Jeg finner stadig legender om kjemper i sydhavet!
(- linkene øverst er til mine mer omfattende engelske sider om kjemper)

Australia:
- Hvem var denne hårete kjempen?
Den hårete kjempen i Australia
Så mange steder i verden finnes det legender om kjemper. Også i Australia. Er det bare oppspinn eller kan de ha rot i virkeligheten?

Under et tv-progam med nyheter fra Stillehavet var det en dame i byen Townsville som fortalte om den hårete mannen: En gigantisk, naken skapning med hår over hele kroppen.
Sett han
- Jeg har sett han, sa Peter, da han og jeg spiste middag på samme bord på Ross Island
Hotel før karaoken startet en fredag. Jeg fortalte han at jeg hadde startet å
Klikk bildene for info.
Townsville
Townsville
Statue på Hiva Oa. Marquesasøyene
Statue på Hiva Oa
Thor Heyerdahl
Thor Heyerdahl
KGraven til Te Valu
Graven til Te Valu
Funn i Denisova-hulen
Funn i Denisova-hulen
Terje og kjempes fotavtrykk
Terje og kjempes fotavtrykk
Doolagahl på vegg
Doolagahl på vegg
skrive en artikkel om den hårete mannen. Peter er langtransport-sjåfør og reiser mellom byene i nordlige Queensland. Han sa at det var like utenfor selve byen. I en mangolund ved siden av veien. Han sa at mannen var helt hårete og veldig høy, men Peter ville ikke utdype nærmere. Det var helt klart at han hadde blitt skremt av opplevelsen.
Forsket
Hvem eller hva var dette – og har det sammenheng med lignede historier fra i sydhavet?
    Jeg har forsket på det som kalles kjemper i over 20 år. Det startet ved at jeg ville skrive en artikkel om stein-statuene i på Marquesasøyene i Stillehavet, og oppdaget at Thor Heyerdahl hadde skrevet en artikkel som heter «The Bearded Gods Speak» – De skjegget gudene taler.
Thor Heyerdahl
Selv om Heyerdahl er mest kjent for Kon-Tiki ferden så var han først og fremst en forsker og ikke eventyrer. Noen mener at Thor Heyerdahl var en rasist siden han mente at flere av Stillehavsøyene hadde blitt bebodd av hvite, skjeggete menn med blå øyne og blondt/rødt hår. Som var høye og som hadde en overlegen teknologi. Vel, Heyerdahl var slettes ikke en rasist – han bare sa hva legendene forteller!
Legender
Når man på øyene i Stillehavet har legender om hårete menn så kan det nok skyldes at polynesierne ikke har kraftig skjeggvekst. De besøkende, med skjegg, ble kalt hårete! Og når legendene sier at disse var høye og hadde skinnende øyer, så kan de jo skyldes at de var høyere enn folk flest og hadde blå øyne. At at de hadde kommet over havet og hadde store kunnskaper gjorde nok at de ble sett på som guder!
Tuvalu
Den hårete kjempen i Townsville skal ha drept og spist barn. Det samme finner man i Tuvalu i Stillehavet, hvor jeg har bodd. Kjempen Te Valu skal ha drept og spist barn helt til to modige menn kastet fiskespydene sine i øynene hans da han sov. "Valu" betyr 8 i Tuvalu - så han kan ha vært 8 fot, 2.5 meter, høy. Graven til Te Valu finnes enda på atollen Nukulaelae.
Hvem?
Så hvem kan disse besøkende og hårete kjempene ha vært? Vel, man har jo nå funnet DNA av Denisovaer på sydhavsøyene og helt til Australia. Denisova hominins var en menneskerase som hadde en teknologi lagt forut for oss moderne mennesker Homo sapiens. De kom opprinnelig fra sørlige Sibir, og deler av hodeskaller man har funnet viser at de nok var høyere enn oss mennesker - i tillegg til å være smartere. De hadde verktøy og laget smykker – og red sannsynligvis på hester. De ble nok sett på som guder. Kan det være at etterkommer etter Denisovaer – eller hybrider av Neandertalere/Denisovaer har hatt hårete kropper? Eller i alle fall lang kraftigere skjeggvekst enn vanlige folk?
Doolagahl
I Australia kalles den hårete mannen gjerne Doolagahl. I tillegg til å ha vært nesten like høy som trærne og hadde mye hår så luktet han vondt. Han bodde opp i åsene og fanget barn som hadde forvillet seg fra teltplassene. Han holdt dem tett under sitt lange hår så de ikke kunne skrike og tok dem til sin hule. Han spiste den feteste og hold de andre fanget så ha kunne spise dem seinere.


Så er det bare legender – eller har det noen rot i virkeligheten? En dag kanskje vi får svaret!

Av
Terje Dahl


Har du noen informasjon?
Send meg en e-mail: terje@sydhav.no