forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | | helse | mysterier | penpals | linker | billetter | kontakt |
Kokosnøtt på strand
Kan man bli slankere og sunnere med kokosolje?
Olje laget av kokosnøtter har lenge vært uglesett på grunn av at den har så mye mettede fettsyrer. Nå har imidlertid forskning vist at oljen inneholder såkalte mellomkjedete mettede fettsyrer, som hjelper kroppen til å forbruke energi og følgelig kan gi vekttap!

På øyene i sydhavet er kokosnøtter tradisjonelt den viktigste delen i ethvert måltid, for kokosnøtter er veldig rike på fett, protein, fiber, mineraler og vitaminer. Man utvinner også olje av kokoskjøttet, og den brukes både i matlaging, skjønnhetspleie og lokal medisin. I Norge prøver helsebevisste gjerne å unngå mettet fett i matlagingen, og kokosolje har lenge blitt valgt vekk fordi den inneholder 92 prosent mettede fettsyrer. Nå viser forsking at av de mettede er ca. 63 prosent mellomkjedete (også kalt eller mellomlange) fettsyrer, som tas lett opp i kroppen og stimulerer kroppens metabolisme: De hjelper kroppen til å forbruke energi, noe som kan føre til vekttap!
Verdens sunneste olje
Terje Dahl
Terje Dahl
    
- Man sier gjerne at kokosolje er verdens sunneste olje, sier Terje Dahl, redaktør av Sydhav, - men man må ikke blandet det sammen med palmeolje som er noe helt annet!
    Kokosolje lages av kokosnøtter og hovedsakelig produseres den på to måter: Raffinert og uraffinert. Raffinert kokosolje fremstilles av soltørket kokoskjøtt (kopra) som etter pressing behandles ved høy temperatur og kjemikalier for å fjerne farge, lukt og smak. Ved denne prosessen mister oljen mange av sine helseegenskaper (hvor blant annet noen av fettsyrene skades) og det kan være spor av
kjemikalier.
    Den uraffinerte kaldpressede oljen kan lages på ulike måter. En metode er skånsom tørking av fersk kokosmasse/rasp ved 45 - 50 grader i ca. 2 timer. Deretter presses oljen ut av den tørre massen og filtreres. I en annen metode gjennomgår fersk kokosmasse en spesiell sentrifugeringsprosess hvor "melken" skilles ut. Kokosmelken oppbevares i noen timer ved ca. 35 grader, slik at oljen flyter til toppen. Til slutt blir oljen omhyggelig filtrert før den tappes på glass. Fordelen men den siste metoden er at oljen gjennomgår minst oppheting og har høyest næringsverdi. Det er likevel forskjell på kvalitet her også, avhengig av kokosnøttvarianter og detaljer i fremstillingen. Den beste måten å finne ut på er ganske enkelt å smake på den. En god kokosolje kjennetegnes ved en mild, fersk kokosduft- og smak og helt hvit
Fet fisker fra Nauru
Fet fisker fra Nauru
farge (oljen stivner gjerne i norsk klima, men bør være krystallklar og fargeløs i flytende form).
Røslige kvinner og menn
- De som har vært i sydhavet må jo lure på om det er riktig at man blir slankere av å spise kokos, for det finnes jo ganske mange røslige kvinner og menn der, sier vår redaktør Terje Dahl, - men at de i dag er så tykke kommer av at man har fjernet seg fra det tradisjonelle kostholdet.
    Terje forteller folkene i de fleste sydhavslandene nå spiser
importert mat i store mengder og
Tykk dame
Tykk dame
skyller det ned med drikke søtet med mengder av raffinert sukker:
- Folkene spiser også mer gris enn tidligere, og mange syntes at spekket er den mest smakfulle delen! Man forer opp grisene på kokoskjøtt og matrester, og både griser og folk burde jo dø av hjerteanfall før de når voksen alder. Det er nok kokosen som holder dem i live!
    Terje har nok mye rett i det, for i befolkningsgrupper hvor kokosolje utgjør en stor del av kostholdet har man meget få tilfeller av hjertesykdom. Ny forskning støtter denne observasjonen og forklarer at kokosolje senker nivået til den helsefarlige typen kolesterol (LDL) og øker nivået til den godt kolesterolen (HDL) som hjelper mot hjertesykdom.
Hjerte.
Styrke immunforsvaret
Kokosoljens mellomlange fettsyrer inneholder høye nivåer av laurinsyre, som bidrar til å styrke immunforsvaret. Morsmelk inneholder laurinsyre som bygger opp spedbarnets svake immunsystem og beskytter det mot sykdom og infeksjoner. Kokosolje er naturens rikeste kilde til denne fettsyren, som kan hjelpe oss i bekjempelsen av mange helseplager slik som influensa, halsinfeksjoner, lungebetennelse, urinveisinfeksjon, tannkjøttsykdom, magesår, ringorm, fotsopp, kviser, vorter, bleieutslett og andre infeksjoner.
    Forskere fra Garvan Institute of Medical Research i Australia har nylig funnet ut at kokosolje også kan beskytte mot insulinresistens, noe som gjør den ideell for å redusere risiko for type-2 diabetes.
Papaya-tre
Kokoskjøtt skjæres løs
Spiser mindre
Studier viser at de som får tilstrekkelig fett i sitt kosthold spiser mindre enn de som prøver å redusere fettinntaket. Fett forlenger metthetsfølelsen fordi magen tømmes langsommere. Deres totale matinntak minker, uten at de behøver å undertrykke appetitten. Kokosoljens evne til å redusere fett har imidlertid mer å gjøre med dens påvirkning av stoffskiftet. Det er slik at skjoldbruskkjertelen produserer hormoner som regulerer stoffskiftet. Hvis hormonproduksjonen blir lavere går stoffskifteprosessen saktere. Langsomt stoffskifte gir tendens til sløvhet, treghet og fedme. Folk med tregt stoffskifte vil derfor ha vanskelig for å slanke seg selv om de spiser lite. Kokosolje stimulerer skjoldbruskkjertelens hormonproduksjon slik at vi får et balansert stoffskifte og en normalisering av kroppsvekten.
Tautrekking i Samoa
Tautrekking i Samoa
Fysisk aktivitet
- Et problem for folkene i sydhavet når det gjelder helse er også at de bedriver for lite fysisk aktivitet. Før jobbet samlet og fisket de maten og jobbet i sine lokale taroåkere, men nå kjøper de ris og corned beef på butikken, sier Terje Dahl. - Noen driver med idrett, men det blir liksom litt sånn halvveis fordi man ikke har noen tradisjoner med å trene systematisk og hardt over lengre tid.
    Kokosolje kan bidra til å øke fysiske prestasjoner, for kroppen bruker oljens mellomlange fettsyrer som en øyeblikkelig brenseltilførsel istedenfor å lagre dem i fettvevet. De mellomlange fettsyrene i kokosoljen fordøyes raskt, noe som gjør kokosolje til en bedre energikilde enn karbohydrater da den ikke skaper noen høyglykjemisk reaksjon og samtidig varer lenge. At med en instant energi på over 8 kalorier per gram er kokosolje et skikkelig krafttilskudd for atleter, idrettsutøvere og alle som trenger en rask tilførsel av ekstra energi som varer.
Tunfisk-karriYpperlig til steking
Kokosolje tåler varme bedre enn andre de fleste andre oljer, og er derfor ypperlig til steking. De fleste planteoljer omdannes ofte til helsefarlige fettsyrer, blant annet transfett som er den verste for kroppen, under oppheting slik som i steking og baking. Kokosoljens fettsyrer er derimot veldig stabile selv ved høy temperatur, og er ideell også som matolje.
Myk og smidig
Over hele sydhavet brukte man alltid hjemmelaget kokosolje for å holde huden myk og smidig, for den hjelper å holde bindevevet sterkt slik at huden ikke rynker seg og slakner. Laurinsyren i oljen kombinert med dens antioksidative egenskaper antioksidanter hjelper huden mot kviser, fotsopp og andre hudplager. Kokosolje brukes fortsatt daglig for å holde håret glansfylt. Kokosolje mykner håret, balsamerer hodebunnen og fjerner flass, pluss at laurinsyren trenger seg inn i hårstråene og hjelper til å reparere skadet hår.
    I sydhavet bruker man også kokosolje for å lage lokal medisin, og da gjerne ved å legge helbredende blader og blomster i et fat med kokosolje i solen slik at virkestoffene trekker seg inn i oljen. Kokosolje brukes også ved problemer med avføringen, som hard mage.
Underholder turistene

- Dessverre bruker man ikke kokosoljen like mye i sydhavet som man pleide, kjøpe-presset fra vestens kosmetikkindustri er ganske voldsomt og man har fjernet seg mye fra et mer naturlig levesett, sier redaktør Terje, - det eneste lyspunktet må være at man ikke vil glemme helt hvordan man lager oljen, for de lokale danserne smører både kropp og hår inn med kokosolje når de underholder turistene for å skaffe penger!


For vår artikkel om kokosnøtten, - klikk her.
For å komme til vår side om tradisjonell sydhavsmedisin, - klikk her.
For vår debattside om tradisjonell sydhavsmedisin, - klikk her.

"Det Siste Paradis"
Det siste paradisBoken om Terje Dahls seilas i 22 fots Coco Loco, den minste båten til å legge ut på en jordomseiling.
" - Du er klin kokos! sa vennene mine da jeg kastet loss fra Rådhuskaia. Etter fire år, to orkaner og fire tropiske stormer måtte jeg lure på om de hadde rett..."
Klikk her for å lese utdrag fra boken.
Klikk her for å lese om e-bok og bestille.
Pris kr.150,-

Klikk her for å lese om Terje Dahls bøker.
Mer om Terje Dahls sydhavsliv, klikk her.
forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | helse |              | mysterier | penpals | linker | billetter | kontakt |