to år siden, et valg mange betviler gikk skikkelig for seg - på tross av FN-observatører.
"Slipp fangene fri"
"Reconsiliation, Tolerance and Unity Bill" går i korthet ut på at man skal opprette en slags kommisjon som skal se på søknader fra personer som ble berørt av statskuppet i år 2000. De som ble ofre for voldeligheten og ransbølgen skal kunne søke kompensasjon for det, mens de som sto for terrorismen skal kunne søke tilgivelse og amnesti - så sant det gale de gjorde var politisk motivert. I prinsippet vil det kunne bli slik at George Speight, som sitter for livstid på den lille øya Nukulau utenfor hovedstaden Suva, vil kunne være en fri mann samme dag som loven er vedtatt. Ikke bare satt fri, men også stille med et helt rent rulleblad.
   - George ble veldig glad da han hørte om lovforslaget, sto det å lese i avisene rett etter at nyheten om det kontroversielle lovforslaget kom fram.
Splittet folket - igjen
Mange føler at Fiji har kommet seg på rett spor igjen etter de tragiske hendelsene i år 2000, og at det nye lovforslaget bare ripper opp i gamle sår.
   - Ønsket regjeringen å splitte folket igjen ved å introdusere dette lovforslaget så har de gjort en god jobb! var en kommentar i en avis.
   En undersøkelse foretatt på vegne av Fiji Times viser også at folket er splittet i synet på lovforslaget. En stor del av den fijianske befolkningen støtter det, mens den andre halvparten av landets befolkning - den som består av indiskættede og andre raser - er sterkt imot forslaget.
Hvem tilgir hvem?
Folk i Fiji er nok enig i at man trenger å komme videre og få luftet ut engang for alle det som skjedde i 2000, men det virker ikke som man helt har for seg hvordan tilgivelsesdelen i det nye lovforslaget er ment. Det kan syntes om som den fijianske delen av befolkningen tror at de som satt som gisler skal tilgi at terroristene holdt dem fanget - ikke at terroristene trenger å be om tilgivelse for sine handlinger. Ja, det kan noteres at ingen av de som har blitt dømt og har sonet ferdig for sin medvirking i kuppet har vist noen anger, flere av dem sier de ville gjort det samme igjen!
   Regjeringen sier at en viktig del av innholdet i det nye lovforslaget et at lovbryterene skal kunne søke om amnesti mot å fortelle alt de vet om kuppet, men det virker ikke som om måten forslaget er utformet på stiller dette kravet.
   Helt siden kuppet ble slått ned har det foregått politietterforskning for å finne ut hvem som var bakmennene for kuppet, hvem som deltok i de militante aksjonene og hvem som sa seg villig til å være med i den regjeringen som George Speight prøvde å danne. Ganske mange hevder at hele lovforslaget er konstruert for å stoppe politietterforskningen, fordi det brenner røde lys for en rekke ministere og andre høyt oppe i landets administrasjon og maktapparat. At en australsk advokat, som ble ansatt for å hjelpe til med å få brakt kuppmakerne inn for rettstolene og dømt, plutselig fikk beskjed om å "pelle seg ut av Fiji" mener mange er et bevis på at det er mange høyt på strå som ikke har rent mel i posen - at advokaten gjorde en alt for god jobb! Ved å fjerne "plageånden" og stoppe videre politietterforskning ved at kuppmakere og medsammensvorende kan søke om amnesti sitter de smånervøse fortsatt trygt.
"Trekk deg, Qarase"
En av de som reagerer mest på det nye lovforslaget er Mahendra Chaudhry, statsministeren som ble valgt med stor majoritet og som ble ulovlig fjernet. Han er nå opposisjonslederen i Fiji, selv om høyesterett dømte regjeringen til å ta hans arbeider-parti med i regjeringen siden det fikk det nest største antall seter i parlamentet under valget. I et brev i avisene ber han statsministeren om å trekke seg. Chaudhry viser til at Qarase bløffet landets kirkeledere på et møte for å forklare det nye lovforslaget: Statsministeren sa ikke noe om amnestiparagrafen, med en følge at kirkelederne syntes lovforslaget var en god ide. Og rett etter møtet uttalte Qarase media at kirken støttet forslaget. Chaudhry mener at statsministeren på denne måten løy, og lurte nasjonen til å tro at lovforslaget hadde støtte av den kristne kirken, som har en sterk posisjon i Fiji.
   Det er ikke bare Chaudhry som har reagert. Da statsministeren leste opp lovforslaget reiste hele opposisjonssiden seg og marsjerte ut av parlamentsalen.
   - Not Reconsiliation Bill, but Reconsiliation Bull, sier mannen som ryddet opp i kuppet år 2000, sjefen for militæret Voreqe Bainimarama. "- Ikke forsoningforslag, men forsoningstull." Og han har offentlig sagt at han ikke vil se stille på at denne loven blir tvunget igjennom av regjeringen. Så det kan komme en konfrontasjon mellom militæret og regjering.
   Rekken av protestanter er lang. Alle opposisjonspartiene, Fijis lovforening, arbeids-foreninger, folkerettsforeninger, mødreforeninger osv - alle har de gått sterkt ut og bedt regjeringen trekke forslaget tilbake.
   - Folk må være klar over at regjeringen er fast bestemt for å få lovforslaget vedtatt, for å overkomme problemene etter kuppet i mai 2000, sier statsadvokat og minister for lov og rett, Qoriniasi Bale.
Forsvinner turistene?
Også i utlandet har lovforslaget vekket oppsikt og kraftig kritikk:
   - I resten av verden kjemper man for å bli kvitt terrorisme, i Fiji virker det som om regjeringen ønsker å oppfordre til terrorisme, er en av de uttalelsene som har kommet fra internasjonale lovforeninger og eksperter.
   Ikke minst har den amerikanske ambassadøren til Fiji vært klar i sin kritikk. Han sier også rett ut at nok et kupp, eller frykt for et nok kupp, vil gjøre at han må fraråde amerikanske turister mot å reise til Fiji. Og han er redd for at det nye lovforslaget kan gjøre at han bli nødt til nettopp det, hvis det går igjennom. Noen som faktisk vil være ganske alvorlig, for USA står for brorparten av turistene til Fiji, og turismen er i dag ryggraden i landets økonomi.
Hvorfor?
Hvorfor kjører så regjeringen fram et lovforslag alle forståsegpåere er uenige i? Vel, det er valg neste år, og mange hevder at på denne måten så sikrer regjeringspartiet seg nok en gang flertall. For Qarases parti er helt avhengig av å ha med seg det nasjonalistiske, konservative partiet i landet. Det samme partiet hvis en nå avdød leder engang uttalte at alle indierne i landet skulle stues sammen i avdankete skip, taue dem ut på havet og dra ut punnpluggene.
Ikke penger
Fiji har allerede jobbet i flere år med det som det nye lovforslaget tilsynelatende tar for seg - det finnes faktisk et departement som heter: Ministry of Reconsiliation & Unity! Om landet har råd til nok et forum er et stort spørsmål. Man har regnet ut at det vil koste nærmere 30 millioner kroner bare å etablere denne kommisjonen som skal se på søknader fra personer som ble berørt av statskuppet i år 2000. Hva det vil koste å gi erstatning til de som fikk sine butikker ranet eller til alle de tusener som mistet jobben sin fordi økonomien kollapset på grunn av kuppet er det ingen som har våget å regne ut. Det som er klart er at det ikke er plass til slike utbetalinger i nasjonalbudsjettet - Fiji sliter med en ganske så anstrengt økonomi.
   "Å gi kuppmakerne amnesti og rent rulleblad krever kun et pennestrøk, men å gi kompensasjon ut av en kasse som er tom er jo langt vanskeligere", sa en kritiker.


For å komme til våre faktasider om Fiji, - klikk her.

Se våre forslag til drømmeturer til sydhavet! Klikk her

Tips en venn : "Har du lest artiklen om nye politiske problemer i Fiji i internett-magasinet "Sydhav på nettet?"?"
Til  (fyll inn): Fra (fyll inn):

"Det Siste Paradis"
Det siste paradisBoken om Terje Dahls seilas i 22 fots Coco Loco, den minste båten til å legge ut på en jordomseiling.
" - Du er klin kokos! sa vennene mine da jeg kastet loss fra Rådhuskaia. Etter fire år, to orkaner og fire tropiske stormer måtte jeg lure på om de hadde rett..."
Klikk her for å lese utdrag fra boken.
Klikk her for å lese om e-bok og bestille.
Pris kr.150,-

Klikk her for å lese om Terje Dahls bøker.
Mer om Terje Dahls sydhavsliv, klikk her.
forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | helse |              | mysterier | penpals | linker | billetter | kontakt |